תהיה באשר ליום הבינ"ל. נא להשאיר בשרשור נפרד

d a n i t t

New member
תהיה באשר ליום הבינ"ל. נא להשאיר בשרשור נפרד

החלטתי לשאול זאת בפורומים שונים ולראות אם אקבל תשובות זהות או שונות... אני ישראלית שגרה בשבדיה. הלכתי להדליק נר בכיכר המרכזית בשטוקהולם, שמציינת את יום השואה הבינ"ל. משהו אחד היה מוזר לי וצרם לי. הם "הפכו" את יום השואה ליום נגד גזענות. כך שמתחת לשלט ענק שכותרתו: "יום השואה" יש 2 תמונות של השואה היהודית, 2 תמונות של זוועות גזעניות מאפריקה ו... תמונה אחת של גופות מוסלמיות מהמלחמה בבוסניה. הכל תחת אותה כותרת של " 27 לינואר יום השואה הבינ"ל". רק לי זה צורם החיבור הזה? או שאתם חושבים שזה טבעי ובסדר? האם לאחד ולציין ביחד את כל זוועות העולם עם יום השואה, מפחית מ"ערכו" או מגדיל? האם זה לא חוסר רגישות לשים תמונות של גופות מוסלמיות מתחת לשלט יום השואה? נא לא לתקוף, רק לענות.

לדעתי זה לא רק מפחית את יום השואה

אלא שזו אמירה שרצח עם זה משהו מקובל ועולמי, פעם זה הנאצים שרוצחים 6 מיליון יהודים, ופעם הארמנים נטבחים, פעם הנוצרים עושים אינקווזציה, ופעם המוסלמים, מן תחושה שכל הזוועות נמצאות תחת מטריה אחת, ובעצם היהודים שעברו את השואה הכי גדולה מבחינה מספרית, ובשיטיתיות מבעיתה, הם בעצם חלק ממשהו שהוא אופייני לחברה האנושית. אולי לשבדים קשה להתמודד עם השואה וכך הם מצאו דרך להטות את העיסוק ברצח 6 מיליון יהודים, בעוד מקרים ברחבי העולם, אולי המצפון מציק להם על שגם היום הם אינם עושים דבר, ואולי יהודים זה לא מספיק מזעזע עבורם, אבל אנחנו צריכים לשבת מול התיאור שלך ולחשוב על איך תופס העולם את זוועות השואה שלנו, של היהודים. אם יש לך תמונות מהאירוע, אודה לך מאד אם תעלי לכאן. את מוזמנת להשאר איתנו!

קשה לבוא בטענות לשבדים

בזמן שכאן בארץ משווים את השואה לכל מיני אסונות או מצבים שלא קשורות לעם ישראל. אפילו שפעם השוו את השואה לתנועה של "תנו לחיות לחיות" או נגד שחיטה. כל מיני גורמים תופסים טרמפ על נושא השואה ומשווים כדי לקדם את עיניינהם.

"גזענות" זה "תירוץ" לרצח עם

מה הסיבה שהם בחרו דווקא ב"גזענות" ככותרת של הארוע. נראה לי שלשבדים קל יותר לרכז את זוועות רצח העם בעולם תחת המושג "גזענות", הם מחפים על סיבות נוספות לרצח עם, כמו תאוות כסף, שטח, דת, אידיאולוגיה, התאכזרות החזק לחלש ועוד סיבות. אין שום הצדקה אף פעם לרצח של יחיד ולרצח עם.

d a n i t t

New member
רגע רגע, הבהברות:

גזענות לא היתה הכותרת שהם בחרו! הכותרת היתה "27 לינואר יום השואה הבינ"ל". ומתחת לזה היו גם תעודים של דברים אחרים. לצורך הבהרת העניין אני אצרף עכשיו כמה תמונות. הערה נוספת חשובה. אין מדובר פה רק בשבדיה! מדיון בפורומים של ישראלים באירופה הבנתי שזה מקובל בהרבה מדינות באירופה וגם (!) שהישראלים באירופה לא רואים בכך כל טעם לפגם! חלקם הצדיקו את קיום הדברים וחלקם אפילו העירו לי שאני היא החסרת רגישות בנושא. ויש לי בקשה אישית באשר להמשך הדיון: אני מבקשת לא לדון ישירות בשבדיה, אלא בנושא התיעוד עצמו. כיוון שגם במקומות אחרים באירופה זה קורה ומקובל. וכיוון שכישראלית בשבדיה, אני יכולה להגיד שדווקא כאן אני יכולה לחגוג את רוב החגים היהודים ולציין ימים כרצוני. הקהילה היהודית כאן גדולה ועושה רבות על מנת לשמר את התרבות. אז בואו לא ניצמד ל"שבדיה" אלא לנושא עצמו. ועכשיו אני אעלה תמונות.

d a n i t t

New member
תמונה 2

תמונה של אחד המונומנטים לזכר היהודים בטרבלינקה

d a n i t t

New member
תמונה 3

תמונה של גופות מוסלמיות בבוסניה לצד התמונה הקודמת (אציין שהיו 5 תמונות אחת ליד השניה, אני לא בטוחה אם התמונות היו ממש אחת ליד השניה, אבל היו סמוכות באותה שורה של 5 תמונות)

d a n i t t

New member
תמונה 4

אנשים מדליקים נרות. בשנה שעברה הטקס היה באותו מקום, זה נקרא "כיכר ראול וולנברג". בשנה שעברה רק הדליקו נרות ולא היו תמונות שונות ושלט. אני חושבת שהנרות היו של הקהילה היהודית בלבד ואילו התמונות והשלט היה של גוף שונה שהציב באותו מקום. והשלט המרכזי היה כאמור: 27 לינואר יום השואה הבינל (לדעתי גם השלט היה שייך לאותו גוף)

d a n i t t

New member
עוד עדכון חשוב "מהשטח".

אתמול, אחרי שבבוקר הדלקנו נרות בכיכר ראול וולנברג, חזרנו הביתה. אני הלכתי לעבוד ובעלי נשאר בבית. הוא נכנס לאינטרנט וראה שמפורסם שיש בכיכר ראול וולנברג ב16:00 מפגש עם שני ניצולים. מסתבר לאחר מכן שהניצולים, הם אינם ניצולי שואה כפי שחשב. אלא שני ניצולים מוסלמים מבוסניה.
הייתי רוצה לכתוב מכתב לשגרירות ישראל אצלנו ולכתוב עד כמה זה לא מקובל שמאחדים את זה ביחד באותו יום באותו זמן ועוד באותו מקום - כיכר ראול וולנברג! לכתוב שהאו"ם קבע שזו יום השואה הבינ"ל לזכר הקורבנות של העם היהודי! ולא קבע כי זהו יום הגזענות הבינ"ל. לכתוב ולדרוש מהם להתעקש על ייחודו של היום. הבעיה היא שמדיונים בפורומים של ישראלים באירופה, ראיתי שהדעה שלי ממש במיעוט. ושעל כולם זה מקובל ואפילו טוב יותר ככה. כך שבטח גם השגרירות תחשוב ככה.

ישרון

New member
לדנית מהצפון הרחוק

שמח לראות שבשטוקהולם קיימים ישראלים השונים ולו במעט מחברי לספסל הלימודים בתיכון השוהה גם הוא שם בממלכת הצפון. אמש התכבדתי להיות נוכח בכינוס שערכה עמותת דורות ההמשך תחת חסותו של "יד ושם"ובתחילת הערב נשא דברים מר טומי לפיד היו"ר הנוכחי של הנהלת יד ושם.אכן גם הוא ציין בדבריו שלמרות היות השואה ארוע יחודי בהיסטוריה העולמית,יחודי בהיקף ובממדים אך לא יחודי כרצח עם.לצערנו הרב מעשי טבח על רקע לאומני היו ויהיו כל עוד הלאומנות עולה וחוגגת לה בפינות שונות בתבל.אני משוכנע שהרבה יותר קל לבלוע אמירה מסוג זה בבית התפוצות בתל אביב בחברתם של בני בנות הדור השני ונציגות מכובדת של ניצולים,מאשר כישראלית-יהודיה בודדת בכיכר ראול ואלנברג בשטוקהולם. אכן יום השואה הבין לאומי אינו "חגנו "זה יום איזכור של עמי העולם וניקבע בתאריך זה משום שזה יום שיחרורו של מחנה אושוויץ בידי הצבא האדום.ללמדך שגם בקביעת התאריך נעתערבבו להם שיקולים פוליטיים להעצמת הצלחתו של עם זה או אחר במיגור החיה הנאצית.

ישרון

New member
צריך לתת גם כבוד לשוודים

על שטרחו בכלל לציין את היום והמעמד בכיכרה של עיר לא ראיתי שציון מסוג זה התקיים בכיכרות הערים בישראל.

סבורני שהמצפון מעיק או רוצים לטשטש

את השואה שלנו, שלעמי אירופה [ולא רק לשוודים] יש קשר ישיר מאד אליה. ואין צורך לפרט. וכיוון ש" אהבת" היהודים קיימת עד היום בחוגים לא קטנים, אין פלא שלא כל כך נוח או מנסים בכל דרך להעלים או לטשטש את שואתנו. לשם מה להתעסק בנושאים לא נעימים? אז הבה נקשור אותם לאחרים [ויש גם יש כאלה] וכך נרד מהנושא של השמדת יהדות אירופה,הזוועות ושיתוף הפעולה.

iwit

New member
אבל אם נקבע שזהו יום זיכרון לשואה

אז זה לא יום זיכרון לרציחות עמים אחרים. אם היו הופכים את זה ליום זכרון לכלל קורבנות הנאציזם זה היה נשמע סביר ביותר אבל בוסניה לא קשורה כאן. צריך להנציח את הדברים בנפרד, על אחת כמה וכמה כשהאנטישמיות מרימה ראש יש צורך ביום שייוחד ספיציפית לרדיפות היהודים, עם כל הכבוד לסבלם של עמים אחרים.

ישרון

New member
לIWIT בתגובה

לצערי אני רואה את הדברים בצורה שונה ממך דווקא יש להציג את כל המיקרים של "רצח עם"במיוחד ביום הזה ולהדגישם בתוך כך יש להדגיש את המיוחדות העצמה הגודל והאימה הגדולה של שואת יהודי אירופה ומתוך שלא לשמה ילמדו גם הבוסנים גם הקרואטים גם ניפגעי סטאלין את אשר עבר על היהודים באירופה.

iwit

New member
זה עניין טכני לחלוטין - אז שישנו את שם היום

אם היום נקרא "יום הזיכרון לשואה", אז הוא צריך להיות לשואה. אם רוצים להנציח את כל הרציחות יחד, משהו שאין לי שום זכות לדרוש שלא יעשו, צריך לשנות גם את שם היום. להכניס תחת הכותרת "השואה" את רצח העם שהיה בבוסניה זה אולי בסדר עבורנו, מי שלומד את השואה ויכול לסדר ולהפריד. אני לא בטוחה שבמדינות סקנדינביה האיחוד הזה לא יכול ליצור תוך כמה שנים תמונה שלפיה "השואה" זה כל רצח עם באשר הוא. שלא לדבר על זה שבימינו, כשבמקומות רבים מאירופה נשמעים קולות שקוראים למדינת ישראל מדינת אפרטהייד וכשלשכנינו יש "נאכבה" משלהם, מה שעלול לקרות לשואה שלנו תחת האיחוד הזה זו היעלמות מוחלטת.

schlomitsmile

Member
מנהל
בעקרון, אני מסכימה איתך השואה היתה יחודית לא רק בהיקפה, אלא אף במהותה. יום הזכרון הזה, הוא יום הזכרון לשואה, במוצהר, ולכן זו טעות "לערבב" בו זוועות אחרות. אבל, אילו המסר היה שאכן היו ויש זוועות ומעשי רצח עם, שגם הם נתעבים וחובתנו המוסרית לפעול ככל יכולתנו כדי למנעם, ותוך כדי כך עמידה על יחודה של השואה; לא הייתי מוצאת שום טעם לפגם באיזכור הזוועות האחרות, נהפוך הוא, זה היה נראה לי חשוב מאד. אלא שזה מסר מורכב, עמום משהו וקשה לעיכול למי שאינו עוסק בעניין ואין לו ידע בנושא, לכן אני יכולה להבין את האופן שבו זה הוצג. אפשר לומר- טוב שזה לפחות הוצג, בעידן של הכחשת שואה, להעמידה בשורה אחת עם אירועים שאין חולק עליהם, גם בזה יש משהו... עדיין, יתכן שיש טעם (לא יודעת אם אפשרות) שאנשים שהעניין חשוב להם (את? צעירי הקהילה היהודית? אנשים אחרים?) יעמדו שם עם תמונות וחומר כתוב, ויסבירו גם בע"פ לכל מי שמוכן להקשיב, מהי יחודיותה של השואה. ושאלה לי אלייך- מדוע בעצם הציקה לך במיוחד תמונת הקורבנות המוסלמיים? אני מודה שזה צרם לי מאד...

d a n i t t

New member
כי זה כמו

שיוגדר יום השנה לקורבנות ויאטנם וישימו מתחת תמונות של חללים אמריקאים בעיראק. מקווה שהבנת את ההקשר. לדעתי לא ראוי לשים ליד מצבה/ קבר או יד זיכרון תמונה של האויב הכי גדול של המת.

schlomitsmile

Member
מנהל
הקורבנות הבוסניים אינם האויב של סבא שלי הראיה של כל מוסלמי באשר הוא כאויב נתעב, היא גזענית. לקרוא כאן דברים כאלה, מכאיב וחורה לי מאד.

למעלה