תגידו, אני היחיד שנדהם

סלע 1

New member
תגידו, אני היחיד שנדהם

מחוסר המקצועיות של משרד הבריאות, וחוסר הרצינות של אדם הנושא תואר פרופ' (פרופ' יונה אמיתי) בנוגע להמלצה לגבי אכילת דגים בזמן הריון? http://www.haaretz.com/hasite/spages/785625.html למה כל-כך קשה להבין שנוטה לבנה (אלבקורקי) וטונה בהירה זה לא אותו הדבר? איך הוא הגיע לאיסור לגבי טונה בהירה, שנמצאת ברשימת הדגים בעלי ריכוז נמון יחסית של כספית ע"פ ה-FDA? למה אדם בעל תואר פרופ' לא מצליח להבין שלא רק גודל הדג משמעותי אלא אופי התזונה שלו, והבעיה היא רק מדגים טורפים, ולא מדגים שאינם טורפים (כדוגמת סלמון)? אם הכוונה שלו היא להתאים את ההמלצות בארץ להמלצות הקיימות בשאר העולם, אולי כדאי שישים לב לכך שההמלצות של ה-FDA לדוגמה הן שדווקא מומלץ לאכול דגים (במידה) בזמן ההריון, אבל להימנע מארבעה סוגים דגים: כריש, דג חרב, מקרל ענק ו-Tilefish שכמעט ואינם נמכרים בארץ. הדבר היחיד הרלוונטי הוא ההמלצה להיזהר מאכילת בשר מזני טונה גדולים, מה שמוכר אצלינו כ"טונה אדומה". ההמלצה של ה-FDA: http://www.fda.gov/oc/opacom/hottopics/mercury/backgrounder.html טבלת ריכוז מתיל-כספית בדגים שונים: http://www.cfsan.fda.gov/~frf/sea-mehg.html
 

tommythecat

New member
לא רק ה FDA

אלא גם JAMA פרסמו מחקר שקבע כי היתרונות שבאכילת דגים עולים בצורה משמעותית על סכנות פוטנציאליות מזיהומי מתכות כבדות בדגים, כפי שהבאתי בקישור הנ"ל: http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=23&msgid=87824927 החוקרים אכן מסייגים את המלצתם ומזהירים מפני מינים מסויימים, אבל ההמלצה לנשים בהריון היא עדיין חד משמעית:
Women who are or may become pregnant and nursing mothers should avoid selected species (shark, swordfish, golden bass, and king mackerel; locally caught fish per local advisories) and limit intake of albacore tuna (6 oz/wk) to minimize methylmercury exposure.31,142 However, emphasis must also be placed on adequate consumption— 12 oz/wk—of other fish and shellfish to provide reasonable amounts of DHA31,142 and avoid further decreases in already low seafood intake among women (74% of women of childbearing age and 85% of pregnant women consume 6 oz/wk).206,207​
יוסי
 

אלי ו.

New member
בהחלט תמוה

ואל תזכיר לי טונה לבנה, אתה גורם לי לגעגועים עזים לניו יורק. כנראה שהכספית עושה משהו טוב לטונה.
 

סלע 1

New member
דווקא בארץ אפשר להשיג "טונה אדומה"

משובחת למדי. זה גם דג עתיר כספית, אבל אם אתה לא מתכוון להיכנס להריון בקרוב זה לא ממש משמעותי.
 

אלי ו.

New member
אני התכונתי לאלבורקי בקופסה

שימורי טונה לבנה. בפעם האחרונה שראיתי את זה בארץ קופסה עלתה 18 ש"ח.
 

אלי ו.

New member
טונה אלבקור

הוא זן שונה מהטונה שאנחנו מכירים מהקופסאות. (למעשה הטונה ה"בהירה" אינה טכנית טונה) מדובר בדג גדול יותר וטעים יותר, מכיל יותר אומגה 3 וגם יותר כספית. הסיבה למחיר הגבוה היא כנראה בגלל שרוב הדייג הוא של ה"אטונס" ורק 7% מכלל הטונה הם אלבקור. אם הנושא מענין אותך מצורף שירשור הסוקר את דגי הטונה, אמנם מכיוון הכשרות, אבל יש שם אינפורמציה מענינת. http://masoret.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1993498
 

אלי ו.

New member
פינת הטריוויה חסרת חשיבות

מהמאמר שהבאתי בקישור לעיל אפשר למצוא הרבה אינפורמציה על דגי הטונה, הנושא מאוד מענין את אנשי הכשרות מכיון שהם צריכים לדעת איזה דגים עלולים להכנס לרשתות מהי צורת ההכנה שלהם וכו'. מתברר שהטונה הבהירה היא דג בשם אטונס או סקיפג'ק שאמנם נקרא בציבור בשם טונה וכמו הטונה הוא ממשפחת הקוליסים אבל הוא רק בן דוד של שאר הטונות והמקרלים. שמו המדעי Katsuwonus pelamis והוא אינו בן המשפחה המצומצמת של הטונות שבד"כ מזוהה כ Thunnus albacares (זהוב זנב), Thunnus alalunga (אלבקור) ושאר ה Thunnusים. עוד פיסת טריוויה נחמדה חסרת כל יישום מעשי
 
אכן נחמד!

זה מזכיר לי שמבחינה בוטנית קינואה (משפחת הסלקיים) וכוסמת (משפחת הארכוביתיים) אינם דגנים, אבל כולם מחשיבים אותם ככאלו. שוב תודה על הקישור. מאוד מפורט ומאלף.
 
קינואה היא בכלל תמוהה

כמדומני בוטנית היא פרי, מבחינת טעם ו"התנהגות" בבישול היא דגן, ותזונתית היא בכלל קרובה יותר לקבוצת הקטניות.
 
הי, בתור מי שחרתה על דגלה את העלאת

המודעות בקרב נשים הרות למה לא לאכול במהלך ההריון, אני מצטרפת לתמיהה שמובעת כאן. האמת היא שבשיטוט מקרי הגעתי להודעה הזו ושמחתי לגלות שאני לא היחידה שחושבת כך. חישבו רק על הבהלה שהידיעה הזו גרמה לנשים הרות שאכלו טונה פה ושם... למען ההגינות, צריך לזכור שהחוברת של משרד הבריאות טרם פורסמה, כך שייתכן שבידיעה העיתונאית לא פורסמו הדברים בהקשר הנכון. עם זאת, ובמיוחד מכיוון שאני באה במגע עם נשים הרות ומיניקות רבות במסגרת עבודתי, בכוונתי לברר את הדברים ואשמח לעדכן. אלי, האם ידוע לך שם היצרן שמשווק טונה מזן אלבקור?
 

tommythecat

New member
נשמח אם תעדכני אותנו בממצאייך

כמו כן, לאחרונה התחלתי לגלות עניין אישי במה נשים בהריון כן אמורות לאכול, וגם כאן יש מידע עשיר מאד. מעבר לחומצה פולית, יש טעם לתסף, בין היתר, גם בשמן דגים עשיר ב DHA, וכולין ציטראט. יוסי
 

moran f

New member
דבר קטן אחד

את התיסוף בחומצה פולית כדאי להתחיל לפני ההריון (כבר שמעתי רופאים שתוהים אם הכמה חודשים האלו באמת תורמים, אבל אני מודה שכל עוד לא ראיתי הוכחה שהם לא, ובהתחשב בסיכון שעומד על הפרק, אני חושבת שבכל הריון שבו זה אפשרי כדאי בכל זאת להתחיל מראש).
 

אלי ו.

New member
לצערי אני לא זוכר את היצרן

אולי סטארקיסט אבל אני לא בטוח. אפשר לזהות את המוצר לפי המחיר הגבוה. בארה"ב לכל היצרנים יש טונה לבנה.
 
למעלה