תגלית בת 1,700 שנה: כתב קללה של מכשף בעיר דוד

רותי 11

New member
תגלית בת 1,700 שנה: כתב קללה של מכשף בעיר דוד

החוקרים נדהמו לגלות שעל לוחית העופרת המגולגלת שאותרה בחפירות של רשות העתיקות מסתתר
כיתוב שכתב "קוסם" אשר ביקש לגדף יריב. "הכיתי ומסמרתי את הלשון, העיניים והזעם"

תגלית ארכיאולוגית בירושלים: החפירות בעיר דוד שבעיר העתיקה ממשיכה לספק ממצאים מרהיבים
ששופכים אור על אורחות החיים של תושבי המקום, מהתקופה שאחרי חורבן הבית השני. בחפירות שמנהלת
רשות העתיקות באזור חניון גבעתי התגלתה לאחרונה לוחית עופרת מגולגלת הנושאת כתובת ביוונית. המיוחד
הוא שמדובר בלוחית "מאגית" הנושאת קללה, שנכתבה ככל הנראה על ידי אדם שתוארו באותם ימים היה
"מכשף מקצועי".

הכתובת שוטחת את הכישוף שמבקשת להטיל אישה בשם קירילה על אדם ששמו יאניס, ככל הנראה בעקבות
מחלוקת משפטית שמהותה אינה ברורה. לשם כך, היא קוראת לעזרתם של אלי השאול ביניהם פלוטו, הרמס
פרספונה, ואף האלה המסופוטמית ארשכיגל נדרשת למשימה. הטקסט כתוב בכתב רהוט, וניכר כי לא נכתב
על ידי אותה קירילה עצמה, אלא על ידי קוסם מקצועי ששכרה - כך עולה מניתוחו של ד"ר רוברט דניאל מאוניברסיטת
קלן שבגרמניה, מומחה בעל שם עולמי בתחום, אליו נשלחה הלוחית לקריאה.

מה אתם אומרים על זה ?

לכל המאמר

Nachmanides

New member
בואו נעשה מעט סדר בבלאגאן.

ארכאולוגיה היא ענף העשוי להיות בעייתי במיוחד במקרה שהממצאים אינם מעידים בבירור על עצמם, ולכן זקוקים לפרשנויות שחלקן יהיה תומך בטענה "היינו כאן לפני כולם". פרשנויות "אגרסיביות" יתר על המידה הופכות את מדע הארכאולוגיה לפסאודומדע, וזה מה שקורה לארכאולוגינו הלהוטים

במסופוטמיה, ובמצרים אני מוצאים עושר ארכאולוגי אדיר: עשרות אלפי מלים חקוקות על גבי מבנים ומצבות, ועל טבלאות חימר או פפירוסים בתחומי אסטרונומיה, רפואה, משפט, מנהל, מיסטיקה, ומה לא.
בירושלים - אין דבר מאלה.
כל ממצא נושא כתובית שנתגלה אצל סוחר עתיקות כלשהו בשוק פשפשים - נמצא מזויף

המונח "עיר דוד" אומר רק זאת:
נחשפו מבנים מתוארכים למאה העשירית לפנה"ס, תקופה בה, על פי מעשיות המקרא, שלט דוד בירושלים.
שום דבר מעבר לכך...

Nachmanides

New member
מה שהארכאולוגים מצאו הוא קללה ביוונית על גבי

foil של עופרת, בבנין מן המאה השלישית AD (לאחר הספירה) - על כך אין לי הערות

המונח "עיר דוד" אינו אומר שנתגלתה כתובית "אני דוד, מלך בירושלים" על גבי אבן זיכרון כלשהי במבנים מן המאה העשירית BC (לפני הספירה) בירושלים

המונח "עיר דוד" אומר רק זאת:
נחשפו מבנים מתוארכים למאה העשירית לפנה"ס, תקופה בה, על פי מעשיות המקרא, שלט דוד בירושלים.
שום דבר מעבר לכך..

רותי 11

New member
ברור - שמה שנכתב שם היה מכוון

רק לתגלית שנמצאה.
ואני אומרת שאנחנו לא המצאנו את הגלגל
גם אז הלכו לכל מיני מכשפים - קוסמים ועוד

Nachmanides

New member
לא כפרתי באותנטיות הממצא.

ממצא ארכאולוגי הנחשף בחפירה של משלחת ארכאולוגית בראשה עומד ארכאולוג ממחלקה לארכאולוגיה של אוניברסיטה נחשבת - יהיה אותנטי (בהשוואה לאותנטיות "בעייתית" של ממצא "עם סיפור" אשר צץ לפתע אצל סוחר עתיקות בשוק פשפשים).
הבעיה היא הפרשנות האגרסיבית המופעלת כאשר הממצא אינו מעיד על עצמו.
ממצא המעיד על עצמו, הוא למשל, כתובית.
המבנים מן המאה העשירית לפנה"ס אינם מעידים על עצמם, והכינוי "עיר דוד" הוא פרי אגרסיביות פרשנית

הבעיה היא בכינוי "עיר דוד". לא בכתב הקללה...

למעלה