תגובה להתעללות בזקנים

• פותח הנושא sz5
  • פורסם בתאריך

sz5

New member
תגובה להתעללות בזקנים

שלום לאמנון לוי רציתי ליידע אותך שקיימים עם זקנים שהמוסד לביטוח לאומי (זה שאנחנו כל החיים משלמים לו הרבה כסף) מתעלל בזקנים, מערים קשיים בלי סוף. אמא שלי שברה את כתף ימין. לא מסוגלת להוריד בגדים, לבנים, ללכת לשירותים לבד, לא מסוגלת להתקלח לבד. היתה אחות מטעם הביטוח הלאומי שעשתה לה את אותם הבדיקות שהראת בטלויזיה ואחרי כל ההשפלה שאמא שלי עברה האחות אמרה שבטח יתנו לאמא שלי 100% והיא תוכל לדאוג להביא מטפלת צמודה הביתה ל-24 שעות. אחרי שדאגנו להסדר כזה, קיבלנו הודעה מביטוח לאומי שנותנים לאמא שלי רק 5 שעות שבועיות !!! אתה שומע טוב??? מה אמא שלי אמורה לעשות בשעה אחת ליום? מי יקח אותה לשירותים? מי יעזור לה להוריד אותה מהמיטה? מי יקלח אותה? ויכין לה לאכול? כל זה רק בשעה אחת ביום???? ובנוסף, המוסד לביטוח לאומי יודע שאבא שלי במצב דכאוני מאוד. שוכב במיטה, אדיש לעולם, לא אכפת לו מכלום, רוצה רק לישון ולישון, ואפילו לאכול צריכים לדחוף לו בכוח. אז השאלה שלי היא: איפה הצדק בעולם הזה???? כל החיים הם משלמים לביטוח לאומי וכשצריכים אותם הם מזלזלים בך,אבא שלי בן 83 ואמא שלי בת 78 עם מגוון רחב של בעיות בריאות חוץ מהשבר בכתף שגם לא ניתן לנתח בגלל חוסר סידן רציני שיש לה בעצמות. בבית החולים אמרו שההחלמה הקצרה היא לפחות חצי שנה. אז תגיד לי אתה במשך חצי שנה מה היא אמורה לעשות? לא להתקלח, לא לאכול, לא להכנס לשרותים, לא לרדת מהמיטה? כי אנחנו הבנות יש לנו משפחות עם ילדים קטנים ולא יכולים כל הזמן להיות אצל ההורים. מי יכול לעזור לי/להם? אשמח לקבל את תגובתך. תודה שושי

תגובה

בשבועות האחרונים מאז התחלנו את התחקיר בעניין הקשישים, נחשפתי להרבה סיפורים קשים כמו של הורייך. אין לי מה להגיב, חוץ מלהגיד שזה מזעזע וקשה. מקווה שעכשיו הנושא ישתנה בעקבות הדיון בכנסת. אולי כדאי שתכתבי לשאול יהלום, יו"ר ועדת העבודה הרווחה, את סיפורך, לקראת הדיון בוועדה בנושא?

sz5

New member
תודה

תודה על תגובתך. אני באמת אפנה לשאול יהלום. מקווה שהוא יכול להזיז לנו קצת את העניינים. אתה יודע אמנון יש פתגם שבעלי אומר: אבא אחד ואמא אחת יכולים לגדל עשרה ילדים. עשרה ילדים לא יכולים לגדל אבא אחד ואמא אחת....... החיים מאוד קשים. ומקווה שאנחנו נזדקן לא נצטרך לעבור את מה שהורי שהם גם נצולי שואה - עוברים עם המוסד לביטוח לאומי. תודה על תגובתך שושי

../images/Emo32.gif

יש לי חברה טובה שהיא חולת אפילפסיה כבר 13 שנה,כשהיא באה לוועדה בתל השומר בקשו ממנה לגהץ ולנקות את החדר... הם רצו לדעת אם היא מסוגלת לתפקד! מדיניות מטומטמת אם היא חולה כ13 שנה ויש לה מסמכים רפואיים נדרשים אז למה הם משפילים ככה בנאדם אף אחד לא מעוניין לקבל אותה לעבוד והיא תלויה בקיצבה של יטוח לאומי שפעם אחת רק קיבלה במשך שנה שלמה אח"כ הם הליטו שהיא לא זקוקה לקיצבה והוארדו לה את אחוזי הנכות ל 0% מ75% [ ואפילו שיקום לא מגיע לה !!! עד לאן אם זה היה ילד של אחד מאלה שהיו יושבים בוועדה הכל היה נראה אחרת.... מדינה מחורבנתתתתתתת

amitfridman

New member
קצת אמת על המערכת

למערכת "שומר מסך" בראשות אמנון לוי וכן לך שחושבת שמתעללים באמך אביא לך כמה עובדות על המערכת לפחות לידיעתך הכללית ולהבנה הרחבה יותר של הנושא הנידון: המבחן ה"משפיל" שעוברים הזקנים (מהתוכנית של ה- 8.7.04) שמי עמית פרידמן, הנני סטודנט לפיזיותרפיה המסיים בימים אלו את לימודי באוניברסיטה (4 שנים) ועתיד להפוך לפיזיותרפיסט מן המניין. ראוי קודם לציין שאין לי קשר לאף אחד מהכתבה ושלאחר צפייה בתוכנית החלטתי ישר לכתוב את המכתב הזה. הנני חייב לצאת חוצץ נגד כתבתכם המלאה הטעיה ואי ידיעת הנתונים הנכונים. צר לי שמביאים לעם ישראל תמונות, שאולי למראית עין הינן קשות לצופה הרגיל (מול הצופה המקצועי שמבין מה באמת ראה). צר לי שהמערכת והתוכנית הביאו צילום, בלי לדעת ובלי להסביר לצופים מהו בכלל המבחן ומהו מטרתו ולמה בכלל הוא קיים. אז, איני יודע אם תביאו את מכתב זה לידיעת צופיכם, אך אני בטוח שאתה ומערתך תשכילו במעט מהדברים הבאים. 1. בתקופה שהמדינה החליטה על חוקי הביטוח הלאומי והפנסיות שיש לתת לאנשים מעל גיל 65, אנשים לא הגיעו לגילאי זקנה מפליגים. עם השנים תוחלת החיים עלתה ועומדת היום על גברים: 76 ונשים: 80 הבעייתיות שנוצרה הינה, שהמדינה פתאום נאלצה לשלם לאלפי זקנים פנסיה וכו' (על פי חוקי המדינה כמובן) במשך עוד שנים רבות, מעבר לתכנוני המחוקקים מהשנים שעברו. לכן בעקבות השנים ועם הגידול בתוחלת החיים ובאוכלוסיה זו (שלידיעתכם קבוצת גיל 80+ היא הקבוצה שהכי גדלה באחוזים באוכלוסיה) החלה להתרוקן קופת המדינה, אשר שלמה יותר ויותר כספים שמעבר לצפי (על כן גם העלו לאחרונה את גיל הפנסיה) וזהו אחד הגורמים למינוס בתקציב המדינה. כלומר ותחשבו על זה לשנייה, אם פעם אדם בן 65 נחשב אדם זקן אז היום תחשבו על קרוב משפחה שלכם שבגיל זה ותחליטו אם לקרוא לו זקן? היום מחלקים את קבוצת הזקנים ל-3 קבוצות: גיל 65- 74+ "זקן צעיר" גיל 75- 84 "זקן" גיל 85+ "זקן זקן" בשנת 1986 יצא חוק סיעוד האומר: זהו חוק שהוא תלוי 1) במבחן הכנסה 2) בגיל (מעל 65/60) 3) ביטוח לאומי קובע את מידת התלות לפי הערכת אחות או פיזיותרפיסט (שאלו הם הבודקים שבאים לדירה) ראוי עוד לציין, שהגמלה הינה בעין ולא בכסף. כלומר, הזקן שרשאי לקבל את הקצבה צריך לבחור על פי קצבתו איזה שירות מעוניין: מטפלת בניהול משק הבית, מוצרי ספיגה, טיפול במרכז יום לקשיש, שירותי מכבסה, משדר מצוקה. כדי שביטוח לאומי יקבע למי מגיעה הזכאות, נבנה מבחן תפקוד הנקרא ADL (שהרי צריך משהו מדעי עם מספרים כמותיים כדי לבחון בסופו של דבר מי באמת זכאי). כמו שכבר אמרתי, את המבחן הזה בבתי הזקנים מעבירים אנשי מקצוע כדוגמת: פיזיותרפיסטים ואחיות. לאחר דברי הקדמה ארוכים אלו אגש למבחן "המשפיל" כהגדרתכם: המבחן שנראה בתוכנית הינו מבחן לבדיקת ADL (בלשון המקצועית), כלומר בדיקת תפקוד יומיומי של הזקן בביתו על שלל כל ההיבטים: לבוש,מקלחת ואמבטיה,שירותים,מטבח,מעברים שכיבה-ישיבה-עמידה,מדרגות וכו'. יתכן שזהו מבחן ארוך ומעט קשה לזקן ,אך רק כך ניתן לבדוק את תפקוד הזקן ובאמת לדעת אם הוא עצמאי או לא. המבחן בנוי מהמון מטלות יומיומיות שהזקן חווה ועובר כל יום, על הבוחן המקצועי לנתח איך ביצע כל פעולה ולסמן על טופס המבחן איך ביצע (לכל פעולה יש מספר אפשרויות מדרגת ביצוע עצמאי- ביצע עם עזרה קלה-ביצע עם עזרה בינונית- ועד לא ביצע כלל). על פי התמונות שהראתם, בעין מקצועית נראה שהבודקת עשתה את עבודתה נאמנה ובאופן מקצועי. על פי התמונות שהראתם הזקנה שצולמה לא צריכה לקבל כלל סיוע מביטוח לאומי!!! (וזאת על פי עין מקצועית מהתמונות שהראתם). אם ביטוח לאומי היה נותן לגברת זו תשובה חיובית, היא הייתה מגיעה על חשבון זקן או זקנה אחרים שבאמת נזקקים וצריכים עזרה (וזאת בגלל הסיטואציה הכלכלית בה נמצאת המדינה). בניתוח מקצועי של התמונות נראה: שהזקנה מצליחה לקום לבד מהמיטה לעמידה ושמרה על שיווי משקל בעמידה בלי להזדקק לתמיכה מהצד. ראו שתוך כדי עמידה ושמירת שיווי המשקל היא מצליחה להתלבש ולהתפשט גם את בגדיה התחתונים (ולמרות שהתמונות מוצגות כקשות אם איש מקצוע לא יבדוק אז מי באמת יראה אם התפקוד הזה ישנו??), ראו שהיא מכפתרת כפתורים לבדיקת המוטוריקה העדינה, ראו שהיא תפקודית באופן עצמאי לחלוטין!!! באמבטיה ואותו הדבר במטבח כאשר מצליחה לקחת אוכל מהמקרר וגם לאכול לבד (הרי זהו סוג של תפקוד מאוד נחוץ- ישנם זקנים שיכולים לקחת אוכל מהמקרר כי זה מוטוריקה גסה, אך אינם יכולים להביא כפית לפה כי הדיוק והמוטוריקה העדינה לקויה. אם לא נבדוק איך נדע אם זה קיים). נכון ראו שהיא נזקקה לעזרה בהליכה, כאשר הלכה בתמיכה של אדם, אולם זאת ניתן לפתור על ידי מקל הליכה או אם צריך הליכון ואותה זקנה נחמדה תלך שוב באופן עצמאי. לסיכום: כמו שאתן רואים מניתוח קצרצר זה, ישנה הרבה מחשבה מאחורי מבחן זה, עם בודקים מהמקצועות הפרא-רפואיים שעברו הכשרה מתאימה לבחון כראוי ואילולא מבחן זה לא היינו יודעים מי הנזקקים האמיתיים. כך שלשמחתי הרבה, זו לא עוד דרך שהמדינה משפילה את תושביה הזקנים כמו אתם טוענים בכתבה, ולדעתי הדבר המשפיל היחיד בכתבה היה הצילום שחשף את הגברת ברבים. אמנם רשמתי מכתב שיצא ארוך מכוונתי הראשונית והנני מקווה שהשכלתם מעט גם אם לא תביאו זאת לידיעת הציבור הרב שצופה בכם ו"הזדעזע" מהתמונות. בכבוד רב עמית פרידמן

meshi4

New member
אתה צודק../images/Emo45.gif

מבחן תיפקוד כזה נעשה לאו דווקא עם קשישים.גם עם חולים.וכאשר מגישים בקשה לביטוח הלאומי לסיוע של מטפלת.או לחלופין המשפחה מטפלת ומקבלת תמורה כספית.במקרה שלי שלחו אחות שבדקה והתרשמה בעצמה.ולא היתה שום בעיה.גם לא ראיתי מה משפיל כאן.

אתה טועה:זה משפיל,לא יעיל,ויש תחליף

קראתי בעיון את מכתבך, ואתה כמובן טועה ומטעה. לא טענו שהבוחנת לא בסדר, להפך, אמרנו שהיא הייתה הוגנת ורגישה. הבעיה היא ההנחיות עצמן. המבחן לא יעיל( כי הוא בודק בנקודת זמן אחת ולא למשך תקופה) הוא משפיל(ועל כך יעידו מאות מכתבי קשישים וכל מי שעוסק בתחום. באחד המכתסים השוותה קשישה את המבחן למה שעברה בשואה. אז כמבון שזו הגזמה נוראה, אבל זו הייתה החוויה האישית שלה) ויש גם אטלרנטיבה. לצורך התוכנית ראיינו שלושה מומחים בתחום שמעלים אלטרנטיובת שונות, אחד הוא מנהל מחלקה גריאטרית, השני מנהל מחלקה לקשיש בעיר גדולה, והשלישית עובדת סוציאלית שעובדת עם קשישים. שלושתם טוענים כי מדובר בבחינה משפילה ומיותרת. בגלל תקלה טכנית בסאונד, הראיון עמם לא שודר, אבל כל הפרטים איתנו. ולענין הכסף. תמיד אין כסף. מה החוכמה לחוקק חוק שהוא מהמתקדמים בעולם, ולתקן תקנות שגורמות למבחן מהמשפילים שיש?

אוקי, לא שודר

בסדר, אבל פה בפורום אין תקלות טכניות, (טפו, טפו, טפו) אם זה לא סקופ גדול, אולי תסביר בכמה מילים מה התחליף המוצע?

amitfridman

New member
הבהרותיי הנוספות

ראשית: מאוד מאוד אשמח אם תשלח לי אלטרנטיביות אחרות שמשהו הציע ושגם מעשיות בשטח (כאיש מקצוע אני תמיד שמח ללמוד ולדעת על עוד אפשרויות) שנית: החוק שחוקק הוא חוק סוציאלי כי זו מדינתינו ואני כמובן לא אחראי שמחוקקינו היקרים לא ראו את העתיד. (זה כמובן שווה לדיון אחר), אולם ניסיתי להביא את עניין הכסף כהקדמה למצב הקיומי היום ולמה לא כל אחד מקבל עזרה שלישית: מצד אחד אתה טוען שהבוחנת הוגנת ורגישה (ואני מסכים עמך) אך מנגד הוספת שבסוף הסיפור הגברת קבלה תשובה שלילית מביטוח לאומי - אז התשובה השלילית הינה על בסיס חוות הדעת של הבוחנת. בכל אופן אני התייחסתי לתמונות שהראתם,ועל פיהן עניין הכסף לא שיחק תפקיד כיוון שהגברת עשתה את כל הפונקציות שהתבקשה לבצע. רביעית: לא טענתי שהמבחן הוא כליל השלמות ושלא ניתן לשפרו. הבאתי רק נתונים שקיימים בשטח ואשר איתם מתבצעת העבודה (ושוב אשמח לשמוע על אלטרנטיבה אחרת). יתרונות המבחן: 1)הוא באמת בודק בנקודת זמן כי בנקודת זמן זו מבקשים עזרה וניתן לבדוק אותו כל כמה זמן מחדש ואז לראות אם חלה הידרדרות. 2)הוא בודק פונקציות ביתיות יומיומיות חסרונות המבחן:1) הוא ארוך וכנראה גם מתיש 2)הוא אינו בודק פונקציות נוספות כמו: ללכת לקופת-חולים,ללכת לבנק,קניות בסופר וכו'- כלומר פונקציות מחוץ לבית חמישית והחשובה מכל: לדעתי הדבר הכי מפריע כאן הוא עניין ההשפלה. מעניין זה, ובפרט כאיש מקצוע, אסור לברוח וחייבים לבדוק מהיכן הוא צץ ולתקנו. מבחינתי כשאדם אכן טוען שהוא מושפל, ראשית הוא צודק וצריך לבדוק למה זה קורה ולמנוע זאת. לדעתי אנשים לרוב חשים מושפלים כיוון שאינם יודעים מה הולכים לעבור ואז מרגישים מופתעים ומושפלים כשמתבקשים להראות איך מבצעים כל דבר. לרוב דברים אלו קורים כאשר איש המקצוע לא מסביר מה הולך להתרחש בבדיקה או בבחינה שהוא מבצע אני חושב שכאשר בודק מגיע לבית של זקן הוא חייב להציג עצמו: 1)כבודק מביטוח לאומי 2)את תפקידו אם הינו אח/ות או פיזיותרפיסט או מרפא בעיסוק ברגע שהנבדק מבין שעומד מולו איש מקצוע, הוא גם מבין שגם בדיקה משפילה כמו הורדת תחתונים הינה כרגע בדיקה מקצועית ולא איזושהי סטייה או רצון לפגוע דבר שני, לפני התחלת הבדיקה חייב הבודק לספר לנבדק מה כוללת הבחינה, כמה זמן זה יערך ואף להודיע לו ולאפשר לו את זכות הסירוב במקרה שמרגיש פגיעה כלשהי או השפלה. מנסיוני המועט כבר הבחנתי שאדם שמודע למה שהולך לעבור ואשר יודע שקיימת גם זכות הסירוב להיבדק, לא חש מושפל ופגוע. כלומר אם ישנם בודקים שלא מסבירים, אזי הן חוטאים למקצוע (על כן חשוב היה גם שתראו אם אותה בודקת אכן הסבירה לפני ביצוע הבדיקה מה עומד להתרחש)

למעלה