תוכנית עסקית - חלק 2

תוכנית עסקית - חלק 2

במאמר הקודם שעסק בתכנית העסקית, דנו בתכנית השיווקית ובסקירה מקצועית טכנולוגית. כעת נציג את החלקים האחרים של התכנית: התכנית התפעולית והנספח הפיננסי.

1. תכנית תפעולית - התכנית התפעולית היא למעשה תרגום של התכנית העסקית לשפת המעשה - סדר פעולות, לוחות זמנים לביצוע הפעולות / המהלכים השונים. התפעול הוא המנוע שמפעיל את החברה/התכנית. ללא תכנון נכון ותכנית תפעולית (ביצוע) תהיה תכנית העסקית שלנו עוד מסמך בערימה ללא יכולת התממשות.
התכנית נועדה קודם כל לנו - מי שצריך לבצע בפועל את העבודה. יש בה סדר לוגי, והיא ערוכה כמעין לוח גנט של פרוייקט.חלק מהמהלכים מקבילים, חלקם בטור, והם תואמים את לוח הזמנים של התכנית השיווקית והפיננסית.
היא כלי העבודה של מנהל התפעול להוצאת התכנית העסקית מהכח אל הפועל. בתכנית תפעול רצינית רואים שגם יעדים שאפתניים מתורגמים למשימות ברות ביצוע.
אם התכנית ערוכה באופן לא מקצועי - קל מאוד לקורא המיומן (בנקאי או משקיע) לראות שהיא נעשתה כלאחר יד, והתגובות בהתאם.

2. נספח / תכנית פיננסית - התכנית הפיננסית נועדה להציג את התכנית העסקית במונחים כספיים וכוללת בתוכה בדרך כלל את המרכיבים הבאים:
- הנחות בסיס של התכנית - סט של הנחות המתייחסות לנקודות העיקריות של התכנית והיא ערוכה על בסיסן (משך התכנית, מחירים ומכירות, משטר בעלות ומשטר מס ועוד )
- פירוט השקעות בפרוייקט - בתכניות עסקיות קיים בד"כ אלמנט כזה או אחר של השקעה ראשונית בהון ( מבנים, מכונות, ציוד אחר ועוד) ולעיתים השקעה נוספת לאחר תקופה.
- דוחות רווח והפסד ל -3 עד 5 שנים (תלוי באופק התכנית. במקרים חריגים של מפעלים עם השקעות כבדות ואורח חיים כלכלי ארוך של הפרוייקט אפשר להגיע גם ל-10 שנים ויותר)
- חישוב צרכי הון חוזר - חשוב לצורך היערכות ולבחינת 'אורך הנשימה' הפיננסי הנדרש מהעסק
- ותזרים מזומנים פנוי וחישוב כדאיות ההשקעה - מול ההשקעה הראשונית היום עומד התזרים המהוון למונחי היום בשער הריבית המשקף את רמת הסיכון שלו, למונחי היום. תוצאה חיובית משמעותית תצביע על כדאיות של הפרוייקט / התכנית. מאידך כדאיות נמוכה תציג תכנית גבולית / בעייתית.
- ניתוחי רגישות (תסריטי 'מה-אם' ) המתארים שינויים בגורמי מפתח והשפעתם על הכדאיות למשל: שחיקת מחירים, עליה בהשקעה נדרשת, גידול בהוצאות הפעלה ועוד. נותן לנו מושג איך המיזם מתפקד בתנאי לחץ ועד כמה הוא רגיש לשינויים. ככל שהוא חזק יותר, כך הוא חסין יותר לזעזועים ומהווה השקעה יותר אטרקטיבית. אם התגובות בעלות השלכה חריפה , יש לבחון מחדש את המודל ולראות אם אכן יש לו היתכנות כלכלית במתכונתו זאת.
חשוב לציין שמחיר הטעות 'על הנייר' הוא כמובן הרבה יותר נמוך מטעות אמיתית שיכולה לעלות למשקיע כסף רב ולכן יש לבחון היטב את התכנית על הנייר לפני ביצועה בפועל.
הנספח הפיננסי חשוב מאוד עבור הבנק/ המשקיע כי הוא אומר לו מה קורה בסוף היום - האם כדאי לבצע את ההשקעה או לא ואיזו תשואה יראה עליה.
 
למעלה