תזונה אנטי דלקתית

תזונה אנטי דלקתית

מהי דלקת:
תהליך שמטרתו לגייס במהירות תאי דם לבנים למקום הפגוע. התהליך יוצר רקמה חדשה וריפוי של המקום. הדלקת היא תהליך תקין של הגוף להגיע לריפוי אך שהיא בעודף היא יוצרת בעיות ומובילה למחלות רבות.
תסמינים: אודם, נפיחות, כאב, חום.
דלקת אקוטית היא קצרת מועד וזהו הליך תקין של הגוף.
כאשר הדלקת הופכת לכרונית (כהגדרה נמשכת מעל כמה שבועות ויכולה להתפרש על חודשים ושנים)
אנחנו בבעיה וזהו מצב המצריך טיפול.

גורמים להיווצרות דלקת כרונית:
זיהום ממושך ועיקש
חשיפה ממושכת לגורמים טוקסיים
מחלות אוטואימוניות
רדיקלים חופשיים
רגישות למזון

איקוסנואידים.. מה זה?
חומרים דמויי הורמונים, פעולותיהם בגוף רבות וחיוניות.
בקבוצת האיקוסנואידים נכללים: פרוסטגלנדינים, פרוסטציקלנים ולויקטוריאנים.
בחלקם (מסלולים שונים) גורמים לדלקות,ב מחלות אוטואימוניות והסתיידות עורקים, ואילו אחרים מונעים תופעות כאלה- זה תלוי איזה מסלול הם "בוחרים"- והבחירה נעשית לפי מה שנכנס לנו לפה.

איך התזונה משפיע על היווצרות דלקת?
תזונה בעלת ערכים גבוהים של חלבון מן החי וצריכת סוכרים מוגברת- תוביל למסלולים שמספרם 1,2,4- אלו המסלולים; מפתחי תהליכים דלקתיים, אלרגיות וכדו.
כאשר צריכה נכונה של שומנים טובים ומזונות מלאים יובילו למסלולים שמספרם 3,5- הם מסלולים מפחיתי תהליכי דלקת אלרגיות וכו..
חלבון מן החי מכיל בתוכו בעיקר שומן מסוג אומגה 6. צריכה מרובה של אומגה 6 בתזונה יוצרת חומצה הנקראת חומצה ארכידונית- זו מובילה לתהליכים דלקתיים בגוף
כאשר התזונה מכילה בתוכה יותר אומגה 3, לא תיווצר חומצה ארכידונית והמסלול שייבחר יהיה כיוון אנטי דלקתי.

עיקרון הטיפול בדלקת:
"משחק חומצות שומן"- להגביר צריכה של אומגה 3 ולהפחית צריכה אומגה 6.
מציאת רגישות\אלרגיה למזון- רגישות למזון גורמת גם להליך דלקתי , עלינו לזהות איזה מזון עושה לנו לא טוב ולהרחיקו מהתזונה.
ככל שנזהה יותר גורמים לגירויים כך נוכל להרגיע את מערכת החיסון וכך גם תרד הדלקת.

המלצות תזונתיות:
*מעט אומגה 6- שקדים ואגוזי מלך בלבד (עודף יגרום להיווצרות חומצה ארכידונית ותוביל שוב לתהליכים דלקתיים).
*הרבה אומגה 3- עדיף בכמוסות ועדיפות למקור צמחי.
מי שאוכל דגים- צריכה מבוקרת ולא להגזים. כל חתיכת דג צריכה להיות כ120 גרם.
בנוסף: שמן פשתן,זרעי פשתן, עלים ירוקים.
*מעט אומגה 9- שמן זית, אבוקדו.
*קוורצטין- ביופלבנואיד המוריד דלקת, מעכב הפרשת היסטמינים.. נמצא במזונות:
בצל סגול, שום, בצל לבן, קליפה של תפו"א ירוק.
*כורכום- הרבה במזון וניתן גם בכמוסות- להקפיד על כמוסות המכילות פיפרין המאפשר ספיגה מרובה. לכן כאשר מתבלים במזון להוסיף גם פלפל שחור.
*צריכה של אנטי אוקסידנטים- דלקת יוצרת רדיקלים חופשיים. יש להעשיר את המזון בויטמין סי כמו כן ניתן לקחת תוסף. 500-1000 מ"ג ביום.

להוריד לגמרי: שומן רווי וטרנס- בעיקר מוצרים מהחי(חלב,בשר וביצים) ומזון מעובד.

הקפדה על צריכה נכונה של שומנים טובים, מזון מלא וטבעי יביאו לריפוי ללא צורך בשימוש של סטרואידים.
זיכרו: שימוש ממושך בסטרואידים לא רק מפחית את פעילות מערכת החיסון אלא גם בסופו של דבר יגרום לסכרת.
 
למעלה