תאריכי טקסים לקהילות

תאריכי טקסים לקהילות

בזמן האחרון היו בקשות או הודעות לטקסים או אזכרות לקהילות שונות. אני חושב שכדאי למסד נושא זה. בכל קהילה התאריכים שונים. למשל חיסול גיטו, תחילת מישלוחים לאושוויץ, כל תאריך שקהלה מקיימת יש לכבד. הפניה היא כל אחד שיודע על תאריך קבוע שמצעים טקס אזכרה, מיקום שעה קבועה או עוד פרטים. אנא שלחו, אנו נמסד זאת בבסיס נתונים מיוחד. החיתוך יהיה לפי תאריך עברי, שם קהילה, מיקום האזכרה ושעה. לאחר שנקבל מידע, אנו נפרסם זאת במדור מיוחד אצלינו בפורום. למשל קהילה של הורי ז"ל שלהיום היא כבר שלי אירגון יוצאי זגלמביה מקיימים אזכרה כל תשעה באב בשעה 16:00 בבית העלמין נחלת יצחק. תאריך זה כבר קבוע אצלי רשום ביומן. כך לדוגמא נפרסם כל קהילה וקהילה.
 
בני, האם תוכל להוסיף "לוח ארועים"

שאפשר יהיה להוסיף את האזכרות לקהילות וגם הרצאות בנושאי שואה. תודה מראש וכל טוב.
 
בלוח אחרועים אפשר בהחלט להודיע

על כל האירועים, טקסים אזכרות אבל צריך לבנות מנגנון כדי לקלוט את כל האינפורמציה לגבי תאריך וכו'. נחשוב על דרך בברכה
 

חייםלוי

Member
מנהל
אין בעיה בזה צריך רק לפתוח לוח

אירועים והאפשרויות ישנן שם. תבדוק את לוח האירועים בפורום יידיש
 

אנימו

New member
זה עתה חזרתי מהאזכרה לקהילת בוכניה

עומדים להקים אנדרטה בבוכניה לזכר הנספים. מונומנט מרשים. עכשיו הגיע זמן איסוף התרומות. פרוייקט לא זול....נכח בפגישה יהודי שנולד בשנת 1911 בעל זכרון פנומנאלי ש"ירה" פרטים כמעט על כל שם שהועלה ועל החנויות והרחובות שלא לדבר על הפוגרומים שנערכו שכולם חרוטים בזכרונו ומתאר אותם בפרוטרוט וברגש. היה מרתק.
 
אנימו, איפה ממוקמת בוכניה

ואיפה תמוקם האנדרטה. תודה על המידע, אולי תוכלי להעלות על הכתב את המפגש ונבקש מבני להוסיף למאמרים. תודה.
 

אנימו

New member
בוכניה נמצאת בין קרקוב לטרנוב.

תצלום קבוצתי של ילדים יהודים בבוחניה ,פולין בפברואר 1941. בוחניה נכבשה על ידי הגרמנים ב-3/9/1939 . בסתיו 1939 הוקם היודנראט והוחל בניצול כוח העבודה היהודי.בשנים 1940 ו-1941 אורגנו קבוצות של יהודים לפי מקצועות, והם הועסקו בסדנאות ובמפעלים בעיר. ב-1941 הוחל גם בשילוח אנשים למחנות העבודה באזור. במרץ 1942 הוקם הגטו ובאוגוסט אותה שנה בצעו הגרמנים את האקציה הראשונה שבמהלכה רוכזו היהודים, ואחרי סלקציה נשלחו הלא כשירים לעבודה למחנה בלז'ץ. באוגוסט 1943 נערכה האקציה האחרונה בבוחניה ושרידי היהודים שנשארו בגטו נשלחו למחנות שבנייה ופלאשוב.
 

אנימו

New member
אזכרה לניספים מקהילת בוכניה

היום אחה"צ התכנסו יוצאי העיירה בוכניה וסביבותיה בבית הקברות של קרית שאול, שם ניצבת המצבה לזכרם של הנספים בשואה. בין הבאים ניתן היה להבחין ביוצאי העיירה כשהם מלווים ע"י בניהם ונכדיהם. דהיינו, הדור השני והשלישי. על אף העובדה שרבים לא הכירו איש את רעהו שרתה על כולם אוירה משפחתית. מה עוד שהניב האידישאי והפולנית נשמעו, לפחות לאזני כמנגינה עריבה מבית אמא (אמי יוצאת העיירה). לאחר שנערך הטכס הדתי שמנו פעמינו לבית פרטי ושם הוצגו האנשים והתפתחה שיחה ערה בין הנוכחים . תמונות משפחתיות מאלבומי הנוכחים עברו מיד ליד והשמות התעופפו בחלל וכל זיהוי גרר התרגשות ופרטים על המשפחה המצולמת ובניה. עבורי היתה זו חויה מרגשת לשמוע הפרטים על משפחות החברות של אמי הזכורות לי מן העבר וכולן כבר אינן עימנו . יהודי בן 94 שפע מידע שלא יסולא בפז. למרבה הצער לא תועד האיש במצלמת וידאו. בנו ונכדתו הרשימו אותי כשהשלימו את דבריו ומשפטיו בדיוק רב, מה שהוכיח כי הם מעורים מאוד בקורות אב המשפחה. האיש, כאמור תיאר את הכתובות בה התגוררו תושבי העיירה ששמם עלה , את עיסוקם ועיסוק בני משפחתם וכמובן את הקורות אותם ברבות הימים . כמו כן ידע לתאר את הפוגרומים וההוצאות להורג בעיירה. אי אפשר היה לעצור את שטף דיבורו שעבר מעברית לאידיש ולפולנית. ערב שכולו חויה ובצידה צער על שלא שאלתי את אמי בצעירותי את השאלות הנכונות ולכששאלתי , כמעט שלא נענתי ונשארתי עם חסר גדול שמי יודע אם אצליח להשלים אותו אי-פעם. במפגש נמסרו פרטים על האנדרטה לזכר הניספים בשואה מן העיירה בוכניה=בוחניה וסביבותיה: האנדרטה המתוכננת אמורה להיות כולה מברונזה. גובהה-1.70 מטר וקוטרה - 1.30 מטר. האנדרטה תוצב בשטח הגיטו ליד מה שהיה בנין היודנראט, בככר שבצומת צדדית של רחובות. לא הרחק משם נשרפו באותם ימים נוראים גופותיהם של היהודים שנרצחו. אבן הפינה הונחה בתאריך 22.08.05 . צנצנת זכוכית שהכילה חול ואדמה ממחנה אושוויץ ואבן ירושלמית הושקעו בגומה שנחפרה במקום. החור כוסה בבטון. את האנדרטה תפסל הפסלת יעל ארצי שהקימה פסלים במקומות שונים בארץ ובעולם.
 

אנימו

New member
ועוד משהו על בוכניה והרבי מבובוב

ששמו והחצר שלו הוזכרו הרבה בביתנו ומצאתי באתר "זכור": הרבי מבובוב : בוכניה, אוגוסט 1942 הרב מבובוב דרש: היחבאו! מצאו מקום טוב להסתתר. אינני יודע לאן הרכבות נוסעות, אולם אני יודע שלא שמעתי על אף אחד שחזר משם, הם פשוט נעלמו. כל אחד חייב לנסות ולהתחבא... אנשים רבים באו לרבי בשאלות: אחי חושש שהתינוקת שלי תסגיר את היושבים בבונקר, אולם אשתי מסרבת ללכת לבונקר בלי בתנו, ואני לא אלך בלי אשתי. אבי אדם מבוגר וחלש וחושש שלא יוכל לשרוד בבונקר, הוא אומר שנעזוב אותו, אולם אני איני מסוגל. הרב מבובוב הקשיב בצער ליהודים שציפו לתשובותיו ואמר: מי יכול לפסוק בשאלות כאלה. הרב התפלל שלא יפול ברוחו במשך הימים שישהו בבונקר ויוכל להעניק כוח ואומץ לאחרים. טבת תש"ג (דצמבר 1942), גטו בוכניה. פעם אחר פעם התגנב הרב מבובוב לגטו, והוציא מסמכים מזוייפים לפליטים הלא חוקיים. אחר כך חילק את תעודות העבודה והמעבר ליהודים במקומות המסתור, שאיפשרו ליהודים אסירי התודה להיכנס לגטו או לנוע בחופשיות מחוצה לו. בוקר אחד הופיעו מודעות וכרוזים בגטו על בית ילדים יהודי שנפתח עבור יתומים שהוריהם נשלחו, או לכאלה שהוריהם עבדו במשך היום ולא יכלו לשהות עמם בבית. כולם הבינו את הכוונה המרושעת המסתתרת מאחורי הקמת בית היתומים. מיד כששמע הרב מבובוב על היוזמה החדשה, הוא הכפיל את מאמציו להציל יותר ילדים עד כמה שניתן היה. ידיעות על פעולות ההצלה של הרב התפשטו במהרה... (תורגם מאנגלית). Devora Gliksman, Nor the Moon by Night, Jerusalem, 1997, pp.
 

אנימו

New member
הוא אשר אמרתי שלמרבה הצער לא

הוקלט. בנו אמנם אמר שצולם בעדות בפקרויקט של שפילברג וחל מן הדברים נמצאים שם, אבל לגבי הנוכחים היתה כאן עדות אישית מיד ראשונה. למדנו לגבי העתיד....
 
אם האיש עדיין בחיים, בקשו מבנו

להקליט את עדותו. אם יש בעיה תקציבית, אשמח לסייע בפניה ליד ושם על מנת שהם יסייעו בהקלטה.
 
תודה ראיתי

אבל בלוח אירועים הרגיל יש תאריכים עם האירוע, ברגע שיודעים על תאריך מסויים, מעדכנים את הפרטים. אני מתכננן לוח תמידי הכוונה היא למשל בקהילה שאני שייך אליה כל שנה בתשעה באב בשעה 16:00 אזכרה במצבה בבית העלמין נחלת יצחק. כל יוצאי הקהילה יודעים על תאריך זה. בצורה זאת לרכז את מירב הקהילות (אם יש יום קבוע) וכל אחד יוכל למצוא את התאריך הקשור אליו. או אולי נבנה קטגורית במאמרים שהכותרת שם קהילה ותאריך עברי וגם להוסיף תמונה של המצבה.
 
למעלה