תואר במדויקים מול תואר במדעי החיים

amitfried

New member
תואר במדויקים מול תואר במדעי החיים

שלום רב,

פרסמתי פה לא מזמן, לגבי בחירת תואר.
לאחרונה פגשתי דוקטור לביולוגיה, שטען בפניי כי תואר במדעים מדויקים, למשל פיזיקה או כימיה ואפילו מתמטיקה, נותן כלים יותר טובים למחקר בכלל ובפרט במדעי החיים, ולמעשה למי שרוצה לעסוק בביולוגיה, הוא בעצם עדיף (!?).

מה אתם אומרים על זה ?
אשמח לשמוע מאחרים את דעתם על עמדה מוזרה זו.
 

Gidi Shemer

New member
אני לא חושב שהוא צודק, אבל יש שתי נקודות חשובות

האחת היא- אפשר לעבור מתואר ראשון במתמטיקה לתארים מתקדמים בביולוגיה. אני לא מדבר על הפרוצדורה. אני מניח שצריך לעשות מספר השלמות, אלא יותר על הרקע. זה לגמרי אפשרי.
השניה היא- לפחות בחלק מהמדעים המדוייקים (לא סובל את ההגדרה הזו, אבל אני מודע לכך שיש אוניברסיטאות שמשתמשות בחלוקה הזו), יש גם אפשרות למסלול שפרנסה נאה בצידו וייתכן שבתום התואר הראשון התכניות ישתנו ודווקא יתאים לך להמשיך בתחום של מדעי המחשב למשל.
 

amitfried

New member
תודה... אני רוצה ללמוד ביולוגיה או פיזיקה

ואותו הד"ר טוען חד משמעית שעדיף ללמוד פיזיקה, ציטוט חופשי - "כישורים וכלים,שאתה מקבל בתואר בפיזיקה, כימיה או מתמטיקה, מאד מתאימים למחקר במדעי החיים, אולי אפילו יותר מבוגר מדעי החיים. אין ספק שפיזיקאים, מתמטיקאים וכימאים משתלבים היטב בתארים מתקדמים במדעי החיים."
&nbsp
&nbsp
 

גלקטור

New member
יכול להיות שהכוונה כאן היא עניין ה"כימות" במחקר

בעוד שמחקר ב"מדעים המדוייקים" הוא מאוד מוכוון לדיוק מתמטי, הרי שביולוגיה, באופן "מסורתי" משהו, נחשבה לפחות מדוייקת, כאשר מחקרים רבים הם יותר איכותיים (qualitative) מאשר כמותיים (quantitative).
הסיבה היא שמערכות ביולוגיות הן מאוד מורכבות מחד, ועדיין אין תמיד כלים מספיקים מאידך לצורך כימות ברמה המולקולרית, או אפילו התאית.
עם זאת, בשנים האחרונות, ובעיקר עם כניסת פיזיקאים/מתמטיקאים לביולוגיה (ובשנים האחרונות יצא לי לעבוד עם די הרבה כאלה), התחום הולך יותר לכיוון הכמותי.
&nbsp
 

Executioner

New member
אני אתן את הפרשנות שלי

יש לאלו שלמדו כימיה, מת' או פיזיקה ניטשה משלהם בתחום מדעי החיים. בניטשה הזו יש פחות תחרות ויותר ביקוש לכן הם "מצליחים" יותר. יש לפיזיקאי, מתמטיקאי או מתכנת כלים שאין לכל בוגר מדעי החיים ואלו נותנים לו יתרונות, אבל גם לא מעט חסרונות. גם על היתרונות וגם על החסרונות אפשר לגשר.
 

amitfried

New member
אני אסביר את המצב

אני מתעניין גם בביולוגיה וגם במדויקים (עם נטיה לפיזיקה) ולא מעוניין ללמוד אותם באופן דו-חוגי בשל העומס והיעדר ה"פריבילגיה" והזמן. מדבריכם עולה שאולי עדיף ללמוד מדעים מדויקים מכיוון שניתן לעסוק עם תואר במדויקים גם בביולוגיה, ונשמע שזה לא מסובך ואפילו נדרש, בעוד הדרך ההפוכה (מביולוגיה למדויקים) היא הרבה יותר מורכבת. מה גם שתואר במדויקים איכשהו מאפשר לך לעבוד בכל מיני עבודות, וביולוגיה לגמרי לא. השאלות שנותרו הן:
1) האם בתור בוגר מדע מדויק כלשהו, אוכל להמשיך ללימודי ביולוגיה ואשכרה "לעשות" ביולוגיה טהורה ? או שכמו שאמרתם זה מוגבל מאד לנישות מסוימות ?
ןלמשל תחום שנשמע לי מעניין, כרגע לפחות, זה אימונולוגיה וחקר התא. האם ידוע לכם על אפשרות של השתלבות בוגרי תואר ראשון בפיזיקה בתחום זה ? שמעתי כבר אודות כל מיני פיזיקאים ומתמטיקאים שהביאו לפריצות דרך במדעי החיים והרפואה, אבל תמיד חשבתי שזה מאד יוצא דופן.

תודה וסליחה על החפרנות :)
 

גלקטור

New member
אתה לא מוגבל לשום דבר למעט הדמיון שלך

אחד היתרונות של פיזיקאים על פני ביולוגים במחקר ביולוגי היא חשיבה "מחוץ לקופסה" תוך שימוש בכלים שבדרך כלל אין לביולוגים - מתחום האופטיקה, מתחום האלקטרוניקה, מתחום המחשוב וכדומה.
החסרון של פיזיקאים הוא במקרים רבים חוסר הבנה שמחקר ביולוגי הוא עדיין די כאוטי, אנחנו עדיין לא יודעים מספיק כדי לסגור הכל בנוסחה מתמטית.
אין שום מניעה לפיזיקאי לעסוק במחקר ביולוגי - הפיזיקאי פשוט יצטרך "להשלים את החומר" מבחינת חומר רקע כללי (קורסים כלליים בביולוגיה של התא, ביולוגיה מולקולרית, שיטות עבודה, ביוכימיה ואנזימולוגיה, אימונולוגיה, פיזיולוגיה ועוד...) וקורסים/ספרים/מאמרים בתחום הספציפי הנחקר.
לתארים מתקדמים מומלץ לחפש מעבדות שכבר יש בהן פיסיקאים (או שראש המעבדה הוא פיסיקאי/מתמטיקאי "לשעבר") - די בטוח שלא חסרות כאלה, לא בארץ ולא בחו"ל.
&nbsp
&nbsp
לגבי אימונולוגיה - זהו תחום מאוד נרחב ויש לך אפשרויות לחקור זאת מכיוונים רבים. הפיזיקה לא תגביל אותך...
(למעט, אולי פיסיקה גרעינית או אסטרופיסיקה - שם הקשר לביולוגיה יכול להיות די קלוש).
&nbsp
&nbsp
 

amitfried

New member
תודה.אז אפשר בהחלט לעשות "ביולוגיה" פרופר עם פיזיקה, מצוין.

תראה, ביולוגיה מאד מעניין ומלהיב אותי, אבל, משום מה יש בי רצון ודחף פנימי ללמוד תואר ראשון יותר "אנליטי" וחזק, שיתן לי כלים ואפתח בו כישורים ריאליים (פיזיקה, מתמטיקה, כימיה). תמיד רציתי פיזיקה, אבל בשנים האחרונות נדבקתי בחיידק של הביולוגיה, ולכן ההתלבטות הקשה. דו-חוגי לא אוכל ללמוד כיוון שזה עמוס הרבה יותר ולא אוכל לעשות זאת, ולכן עליי לבחור בין פיזיקה לבין ביולוגיה.

אגב, תוכל להעריך כמה זמן ייקח להשלים את הקורסים שהזכרת ?
שוב תודה.
 

גלקטור

New member
אין לי מושג. זה תלוי בך ובמוסד הלימוד

וגם אחרי איזה תואר תעבור לביולוגיה.
 

amitfried

New member
אחרי פיזיקה. יש פה מישהו שעשה זאת ושרד כדי לספר ?

כלומר, מעבר מתואר ראשון במדויקים לתואר שני במדעי החיים ?
אשמח, תודה רבה.
 

גלקטור

New member
התכוונתי אם אחרי תואר ראשון, שני, שלישי?

כפי שציינתי, אני מכיר לא מעט אנשים שעברו ממחשבים/פיזיקה/כימיה לביולוגיה. אני לא בטוח באיזה שלב הם עשו את המעבר, אני חושב שרובם עברו בשלב הדוקטורט או לאחריו.
 

amitfried

New member
אוקיי. התכוונתי לאנשים שממש עשו את כל ההשלמות כדי להמשיך

לתואר השני במדעי החיים או מדעי הרפואה או וואטאבר, כמה זמן לקח להם, עד כמה זה היה קשה וכו'.
אני פשוט מנסה להבין ולראות קדימה לאן אני נכנס וכמה זמן זה ייקח לי, כי אין לי ספק שאני רוצה ללמוד פיזיקה קודם כל.
&nbsp
(סליחה על החפרנות :) )
 

גלקטור

New member
לגבי כמה זמן - אין לי מושג

אבל אתה יכול לבדוק באוניברסיטה - בטוח יש כללים למי שרוצה לעבור תחום מהן דרישות קורסי הבסיס עבור תואר שני/שלישי למי שבא מרקע אחר. סביר שמדובר על 4-5 קורסים בסיסיים.
לגבי כמה זה קשה - זה תלוי רק בך כמובן. קח ספר ביולוגיה בסיסי (למשל של האוניברסיטה הפתוחה או האוניברסיטה המשודרת) ונסה לראות אם אתה מבין.
&nbsp
 

amitfried

New member
מעולה.תודה על הכל ! אתה ממש חביב ואדיב. אשמח לשמוע מאחרים גם

 
חבר למעבדה שלי עשה תואר ראשון במדעי המחשב

הוא היה צריך לעשות שנה של השלמות, בעיקר קורסים בסיסיים בביולוגיה (ביולוגיה של התא, גנטיקה, ביוכימיה) וקורסים ספציפיים הרלוונטיים לתואר השני שלו (אקולוגיה, אבולוציה).
זה תלוי באוניברסיטה, אבל יכול להיות שאפשר גם להסתפק בסמסטר אחד של השלמות.
בהרבה מקרים אפשר במהלך התואר הראשון לקחת כמה קורסים מתחומים אחרים בתור "קורסים מרחיבי דעת", אז אתה יכול לקחת קורסים בביולוגיה וזה יחסוך לך חלק מההשלמות, כך שאולי סמסטר נוסף אחד יספיק לך.
 

amitfried

New member
מצוין. טוב לדעת, לא פחות חשוב- איפשרו לו להתחיל את התואר שני

תוך כדי ההשלמות ? או שהוא נאלץ להמתין עד שיכל לקחת קורסים של התואר השני ?
&nbsp
 
בפועל כן, רשמית לא

הוא בפועל התחיל במהלך ההשלמות, כי הוא כבר ישב במעבדה של המנחה והתחיל לתכנן את המחקר שלו.
מבחינת האוניברסיטה, הוא התקבל לתואר השני רק אחרי שסיים את ההשלמות.
כלומר, למנחה היה מקום והוא רצה את הסטודנט הספציפי הזה, אז הוא דאג שיתחיל כבר את המחקר, וישלים את הדרישות "על הדרך".
מצד שני, קשה מאוד לתכנן מחקר במדעי החיים בלי רקע בסיסי בתחום, אז בכל מקרה כדאי להשתדל לסיים את התואר הראשון כבר עם כמה קורסים בסיסיים.
 

amitfried

New member
תודה. תראה, בזמן האחרון קראתי הרבה בנושא

ובאמת ראיתי הרבה חוקרים דגולים במדעי החיים שבכלל עשו תואר ראשון או שני בפיזיקה, מתמטיקה, כימיה. ככל שעובר הזמן אני מבין שזה בהחלט אפשרי. אשתדל בכל אופן לקחת קורסים ממדעי החיים.
 
למעלה