תובנות חדשות מהצפיה החוזרת

היתושה

New member
תובנות חדשות מהצפיה החוזרת

של הפרק היום: - ג'ק היורה לא רק משמש "קול פנימי" שמנהל עם האוס דו-שיח מתמשך לתוך התת מודע שלו במהלך ההזיה, הוא מה שנקרא המצפון האנושי - אותו יצר עמוק ורחום הנמצא בתוך כל אדם ושאחראי על הרגשות והחולשות, שהופכים אותנו לבני אנוש, וזה חוזר על עצמו ברמזים, לא רק בכך שאותו מצפון מדבר עם האוס ומגלה לו דברים חדשים על עצמו, אלא בעוד דרכים: למשל, שמתי לב שקמרון אמרה, אחרי שראו את ג'ק ישן כמה פעמים: "הוא ישן הרבה לאחרונה" וזה בא להראות שג'ק, סמל המצפון והקול האנושי של האוס, היה רדום לאחרונה במשך כל הזמן שהאוס התעלם ממנו והקשיב רק לשכל. ג'ק המצפון, שהתעורר סוף סוף אחרי שנים של תרדמה, עסוק כל הפרק בלנסות להבהיר להאוס את הנקודה המרכזית: שהוא מבטל את האמת הרגשית, את הקול המצפוני, בהתבססות על משוואות לוגיות. למשל: בדו-שיח האחרון שלהם, ג'ק אומר "תן לי לפלוש לתת מודע שלך" ומתחיל לנתח ולהסביר להאוס שכל דרך הפעולה שלו שכלתנית יותר מידי מכדי להתאים לאמת האמיתית שהיא שילוב של רגשות ושכל גם כן, ותוך כדי שהוא (המצפון) מדבר, האוס עסוק ברישום משוואות מתמטיות באויר (חלון שקוף), שבסוף מתבררות כלא הגיוניות. גם כשמצפונו של האוס מדבר אליו הוא אינו שומע כי הוא מתרכז יותר מידי בבעיה הלוגית, והתוצאה היא שהוא נשאר תלוי באויר, בלי יכולת להבין ממש את מה שקורה מתחת לפני השטח. כשג'ק המצפון אומר להאוס, המופתע מה"תובנה" של צ'ייס לגבי ביצוע הלימפה בריאות, ש"אולי הם לא נהיים חכמים יותר, אלא אתה טיפש יותר" הכוונה שדרך הפעולה השכלתנית של האוס, שהולכת ומחריפה עם השנים, הופכת אותו בהדרגה לטיפש יותר. טיפש יותר מבחינת אינטליגנציה רגשית, לא מתמטית. כיום, בהשוואה לרופא צעיר ופיקח ותמים כמו צ'ייס, האוס טיפש יותר משום שהוא מפשט מקרים רפואיים עד גיחוך ורואה אותם רק כבעיות לוגיות בעוד שצ'ייס קמרון ופורמן רואים את הבעיה כולה, כולל ההשלכות הרגשיות. לכן כשג'ק המצפון אומר על צ'ייס ש"אולי הוא ידע את התשובה כי השאלה לא הייתה מסובכת כפי שחשבת" וזה מנסח באופן מדויק את התיאוריה הזו. עוד רמז לכך שהאוס הופך בהדרגה לטיפש יותר כיוון שהוא לא רואה את הבעיה כולה אלא רק את החלק המתמטי: כשהוא יורד במדרגות עם הצוות, ואז נתקף פחד ושואל: "אני זוכר את ההתחלה ואת הסוף. אבל מה התרחש באמצע?" האוס איבד את היכולת לראות מה קורה באמת מהרגע שהוא מקבל את המקרה הרפואי ועד לסוף האבחנה והטיפול. הוא רואה את הסימפטומים, את תוצאות הבדיקות (שלילי או חיובי) ולפיכך קובע טיפול שמצליח או לא מצליח ובעקבותיו שוב בדיקות ושוב טיפול. אבל הוא לא רואה מה קורה באמת באמצע. למטופל. למשפחתו. הוא לא ראה מה קרה באמצע כשסיפר לאישתו של ג'ק על הרומן. אותו "אמצע" זה מרכז הבעיה, מהות הקיום. זה החלק הרגשי, העמוק, שהאוס, בבלק-אאוטס ("חישכון", לפי התרגום העברי הנפלא) שהולכים ותוקפים אותו לאחרונה, כבר אינו רואה. המוח שלו שולל על ההתחלה את החלק העמוק המרכזי הזה. בשבילו, הכל הוא רק התחלה וסוף של בעיה הגיונית. כשהאוס מתפרץ לחדרה של קדי הוא צורח: "מה יש לי? אין לי כלום! רק מוח!" הוא מגיע סוף סוף לתובנה שכך הוא מנהל את חייו ושזה כל מה שנשאר לו.היו עוד המון דברים שהבנתי רק בצפיה החוזרת אבל שכחתי. אזכר בהם מאוחר יותר.

Benjamin Turner

New member
היא כבר התחילה. בעוד כשש שעות ישודר

הפרק השלישי

Benjamin Turner

New member
האמת? וזו דעתי בלבד כמובן...

אני לא ממש מסכימה עם מסקנותיך. ראשית, האוס מתנהג לרוב כאדם מצפוני ומוסרי עד מאוד. נכון שהוא פועל על פי אמות המידה והמצפון הפרטיות שלו, אשר חפות מהתייפייפות אנושית אופיינית ולכן שונות מהסטנדרט ונתפסות כמרושעות לעתים, אולם אין זה אומר שהוא אינו מצפוני. מצפון ולוגיקה אינם ניגודים, והם יכולים להתקיים במקביל באותו אדם. ישנן דוגמאות רבות לאלטרואיזם, לטיפול אמפתי ולמוסר כן ביחסו של האוס למטופלים, לדאקלינגז, לוילסון, לקאדי, לסטייסי (אם לקחת כמה דוגמאות שקופצות לי לראש: סיכון הרשיון הרפואי שלו בcontrol לשם הצלת חיי מטופל, יחסו אל קאדי כשהתגלה לו רצונה להרות, יחסו אל קמרון בfidelity, נכונותו לסלוח בסופו של דבר לסטייסי בסוף three stories). גם הנדיבות שלו כלפי ג'ק (טשטושו בתרופות הרגעה על מנת שיסבול פחות מכאבים) מדגים זאת. שנית, האוס דווקא מבין היטב את נפש האדם. הוא ממש לא "טיפש" מבחינת אינטליגנציה רגשית. להפך, לרוב הוא קורא אנשים כמו ספר פתוח. העובדה שהוא בוחר להיות פסימי, שהוא מניח את הרע מכל לגבי כולם, שהוא נמנע מלהיות מעורב באופן רגשי אינה מעידה על חוסר הבנה או יכולת בתחום הזה, אלא רק על בחירה בשכלתנות, להערכתי כאמצעי מגננה. ובסצינה אצל קאדי... הוא אכן כולו מוח, משום שהוא מדחיק את הרגש (כתוצאה מפגיעות הסטייסי/רגל שספג לפני שש שנים, אני מניחה), ומנוע בעל כורחו כמעט מליהנות מהפן הפיזי של החיים כשם שנהנה ממנו קודם (שהרי נרמזנו שהוא היה אתלט: גולף, לקרוס).

האם הדוגמאות האלה באמת מעידות

על מצפון? האם האוס הוא בעל מצפון
או אולי מה שמניע אותו הוא הפרפקציוניזם והרצון להוכיח עצמו תמיד צודק? האם הוא באמת סלח לסטייסי? או שהוא רצה עוד פזל לטפל בו? (בעלה) האם הוא באמת רצה למנוע מקאדי למצוא תורם זרע לא מוצלח, או פשוט הרצון להוכיח את התיאוריה שלו שאי אפשר לבחור אב לתינוקך על פי עובדות על נייר. ושוב להוכיח כמה הוא חכם. אנני זוכרת מתי הוא סיכן את רשיונו, למרות שהוא עושה את זה כל פרק, שוב לא ממניע של מצפון, אלא ממניע של כל האמצעים כשרים כדי לרפא חולה, כדי בסופו של דבר להאדיר את עצמו >>נרקסיזם. ותפיחה לעצמו על השכם- אני תמיד צודק, אני עושה מה שבא לי, שובר את כל החוקים ובסוף מציל בני אדם. אני יוצא מלך. זאת לא הקרבה מבחינתו, להפך, זה עוד כלי להאדיר את עצמו. כשהוא עושה את הפעולות האלה, הוא לא רואה את החולים לנגד עיניו, הוא רואה אך ורק את עצמו, את הפרפקציוניזם שלו, את הרדיפה להוכיח את עצמו שוב ושוב, להוכיח לעצמו כמה הוא שווה בסופו של דבר. אני לא חושבת שאין לו מצפון, להיפך, אני חושבת שיש לו מצפון ענק, ובגלל זה הוא עובד כל כך קשה לדכא אותו. אם לא היה לו מצפון, הוא לא היה מנסה בכוח להיות מנייאק, הוא לא היה מנסה בכוח להתעלם מכל קשר אנושי, מכל רגש אמפטיה. יש לו מצפון, הוא מדכא אותו, כל כך חזק, וממש וממש לא פועל לפיו. הפעולות שלו רחוקות שנות אור מהתנהגות מצפונית. האם הוא מבין בני אדם
הוא אכן רוב הפעמים צופה התנהגות אנושית. הוא יודע איך אנשים יגיבו לגירויים מסויימים. הוא מבין טוב מאוד מה המניע להתנהגות. עד שאפילו אגזים ואומר שהופך אותם לסוג של נוסחות. X משקר כדי לא לאכזב את אביו. Y משקר כדי לא לפגוע באישתו. הוא מנתח כל התנהגות אנושית שנובעת מפחדים, רגשות לסיבה ותוצאה. לא מעניין אותו מה אנשים באמת מרגישים, הוא לא מזדהה איתם, הוא לא חש אמפטיה כלפיהם, לא מעניין אותו אם ההתנהגות שלהם מוצדקת מבחינת מוסרית. כל מה שמשנה לו איך ההתנהגות משפיעה על התוצאה הרפואית. הוא יודע פחד מהו, הוא מבין רגשות שינאה, אהבה, אכזבה, כאב. והוא עושה כל מאמץ אפשרי להדחיק את הרגשות האלה. במיוחד בטיפול של מטופלים. זה לא שאין בו רגשות, זה לא שהוא לא יוכל להרגיש כלפם רגש, להזדהות, אפילו לאהוב. להפך, הוא כל כך פוחד מזה, זה מעיד לדעתו על חולשה אז הוא עושה כל דבר אפשרי כדי לא להתמודד עם זה. הוא לא נפגש עם מטופלים, הוא בכוח לא רואה את הבנאדם ששוכב מולו. בשבילו זה עבודה. בשבילו- מה שחשוב הוא לרפא את האישה. אם אחר כך היא תתאבד, זה לא משנה, כי האישה עצמה לא חשובה לו, הצלת החיים לא חשובה לו. חשוב לו רק הפאזל. רק ההצלחה האישית שלו. אם האישה הייתה מתה על שולחן הניתוחים במקום מהתאבדות, זה היה עושה את כל ההבדל. כי הוא היה נכשל. הוא רק רואה רשימה של סימפטומים, שיובילו בסופו של דבר לתוצאה. את האירועים בחייו של האדם, את ההתנהגויות שלו, לקיחת סמים, שקרים, הוא למעשה בוחן לפי הרלוונטיות לטיפול. וכדי להוכיח לסביבה מעל כל ספק שאכן "לא אכפת לו" הוא מוסיף הערות ציניות ומלגלגות על כל מטופל. הצעד האחרון ליצירת מסכת האוס המושלמת. (והיא אכן מסכה). וכל המסכה כולה, היא עוד חלק בנרקסיסטיות שלו. עוד חלק שבזכותו הוא יוכל לומר, אני יותר טוב מאחרים. אני מעל לאנושיות, לפחדים לחמלה. אני לא נופל קורבן לפרצוף תמים של ילדה חולה בסרטן, ואני לא ירחם על האיש המסכן ששוכב במיטה ומתפתל מכאבים. אני מעל לחולשות של בני האדם. אני יותר טוב. לי חשוב רק הפאזל הרפואי. האוס אכן מבין אנשים הכי טוב בעולם. אך האם הוא באמת מבין? האם היכולת לצפות התנהגויות שלהם, רגשות שלהם, לדעת את המניעים להתנהגות שלהם, האם העובדה שהוא מזהה רק לפי הבעת הפנים שלהם מה הם מרגישים, ממה הם פוחדים, מה הם מסתירים ואז הולך ורושם את זה על הלוח השחור שלו, אומר שהוא באמת מבין אותם? למעשה הוא כן, יש לו מצפון, והוא כן מבין אנשים ומזדהה איתם ברמה הכי עמוקה שיש. ומשקיע את כל האנרגיות והכוחות שלו להדחיק את הצדדים האלה אצלו. המצפון שלו לא רדום במקרה. זה לא שלא אכפת לו במקרה. הוא מתאמץ קשה כדי שלא יהיה אכפת לו. הוא מדחיק בצורה פעילה, לפחות בהתחלה, ואז אולי במהלך הזמן ההדחקה הפכה אוטומטית. הפרק מביא את האוס לצומת דרכים. אם יכנע למצפון, הוא יפסיד הרבה. אבל הוא יכול להרוויח הרבה. הוא יכול להרוויח את הבנאדם, הוא יכול לראות את הבנאדם מבעד למשוואות המתמטיות. ויכול להרוויח עוד המון דברים. אבל ההקרבה תהייה ענקית במונחים שלו. אולי אפילו אפשר להגיד שהוא יאבד את היחוד שלו לדעתו, ואולי את מה שכרגע הסיבה היחידה שלו לחיות. השאלה אם זאת הקרבה שהוא מוכן להקריב כדי לקבל כל כך הרבה בתמורה, כדי לצאת ממעגל הסבל והיסורים שלו? לפי סוף הפרק, הוא מוכן. וזה אולי הדבר הכי קשה שהוא נאלץ לעשות.

היתושה

New member
איתך אני מסכימה.

ברור שלהאוס יש מצפון. לכל אחד יש. אבל כמו שאמרתי, הוא בחר להתעלם ממנו במהלך השנים האחרונות, והתרכז בעצמו ובאומללות שלו. מצפון לא רק מסמל מוסר, הוא מסמל הכרה בחולשות האנושיות (של עצמך ושל אחרים)וקבלה שלהן. משום כך אדם בעל מצפון נוהג בחמלה, נוהג במוסריות, נוהג בצניעות. אדם בעל מצפון מבין שיש לאנשים קשיים ושגם לו יש קשיים, והוא נוהג איתם ברכות המתאימה. האוס, עד כמה שהוא פיקח ונבון ו"קורא אנשים כמו ספר", מתקשה מאוד, מבין כל הדמויות, להכיר בחולשות האנושיות. מי שלא מתאים לנוסחאות שלו - ראוי ללעג שלו. הוא לועג לקמרון על רכותה, לועג לפורמן על עברו הפלילי, ולועג לצ'ייס קדי ולוילסון על... הכל. הוא פוגע כדי להרגיש עליונות, כדי להזכיר לעצמו שהאנשים האלה חלשים מכיוון שהם מסתמכים על רגשות אנושיים. לכן האוס תמיד מלגלג על "אנשים נחמדים". בעיניו החביבות היא משחק, היא פחיתות. היא חולשה. חולשה של אלה שמרגישים צורך - ואני מביאה מדבריו בפרק שבו טיפל בכומר חולה ההרפס - "מרגישים צורך להיות תמיד מוקפים באנשים כדי לקבל אישור על עצמם". ככה האוס רואה את האנשים הנחמדים: אנשים בעלי חולשה. להגיד שהאוס לא יודע לקרוא אנשים? שאינו מגלה אמפתיה כלפיהם מפעם לפעם? זה לא נכון, כי אז הוא לא היה אנושי, הוא לא היה דמות עגולה ומרתקת, ובעצם לא היה בן אדם. האוס ריכך מעט את יחסו לקדי כשגילתה לו על הריונה משום שבסופו של דבר הוא כן אדם טוב, אבל עדיין הוא בז לה. האוס ריכך מעט את יחסו לסטייסי כשבעלה חלה, אבל עדיין, הוא השתוקק לגרום לו לסבול. הוא ריכך את יחסו לוילסון כשאישתו בגדה בו, אבל עדיין התעלל בו והעליב אותו. כנ"ל לגבי כל השאר. האוס, עמוק בתוכו, הוא בעל מצפון. אך הוא פועל רק לפי השכל. הוא בקושי מתייחס לאנטילגנציה הרגשית הרדומה שלו, זו שאומרת לך להתנהג בטקט, בצניעות, בחמלה. אז נכון, מפעם לפעם אנו מגלים את האוס הטוב והמיטיב, הרך והמבין - אבל זה קורה רק ברגעי השיא של הפרקים, כשבאמת זו שאלה של להיות רשע ולא-אנושי או להיות בן אדם כמו כולם. אבל שימו לב שאפילו כשהאוס רך, עלק, ונחמד, הוא הכי קשוח ומעליב שבעולם. כך עם המטופלים שלו ועם חבריו כשהוא אומר להם את האמת בצורה הכי קשה. כמו שאמר ג'ק: "אתה אומר את האמת הכנה והבוטה ביותר בצורה הכי קשה ומגעילה שאפשר." ולמה? כי הוא מסרב להכיר בעובדה שאכפת לו. פשוט מסרב. ברור שאכפת לו, לכל בן אדם בעל מוסר אכפת; אבל האוס דחק את הידיעה הזו, שאכפת לו, לשולי התת מודע, וזה מה שהתכוונתי שאמרתי שהמצפון שלו "היה רדום".

למעלה