תורם זרע ידוע

Nutella1234

New member
תורם זרע ידוע

שלום לפורום :)
אני וזוגתי קיבלנו הצעה די מפתה מקרוב משפחה (לא גנטי) לקבל זרע ממנו. בעיניי יש בזה הרבה דברים טובים, אבל אני קצת מודאגת. ההצעה שלו בעצם הייתה רק זרע, זה הכל. לא הורות ולא כלום, שזה בדיוק מה שאנחנו רוצות... אבל אני לא כל כך יודעת מה ההשלכות.

אני מודעת לכך שאין באפשרות תורם זרע ידוע לוותר על זכויות הוריות, אם כי זה תמוה בעיניי (הרי אני יכולה לתת את הילד שלי לאימוץ, לא?). האם יש איזושהי דרך לעקוף את החוק ובכל זאת לקבל זרע (ורק זרע) מתורם ידוע?

ואם לקחתי תורם זרע ידוע, האם ההשלכות על כך הן שבת הזוג שלי לא תוכל לאמץ או לקבל אפוטרופסות על הילד? יש עוד השלכות שאני לא חושבת עליהן?


תודה מראש על כל תשובה, לא הצלחתי למצוא באינטרנט שום מידע על זה.
 

irisgov

New member
למיטב ידיעתי, אין במדינת ישראל אפשרות לוותר

על אבהות.
אם תורם הזרע ידוע, הוא יכול לדרוש זכויות הוריות בכל שלב שהוא, הכל כולל הכל - זכויות ביקור / מישמורת / אפוטרופוסיות / מעורבות בחיי הילד ובכל החלטה בריאותית ו/או חינוכית הנוגעת לו וכו'. בדיוק כפי שהוא לא מחוסן בפני תביעת אבהות ומזונות בשם הילד.
למותר לציין שזוגתך לא תוכל לאמץ.
 
אכן אין אפשרות לוותר על זכויות הוריות בישראל

אלא במקרים שבהם הוכחה אי כשירות הורית.

אני חושבת שההיגיון בעניין הוא שהוצאות הילד לא יפלו על המדינה, אלא על מישהו ידוע שיחסית קל להוכיח את הקשר שלו לילד. כמובן שזה מתעלם לחלוטין מכל סוגי המשפחות שקיימות בעשרים השנה האחרונות (אולי יותר?) בישראל, שאינן מבוססות על ביולוגיה בהכרח, אלא על כוונה.

הדרך היחידה לקבל זרע מתורם ידוע היא דרך בנקי זרע בחו"ל - ברובם יש מסלולים פתוחים שאפשר לקבל בהם הרבה מאוד מידע על התורם, אבל הוא עדיין נשאר רק תורם.

אפשר לשאול מה היתרונות בעיניכן לתורם שהוא קרוב משפחה? וכמובן שיהיה בהצלחה לא משנה באיזו דרך תבחרו.
 

פרח7

New member
אם מדובר בתורם ידוע מבנק זרע

מדובר על תורם שזהותו תהיה ידועה לילד ולהוריו,
רק אחרי שהילד יגיע לגיל 18 ולא קודם לכן.

אם מדובר על חבר אמריקאי, אני משערת שאפשר לפעול לפי חוקי ארה"ב (משערת כי איני יודעת לבטח) על פיהם אפשר לעשות הסכם שהידיד האמריקאי לא יהיה אבא.
 

כאן הם

New member
יש כמה אפשרויות

יש כמה אפשרויות נהדרות לתורם זרע ידוע.

למשל, תורם זרע ידוע מחו"ל, רצוי לא יהודי. מבחינה מעשית, הוא לא יכול לקבל זכויות או חובות על הילד, לא לתבוע ולא להתבע. למה "רצוי לא יהודי"? כי אם הוא יהודי, הוא יכול להפוך לאזרח ישראלי תוך 5 דקות. גם המרחק הגאוגרפי מסייע למערכת יחסים בטוחה ויותר רצויה, לדעתי, עם הילד. לפחות בארה"ב, אם התורם הוא אמריקאי, הוא יכול לוותר על זכויותיו על הילד באופן רשמי לפני שאפילו יש הפריה. יתרון לארה"ב בנושא.

עוד אפשרות זה תורם זרע ישראלי ידוע שלא(!!!) מעוניין ולא(!!!) מתעניין בגידול ילדים. ממש לא חסר גברים כאלו. אמנם מבחינה חוקית יש לו זכויות וגם יכול להתבע לחובותיו על הילד. אבל מבחינה מעשית, הוא לא יממש את זכויותיו ואם הוא יתבע, הוא יכול לעשות צרות רציניות לאמא בתביעה בחזרה שיקבל זכויות על הילד. הטעות של הרבה אמהות שמחפשות תורם זרע ידוע זה לחפש אחד שאוהב ילדים. זה רק נורות אדומות אם רוצים מעורבות מינימלית. ואותם גברים שלא מתעניינים בגידול ילדים יכולים להיות יופי של דמות עבור הילד עם ידידות מצויינת. אין להם רק סבלנות לגדל ילדים.

עוד אפשרות זה תורם זרע ידוע שהוא נשוי ואב לילדים שאותם הוא מגדל עם אישתו. זה גם כולל הומו עם בן זוג וילדים. למה שגברים כאלו ירצו לתבוע או להיות מעורבים עם הילד. אבל הם יכולים להתבע... ולמרות זאת, אני מכיר חבר מהתיכון ישראלי שעשה בדיוק את זה: מגדל ילדים עם שותף ותורם ידוע לעוד שני(!) אמהות נוספות.

נ.ב. אני תורם זרע ידוע, בארה"ב, לזוג לסביות בארה"ב, אבל ויתרתי מראש מבחינה חוקית על זכויותי וחובותי כלפי הילד. הכל נהדר ואני רואה את הילדים מדי פעם - המרחק הגאוגרפי הוא גדול. יש לי ילד ושותף וממש אין לי בעיות שאני רק "תורם ידוע" לשני ילדים נוספים.

רענן
 

פרח7

New member
ההשלכות של קבלת זרע מידיד/חבר/בן משפחה

הי נוטלה (אחלה שם
)
ראשית שיהיה בהצלחה
שנית מביאה את הגיגי בנושא מקווה שזה יעזור בפתיחת הדיון שלכן בינכן לבין עצמכן או פה איתנו
ואני אשמח לשמוע מה דעתך על מה שכתבתי פה.

תהליך ויתור על הורות אינו פשוט כלל לא בירוקרטית וגם לא רגשית. כך שקשה לי להאמין שאותו בחור יסכים לעבור את כל מה שכרוך בעניין הזה.

בהנחה שקרוב המשפחה ישאר רשום כאב הילד שנולד,
אלה הן השלכות של הבחירה בנתיב הזה - ילד שנולד מזרע של קרוב משפחה (ללא קרבה גנטית כמובן)

1. רק האמא היולדת תוכל לקבל רישום כאמא של הילד ,
בת הזוג שלא ילדה תהיה ללא מעמד הורי פורמלי, רשום מול הילד - גם לזה יש השלכות במקרה של חו"ח פרידה בין בנות הזוג, מוות של האמא הביולגית, מוות של האמא הלא רשומה ועוד. וגם ביומיום, העננה הזו מה יקרה ביום של חו"ח פרידה יושבת על הדינמיקה היומיומית הזוגית.

2. קרוב המשפחה/חבר שיראה את הילד גדל לידו, ובמיוחד אם הילד יזכיר לו משהו בעצמו, חיצונית או באופי, עלול לפתח רגשות כלפיו (ואי אפשר מראש להגיד שתהיה שליטה על הרגשות וזה לא יקרה) אם חבר המשפחה יפתח רגשות מיוחדים לילד הוא עלול לנסות להתערב בחינוך ובגידול הילד. זה יגרור הכנסת קונפליקטים לא פשוטים בתוך המשפחה המורחבת וזו הקטנה שיצרתן יחד.

3. סביר להניח שהדבר לא יוכל להישמר בסוד לאורך זמן (יהיו מי שידעו ויספרו לילד) או לחלופין אם חשבתן שאתן תספרנה לילד מלכתחילה כדי למנוע מצב של סודות (גם לגילוי באופן אקראי מתוך שמועות בגן או בבית הספר, עלולה להיות השפעה שלילית על הילד)
- בכל אופן כשהילד ידע שיש לו "אבא" , הוא יחליט איך הוא מרגיש לגבי קרוב המשפחה הזה ולא אתן.
זה משהו שיכול להשפיע עליו לא בהכרח טוב, זה תלוי בתגובות של התורם ושלכן
וכן זה עלול להשפיע על המשפחה שלכן ועל הדינמיקה הזוגית.
 
הדרך לעקוף את החוק

היא לא לספר על קיומו של התורם לאיש, וכשאת יולדת לא לדווח על זה אלא להצהיר שאת חד הורית. עקרונית זה יאפשר לזוגתךלאמץ את הילד בעתיד.

הדרך הזו היא מאוד לא מומלצת.

ראשית- כידוע אין דבר כזה סודות. בהנחה שאת, בת הזוג, והמכר/אבא פוטנציאלי כבר יודעים- אז המידע הזה יכול לזלוג בכל דרך אפשרית.
וגם- צר לי להגיד- אבל מערכת היחסים עם כל אחד מהנ"ל יכולה להשתנות עם השנים. כך שבעצם אתם 'תקועים' יחד עם סוד גדול ובעייתי.
עיקר הבעיה היא מצידו של הפרטנר שכפי שנאמר לך יכול להתחרט, לחזור בו, לרצות להיות מעורב ברמה כזו או אחרת.

בעיה נוספת שאני יכולה לחשוב עליה- שולית יותר- אבל בעת האימוץ (בהנחה שזוגתך תרצה לאמץ את הילד) העובדת הסוציאלית מבררת כיצד הובא הילד לעולם. אם באופן כלשהו היא תדע על קיומו של אב ביולוגי- זה יפסול את אפשרות האימוץ.

אני בטוחה שיש כאלה שעשו את הדרך הזו, בטח בחלק מהמקרים זה עבד, בחלק לא.
אני אישית מציעה לא לפתוח חיים חדשים של ילד בשקר.

אם כבר אב ביולוגי- אז תעשו את זה גלוי תוך שילום המחיר (הלא פשוט בעיני) של חוסר האפשרות לאמץ.

אבל לפני שאתן עושות משהו אולי תשאלו את עצמכן מדוע אתן רוצות אב ידוע ומה זה יתרום, כך תוכלו לשקלל את זה מול המחירים האפשריים.
 

פרח7

New member
תצהיר שקרי ביודעין לבית המשפט - זה חמור ביותר

בתהליך האימוץ, יש צורך להצהיר שהאב אינו ידוע - מאפשר להכריז על הילד כ"בר אימוץ" -שלב הכרחי נכון להיום בתהליך האימוץ.
מאד לא מומלץ לשקר ביודעין בתצהיר לבית המשפט - ולהגיד שאין אב ידוע כשיש אחד כזה, אני חושבת שזו אפילו עבירה פלילית.
 
אני מקווה שזה ברור שאני לא ממליצה על זה

זה בעיתי במליון ואחד הבטים, ואם גם עבירה פלילית- אז מליון ושתיים.
 
אולם החוק אומר ששקר זה פשע

אבל אף אחד לא נענש על מתן עדות שקר, בתי המשפט פוחדים מזה פחד מוות. ובטח ובטח שאם את נמנת עם הקהילה ההומו לסבית וזו תיהיה פגיעה קשה מאוד ליחסי הציבור אם יענישו על שקר כזה
 
למעלה