תופעה מוזרה ב-Ps - תמונה שהוקטנה שוקלת יותר

justme900

New member
תופעה מוזרה ב-Ps - תמונה שהוקטנה שוקלת יותר

ערב טוב,

השאלה מתוארת בסרטון שצירפתי. ==שימו לב == כדי להוריד את הסרטון יש ללחוץ על הכיתוב הגדול בראש העמוד: "Download - ScreenCapture.mp4" ולא (!) על הכפתור הירוק בתחתית העמוד.
הקובץ ירד ישירות ללא צורך בהתקנת תוכנת זבל כלשהי.

כפי שרואים בסרטון, מתרחשת תופעה מוזרה ב-Photoshop שאני מתקשה להבין את הסיבה לה: הקטנת גודלה הפיזי של תמונה בפורמט jpeg גורמת להגדלת נפח הקובץ במקום להקטנתו, כפי שאמור להתרחש לפי ההיגיון.

בסרטון הדגמתי את זה רק פעם אחת, אך אילו הייתי ממשיך, הייתם רואים שגם הקטנה נוספת של גודל התמונה, ועוד הקטנה, ועוד הקטנה וכן הלאה - לא גורמות להקטנת נפח הקובץ אלא דווקא מגדילות אותו, ולכל היותר - הנפח נותר ללא שינוי. מסף מסויים, כאשר אני מקטין את התמונה במידה יותר משמעותית (קשה להגדיר בדיוק את הסף, אבל מדובר על הקטנה ב-40 פיקסלים לערך), נפח הקובץ אכן יורד, כפי שמצופה.

אשמח לדעת אם יש למישהו תובנה בעניין ויוכל להסביר את התופעה המשונה הזו...

תודה ולילה טוב
 

מינצה1

New member
תשובה

בוקר טוב לך,

נראה לי שכדאי שתפני לבית דפוס או למעצב גרפי שמבין - הם ישמחו לעזור לך.

בהצלחה!!
 

rondadon

New member
מה הקשר בית דפוס?!

יש לדחוף פרסום ויש סתם להיות מעצבנים...

ככל הנראה התמונה המקורית שמורה באיכות נמוכה יותר, כלומר ברמת דחיסה גדולה יותר, ושמקטינים בפוטושופ ושומרים, אז הוא שומר לפי דחיסת הברירת מחדל אם לא משנים את זה.

תמונה בגודל X עם דחיסה Y, תשקול פחות מתמונה בגודל X/3 אבל עם דחיסה Y/2.
 

justme900

New member
וזה מביא אותי לשאלה המקורית

למעשה, השאלה המקורית שהתכוונתי לשאול הייתה, כיצד ניתן לשמור קובץ JPG באיכות זהה לזו של הקובץ המקורי אך מבלי לגרום להגדלת נפח הקובץ?

PS מאפשר לבחור את מידת האיכות של הקובץ המיוצא בצורה מספרית (1-12), אבל נפח הקובץ המיוצא לעולם לא ישתווה במדויק לנפח הקובץ המקורי, ולא משנה באיזו "מידת איכות" בחרת (ואם כן תצליח לייצא קובץ בנפח זהה למקור - הדבר יבוא על חשבון איכות התמונה).

אני נתקל בבעיה הבאה:

ניקח, לדוגמה, את התמונה של השועל בסרטון שצירפתי מקודם ונניח שנפח הקובץ הוא 1.60 מ"ב.
אני פותח את התמונה ב-PS, מבצע חיתוך (crop) של מחצית מהתמונה המקורית (כלומר, רואים רק את האוזניים של השועל בתמונה). לאחר מכן אני שומר את התמונה כ-JPG באיכות המירבית (רמה 12) כדי לא לפגוע באיכות התמונה המקורית, ואז בודק את הקובץ שהתקבל ומגלה שנפחו 1.20 מ"ב - ירידה של כ-25% בלבד מנפח הקובץ המקורי במקום 50%, כפי שמצופה.

אם אני חוזר לתופעה שתיארתי בהודעה הראשונה, זה באמת לא מפליא, כיוון שנוכחתי כבר שאפילו מבלי לבצע שום עריכה בתמונה, אלא רק פתיחתה ב-PS ושמירתה באותו פורמט ובאיכות המירבית (12) - גורמת לקבלת קובץ שנפחו גדול מהמקור.

מה אפשר לעשות? הזכרת את רמת הדחיסה של הקובץ המקורי, אבל מדוע PS לא מאפשר לשמור את הקובץ החדש באותה רמת דחיסה כמו זו של המקור?
 

מיכאל ג

New member
הסבר

דבר ראשון צריך לזכור כמה דברים לגבי JPG:
1. הגודל שלו תלוי בתוכן התמונה. כמה שיש יותר מעברים חדים של גוון ובהירות הקובץ יגדל. כמה שהתמונה יותר חלקה ומטושטשת הקובץ יקטן.
2. יש כל מיני רמות שמירה אפשריות שנותנות תוצאות שונות.
3. כל שמירה מוסיפה קצת "רעש" לקובץ

עכשיו נדמה לי שאם סתם עושים "שמור" אז פוטושופ ישמור באותה איכות של השמירה המקורית, מה שאומר שאם סתם תפתח ותשמור הקובץ יגדל כי כאמור כל שמירה מוסיפה קצת noise לקובץ וכמו שכתבתי בסעיף 1 זה מעלה את גודל הקובץ.
אז זה לגבי אותו גודל. כשאתה מקטין יש עוד אלמנט וזה אלגוריתם ה-SCALING: בחרת באלגוריתם אוטומטי וזה אומר ככל הנראה שפוטושופ יעשה bicubic sharper - כלומר תוך כדי ההקטנה מתבצע חידוד נוסף. החידוד שוב מעלה את גודל הקובץ כי הוא מחזק קווים חדים ורעש. היות שהקטנת ממש קצת, ההקטנה לא מספיקה כדי לפצות על העליה מהשמירה החוזרת ומהחידוד.
 

מיכאל ג

New member
הרחבה לגבי 3

הסיבה שכל שמירה מוסיפה רעש היא שהכיווץ מתבסס על נוסאות מתמטיות שלוקחות את המידע והופכות אותו למין... אלמנטים מתמטיים, שיוצרים *בערך* את התמונה. ה"בערך" הזה היא מילת המפתח. כמה שהכיווץ יותר גדול זה פחות דומה לתמונה המקורית. בגלל האופי של הפעולה המתמטית, כל מעבר צבע חד בשילוב עם רמת דחיסה נמוכה יוצר תופעת לוואי של noise באזור המעבר החד. כשהאלגוריתם מנסה לשמור את אותו אזור שוב, האזור מסובך יותר בגלל תוספת הרעש.
 

justme900

New member
מיכאל -->

תודה על ההסבר המפורט והמאלף!


לאחר קריאת ההסבר, אני מבין טוב יותר את הגורמים הקשורים לשינוי בנפח הקובץ.
ולמרות הכל, משהו עדיין לא מסתדר לי, ואני אסביר:

נניח שהורדת תמונה כלשהי בפורמט JPG ואתה מעוניין להקטין את נפחה כדי לחסוך במקום האחסון. אתה מתכוון להוריד כמות גדולה של תמונות ולא רק תמונה בודדת, ולכן הקטנת הנפח של כל קובץ היא משמעותית עבורך. כמובן, הכוונה היא להפחית את נפח הקובץ במידה ניכרת ככל האפשר. איך מקטינים את הקובץ?
האפשרות הראשונה היא להתפשר על איכות התמונה ובכך לגרום לירידה בנפח הקובץ, מן הסתם, כי תמונה באיכות ירודה תשקול פחות.
האפשרות השניה היא להתפשר על גודלה הפיזי של התמונה ובכך להפחית את נפח הקובץ, אבל כמו שכבר ראינו, מסתבר שהדרך הזו לא יעילה במיוחד.
האפשרות השלישית להקטנת נפח הקובץ היא "לחתוך בבשר החי", כלומר, פשוט לוותר על חלקים מסוימים בתמונה ע"י מחיקתם או חיתוכם המוחלט, וההיגיון אומר לי שאין דרך יעילה מזו כדי להקטין את נפח הקובץ, כי מה יותר הגיוני מלהניח שאזור שכולו לבן ואחיד בתמונה ישקול הרבה פחות מאזור המכיל צבעים ומעברי צבעים רבים בתוכו? ועל אחת כמה וכמה כשמדובר בחיתוך מוחלט (crop) (!) של אותו אזור בתמונה. כלומר, מבלי לנסות לשנות את הצבעים או רכיבים אחרים שבו - אלא פשוט לוותר עליו לחלוטין ולחתוך אותו מן התמונה.

אז אלה, בכל אופן, הנחות היסוד שלי שמבוססות על ההיגיון הפשוט, מבלי להיות גרפיקאי או איש מקצוע בתחום.
אבל אם תתבונן בצילום המסך שצירפתי כעת, תגלה שכל ה"הנחות" שלי כנראה מוטעות... ולא ברור למה.

והשאלה היא, מדוע זה קורה?
וחשוב מכך, איך בכל זאת אפשר להתגבר על זה ולגרום לכך שמחיקה או חיתוך של אזור בתמונה אכן יביאו להקטנת נפח הקובץ?!

תודה רבה על עזרתך
ושבת שלום!
 

justme900

New member
ניסיון נוסף להעלות את צילום המסך

(כנראה באמת לא הולך לי עם קבצי JPG...)
 

rondadon

New member
דחיסה

ככל הנראה, הדחיסה של הקובץ המקורי גדולה יותר מהקובץ שאתה שומר לאחר עריכה.
לאחר העריכה, הקובץ נשמר בדחיסה נמוכה יותר, לכן עבור אותה כמות פיקסלים גודל הקובץ יהיה גדול יותר, למרות שויזואלית האיכות תראה זהה.

אתה מוזמן לקרוא על הפורמט בויקיפדיה
http://he.wikipedia.org/wiki/JPEG
למרות שללא ידע באלגוריתמיקה, התמרות ואלגברה לינארית המידע שם לא יתרום יותר מידי.

בשורה התחתונה, אם המטרה שלך היא להשיג גודל קובץ קטן יותר, דרך PHOTOSHOP, עליך לבדוק קודם כל באיזו רמה הדחיסה, ואז לבצע CROP ולשמור באותה רמת דחיסה.
 

rondadon

New member
אגב, ישנן מגוון תוכנות

שמאפשרות המרה של תיקיות שלמות לקבצי JPEG תוך כדי הגדרת גודל קובץ רצוי. בעצם מה שזה עושה, זה לקחת את התמונה מהתיקיה, לחשב את הגודל שלה ברמות הדחיסה השונות, ואז לשמור ברמת הדחיסה שתהיה הכי קרובה לגודל הרצוי.
 

justme900

New member
תגובה

היי,

תודה על התגובה.

אם הבנתי נכון את ההסבר שנתת (וכן הסברים נוספים שקראתי), ברגע שפותחים קובץ JPG ב-PS, התוכנה מבצעת פתיחה של הקובץ הדחוס (decompression) וזו למעשה הסיבה לעלייה בנפח הקובץ - ביטול הדחיסה וחזרה לגודלו המקורי. אם שומרים את הקובץ לאחר מכן, התוכנה שוב דוחסת את הקובץ, אך לא בהכרח ברמת הדחיסה המקורית, אלא ברמת דחיסה נמוכה יותר שפירושה קובץ בנפח גדול מזה המקורי.

כתבת שצריך לבדוק תחילה את רמת הדחיסה של הקובץ, ולאחר העריכה לשמור באותה רמת דחיסה.

אבל כאן בדיוק הבעיה: איך בכלל ניתן לשמור את הקובץ ברמת הדחיסה המקורית?

רק כדי לוודא שאנחנו מדברים על אותה הדבר - כשאני מדבר על "דחיסת הקובץ", אני מתכוון לתהליך כלשהו שגורם להקטנת נפחו מבלי לפגוע באיכות התמונה, או תוך פגיעה זניחה שלא ניתן להבחין בה גם אם בוחנים אותה היטב. כדי להמחיש את העניין: נניח שיש לנו תמונת JPG שמכילה תמליל, כמו זו שצירפתי בהודעה הקודמת (תמונת שער של עיתון); אם אני פותח את התמונה המקורית ומבצע Zoom In על האותיות הקטנות שבכתבה, אני מצליח לראות אותן בצורה ברורה וחדה. כאשר אני מדבר על "דחיסה" של התמונה, אני מתכוון לתהליך שבסופו תיווצר תמונה שבה איכות האותיות תהיה זהה למקור, וגם אם אבצע בה Zoom In כפי שעשיתי לתמונה המקורית ואבחן את האותיות מקרוב - לא אבחין בהבדל (ולכל היותר יהיה הבדל זניח).

ולכן, אני מקווה שכאשר כתבת שצריך לשמור את הקובץ באותה רמת דחיסה, לא התכוונת להקטנת נפח הקובץ ע"י שמירה באיכות נמוכה (בסולם PS של 1-12).

אז האם בכלל אפשר לשמור את הקובץ ברמת הדחיסה המקורית? הרי אם קיימת אפשרות כזאת, היה זה הגיוני ש-PS ישתמש בה לצורך הדחיסה המחודשת של הקובץ, אבל לא הצלחתי למצוא בתוכנה אפשרות כזאת, ונראה שהאפשרות היחידה ש-PS מציע על-מנת לשמר את נפח הקובץ המקורי היא אך ורק ע"י הפחתת איכות הקובץ.


מה אתה אומר?
 

rondadon

New member
האם כשאתה שומר...

מופיע לך החלונית שמאפשרת בחירת רמת האיכות בין 1-12?

הדבר יקרה כאשר אחרי שפתחת את הקובץ, הוספת עליו שכבות ולא ביצעת FLATTEN לשכבות כך שתהיה שכבה אחת - BACKGROUND.

לפי מיטב ידיעתי, על מנת לשמור את הקובץ כפי שהוא היה במקור, יש צורך לבצע את זה, בכדי שPS לא יציע לך לבחור רמת איכות, אלא ישתמש ברמת האיכות (שווה ערך לרמת דחיסה) המקורית.

בדחיסה תמיד מאבדים פרטים. לפעמים זה יהיה נראה לעין יותר, לפעמים פחות. כעיקרון, קובץ שנדחס בJPG על מנת להקטין גודל קובץ, מבחינת טקסט לא יהיה אופטימלי אף פעם.
על מנת לא לאבד פרטים יש לשמור בפורמט שונה מJPG.
אם חדות טקסט חשובה לך, הייתי עובד לPNG,
אך יתכן מאד שזה יהיה על חשבון גודל קובץ.
 
למעלה