תוכנה שיתופית וזכויות יוצרים

מושיקו77

New member
תוכנה שיתופית וזכויות יוצרים

שלום רב , כולם מכירים את תוכנת שיתוף הקבצים הפופולרית בעולם - kazza . לתוכנה זו יצאה גירסת kazaalite - גירסה ללא כל הפירסומות הנלוות ורכיבי הריגול שיש במקורית . כמו כן גירסה זו מבוססת על kazaa המקורית אולם בתוכנה יש תוספות רבות שנכתבו ע"י מתכנתים רבים (וגם אני שותף בכתיבה וברעיונות ) שעושות את הגרסה הזאת לטובה יותר בהרבה . התוכנה kazaalite היא בעלת ממשק דומה ל-kazaa אולם כל התמונות האייקונים ודף העזרה שונה . כתבתי בעברית את כל הממשק של kazaalite כולל עיברות השם - ולמעשה מי שמריץ את התוכנה רואה הכל בעברית כולל שינוי האייקונים והלוגו. (יש קרדיט בתוכנה ל- kazaalite ) לצורך העניין אציין משהו נוסף : יש חברה מסחרית בשם grokster בכתובת http://www.grokster.com/ שעשתה בדיוק אותו דבר . לקחו את תוכנת Kazaa שינו את האייקונים וקראו לה grokster . לא הוסיפו שום אפשרויות נוספות ולמעשה זה kazaa !!! יש חברות נוספות כגון kazaagold המוכרות למעשה את kazaalite בכסף. בכתובת : http://www.kazaagold.com/ כמובן לאחר שמתקינים את הגירסה העברית שלי - מגיעים בדף הפתיחה לפורטל שלי שירכז מידע בתחומים שונים ובהם : תוכנות שיתוף , מדריכים , אינטרנט ומחשבים , פורומים , מידע על סרטים וכתוביות שירים אלבומים וכדומה. ולשאלתי : האם חברת שרמן נטוורקס בעלת הזכויות על kazaa - יכולה לתבוע אותי ? האם יש סיכוי לתביעה כזו להצליח ? האם חברות התקליטים והסרטים יתבעו אותי ? מה המצב המשפטי של תוכנות שיתוף הקבצים היום ? ובמיוחד kazaa ? שמעתי לא מזמן ששופט בארה"ב קבע כי תוכניות שיתוף הקבצים הן חוקיות למהדרין, במשפט שהיה נגד חברת grokster . האם הגישו ערעור על פסיקה זו ? (אציין שאין לי כסף מיותר למשפטים ותביעות ....). תודה , ויום טוב . ביי

nirdagan

New member
השאלה היא

האם מדובר בהעתקת הקוד או שימוש באותם פרוטוקולים ויצירת תוכנה עם פונקציונליות דומה\זהה? למשל אם אני לומד את פרוטוקול HTTP ואת שפת הסימון HTML ואני כותב דפדפן שעושה כל מה שאינטרנט אקסלורר עושה, אין בזה כל פסול כי הפרוטוקולים הם פתוחים וכל אחד רשאי לכתוב תוכנות שמיישמות אותן.

שלום גם לך

דינה של תוכנה כדין יצירה ספרותית, פרסום תרגום של יצירה ספרותית ללא היתר בעל זכות היוצרים היא הפרת זכות יוצרים, מכאן שתרגום תוכנה ללא רשות והפצתה היא הפרת זכות יוצרים. באשר למשפט גרוסקר, ראה מאמר כאן. אינני יודע אם יתבעו אותך או לא, היות ומקצועי הוא עו"ד ולא נביא.

מושיקו77

New member
תודה על התשובות-אבל עדיין לא הבנתי

קודם אומר : מתכנתי התוספים בתוכנת קאזה לייט מעודדים תוספות ורעיונות חדשים, ותרגומים לשפות שונות של התוכנה שהם עשו ע"פ הבסיס של קאזה . אומנם יש דימיון די גדול בין קאזה לבין קאזה לייט ובגלל זה גם השם קאזה לייט (משמע קאזה מצומצמת ...) אבל יש גם תוספות בתוכנה כגון adds on , ופונקציות נוספות שפותחו ע"י גולשי האינטרנט - וזה מבדיל אותה מקאזה המקורית . הבנתי שזה כבר נקרא - יצירה נגזרת . ואני גם חושב שחברת "שרמן נטוורקס" בעלת קאזה לא נתנה לאף אחד רשות להעיף מהתוכנה שלהם את הפרסומות ואת תוכנות הריגול ולתרגם לעברית . וכאן אחדד את השאלה הקודמת - לא האם יתבעו אלא : האם יש קייס לתבוע אותי במידה ואפיץ את התוכנה , ואפרסם את הפורטל שלי בתוכנה ה"חדשה" - היצירה הנגזרת ? הרי אני לא פרצתי את התוכנה . אני תרגמתי לעברית את התוכנה שהייתה כבר "פרוצה" על ידי אחרים. ובטח אתם מעלים את השאלה : אם כבר פרצו לתוכנה - למה השאירו את אותו ממשק הדומה בין 2 התוכנות ? למה לא עשו תוכנה חדשה יותר טובה ? והתשובה פשוטה :הפריצה היא חלקית בלבד,אף אחד מחוץ לחברת שרמן נטוורקס וחברת גולייט בעלת הרשת fasttrack שעליה רצות קאזה ,גרוסקר ואיימש לא יודע את פרוטוקולים המלאים שאיתם עובדת התוכנה בקישורם למשתמשים אחרים . אם היו הפרוטוקולים האלה גלויים לכל - מן הסתם הייתם שומעים על עשרות תוכנות לרשת fasttrak ... ביי אולם זה נעשה ע"י ואשאל בפשטות -

מושיקו77

New member
ודבר נוסף ששכחתי

מנסיונך במידה ויש קייס לתביעה , מה סיכויי ההצלחה שלי בתביעה כזאת עם תהיה ? האם יכירו בזה כיצריה נגזרת ? האם יגידו שלמרות הכל ולמרות התוספות זה עדיין קאזה והיא "נפרצה " ע"י אחרים ולכן אתה אפילו שלא פרצת אלא רק תרגמת לעברית תוכנה פרוצה - גם אתה שותף ל"פשע" ? ביי

הפרה זכויות ביצירת יצירה נגזרת

אם הפצת תרגום שלך ליצירה של אחר בלי רשותו, מצד אחד, פגעת בזכות היוצרים שלו, ויש עילה לתבוע אותך. מצד שני, התרגום כשלעצמו הוא יצירה שלך (אם אמנם בתרגום מדובר, ולא בהעתקה מוסווית, והתשובה לשאלה זו צריכה להתבסס על עדויות מומחים). נובע מכאן, למיטב הבנתי, שאיש אינו רשאי להעתיק את התרגום או לעשות בו שימוש מסחרי בלי רשותך; אבל אפשר לחייב אותך לפצות את בעל הזכויות במקור או לצוות עליך לחדול מההפצה וכדומה. את סיכויי ההצלחה של צד זה או זה קטונתי מלהעריך. הערה: החתום מעלה אינו עורך דין.

תוספת קטנה

על-פי נוסח סעיף 1 (2) לחוק זכות יוצרים ("... וכולל המונח [זכות יוצרים, עב"א] את זכות-היחיד - (א) להוציא לאור, להעתיק, להציג או לפרסם כל תרגום של היצירה"), גם הזכויות בתרגום שייכות לכאורה לבעל הזכויות במקור, בין שהתרגום נעשה על דעתו ובין אם לאו, אבל פירוש כזה נראה לי בלתי סביר. הערה: החתום מעלה אינו עורך דין.

מושיקו77

New member
עו~ד דורון זיסו - האם תוכל להגיב

למה שכתבתי כאן בשאלות הנוספות . תודה , ויום טוב

בבקשה

1. פריצת תוכנה,craking היא פעולה של עקיפה או ביטול של קוד האמור למנוע שימוש בתוכנה ע"י אנשים שלא הורשו להשתמש בה. 2. עפ"י הדין, תוכנה דינה כדין יצירה ספרותית. אין איסור לכתוב יצירות נגזרות,וגם אין איסור לתרגם, יש איסור לפרסם אותן ללא רשות בעל הזכויות ביצירה המקורית. 3. מותר לך לכתוב תוכנה על בסיס תוכנה קיימת, בין שקיבלת את קוד המקור כדין ובין שקיבלת אותו שלא כדין. אך אם אתה מפיץ את התוכנה שלך, אתה מפר זכויות יוצרים של בעל הזכויות בתוכנה המקורית, אם אין לך היתר ממנו. לפיכך הוא יכול לתבוע אותך, ואם יצליח להוכיח במידה הדרושה במשפט אזרחי (מאזן ההסתברויות, קרי שמה שהוא טוען יותר סביר ממה שאתה טוען) אז מן הסתם גם יזכה במשפט. 4. לגבי תרגום תוכנות: אני לא מתכנת עבל עד כמה שאני יודע, יש שני סוגי תרגום: א' כתיבת תוכנה שמתלבשת על התוכנה המקורית ומרחיבה אותה. plug in ב' כניסה לקוד המקור ושינוי כל שורה. מקרה א' לדעתי אינו יצירה נגזרת אלא יצירה עצמאית. המשתמש לא יכול להשתמש בה בלי להשתמש בתוכנה המקורית ומכאן שהוא צריך רשיון לאותה תוכנה ורשיון נפרד לתוכנה שלך.

מושיקו77

New member
תודה רבה לכולם - כעת הכל מובן .

במחשבה שנייה , איך תוכל להרשות לעצמה חברת "שרמן נטוורקס" לתבוע אותי על הפרת זכויות יוצרים של התוכנה שלה , כאשר התוכנה שלה משמשת להפרת זכויות יוצרים כלל עולמית ..... אפילו שהיא לא מעודדת את זה . הרי במקרה זה היא יורה לעצמה ברגל ... פתאום היא תהיה בצד השני של המתרס , מה אגיד לכם - מעניין מה יכתבו בעיתונים במקרה זה , מה יגידו חברות הסרטים והתקליטים ..... יום טוב , ביי

תחושתי שאתה טועה.

שים לב : שרמן נטוורקס לא מעודדת הפצת קבצים לא חוקיים ברשת שלה, ממש כמו שנטויזיון לא עושה את זה. אתה יכול לטעון שהיא אינה מונעת את זה , אבל היא בוודאי לא מעודדת מעשים לא חוקיים. אשר לטענתך - אתה אומר שלקחת קוד שהיה כבר פרוץ - כלומר התוכנה ללא תוכנת הריגול נניח - והוספת עליו את הקוד שלך. ובוא אני אתן לזה דוגמא - אתה לוקח את מייקרוסופט וורד, מעלים משם את הסימנים שזה שייך למיקרוסופט, מוסיף תוספות משלך, וכותב שאתה כתבת את התוכנה הזו. נראה לך הגיוני ? לי לא. אגב, בעולם הלינוקס יש סוג רשיונות שכן מאפשר דבר כזה - GPL אם אני לא טועה, אבל אם זה לא מתואר בפירוש בהסכם הרשיון שלך עם שרמן .. (הסכם אגב, שאתה חותם עליו ברגע שהתקנת את התוכנה) אז אתה בעייה. לשאלה אם יתבעו או לא - זה שאלה אחרת. קח בחשבון - מישהו עבד על התוכנה הזו, והם שמו פרסומות ותוכנת ריגול כי הם רצו לראות פרי בעמלם. אתה לוקח מהם את הפרי הזה, ובכך גוזל מהם את הפרנסה שלהם. יהיה להם זמן בשביל זה ? לא בטוח. אבל יכול להיות.

למעלה