תאוריות ושאלה

ailag

New member
תאוריות ושאלה

אני מרכזת דברים שיוצא לי לכתוב בכל מיני פורומים במקום אחד, במקום לכתוב כל פעם מחדש.
עקרונית הרעיון זה שבדיונים רלוונטיים אני אוכל לתת לינק לסעיף מסוים אבל אפשר גם לקרוא את זה בלי קשר.. תהנו.
יש שם מקום להגיב אבל נראה לי שמבחינת קהל שיקרא עדיף לכתוב כאן.

וכמובן, אזהרת ספוילרים מלאה.

http://theories.are-cool.net
מה שכתוב שם לא בקנון.

חוץ מזה ובלי קשר, התייעצות - אני רוצה להעלות לאתר את התמונות של הסוניק שעשיתי עם הסברים. מה דעתכם - עדיף להעלות כמה תמונות כמו שעשיתי עם הסביבונים (רק שפה יש פחות תמונות) או שעדיף לעשות וידאו הסברים על כל חלק שם?
הבעיה עם וידאו (חוץ מזה שאין לי ידע/נסיון אבל ממתי זה משנה ליוטוב) זה שזה יהיה באנגלית ויש לי מבטא קל (?). הוא לא רע, גרתי בחו"ל וכל זה, אבל לפעמים לאנשים אנשים (*שיעול* אמריקאים *שיעול*) לוקח קצת זמן להתרגל למבטאים. וחוץ מזה, יכול להיות שזו סתם חפירה מיותרת.
ואפשר כבר לנחש באיזו כתובת זה יהיה.

ailag

New member
נצל"ש תאוריות

לפני כמה זמן קלטתי מאיפה הסדק ביקום נראה לי כל-כך מוכר.. הסתכלתי לשמיים וראיתי אותו. הוא נראה כמו קבוצת הכוכבים פרסיאוס.
http://chandra.harvard.edu/photo/constellations/perseus.html

קחו בחשבון שהאזור שמסומן "בטא" מסמל את הראש של מדוזה שהוא מחזיק, אז פרסיאוס עצמו הוא רק הקו המזוגזג, וסובבו את הראש (או את התמונה)

DontEvenBlink

New member
נחמד ביותר! יש לי שאלה לגבי הדוקטור שאולי

תוכלי לבנות גם לה תיאוריה, או שיש כבר תשובה.
בכל מקרה- איך הדוקטור יודע מה הגיל שלו? הוא לא חיי את הקיום שלו בקו זמן ישר- כמו שאנחנו יודעים. הוא לא יכול לדעת כששנה עוברת לפי התאריך- כי הוא מדלג בין הזמנים. ובעצם- למה הוא מחשיב את הגיל שלו? לזמן שבו הוא קיים? הבעיה היא שהזמן הזה לא ממש מוגדר.
יכול להיות שלטארדיס יש מין סטופר כזה, הדוקטור נוסע איתה לכל מקום (אלא מה) ואם יש משהו שיכול לעקוב אחרי הגיל של הדוקטור- זה הטארדיס. אז נגיד יש לטארדיס סוג של סטופר כזה שמחשב את הגיל שלו- יש עוד בעיה. כמה זמן בעצם נמשכת שנה בגאליפריי? כמה זמן נמשך יום? שעה? דקה? בטוח אין להם את אותן מידות זמן כמו שלנו, ועוד יותר בטוח שהיממה בגאליפריי היא לא 24 שעות, ושהשנה היא לא 365 ימים.
אז כשהדוקטור אומר שהוא בן 900 ויותר, למה הוא מתכוון? (ואני לא חושבת שהוא מעביר את הגיל שלו מגליפריי לגיל של כדור הארץ בשביל בני האדם- ממש היום ראיתי פרק עם טום בייקר שהמלווה שלו היא טיים לורד בעצמה, הם דיברו על הגילאים שלהם וזה נראה לי הגיל שהוא מדבר עליו גם עם בני אדם.)

ויש לי עוד שני דברים בשבילך- איך עשית אתר כזה? זה ממש נחמד!!!
ודבר שני- כדאי לך לעשות מדריך או סרטון! אם לא סרטון אז גם עם צילום זו לא בעיה.

ailag

New member
-=-=- (ספוילרים להכל+בונוסים)

אלו תהיות מעניינות מאוד, דברים שגם אני תוהה לגביהם לפעמים.. יש בהם ככה"נ יותר שאלות מתשובות.

מופאט מתישהו אמר שהדוקטור באמת לא יודע בן כמה הוא, מהסיבות שציינת. התאוריה שלי דומה לשלך, שהטארדיס סופרת, אבל מן הסתם היא תופרך כי היא לא עומדת בקנה אחד עם זו של הכותב הראשי (אלא אם הוא שוב משקר, הטרול).

אם כי לא בטוח שהטארדיס סופרת, כי הרי לא כל דבר חשוב לה (היא לא יודעת את השמות של איימי ורורי למשל). אבל הדוקטור חשוב לה והיא זוכרת דברים לגביו, אז אולי כן. היא גם יודעת לענות על שאלות קונקרטיות כמו "תראה לי אנשים ששהו בטארדיס בעבר" :)

אין לי מושג לגבי איך הם סופרים ימים ושנים, זו גם שאלה ששאלתי את עצמי סתם בהרהורים הרגילים של חובבי מד"ב על מה יהיה בעתיד כשנגור באזורים אחרים של החלל. השאלה די מאבדת את המשמעות שלה, כי מטרת הספירה היא לא מטרה מעשית - זה לא שפתאום אנחנו מתחילים לזהור כשיש לנו יום הולדת וצריך להזהר מראש - אלא אנחנו סתם סופרים בשביל הכיף. אז אולי הדוקטור סתם ממציא מספרים, כי מבחינתו אין טעם לספור.
בגיל 29 אמרתי שאני בת 30 סתם כי נראה ככה יותר הגיוני, למישהו זה שינה משהו?

על אותו משקל: ב silence in the library האם ריבר נשואה והדוקטור לא? ריבר נשואה לדוקטור והדוקטור לא נשוי לריבר? האם הוא התאלמן לפני שהתחתן? אין ממש משמעות לנישואין - שהם הרי הגדרה שרירותית שלנו ואין להם השפעות פיזיקליות - כשנוסעים בזמן. אז אפשר להגיד שזה הפתרון לשאלה.

אפשר גם לשאול האם איימי בעצם בת כאלפיים שנה בגלל שהיא היתה בפנדוריקה כאלפיים שנה - מוקפאת, אבל עדיין (ואביגייל מ5x14 גם. ו-וולט דיסני).
וגם אם לא, אז בכל זאת, יש לאיימי בראש שני קווי חיים: אחד שבו היא בת 23 (אאל"ט) ובורחת עם הדוקטור, והקו המשוכתב שבו היא בת 23 ויש לה הורים והיא מתחתנת עם רורי. בBAD NIGHT היא הרי מתחרפנת כי היא זוכרת את שניהם במקביל. האם זה אומר שהיא בת 46? לא פיזית אמנם (אבל זה לא אומר כלום) אבל מבחינת למשל נסיון חיים, או סתם למען הספירה.

בתור טיפוס של מספרים יהיה לי עצוב אם יום אחד נפסיק לספור ימי הולדת בגלל שזה יהיה מסובך מדי. היה מאוד נחמד למשל לחכות ליום הולדת 30 בשנה שעברה (שאז התקלקל אבל עזבי) ויהיה עצוב אם מישהו לא יודע מתי יום הולדת 30 שלו בגלל שהוא נוסע בזמן או נמצא במקום אחר בחלל.
שווה את זה, אבל עצוב.

בקשר לסוניק - בינתיים הנה חפירה בפורום של בוני טארדיסים
http://tardisbuilders.com/index.php?topic=3430
אבל לא באמת טרחתי לערוך את זה, בפורום ההוא אם מישהו רוצה לקרוא הוא יקרא.
יהיה משהו יותר מסודר בכל מקרה. אולי וידאו אחרי שתפתר שאלת החלק הזז של הסוניק.

בקשר לאתר - זה כי אני עובדת בתכנות אתרים.. תודה על המחמאות

(התאוריה המטופשת התורנית: Rory the RomanA)

ailag

New member
ואנקדוטה שקצת קשורה ומאוד לא קשורה

(סליחה על חוסר העריכה אבל זה מתיש!)
(דיסקליימר: מי שאין לו כוח לקרוא מרתון חפירות כזה, זה בסדר, אתם מפסידים)

יש סדרת ספרים לילדים על פיזיקה מודרנית - "המרחב והזמן והדוד אלברט" ו"חורים שחורים והדוד אלברט" (אולי היו עוד?), שם גנדקן, האחיינית של הדוד אלברט (אינשטיין) נכנסת לכל מיני הרפתקאות. בפרק שמתאר את פרדוקס התאומים היא טסה בחללית ביום ההולדת שלה, ואז הזמן חולף לה אחרת בגלל תורת היחסות, והיא אומרת שזה יום ההולדת הכי קצר שהיה לה. כי כשהיא חזרה לכדור הארץ השעה היתה מאוחרת, בעוד שבשעון שלה השעה עדיין היתה מוקדמת.
בטח כל מי שגדל עם הספרים האלו תוהה על הדברים האלו..

אם כי בקורס שלקחתי בפיזיקה מודרנית העלו כל מיני פרדוקסים* בהם למשל יש שתי חלליות, על אחת יש פצצה, ובגלל אפקטים יחסותיים מנקודת המבט של אחת, הפצצה אמורה להתפוצץ. מנקודת המבט של השניה, לא. וזו לא אשליה אופטית, באמת ביחסות בנקודות מבט שונות דברים כמו מרחקים זמנים ומשקלים משתנים.
התשובה תמיד היתה: אם מנקודת המבט של הפצצה הפצצה אמורה להתפוצץ, אז היא תתפוצץ. אם מנקודת המבט של מישהו אחר היא לא אמורה להתפוצץ, אז היא תתפוצץ והוא יחשוב שהמנגנון שלה מקולקל.

אז לפי ההגיון הזה, לגנדקן שנסעה בחללית וכשחזרה השעון של כדור הארץ הראה שעה מאוחרת יותר מהשעון שלה, יום ההולדת האמיתי צריך להיות מחושב לפי השעון שלה. כמו שהפצצה פועלת לפי נקודת המבט של עצמה, יום ההולדת של גנדקן צריך לפעול לפי נקודת המבט של גנדקן.

זה אומר שאם למשל היא חזרה כשעל השעון שלה כתוב 5PM ובכדוה"א 8PM, עכשיו יום ההולדת שלה - וכל יום אחר עד סוף חייה - אמור להמשך עד 3AM כי מבחינתה רק ב 3AM עברו 24 שעות.

סיבכתי?
סליחה :$

אבל זה אומר שהספירה אצל הדוקטור מסובכת עוד יותר... מעניין אם מופאט / רט"ד יודעים יחסות פרטית.

לפי הגיון דומה (רק עם עיוות מטופש משהו), בזמן האחרון כשבעיות השינה גרמו לי כמה פעמים לישון 18 שעות רצוף, טענתי שיום זה או אחר לא היה קיים. בשבוע מסוים לא היה יום שלישי, למשל. הרי הלכתי לישון ביום שני מאוחר והתעוררתי ביום רביעי מוקדם. ומנקודת המבט...

ואפרופו שינה מאוחרת, לילה טוב.

* למען הסר ספק: לימודי פיזיקה באוניברסיטה הם לא מעניינים כמו שנדמה פה. הם לרוב לוקחים את הדברים המעניינים, סוחטים מהם את המיץ, מלמדים חצי מזה בשיעור וחצי שני שולחים ללמוד מספרים שלא אומרים כלום.
לאא, לא ממורמרת בכלל.

shaharEB

New member
האמת..נשמע מעניין,למרות שאני ממש לא טיפוס של

פיזיקה

ailag

New member
מאוד מעניין

על רגל אחת -
הווו, לא יצא לי להסביר את זה מאז שפורום מדע פופולרי עוד היה קיים -

הבסיס של תורת היחסות הפרטית היא תכונה מוזרה של האור ומהירות האור.
אם למשל תחליטי לרדוף אחרי אוטובוס עם מד-מהירות ביד - נניח שהאוטובוס ב30 קמ"ש ואת רודפת אחריו על אופניים ב20 קמ"ש, מד המהירות ביד שלך יראה 10 קמ"ש. לאור זה לא קורה - בצורה ביזארית משהו, אם תרדפי אחרי אור, גם אם תגיעי קרוב למהירות האור, עדיין תמדדי אותו מתרחק *ממך* במהירות האור - 300,000 מטר לשניה. הוא יתרחק ממך באותה מהירות אם תעמדי במקום ואם תרדפי אחריו בחללית הכי מהירה שלך.
בשביל זה טוב שיש מדע בדיוני, כי זה לא הגיוני בכלל, ולדעתי קשה מאוד להבין את זה בלי שקודם סיפורי מדע בדיוני יפתחו לנו את הראש.
(ואיך יודעים את זה? ניסויים הוכיחו, וגם כל מיני משוואות מובילות לזה)

אז זה יוצר כל מיני אפקטים מוזרים. נכון יש את המשוואה ש(במהירות קבועה) מהירות כפול זמן שווה מרחק? אז אם מהירות האור מוזרה, גם זמן ומרחק יהיו מוזרים. ספציפית זמן נמתח ומרחק מתכווץ כשמסתכלים על אחרים נוסעים במהירויות גבוהות. (שוב, בשביל לגבות את זה אני צריכה להסביר מלא זמן ועם משוואות ברמת אוניברסיטה - שגם אני לא יודעת אותן עד הסוף - אז בואו נוותר על זה)

אז נגיד שאת יושבת בתחנת חלל, ורואה את הטארדיס עוברת על פניך בחצי ממהירות האור, את תראי אותה מעוכה. אם מציץ מתוכה הדוקטור (איזה שתבחרי) עם שעון ביד, תראי את השעון מתקתק לאט. (בלי קשר למנגנון שלו, גם פעימות הלבבות של הדוקטור יהיו איטיות יותר)
לכן בסיפור הזמן של גנדקן עבר אחרת, השעון שלה תקתק יותר לאט מזה של הדוד אלברט כי היא נסעה קרוב למהירות האור.

אבל מה -
מבחינת הדוקטור *את* זאת שטסה מהר ו*הוא* עומד במקום.
אז הוא יראה אותך מעוכה, והוא יראה את השעון שלך מתקתק לאט ויהיו לכם ויכוחים על זה שבהם שניכם צודקים.

וכן, זה נשמע לא הגיוני בכלל אבל זה נכון. כל כך נכון שלוויינים משתמשים בחישובים האלו יום-יום. (בין השאר)
זו לא אשליה אופטית, זה פשוט ככה והיקום שלנו מטורף ו wibbly wobbly.

אז מה שקורה זה שכל פעם ששואלים "כמה זמן לקח משהו" או "מה הגודל של משהו" התשובה היא "תלוי מי מודד". הרי אם בדוגמה הקודמת את תמדדי את הטארדיס תקבלי שהיא קצרה (בערך 87% מהרוחב הרגיל שלה), ואם הדוקטור ימדוד אותה הוא יקבל שהיא בגודל הרגיל. הכל... יחסי.

בקורס באוניברסיטה אחרי שלימדו אותנו את זה הביאו דוגמה. אמנם אין לנו חלליות משוכללות מספיק, אבל סיפרו על חלקיקים שטסים אל כדור הארץ ומתפרקים בדרך. אבל לוקח להם יותר זמן להתפרק משאמור לקחת... זה כי ה"שעון" שלהם "מתקתק" לאט יותר, הזמן בשבילם חולף אחרת. מנקודת המבט שלהם הם מתפרקים בזמן, מנקודת המבט שלנו הם מתפרקים לאט מדי.

(קורס מאוד נחמד, מרצה מניאק :( לפחות אליי)

וחבל שדוקטור הו לא נוגע יותר בדברים האלו בפיזיקה, זאת ה-תוכנית ללמד אנשים את זה. ואלו דברים שמדהים לדעת. כן, המלאכים הבוכים עקרונית עובדים בצורה שמזכירה את פרשנות קופנהגן לתורת הקוונטים, בערך, אבל מסבירים את זה בחצי מילה שנורא קל לפספס וזה לא באמת קשור. סתם יש דמיון כלשהו. לגיטימי לגמרי, ובלינק מבריק, אבל חבל שאין יותר מדע בתוכנית.

shaharEB

New member
Ohh

ואני חשבתי שיש עכשיו מספיק מדע בתכנית

זה מתרכז יותר בבדיוני מאשר במדע.

רגע את לומדת פיזיקה באוניברסיטה ?

ailag

New member
זה מגניב לגמרי

(עד שאת תוהה למה קיבלת ציון נמוך - ברור לך שזה כי פספסת משהו בחומר - את כותבת למרצה שלך והוא מנפנף אותך ב״סטודנטים כותבים לי משתי סיבות, או כדי לריב ולצעוק, או כדי לוודא שהם לא מגישים ערעור סתם״ (למרות שכתבתי לו שאני לא מגישה ערעור אלא ניגשת למועד ב׳) ״אני בטוח שתמצאי מישהו אחר שיסביר לך״. (כל זה לא ציטוט מדויק)

לא ממורמרת בכלללללללל

ולמדתי, לא סיימתי. היו לי בעיות עם אוניברסיטת ת״א ולהם בעיות איתי.

ailag

New member
רובם היו ככה בדרך זו או אחרת

חלק מהסיבה שפרשתי..
זה והקטע של להגיע לשאלה השלישית מתוך שלוש אחרי חמש שעות מבחן דרך קבע (ולא להיות היחידה. עם הארכת זמן אבל לכולם היה לחץ זמן)

DontEvenBlink

New member
מה שקרה לאחיינית של איינשטיין

קורה להרבה מאיתנו פה על כדור הארץ. נגיד אם מישהו עושה עלייה לארץ מניו יורק. נגיד שהוא עוזב בשעה 12 בצהריים- הוא יגיע לישראל בשש בבוקר, אבל בשעון שלו יהיה כתוב שהשעה אחת לפנות בוקר. במידה והוא נשאר לגור בישראל ולא חוזר לניו יורק- אז היום מבחינתו נגמר בשבע בבוקר במקום ב12 לשארית חייו?
גם אני הגעתי מניו ג׳רזי לישראל לפניי כמעט ארבע שנים. אבל בעצם לפניי שבע שנים טסתי מישראל לניו יורק וחזרתי אחורה בזמן- אז כל השעות פיצו את עצמן.

ailag

New member
המ, לא חשבתי על זה :)

את בניו יורק? אם לא אז שוב החסרת..

ומתישהו התלבטתי בנושא כשהייתי בחו"ל ביום ההולדת, אחרי שהתחלתי במסורת להשאר ערה עד השעה המתאימה (3:15AM) - האם להשאר עד 3:15 בשעון הארץ ההיא או שעון ישראל? (שעון הארץ ההיא כי היה משעמם ממילא)

DontEvenBlink

New member
איך בניו יורק? פגשת אותי לא מזמן!

האמת שלא החסרתי כי נולדתי בארץ. אז בעצם חזרתי לעבר ואז חזרתי שוב לעתיד- אז לא הפסדתי כלום וגם לא דילגתי על כלום.

ailag

New member
ד״א

כששיחקתי וורלד אוף וורקראפט הייתי בשרת אמריקאי, אז בראש השנה האזרחית הייתי אומרת לגילדה שלי שלום מהעתיד בשעות האלו שאחרי חצות ואצלם עדיין אתמול..

למעלה