תורת הגלים (בלשנות)

Eldad S

New member
תורת הגלים (בלשנות)

שלום חברים,
לא מזמן הועלה לוויקיפדיה העברית ערך חדש: "תורת הגלים (בלשנות)".
הנה קישור לערך:
http://he.wikipedia.org/wiki/תורת הגלים_(בלשנות)
וקישור נוסף, למקרה שהנ"ל לא יהיה תקין:
https://he.wikipedia.org/wiki/תורת_הגלים_(בלשנות)

בינתיים הייתה תגובה לערך בדף השיחה שלו, כאן:
http://he.wikipedia.org/wiki/שיחה:תורת הגלים_(בלשנות)
וקישור נוסף, למקרה שהנ"ל לא יהיה תקין:
https://he.wikipedia.org/wiki/שיחה:תורת_הגלים_(בלשנות)

אשמח אם תוכלו לחוות את דעתכם על הערך בדף השיחה (בכתובת לעיל), ולהעיר על טעויות שמצאתם בו.

מיכי 10

Member
תודה, אלדד.

נכנסתי קודם לקישור הראשון, שכנראה אינו קשור לנושא, ושם ראיתי ב"תמונת היום" שלושה בנייני ענק קורסים כהרף עין. מוכרחה לציין שנפשית זה עשה לי לא טוב, וגופנית, משום מה, הרגשתי את ריח האבק ונאלצתי ממש להשתעל. זה לא נורמלי...
מקווה שזאת רק הדמיית מחשב. או שלפחות - אם זה היה אמיתי - פינו מראש את כל התושבים ובעלי החיים מטווח רחב סביב הבניינים האלה...

קראתי בקישור הנכון חלק גדול מהכתבה, אבל אין לי אפשרות להתעמק בה, ולכן גם לא לחווֹת דעתי. אדחה זאת לחול המועד או לאחרי פסח. עלי לחזור תיכף לעבודות הבית. ):
לכאן, לפורום, אכנס מדי פעם בהפסקות, כשארגיש ש"מגיע לי" לעשות פסק זמן. :)

Eldad S

New member
בשמחה

יהיה מעניין לקרוא את תגובותיהם של חברינו הבלשנים, כי, כפי שניתן להתרשם מקריאת דף השיחה של הערך, מישהו כתב שיש בו טעויות חמורות.
בהצלחה בהכנות לפסח!

Eldad S

New member
אה, לא...

לא אני כתבתי - פנו אליי וביקשו שאחווה את דעתי על התוכן, בעקבות הערה של גולש שאינו נמנה עם עורכי ויקיפדיה, שיש שם טעויות עובדתיות ושיש צורך לתקן.

מיכי 10

Member
אלדד, הנושא קצת הציק לי בכל זאת.

אז כיוון שזכרתי את המושג המרתק "תורת הגלים" רק מלימודי הפיזיקה שלי בכיתה י"א, ואת אותו שם כמושג בבלשנות, ראיתי רק עכשיו לראשונה, נכנסתי לאינטרנט לבדוק מה אומרים שם.
בהזדמנות זו מצאתי כתבה ארוכה מטעם אוניברסיטת תל-אביב, שנראית לי קשורה מאד לענייננו. קראתי די הרבה, רפרפתי על השאר, ובקושי הצלחתי להעתיק את הקישור, כדי להביאו לכאן. בכל אופן, נושא המאמר הוא:

יחסים בין שפות: תורת אילן היוחסין ותורת הגלים.

כשפותחים את הקישור, יש להקליק בשורה שמתחת לנושא, שמודפסת בפונט פצפון.

moodle.tau.ac.il/2012/mod/resource/view.php?id=255635&redirect…

מיכי 10

Member
מה לא אעשה כדי לדחות את עבודות הבית...

ראיתי לצערי שהקישור אינו נפתח, אז תעתיקו אותו לשורת הכתובת, או שתמצאו את הנושא באינטרנט בעצמכם.

מיכי 10

Member
גם זה לא עובד. אז תכתבו בגוגל

"תורת הגלים", ותיכנסו ל-:

תורת אילן היוחסין ותורת הגלים - אוניברסיטת תל אביב

trilliane

Well-known member
מנהל
לא מבינה בתוכן אבל מבחינה לשונית, עודף פסיקים

כמעט בכל משפט מנע ממני לקרוא אפילו את המעט שכתוב שם. ממש תחושה כאילו אני נוסעת עם נהג שכל רגע לוחץ על הבלם... אני לא רוצה להתערב כרגע אם הערך בלאו הכי בעריכה, אבל אם תרצה איזו הגהונת, רק תגיד.

Eldad S

New member
לא ניסיתי אפילו

לערוך, כי כרגע הערך בבדיקה, ואולי צריך לשנות שם פרטים, "עובדות" וכו'. כשערך מעניין אותי ונראה לי תקין, אני נכנס ועורך, משנה פיסוק וכו'.
מסכים אתך לגמרי.

אחמס1

New member
מעניין מאוד

אגב, גם הדעה המקובלת בביולוגיה כיום היא שמודל "העץ" לא מתאר את המציאות טוב כל כך, והחלפת גנים בין מינים שונים היא תהליך מאוד חשוב באבולוציה של החי.

Eldad S

New member
אם מישהו ירצה לכתוב

את דעתו בדף השיחה של הערך בוויקיפדיה - גם זה מקובל. זה עשוי לתרום לדיון בדף הערך, ולשינויים שיבוצעו בו אח"כ (או תוך כדי הדיון).

אפשר לתרום שם או בשם משתמש (אם נרשמתם לפני כן לוויקיפדיה), או כגולש אנונימי, ממספר IP. בסיום כל כתיבה רצוי לחתום בארבע טילדות, כך: ~~~~

ארבע הטילדות מיתרגמות על ידי מערכת ויקיפדיה לחתימה הכוללת תאריך ושעה (ואת מספר ה-IP שממנו כתבתם, או את שם המשתמש שלכם בוויקיפדיה).

bengb

Member
השפעת הצרפתית והלטינית על האנגלית

עד כמה שידוע לי הצרפתית השפיעה באופן הבולט ביותר על האנגלית עם הכיבוש הנורמני ב-1066. אז החל תהליך בו נוספו לשפה האנגלית משהו כמו 60% (אולי אני מגזים) מהמלים אותן אנו מכירים היום באנגלית (ושמקורן בצרפתית). אין קשר למלחמת 100 השנים.
הלטינית, השפיעה על האנגלית, כפי שהשפיעה על יתר מדינות אירופה הנוצרית, משום שהייתה שפת הפולחן, ובתקופות מסויימות גם שפת המסחר וקשרי החוץ עם מי שאינו דובר אנגלית.

Eldad S

New member
תודה רבה.

אם תרצה, אתה מוזמן להעלות את הדברים בדף השיחה של הערך. ויקיפדיה, ודפי השיחה שלה, פתוחים גם למשתמשים לא-רשומים.

קזרדי

New member
אפילו אני מצאתי טעות בערך הזה...

"חבל נורמנדי רחוק ממרכז צרפת וממרכז אירופה ומהווה חצי אי בתוך תעלת למנש."

קודם כל, נורמנדיה אינה חצי אי בתוך תעלת למנש. (אם זה היה כך, הפלישה של בעלות הברית לנורמנדיה ב- 1944 היתה כנראה נכשלת.)
חלק קטן בדרום חבל נורמנדי הוא אכן חצי אי ליד תעלת למנש.

גם הטענה שהחבל רחוק ממרכז צרפת (ולכן מושפע פחות מהסביבה) היא בעייתית.
חבל נורמנדיה מתחיל 70 ק"מ מפריז, וקצת משונה להציגו כאיזה מקום מבודד ומרוחק.
אם כבר, מרכז צרפת הוא החלק הפחות קוסמופוליטי ופחות מושפע משפות זרות. שהרי פריז תמיד היתה מרכז תרבותי כלל-אירופאי, צפון ומזרח צרפת חשופות להשפעת הגרמנית ואילו דרום ומערב צרפת חשופות להשפעת הספרדית והאיטלקית.

asaphx

New member
קשה להצביע

אבל מוזר שהמאמר מציג את התיאוריה כאיזושהי סתירה לבלשנות ההתפתחותית המסורתית, וקשה לי להאמין שהיה בלשן שטען ששפות אינן מושפעות לעולם "משום גורם אחר מלבד אותה אם קדומה". והרי אין כל סתירה והתיאוריות משלימות זו את זה.

תיקנתי קצת טעויות והעפתי כמה פסיקים, רק בשביל טריליאן שקשה לה עם זה.

למעלה