תופעת "יואבי שלי"

יחיאב

New member
תופעת "יואבי שלי"

מה אתן חושבות (אני מבין שכולן כאן נשים) על התופעה המעצבנת שאפשר לתת לה את הטייטל "יואבי שלי". אתה מתכתב למשל כאן בפורום עם אמהות, ופתאום באמצע התגובה אתה יכול למצוא שורה כמו זו: "עם יואבי שלי הדברים היו אחרת". ואני שואל, מי זה יואבי לעזאזל? מה איכפת לי שקוראים לבן שלך יואב, לא כל שכן יואבי??? אתן לא חושבות שזה קצת מוגזם? כאילו, מה זה אומר? הילד שלי הוא לא סתם ילד, הוא יואבי! והוא שלי! הוא אישיות בפני עצמה מצד אחד (יש לו שם המבדיל אותו משאר הילדים) ומצד שני הוא שלי ואני אוהבת אותו נורא נורא. או "עם עומר שלי השנה הראשונה היתה נפלאה". אני מוצא את עצמי עושה פאוזה, אומר לעצמי, רגע, עומר זה בן זוגה? לא, מההקשר סביר שהיא לא מחליפה לבן זוגה חיתולים. האם מדובר באחיה הקטן, או באיזה אחיין? לא, מההקשר של הפורום סביר להניח שמדובר בבן שלה. אבל למה צריך להטריח את האדם לחשוב מחשבות לא נחוצות? וכי עומר שלך או יואבי שלך שווה את הזמן שלי עד כדי כך? לכן אני אומר שמעבר לכך שיש כאן הפגנה מוגזמת ושלא לצורך של יחס האהבה לילד (לפעמים עד כדי ביטול העצמי. מה זה אומר למשל אם מישהו בוחר להתכנות בפורום ע"י שם הילד?...), יש כאן גם זלזול בזולת. באמת תחשבו, את מי אתן חושבות צריך לעניין שלבן שלכן קוראים טל ולא גל? בקיצור, אני מציע לחזור קימעה לצינעה. ולומר "עם הראשון/השני/השלישי שלי הדברים היו אחרת" או "עם הבכור שלי השנה הראשונה היתה סיוט". הנה אתן רואות, אני מרשה לכן לומר "שלי". אבל גם זה במידה, לא צריך להגזים. כמה הבהרות: 1. הביקורת כאן מופנית כלפי אלו שכותבות לאחרים שלא מכירים אותן. אם יש כאן בפורום כמה אימהות שמכירות אחת את השניה כבר הרבה זמן, אז השם כן יכול להיות רלוונטי (במקום לומר "בני הבכור" מספיק לציין את השם) 2. אחת התגובות האפשריות היא, שזו פשוט צורת התבטאות חברית, המנסה להכניס את הזולת לתוך עולמך הפנימי ולשתף אותו בתחושותיך. תגובה כזו תתקבל בברכה, אך לצערי לא ניתן לטעון אותה כלפי כאלו שאתה פוגש בהן לראשונה. תארו לכם שתאמרו כך על בן זוגכן למישהו שלא מכיר אותו: "שמואל שלי חוזר תשוש מהעבודה". "סליחה?", הוא יאמר לכן, "שמואל אמרת? מי זה שמואל? אני אמור להכיר אותו?" מה אתן תענו לו :"מה זאת אומרת? שמואל הוא בחיר ליבי כבר המון המון זמן, הוא כל עולמי. אם אתה מכיר אותי אתה צריך להכיר גם אותו" על כך הוא יכול לומר לכן "אבל זה היום הראשון שלי בעבודה כאן, אפשר לדחות את זה לפעם אחרת?" 3. תגובות בסגנון "דווקא אתה שכותב בסגנון יהיר המבטל את האחר מעיר לנו על הזלזול בזולת???" לא ייענו, כיוון שהן לא רלוונטיות, לא ענייניות. כיוון שגם אם אני זבל של בן אדם, זה לא פוטר אתכן מחובתכן להשתדל לנהוג באופן הראוי, הלא-מזלזל, הלא-מטריח-שלא-לצורך. 4. עוד תגובה אפשרית שראוי לבטל אותה עוד לפני שתצא לאוויר העולם: "וכי התגובה הטרחנית שלך אמורה לעניין את הטוסיק של יואבי שלי???" (אני מניח שהכוונה היא לכל חברי הפורום ולא רק ליואבי שלה, והדברים נאמרו בצורה כזו רק בשל עצבנותה של הדוברת, ולכן אני מוחל לה מראש). והתשובה לכך היא: כן, וודאי. 5. ולחסוך לכם גם את התגובות בכיוון המאוד צפוי, אז אני כן יודע מה זו הורות. אני אב לעמיתוש הבן הגאון והמוכשר שלי בן השלוש וחצי. והערה אחרונה: נא לא לקחת את הדברים אישית. לא כיוונתי לאף אדם ספציפי. לכן אל תרגישו מתגוננות. אני דן בתופעה מנקודת ראותי, וזו הרי תופעה ידועה שבשנים האחרונות פושה בהרבה מקומות.

lulyK

New member
שלוש תשובות:

1. כן, כולנו פה נשים (כפי שמעיד שם הפורום: נשים אחרי לידה). 2. כן, רובנו מכירות באופן אישי זמן רב (גם אם רק באופן וירטואלי). 3. אחד מחוקי הפורום הוא שפה אנחנו לא מדברות על הילדים, יש לך קישור ל"יואבי שלי"?

יחיאב

New member
אתן קישור

בתנאי שהיא לא תיקח את זה אישית, שכן ניכר מדבריה שהיא מאוד נחמדה וכו'. שם משוש30 כתבה "כשאני הולכת היום לעבודה אני מרגישה שזה סוג של חופש. כשמתן היה בן 3 חודשים בעלי לקח חודש חופש ונשאר איתו בבית" אגב, הדגש אצלי לא היה על "שלי", אלא על הנקיבה בשם המפורש.

lulyK

New member
השם המפורש?

בלי שם חיבה? מה הבעיה עם זה? זה השם שלו, לא? אז איך היא תקרא לו? אני מעדיפה את זה על מיני כינויים (שהמגונה שבהם, בעיניי, הוא ה"בעלול" לכינוי בן הזוג)

אדר שלי

New member
חשבתי שאת לא סובלת את "בעלוליק"

בגלל הניק שלך...

יחיאב

New member
בעלול זה יפה ../images/Emo13.gif

אני דוקא אהבתי את הכינוי הזה. יש בו משום התעללות בשם התואר הזה "בעל". אני לא בטוח אם הבנת, אני דיברתי על השם "מתן". צרם לי שהשם המפורש הופיע שם. מה יותר פשוט מלומר "כשהבן שלי היה בן שלושה חודשים" או כשבני הבכור/השני היה בן שלושה חודשים".

lulyK

New member
לבן שלי יש שם. בדיוק בשביל זה

נתתי לו אותו. אם אני אשאל שאלה בפורום רופאים, אני אגיד "הבן שלי ". כשאני מדברת עם חברות, מה יותר פשוט מלנקוב בשם של הילד שהן מכירות?

עינבלית

New member
שאלה לגבי חתימתך-

תפרט עוד קצת. איזה בנק בדיוק הסכים לתת ריבית של 4 % כשהמצב במשק כיום כמו שהוא? איפה הקטצ'?

יחיאב

New member
אני לא חושב שזה המקום

בשביל זה יש מסרים, או פשוט להיכנס לקישור ולקרוא בעיון.

עינבלית

New member
אז אתה מודה שאתה פשוט מפרסם משהו

חסר תוכן! נכנסתי, יש שם טופס הרשמה ולא מידע.

יחיאב

New member
לא נעים לי להיגרר לנושא

אבל אם קריאה בעיון פירושה להתעלם מזה, אז מה אני יכול לעשות?: "את כל הפרטים תוכלו למצוא באתר הבית: www.mortgage.org.il " ושוב, יש ערוצים אחרים לשאלות פרטניות.

משוש30

New member
רק עכשיו ראיתי שהניק המפורש שלי

מופיע פה
אני מבקשת לא לשאת את ניקי המפורש לשווה (סתאאאאם). אני נוטה שלא לקחת דברים אישית מדי (בעיקר כיוון שאני מאד נחמדה וכד') כיוון שמתן הוא הבן שלי ואני חושבת שניתן להבין את זה היטב מההקשר אני לא מבינה למה לקרא לו "הבן שלי" הרי יש לו שם. יתר על כן עצם זה שאני קוראת לו בשם (המפורש כאמור) ולא בשיוך "הבן שלי" נותן לו יותר מקום כאדם עצמאי ולא כמשהו ששייך לי ויש לי בעלות עליו או כמשהו המהווה חלק בלתי נפרד מזהותי ואישיותי (אם אני אלך עם הקו שבו אתה התחלת). חוץ מזה אני חושבת שזה נושא די מינורי ואני לא רואה למה לפתוח עליו דיון בכלל אבל כיוון שאני רואה שזה משך המון תגובות אני אלך לקרא.

יחיאב

New member
פטרנליזם זה טוב או רע

כשמדברים על הורות? שאלה מעניינת, בעיקר כיוון שמבחינה אטימולוגית פטרנליזם בא מאבהות. ולמה אני חושב על זה? כיוון שאת כביכול מאוד רוצה מה שטוב לבן שלך, אבל מצד שני את קובעת מה טוב בשבילו. מבחינה ערכית את יותר קרובה למחשבה שצריך לתת לילד את החופש שלו ושיהיה עצמאי וכו', אבל מניין לך שזה מה שהוא רוצה? אולי הוא רוצה עכשיו להיות דווקא הבן של אימא? והרי איזו תקופה יותר מתאימה לזה מאשר עכשיו? כשהוא יהיה בן שלושים עם חום גבוה שכוב על הספה בבית הוריו? וחוץ מזה, זה שאת קוראת לו הבן שלי לא מפחית מערכו. ירצה או לא ירצה הוא הבן שלך (זה לא כמו "בעלי". לא להתבלבל!). מדובר בתיאור עובדתי, הנקי ביותר מכל אמירה ערכית. הנה כי כן חשפתי בפנייך מדוע מאחורי הטיעון הפסבדו ליברלי שלך מצויה כפיה ערכית של הדברים שאת מאמינה בהם על ילדך הקט וחסר הישע, שאין לו אלא לקבל את הדין. (ראית איזה אומנות? הפכתי אותך לאימא מרשעת
)

T noki

New member
ואו, פה סיבכת אותנו ממש...

" כיוון שאת כביכול מאוד רוצה מה שטוב לבן שלך, אבל מצד שני את קובעת מה טוב בשבילו. מבחינה ערכית את יותר קרובה למחשבה שצריך לתת לילד את החופש שלו ושיהיה עצמאי וכו'" - זה נכון... " אבל מניין לך שזה מה שהוא רוצה? אולי הוא רוצה עכשיו להיות דווקא הבן של אימא? " - הוא הבן של אמא שלו, בין אם הוא רוצה או לא. "והרי איזו תקופה יותר מתאימה לזה מאשר עכשיו?" - תמיד הוא יהיה הבן של אמא שלו, גם בגיל 80. "כשהוא יהיה בן שלושים עם חום גבוה שכוב על הספה בבית הוריו?" - אחלה שיר! "וחוץ מזה, זה שאת קוראת לו הבן שלי לא מפחית מערכו. ירצה או לא ירצה הוא הבן שלך מדובר בתיאור עובדתי, הנקי ביותר מכל אמירה ערכית " - גם לקרוא לו יואבי שלי זה תיאור עובדתי, קוראים לו יואבי והוא הבן שלי. "הנה כי כן חשפתי בפנייך מדוע מאחורי הטיעון הפסבדו ליברלי שלך מצויה כפיה ערכית של הדברים שאת מאמינה בהם על ילדך הקט וחסר הישע, שאין לו אלא לקבל את הדין." - פה איבדת אותי לגמרי... הוא בן שנתיים, אתה רוצה שהוא יחליט איפה לקחת את המשכנתא?
בטח שאני מחליטה בשבילו את רוב רובם של הדברים, ומה שהוא יכול להחליט בעצמו (את הגרביים עם הציור של הכדורסל או של פו הדב...) אז יש לו את זכות הבחירה. אגב, הוא גם לא בחר בשם שלו בעצמו, זה אנחנו בחרנו. אז גם על זה אפשר לפתוח דיון (תרבותי).

יחיאב

New member
לא, סיבכת את עצמך

לא הבנת משום מה שבשאלתי "אולי הוא רוצה עכשיו להיות דווקא הבן של אימא?" למילים "הבן של אמא" יש משמעות יותר מזו המילולית שייחסת לה. שהרי אין משמעות לרצון שלו בשאלת היות הבן של אימו. אלא "הבן של אימא" הכוונה לילד שרוצה להתפנק על אימו, ליהנות מהחום והחסות שהיא מקרה עליו. "יואבי שלי" זה תיאור עובדתי, אבל לא רלוונטי. הכלל הוא כזה: ככל שיש יותר פרטים לא-נחוצים באמירה מסוימת, הרי שהם שם כי מישהו רצה לשים אותם שם (הם לא משרתים את המטרה של תוכן המסר עצמו) ויש להם על כן משמעות ערכית, שהיא מבטאת מגמה מסוימת, לא רלוונטית לתוכן המסר עצמו. אין חולק על כך שיש כוונה מסוימת העומדת מאחורי ההכרעה לומר "יואבי שלי", כי פרט זה שלבנך קוראים יואב הוא פרט לא רלוונטי למסר המקורי אותו את רוצה להעביר (למשל שבנך הוא בן שנתיים). נו, אז זה טוב או רע פטרנליזם בהורות?

T noki

New member
עכשיו אתה נשמע ממש כמו השאלות

של הפסיכומטרי (שאלות ההגיון...). ואם כבר בפסיכומטרי ופסיכולוגיה בגרוש עסקינן - האר את עינינו, אם תרצה בכך, וספר לנו את מקור הכינוי שלך "יחיאב". סתם אסוציאציות: יחי - האב? יחי אבא של יואב(י שלי?) סתם מענין לאור התיאוריה שלך על ניקים של נשים עם שמותיהם של ילדיהם בכינוי.

יחיאב

New member
זה לא כינוי, זהו שמי האמיתי

במקרה יצא קירבה בין יואב ויחיאב לענייננו.

משוש30

New member
יקירי סיבכת את עצמך לגמרי

הטיעון שלך לא מחזיק מים. קודם כל אתה בודאי לא יכול להפוך אותי לאמא מרשעת. רק לי יש את הפריווילגיה הזאת ואני בינתיים בוחרת (ברשותך) שלא לנצל אותה. קודם כל פטרנליזם בהורות הכרחי לפחות מבחינה אטימולוגית. פטרנליזם מגיע, כידוע, מהמילה הלטינית pater כלומר אב, ולצורך העניין -הורה. כהורה ודאי שאני קובעת בשלב זה של חייו מה טוב בשבילו, כלומר, אם חלילה בגיל שנה ושלושה חודשים מי שיקבע זה הוא אני מניחה שהוא לא ישאר איתנו כאן זמן רב אלא ימהר להגיע לעולם שכולו טוב. אם אני אתייחס לחלק הצר של הטיעון שלך אז כן אני מניחה שעצמאות היא בהחלט דבר טוב. לפעמים אנחנו שוכחים שהילד לא בא (רק או בכלל תחליט אתה) לספק את הצורך שלנו בחום ואהבה אלא המטרה העיקרית שלנו כהורים היא בסופו של דבר ללמד אותו לעמוד על שתי רגליו ולהיות אדם עצמאי העומד על שתי רגליו ולא צמוד לסינר של אמא. בודאי שאני מנסה להיות קשובה לרצונותיו ולהבין אותם, אבל בגיל הזה גם אני לא תמיד מבינה אותו וגם כשאני מבינה אני לא תמיד מסכימה. ללא ספק פטרנליזם...וכאן אני מגיעה לחלק היותר רחב והבעייתי המשתמע מהטיעון שלך: בלי קשר לדיון האם עצמאות בגיל הזה היא דבר טוב ואם כן באיזה מינו, מהאמירה שלך משתמע שכיוון שאין לי דרך לדעת מה טוב לבן שלי ומה רצונותיו (והאם רצונותיו טובים לו או לא) אין לי בעצם יכולת לקחת שום החלטה בכלל אשר לחינוך שלו. כלומר הטיעון שלך נוטל ממני כל אפשרות לחנך אותו בכלל...ואם חלילה אני אפעל לפי זה אז ללא ספק לא תהיה אמא גרועה ממני בעולם... אם כך הבעיה אינה נעוצה בחינוך הפסבדו-ליברלי שלי אלא בטיעון הפסבדו-לוגי שלך

isidora

New member
אני חושבת שאתה קצת מגזים

ראשית, אתה מתלונן בפורום הלא נכון לנושא שבחרת לדון בו. אחד המאפיינים החשובים של הפורום המקסים הזה הוא שלא מדובר בו על ה"יואבים" שלנו אלא על עצמנו "נשים אחרי לידה" (ע"ע תקנון) ואת תלונותיך (שלטעמי הן קצת שטותיות, אבל זכותך להחזיק בדעותיך
) ניתן אולי לכוון לפורומים כמו "הורים לתינוקות" או "להיות הורים". שנית, כאשר נתנו שמות לילדינו עשינו זאת על מנת להשתמש בהם ובכוונה בחרנו בשמות שאנחנו אוהבים. שאם לא כן לילדים שלנו היו קוראים 1/2/3 או כפי שהצעת הראשון/השני/השלישי (ואנשים בפרק ב' היו משתמשים בתואר 1ב/2ב/3ב וכו') אנחנו אוהבים את השמות שהענקנו ונהנים להשתמש בהם. ולבסוף, ייתכן שהשימוש בתואר "שלי" נעשה בהגזמה אבל אין ספק שהוא נעשה באהבה גדולה, ויתרה מזאת - הוא משמעותי על-מנת להפריד בין הילדים השונים בעלי אותו השם. וכן, חלק גדול מאיתנו מכירות זו את זו הכרות מעמיקה יותר ועל אותו משקל משתמשות במילת השייכות בהטיות שונות על מנת להבהיר את עצמנו ("אצל יעל של שושנה היה מקרה דומה, תתיעצי איתה")

למעלה