תגובה.

stam ahat

New member
תגובה.

נדמה לי שתהילה אמרה שאובדן הוא אובדן, לא משנה כמה שנים עברו, או מה גילו של הבנאדם שחווה את השכול, בתגובה להודעתי. אינני חושבת שאת צודקת, משום שהתגובות של הסביבה שונות לחלוטין. מעולם לא היססתי להסביר את העובדה שאני יתומה מאב, או לפעמים לענות על שאלות של אנשים המומים, אבל היחס שמקבלים מהסביבה הוא שונה לחלוטין, כשמדובר בנער וכשמדובר באדם מבוגר, וזאת הבנתי מניסיון כואב. עד היום, ידידיי יודעים שאין דבר שיותר כואב לי משיחה בנושא. ותמיד יש את החברות המתחשבות, שזוכרות, ולפעמים מעירות הערות בלי לשים לב, ומתנצלות, אבל כמה שזה לא יאומן, ישנם ילדים שלא מתביישים להשתמש בנקודה רגישה כזו, כדי להעליב, וכדי לגרום לכאב הגדול ביותר שאפשר במכוון. עד היום אני זוכרת את הפעם שאמרו לי "מגיעה לך שאבא שלך מת" או "בטח אבא שלך התאבד כדי לברוח ממך" או "בטח אבא שלה נטש אותה והיא סתם אומרת שהוא מת".. עד היום, כשאני צריכה למלא טופס עם פרטים אישיים ושם האב, אני זוכה למבטי רחמים כשרואים ליד שם האב, את המילה ´ז"ל´. ואני שונאת את הרחמים, את היחס השונה מהסביבה. לא מזמן קראתי דיון, שעסק בספר שדיבר על ילד ששני הוריו נהרגו, וחווה ילדות קשה, והמשתתפים בדיון תהו איך הוא נשאר נורמלי ושפוי. אחת ההערות השנונות היתה ש"העובדה ששני הוריו נהרגו בתאונת דרכים, שזו דרך נוראית למות, כבר לא מאפשרת לו לחיות חיים נורמלים, ולהיות כל-כך שפוי או נורמלי.." כמעט התפוצצתי כשקראתי זאת. האם ילד שאחד מהוריו נפטר, או אפילו שניהם, אמור לחיות עם בעיות? להיות לא שפוי? להיות שונה וחריג? אני עדיין לא מבינה מה דוחף אותי לכתוב פה, או מה דוחף אותי לשפוך את הלב. אני לא סגורה, ולפעמים אני משוחחת עם אמא שלי. אבל גם לה הנושא מאוד כואב, והיא תמיד חזקה בשבילי, ולמרות ששתינו באותו המצב, אני לא מסוגלת לדבר איתה ככה, להסביר לה על הגעגועים שאני מרגישה כמעט כל יום. בעוד מספר ימים תהיה האזכרה שלו, והיום הרגשתי מאוד בחסרונו, לאחר שאתמול הדלקנו נר שמיני של חנוכה, ואני לא יודעת עם מי לדבר. כתבתי לו שיר, ואני רוצה להניח אותו על קברו. אבל אני לא רוצה שאימי תראה, ברור לי שזה יגרום לה לבכות, ולכאוב. אולי בעתיד, אאזור אומץ, ואניח מכתב זה על קברו. נר שמיני של חנוכה כבר כבה, ואני יושבת במיטה וחושבת עלייך. על עוד חנוכה בלעדיך. בדיוק 13 שנה מאז שהלכת מאיתנו, והאור שלי בלב כמעט ונכבה, אותו האור שחושב עלייך, שחולם עלייך. ואני שואלת-למה? ולא מקבלת תשובה. אמא אומרת, שאלוהים לוקח אליו את כל המלאכים. אבל איזה אלוהים זה, שמשאיר תינוקות יתומים? הורים בלי בנים? אחים ואחיות אומללים? בני זוג שבורים? אבא. מלאך שלי. אני מקווה שאתה שם בשמיים, מסתכל עלי, אולי מחיך, אולי מזיל דמעה או שתיים, מתגעגע אלי כמו שאני מתגעגעת אלייך, חושב עליי כמו שאני חושבת עלייך. אבא. יש לי רק בקשה, תשמור עלי מלמעלה אבא, תשמור עלי כמו שרק אתה יכול לשמור. ואם אלוהים שם, תשאל אותו למה. למה הוא לקח לי את הכל. סתם אחת.

יש לך את זה:

עוד לפני שיתחילו להקיף אותך פה עם כל המחמאות השבלוניות כמו "יקרה", "יקירה" ו"מדהימה" - הנה עזרא מראש יגיד לך ישר ולעניין: צריך לערוך רק שלושה-ארבעה תיקונים קטנטנטים ובלתי-משמעותיים בשיר בגלל שיקולי משקל וקצב - ובהחלט שווה לנסות להלחין אותו, ולהריץ אותו קדימה. למשל: בשורה החמישית - להפוך את ה´נכבה´ ל´כבה´ - כדי ש´יסתדר´ ויתחרז עם ה´תשובה´; למשל: בשורה השלישית מהסוף - להוריד את ה´לשמור´ בסוף השורה, כדי שה´יכול´ יסתדר עם המילה ´הכל´; למשל: להוסיף עוד ´אבא´ בסוף השורה ´אבא, יש לי רק בקשה,´; וכדומה. אם יש לך עניין בזה - כדי שאולי השיר המולחן יגיע גם לתחנות הרדיו - נא שילחי לעזרא אימייל. וגם אם לא - שיעבור לך הכל בקלות מקסימלית. בהחלט יש לך את התבונה הנחוצה כדי למצוא את הדרך הזו. ותאמיני לעזרא - תבונה בימינו - זה הרבה מאוד. בהצלחה.

stam ahat

New member
תודה.. אבל אינני מעוניינת

לתקן את השיר, או להלחין ולפרסם אותו, משום שהוא אישי מדי, והוא נכתב במקור למגירה, אבל בכל זאת החלטתי לפרסם אותו בפורום זה.

benni (mac)

New member
לסתם אחת

נדמה לי שמה שתהילה התכוונה אליו , היה שלאו דוקא כאלו שחוו ,דברים דומים למה שחווית , הם אלו שיבינו אותך הכי טוב - לפחות כך אני הבנתי . בכל אופן , תהילה מן הסתם תסביר את כוונתה יותר טוב ממני. אני בעצם רוצה לומר לך גם כמה דברים , ואני חושב ,או יותר נכון , מרגיש, שאני יודע על מה את מדברת. כן , אני יודע מה זה לגדול ללא אבא. כן , אני מכיר את ענין מילוי הטפסים האישיים ,וליד שם האב...ז"ל, ומהמבטים , ולפעמים השאלות... ונכון , אני מסכים איתך ,לגבי השוני בתגובות הסביבה במידה ואתה ילד ,או נער , או בוגר, לגבי האובדן שלך. לענין שאלותייך לגבי ילד שאחד מהוריו , או שניהם , נפטרו (או נהרגו), "אמור להיות עם בעיות?" "להיות לא שפוי?" "להיות שונה וחריג?" אז קודם כל , מה פתאום , "לא שפוי?".? אבל ,לגבי הבעיות , לגבי השונה והחריג , יש בזה משהו , לפחות מנסיוני אני. כן , עם כל הכאב שבדבר , עם כל הצער, ילד שאחד מהוריו נפטר , קל וחומר שני הוריו , מושפע עמוקות מזה , וכמובן שמידת ההשפעה אינה זהה מילד לילד , מילדה לילדה , כי הרי לכל אחד או אחת , מבנה האישיות שלו או שלה , והרי כל אחד או אחת - "עולם ומלואו". וכן , מוות של אחד ההורים , לילד ,גורם לבעיות , גורם לסוג מסויים של בורות בנפש , שקשה אפילו להסביר (לפחות לי). אני למשל , עד היום , כשאני קורא את המילה "אבא" , כשאני שומע את אחד מחבריי למשל מצלצל ל"אבא" שלו...זה מוזר לי."אבא"? מה זה? וזה לא שלא היה לי "אבא". אבא שלי נהרג כשהייתי צעיר , ילד. והנה , אני "בוגר" ואני מושפע מזה עד היום. בעצם כל מה שרציתי לומר לך , שאני מבין על מה את מדברת... בני

stam ahat

New member
לא התכוונתי שאני תומכת בדעה

שילד יתום מהורה אחד או שניים הוא אינו שפוי, או שונה וחריג!! הדהים אותי לקרוא על התיחסותה של החברה לאנשים שחוו אובדן של אחד ההורים בגיל צעיר, וחושבים שלכן הוא צריך להיות חריג. כמובן, אדם שאיבד אדם קרוב אליו - אח, אחות, וביחוד הורה, אינו גדל כמו כל הילדים, ומרגיש בחסר, אבל בין זה לבין להיות חריג, לא שפוי, ועם בעיות נפשיות, ההבדל הוא גדול מאוד. נכון-הוא שונה מכולם, משום שהוא גדל רק עם הורה אחד, ואינו מכיר את אמו או אביו, אבל הקביעה של בני הנוער שהשתתפו בדיון, שמכיוון שהוריו של הילד המדובר נהרגו, הוא בוודאי לא יכל "נורמלי", "כמו כולם" ו"שפוי לגמרי" משום שחווה ילדות קשה, ובודאי אינו יכול לנהל יחסים תקינים עם הסביבה, או להצטיין בתחום מסוים, במקרה הזה בלימודיו - פשוט גרמה לי לרתוח!!! איך הם מסוגלים לקבוע דבר כזה?!?! ובקשר להרגשתך - גם לי זר המושג "אבא", גם לי לא טבעי להוציא את המילה מהפה, ולא קל לכתוב ליד שם האב "זיכרונו לברכה", אבל כנראה שבגלל השוני הזה, השוני שאחד ההורים נהרג, אנשים קובעים שזהו, האדם אינו רגיל, הוא שונה מהשאר, הוא אינו יכול להצליח, ואינו יכול לנהל את חייו בדיוק כמו כולם. סתם אחת.

נ.תהילה

New member
היי

דבר ראשון: בני אכן צודק- כוונתי הייתה שלאוו דווקא אלו שחוו אובדן אב בגיל צעיר הם אלו שיעזרו לך הכי הרבה. כמובן כל אובדן הוא שונה לחלוטין אחד מהשני, ובהתאם לכך גם תגובות החברה. לעומת זאת תמצאי תגובות דומות מאוד הקורות לאנשים שחוו אובדן- לא משנה מאיזה "סוג". ולצערי, וגם כתבתי על כך פעם בפורום, אני מכירה טוב טוב את הקטע הזה שילדים פוגעים דווקא בנקודה הזו הכי רגישה והכי כואבת- המוות של... מדהים לפעמים עד כמה ילדים יכולים להיות אכזריים. ועוד יותר עצוב להיווכח שחלקם לא משתנים... לא משנה. בכל אופן, אני מציעה לך להמשיך ולכתוב פה בכל פעם שתרגישי צורך כמו שאת אומרת "לשפוך את הלב". זה עוזר והמון. ערב טוב לך ולכולם תהילה

stam ahat

New member
תהילה -

כנראה שלא הבנתי את כוונתך כראוי, אך בכל מקרה, אני לא חושבת שהתגובות של החברה דומה כלפי כל אובדן - כששואלים את אמי היכן בעלה, והיא מסבירה שהיא אלמנה, ישנה סקרנות, ישנה הבעת צער, אבל מעולם לא נתקלתי במקרה שפגעו באימי בכוונה בנושא הכואב הזה, בוודאי שלא בדרך בוטה כל כך. כמובן, יש הבדל בין אנשים מבוגרים לבין בני נוער, אבל גם הדוגמא הקרובה ביותר לנושא - ילד שהוריו התגרשו, אינו זוכה ליחס שונה מהסביבה כלל, ומעולם לא נתקלתי במקרה בו פגעו באדם שאני מכירה בנקודה רגישה זו. כמובן, אינני נמצאת בעמדה שבה עומד נער שהוריו התגרשו, אבל יחס שונה הוא לרוב ברור לכל, ומעולם לא נתקלתי ביחס כזה. סתם אחת.

ואולי, רק אולי לא צריך שום שינוי

לכל כאב המשקל שלו. אי אפשר להשוות ואין יותר ואין פחות. יש כאב וכל אחד מגיב אליו כפי שמגיב. אני מעריכה בני אדם שיודעים לבטא עצמם בכתב, כתיבתך נוגעת בנקודות לא זרות, בנקודות שכבר יודעות. ועל "העדינות" המהממת של עזרה עלי לחלוק. אין צורך לתקן כי זו כתיבתך וכפי שהיא, היא מוצעת לקהל. ירצה הקהל, יקבל. לא ירצה שלא יקרא. כמו השאלה הטיפשית ששאלו אותנו בספרות: מה התכוון המשורר להגיד? מאופו לי לדעת מה הוא התכוון? הכל ספקולציות. הוא כתב וכך טוב שהיה. ועוד נקודה אחת, קבלי בחום את המילים יקרה וכדומה, זה בא ממקום תומך שמנסה להקל על המציאות ולו רק לרגע. איתך.

למה ´סתם´ ? - לאחת יקרה ! ! !

הייתי בת 18 כאשר אמי נפטרה. הייתי קשורה אליה מאד. רק כאשר בנותי התחילו לקרוא לי ´אמא´ הבנתי כמה זה חסר לי. כמה חסר לי לומר את המילה הזו ´אמא´. לא יודעת מה קורה לילד שגדל בלי הוריו - אחד או שניהם - אבל יודעת היטב שאיש אינו יכול לתת הגדרה של מיהו ´נורמלי´. [לכל חברה ולכל תקופה ישנן נורמות ועל פיהן נקבע ´נורמלי´, ומה שנורמלי בעיר אינו נורמלי בכפר. אבל אין ספק שילד כזה יהיה פגוע ריגשית. את הפגיעות שלך שומעים בשיר. יוצא מן הלב ונכנס ישר לשם אצל הקורא. כך לפחות אצלי. אינך ´סתם´ את מישהי, ואני מעריצה את היכולת שלך לאמר כאן את הדברים שלך. שתעברו בקלות (יחסית) את יום השנה שימרי על עצמך והנה הדחליל !

דבוריק

New member
לstam ahat

אני כל כך מתחברת לדברים שלך ומאמצת את השיר שלך. (אם את מרשה לי...) אתמול בלהט הבלגן שהיה פה לא קראתי את ההודעה שלך, אבל עכשיו קראתי בה, ואני כל כך מבינה על מה את מדברת. ובאמת אין תשובות לשאלות הנוקבות והכואבות ששאלת. מקווה שיוקל לך.

stam ahat

New member
תשובה?

הלוואי שהייתה תשובה.. בשנה האחרונה, חשבתי רבות על העניין, ומאז גם הפכתי לאתאיסטית, משום שאם בעבר האמנתי, אפילו מעט, היום האמונה אבדה לגמרי. אגב, מעולם לא חשבתי שאדבר על נושאים כ"כ אישיים עם אנשים זרים לי, וחוץ מהצורך שהיה לי לשפוך את הדברים, אין ספק שהחום וההבנה הרבה שאתם מקרינים פה תורמת מאוד
סתם אחת.

נ.תהילה

New member
וואי. את לא יודעת

עד כמה מוכר לי הקטע הזה של "מעולם לא חשבתי שאדבר על נושאים כ"כ אישיים עם אנשים זרים לי". אני זוכרת את ההרגשה הזאת טוב טוב. כשרק הגעתי לפורום, הרגשתי בדיוק כך. שני דברים השתנו מאז: 1) האנשים פה, רובם בכלל כבר לא נחשבים בעיניי כזרים. לומדים פה להכיר אחד את השני טוב מאוד. 2) העובדה שאני הרבה הרבה הרבה יותר פתוחה בכל הקשור למוות של אחות שלי, גם בפני חברי הפורום, אך גם, ואולי בעיקר כלפי הסביבה והחברות שלי. אם פעם בקושי ואולי בכלל לא דברתי על אחות שלי, על הרגשות שלי וכו´, היום אני מברברת על זה יותר מדי (כמו שאתה רואה
... ) אך ברצינות, הפורום (יותר נכון אנשיו) גרם ל להיות הרבה יותר פתוחה, וגם לא להתעצב כ"כ כשאני מדברת על אחותי, אלא שזה ייתן לי פורקן ואפילו קצת קטע של הנצחה, כלומר מי היא הייתה, מה היא הייתה בשבילי ובשביל משפחתי וכו´. מאחלת לך שהפורום הזה יהיה בשבילך מה שהוא בשבילי.
תהילה

למעלה