תהיה

תהיה

לא מהיום, גם לא משלשום, אבל נזכרתי בה. אומרים שתורה בלשון אדם דברה. לשם מה שאני הולך לכתוב, נניח, רק נניח שהתורה נתנה לעם ישראל ב"מעמד הר סיני". אז בואו נניח שה´ יודע כל. נניח. והאדם - מה לעשות, עוד לא יודע חדו"א, פיסיקה מודרנית - שלא לדבר על ביולוגיה בסיסית, כימיה ומכניקה קלאסית. האם ה´ מצפה מבני האדם להבין הכל? אם באותה התקופה אנשים לא יכלו לקלוט מושגים כמו "אבולוציה", "קוונטים" וכך הלאה, אז תורה בלשון אדם דברה - והסבירה את הדברים בפשטות, בצורה כזו שכולם יבינו. ב-40 יום ו-40 לילה, גם גאון הדור לא יוכל ללמוד את כל המקצועות השונים. אז גם למשה הסביר ה´ דברים בפשטות - ונתן לאדם את העבודה לגלות את הדברים האלה לבד (שלא יהיה משעמם, אלא מה
). סתם, נקודה למחשבה.

הממ...

האמונה הקבלית גורסת שהמדע המתקדם הוצפן בתנ"ך ובעיקר בתורה שבעל פה. על פי זה, דברים מיסטיים רבים במיתולוגיה היהודית (בעיקר קבלה מעשית, כדוגמת "קפיצת הדרך") הינם לא יותר משימוש בטבע בצורה מתוחכמת במיוחד (דבר שאפשרי לאחר הבנה מעמיקה ונרחבת של חוקי טבע שכיום לא נודעו עוד למדע). לפי תפיסה זו הכל ניתן למשה בסיני, אך במרוצת הדורות חכמי ישראל הרחיבו פירשו ופיתחו את הדברים.

אני, האמת

לא כל כך מאמין בקבלה. אני גם לא מאמין שאיזשהו מדע מוצפן שם. אני בעד הפרדה של דת ממדע. חוויה רוחנית-סובייקטיבית לחוד וידע מדעי-אובייקטיבי לחוד. כמובן, מתוך הנחה שיש כזה דבר "אובייקטיבי". בקבלה יש כמה דברים נחמדים ויפים, ואולי כמה הבנות רוחניות משמעותיות, אבל זהו מבחינתי...

וול... זה עניין של אמונה...

מעניין אבל, שיש מדענים שממש חוקרים בכיוון זה... (שבוע שעבר ביום חמישי בערוץ 2, היה דיון עם פיזיקאית קוונטים שזה הכיוון שלה). כמובן שאמונה זה אמונה, מה שלא יהיה.

על זה נאמר...

צדיקים מלאכתם נעשית בידי אחרים
אבל האמת היא שהנושא כבר נדון גם לפני כן, ומסורתי דווקא התפלא מדוע השם המפורש לא אמר לבני ישראל שהוא רק חלק מהירארכיה שמגיעה עד לאל עליון. הסברתי שאילו י´ היה אומר להם דבר כזה, הם היו חוזרים להאמין שהשמש והרוח והרי הגעש הם אלים.

למעלה