תואר שני בתכנון עירוני

stasus1

New member
תואר שני בתכנון עירוני

שלום, אני לקראת סיום תואר שני במדע המדינה כרגע אחרי תואר שני במדע המדינה. מאחר שהאפשרויות בתחום שלנו חסומות כמעט לגמרי ללא קשרים אישיים, אני שוקל לעבור לתחום שתמיד עניין אותי. שקלתי ללמוד אדריכלות בזמנו אבל נטשתי את הרעיון עקב תנאי סף גבוהים. באופן ספציפי, תכנון אורבני נראה לי הרבה יותר מעניין ואף קשור במידה מסוימת לתחום שבו עסקתי עד כה.
השאלות שיש לי הם:
מה הם הסיכויים שלי להצליח במעבר לתכנון עירוני? האם התחום דורש ידע ריאלי גבוה?
מה המקומות בהם ניתן ללמוד זאת בארץ? שמעתי על הטכניון ועל העברית. האם באוניברסיטת ת"א אין תוכנית כזו?
עד כמה זהו מקצוע פרקטי? כלומר, האם לומדים רק ידע תיאורטי או שיוצאים עם תעודה מקצועית בסוף?

תודה על העזרה, וכל טיפ או הערה אחרת מעבר לשאלות יתקבלו בברכה

ש מים

New member
תשובה חלקית

1. על הסיכויים שלך "להצליח" אני מניח שרק אתה תוכל לענות, אבל אם אתה מסיים תואר 2 במדע המדינה אני לא רואה סיבה למה לא תוכל לעשות זאת גם בתכנון ערים.
2. תעודה ב-"תכנון ערים" ניתן לקבל רק מהטכניון, מאחר ויש לו קניין על השם, אבל ברוב החוגים לגאוגרפיה, בכל האוניברסיטאות, ניתן ללמוד במסלול עם תכנים מקבילים (אבל, כדי למנוע טרטורים מיותרים בעתיד, אני מציע לך - לפני תחילת הלימודים - לברר מה יירשם בתעודת הסיום. מציע לך לבחור במסלול בו יירשם בפירוש שלמדת במסלול תכנוני/עירוני).
3. מנסיוני וממידע מחברים שלמדו מקצועות/מסלולים שונים, הלימודים האקדמיים מהווים רק "מסלול המראה" לחיים/לעבודה האמיתית. לרוב את המקצוע עצמו אתה רוכש תוך כדי נסיון בעבודה. אבל לשאלתך: כן, לא תתקבל לעבודה כ-"מתכנן ערים" ללא תעודה המעידה שלמדת זאת.

בהצלחה

stasus1

New member
תודה והבהרה לשאלות

בשאלה הראשונה הכוונה הייתה האם דרוש כאן ידע ריאלי/מתמטי ברמה מאוד גבוהה או שמא זה לא קריטי.

ולגבי זה שהתעודה מהווה רק "מסלול המראה". כן זה די ברור לי. השאלה היא האם היא נחשקת ונחשבת בשוק העבודה כמו מקצועות דומים כמו אדריכל וכו'

jeshu

New member
אם ארכיטקטים לומדים את זה, אז זה לא קריטי אגב, למה בארץ? אולי אתה יכול ללמוד בחו"ל?

ומעבר לכך, אתה צריך לענות לעצמך איזה כלים אתה תקבל מהתואר שלך שישמשו אותך בשוק העבודה (כלומר, למה שמישהו ירצה בכלל להעסיק אותך).

ש מים

New member
תשובה, עצה והמלצה

כתבת/שאלה/העלית נקודה חשובה מאוד: "למה שמישהו ירצה בכלל להעסיק אותך?".
סטאסוס, זו לא שאלה מקניטה! זו שאלה שחשוב מאוד שתבחן לעומק ותנסה למצוא לה תשובה, כי בזה תלוי עתידך הכלכלי/מקצועי! והעצה שלי: יש בידיך יתרון ייחודי ויחסי - הלימודים שלך בתחום מדעי המדינה. השתמש בהם ושלב אותך בתחום ההתמחות שלך בתכנון העירוני/אזורי וכך תבדך את עצמך ותוכל למצוא משרות שאחרים, ללא אותן התמחויות, לא יוכלו להשיג.

בהצלחה.

ש מים

New member
תשובות (חלקיות)

אני לא חושב. אני למדתי באוניברסיטאות (ת"א וחיפה) ולא בטכניון. חלק מלימודי הליבה היו סטטיסטיקה. האם זה נחשב בעיניך ל-"ידע ריאלי/מתמטי ברמה גבוהה" או לא? באוניברסיטאות אתה יכול גם לבחור בקורסי בחירה בתחום ה-GIS. שם, לפחות בשלבים המתקדמים, מתעסקים גם בתכנות ברמה מסויימת (שוב, אין לי מושג אם זה נחשב בעיניך ל-"ידע מתמטי/ריאלי ברמה גבוהה". הכל סובייקטיבי).

"נחשבת נחשקת"? המשכורות, לפחות בהתחלה (לדעתי, לפחות ב-5 השנים הראשונות) נמוכות מאוד. לפי מה שהבנתי, די זהות למשכורות של אדריכלים. העבודה הינה בתחומי עיסוק שונים, ולרוב אין תחרות בין השניים (תלוי בנישה/בהתמחות שלך).

סיכוי טוב

לדעתי הסיכוי במעבר הוא טוב, כשהיתרון היחסי שלך הוא מדעי המדינה ולכן האופק הוא עבודה בתחום הניהולי/פוליטי שמאחורי התכנון (ויש הרבה!!).
לגבי הפרקטיות - בתכלס לא בטוח כמה הלימודים (למדתי באונ' העברית) מכשירים לעבודה בפועל, אבל הם בהחלט נותנים כלים לחשיבה, היכרות עם עולם התכנון והחוק, ופרספקטיבה מהעולם.
מכיוון שאתה כבר עם תואר שני, יש סיכוי שתהיה over qualified בלי נסיון בתחום שמקביל לשנות הלימודים. לכן המלצתי לך היא לעבוד בתחום במקביל ללימודים כך שתצבור גם נסיון ולא רק תארים (במה עסקת עד כה?)
התואר עצמו לא דורש ידע ראלי גבוה. הסטטיסטיקה דומה לכל תחום אחר במדעי החברה, לא מדובר פה במדעי הטבע.

למעלה