תזונה לניקוי אביב, דרכים שונות

shahaful

New member
תזונה לניקוי אביב, דרכים שונות

לקראת בוא הפסח, בו אנו ממרקים ומנקים את בתינו, חשוב לזכור שעם האביב יש גם לנקות את גופנו, יש דרכים שונות ורבות ליישם את תזונת ניקוי האביב, אשמח להצעות, דיעות , חווית ושיתופים תודה
 
וידוי

היי, אני מודה שמעולם לא התנסתי בסוג כזה של ניקיון- תזונת ניקוי או כל דבר דומה. חברה טובה שלי הייתה תמיד מספרת לי על זה, אבל מעולם לא נמשכתי לזה. מרב אלטמן אדלר כתבה על הנושא כתבה שנה שעברה, הנה קישור לכל מי שזקוק לרענון ורעיונות בכיוון זה. ובהצלחה, הרבה בהצלחה.
 
השנה

השנה היתה הפעם הראשונה שניסיתי. תשמע, לא פיקניק... התפריט היה: שבוע ראשון: אורז מלא ו/או שעועית מאש בבישול ללא תיבול כלל! הרשיתי לעצמי לגוון מידי פעם עם קינואה. מותר להוסיף שמן זית ולימון כדי להכניס קצת טעם לחיים
לא ממש חגיגה קולינרית אבל בהחלט מוסיף. לשתות מותר מיים ומיצי ירקות כמו גזר/סלק/מלפפון וכן! גם תפוח עץ ירוק חמוץ. את המאמץ מגבים באמצעות פורמולה שעובדת על הכבד ומסייעת בהנעתו וניקויו. בלילה לפני השינה, כף שמן זית משובח עם טיפות לימון. שבוע שני: הוספתי ירקות לבישול ושם נפתח אופק חדש של טעמים. שני דברים חשובים לגבי הניקוי, אחד - מדהים לחוש את הנוחות בבטן לעומת תחושת המלאות שלפעמים מרגישים עם התזונה השמנה והמהירה (Fast food) של היום יום וגם מרזים ככה כמה ק"ג על הדרך... והנקודה השניה והחשובה יותר חשובה, התפריט לא!! מתאים לכל אדם בכל מצב בריאותי אלה חשוב להתאים אותו פרטנית למצב הפיזיולוגי / פתולוגי הספציפי. אדם עם חסר בחלבונים אשר אין לו רזרבות יזיק לעצמו בדיאטה מסוג זה ולכן צריך להתאים לו תקופת ניכוי קצרה יותר ועם 'הנחות ומבצעים'. אבי.
 

nitzano

New member
שאלה על שאלה

היכן נאמר ברפואה הסינית שיש לערוך ניקוי לגוף באביב? היכן נאמר שיש דבר כזה "ניקוי הכבד" ברפואה סינית? כיצד התזונה ל"ניקוי" הכוללת מאכלים חמוצים מתישב עם הגישה של קאנון הרפואה הפנימי הטוען שבאביב תפקוד הכבד משגשג (ועל כן יש להמנע מאכילת חמוץ ולהתמדק במתוק וחריף)?
 
למיטב הבנתי

מדובר על תפריט מסויים לקראת האביב עוד לפני כניסתו. ככלל, לקראת כניסתו של "הכבד" לתפקוד מירבי, כמו שהזכרת, לא יזיק לפטור אותו מכל אותם מצבורים שנאגרים בו לאורך כל השנה. להגיד לך שזה חובה? לא, גם אני נמנעתי מזה עד כה אבל ההרגשה היא בהחלט טובה ונעימה יותר אחרי ביצוע וורסיה מעודנת של התפריט הזה. אגב, מיצי הירקות הם בהחלט באוריינטציה של מתיקות מסויימת מה שמתיישב עם ציטוטיך מהקאנון. ההמנעות היא בעיקר ממלוח שמאפיין את החורף שבסופו מתבצע התהליך. אבי.
 

nitzano

New member
איזה מצבורים נאגרים בכבד? לא מכיר התיחסות

סינית כזאת. זה רעיון מערבי ולא סיני. האם זה לא ערבוב מין בשאינו מינו?
 
הפרדה

אם אתה מעדיף לשמר את הדיכוטומיה הזו של Qi וחומר (והרי אנחנו קצת סינים ולא פחות מערביים) תוכל להסתכל על זה כתוצרי Qi של המזון אותו אנחנו צורכים שלבטח משפיע על "הכבד" - ולא בכדי אני מוסיף מרכאות. גם ה-Qi על כל נגזרותיו וגם ה-Xue על כל נגזרותיו מקורו בשמיים ובמזון המגיע מהאדמה. אבי.
 

nitzano

New member
אני מתנגד לשמר דיכוטומיה של חומר וצ'י

אני לא רואה בזה דיכוטומיה... צ'י הוא במובנים רבים אנרגיה (ומתורת הקוונטים אפשר להשליך מכך גם על היותו חומר). מדוע לדעתך תוצרי צ'י של המזון ישפיעו על הכבד? למיטב הבנתי מיצוי המזון משמש את הגוף ומנוצל על ידיו וכאשר יש עודף הוא יאגר וישמש את הגוף מאוחר יותר. צ'י לא אמור ליצור בעיה. אני עדיין לא מצליח לרדת לסוף דעתכם בנוגע ל"ניקוי הכבד". למיטב הבנתי והכרותי עם הרפואה הסינית לא קיימת התיחסות לניקוי כלשהו של הכבד או של תוצרי לוואי של צ'י בכבד מלבד במקרים של תקיעות צ'י הכבד, תקיעות דם הכבד והימצאות לחות בערוץ הכבד. גם במקרים אלו לא מדובר על ניקוי אלא שיחרור הכבד ומצבים אלו אינם מצבים פיזיולוגים תקינים אלא פתולוגיות כך שאין צורך לטפל בכבד אצל אדם בריא.
 
אין הכוונה לצום

הי ניצן בדיאטה הזו לא מכוונים לצום שיפחית את כמות ה-Qi המופק. הכוונה היא לשים דגש על איכותו. בעצם אתה ואני מדברים על אותו הדבר. אותה לחות שלעיתים (לא תמיד) היא תוצר לואי של תזונה רעה, אותו חום עודף אותה תקיעות בשל קור משפיעים על כל האיברים ובטח על הכבד שנוטה לאותה תקיעות בשל המרכיב האדמתי שלו. אני רואה את 'הניקוי' כלקיחת פסק זמן ותדלוק המערכת עם דלק איכותי במיוחד, בכמות מדודה ונכונה כדי לנקות את שאריות הדלק 90 אוקטן שזרם שם קודם לקראת שנה חדשה של התנהלות - מה שאתה קורא לו שיחרור הכבד.
 

nitzano

New member
אם כך אין כל חשיבות לאביב במקרה זה

מכיוון שהתזונה מתמקדת בטחול ולא בכבד (ואותו אנחנו לא מעוניינים להניע באביב בכדי לא להביא לתפקוד יתר). אני מניח שאת המרכיב האדמתי אתה כנראה משייך לכבד על סמך הגישה של "תנועות וצ'י" (בארץ מכנים זאת ענפים וגזעים) לשייך את תנועת האדמה של שעות 1-3 אל הכבד. אני לעומת זאת מעדיף להשאיר את תנועת האדמה לזמן ולא לאיבר. איבר הכבד מתפקד במשך כל היום ולא רק בין שעות 1 עד 3 בהן למעשה הצ'י בערוץ משגשג. כלומר בין שעות 1-3 יש תנועה בעלת אופי של אדמה בו בזמן עם שפע צ'י בערוץ הכבד. אין זה אומר מבחינתי שלכבד יש מרכיב אדמתי (לפחות לטעמי) או אנרגיה עמוקה. בתקופה בה אנו נמצאים (ג'ואה יין) יש תמיכה של תנועת העץ ולא של האדמה (תאי יין) ולכן הנעת הכבד תגביר פעילותו.
 
אם אנחנו כבר בדיון הזה

איזה טיפ היית נותן לאדם שאינו מטופל בצורה סדירה על מנת לעשות סדר תקופתי אצלו בתוך ה'אריזה'?
 

nitzano

New member
הייתי מתאים תזונה מתאימה לעונת האביב

על זה כבר כתבתי למעלה. מבחינת מזון מתוק וחריף והמנעות ממזון חמוץ. וכל זאת בהתאם לשלוש תקופות במהלך תקופה זו של "ג'ואה יין עץ רוח". (אני מסתמך כאן על הקאנון הפנימי והסבריו על טיפוח הבריאות)
 

shahaful

New member
ניקוי אביב לכבד

ברור שבזמן האביב הכבד מקבל איזשהו מרץ, והוא פעיל יותר, לכן תזונת ניקוי האביב באה כדי לעזור לו בתנועתו המתפרצת והחופשית באביב. ויש לה שני פנים: האחת מערבית והשנייה סינית: הסינית, מומלץ על לאכול דברים ירוקים, ובמיוחד קטניות מונבטות ונבטים/נבטוטים וזאת כדי לתת לכבד את האוכל עם כח הנביטה וההתפרצות. בקשר לחמוץ, אין לאכול הרבה חמוץ כי הוא אכן "תוקע" את הכבד, אך משהו שמזכיר חמצמצות כמו כפית לימון סחוט בתוך כוס מים גדולה, דוקא מניע ועוזר פתיחת הזרימה בכבד, כמו כן תפוח ירוק עוזר בהמרצת נוזלי המרה ופתיחת הקשר בין כיס המרה לכבד. הרי אין מה לעשות, הכבד שרוצה לזרום בחופשיות באביב עלול להתקשות בשל מתחים ותסכולים שמפריעים לו, וכן בשל אוכל מעובד, משומר, "סיננטי" בעל חומרי שימור/צבע /ריח/טעם לא טבעיים (והכבד אוהב רק את מה שטבעי) ואוכל שומני, ליחתי שתוקעים אותו. לכן התזונה שמה דגש על אוכל קל לפירוק וטבעי (אורגני) הרבה ירקות ועלים, ללא שומנים, ללא תיבול חזק מידי (אם בכלל), ללא אוכל מן החי (חלבוני החי קשים יותר לעיכול ומלאים יותר בשומן), וכן הלאה. ע"פ SUN SI MIAO יש לאכול באביב תזונה בעלת איכות חריפה פושרת כדי למנוע מהריאות לסגור ולבקר ביתר את הכבד, ולכן אני מוסיף לאורז או למש המונבט גם בצל ירוק, ( או עירית, זעתר,ג'ינג'ר), כמובן שניתן להוסיף מעט מתוק לצורך ההירמון כמו בטטה, גזר וסלק (האחרון גם טוב בטיהור הדם) מבחינה מערבית, יש לנקות את הכבד מהרעלים שהצטברו בו מכל האוכל התעשייתי שאנו אוכלים, לכן נמנעים מאוכל מעובד, אוכלים רק מן הצומח, העדפה לאורגני, לא מוצרי חלב, לא שומנים ומוצרים מהחי, לא מטוגן (יותר מאודה או מוקפץ ) החוויה היא מצוינת ומורגשת תוך יומ-יומיים. יש צורך בסיום פרק זמן של תזונת האביב, לחזור בהדרגתיות למוצרים נוספים מהחי, ולטעמים חזקים יותר, מהמזון ה"משעמם בטעמו" שנאכל במשך התקופה. עד כמה שידוע לי, הסינים העריכו מאוד צומים כאלו או אחרים, וחלק נכבד בריפוי מחלות מסוימות מאז ומעולם היה קשור לצום לצורך ניקוי הגוף מרעלים (שלעיתים דוקא מצטברים בכבד)
 

nitzano

New member
אני חולק על דעתך

"הסינית, מומלץ על לאכול דברים ירוקים, ובמיוחד קטניות מונבטות ונבטים/נבטוטים וזאת כדי לתת לכבד את האוכל עם כח הנביטה וההתפרצות." הכבד משגשג בעונה זו והינו בעל נטיה לתפקוד יתר (התפרצות) ולכן אין לסייע לו עם התפרצות. "בקשר לחמוץ, אין לאכול הרבה חמוץ כי הוא אכן "תוקע" את הכבד, אך משהו שמזכיר חמצמצות כמו כפית לימון סחוט בתוך כוס מים גדולה, דוקא מניע ועוזר פתיחת הזרימה בכבד, כמו כן תפוח ירוק עוזר בהמרצת נוזלי המרה ופתיחת הקשר בין כיס המרה לכבד." בקיסר הצהוב מוסבר שהטעם החמוץ ("חמוץ נכנס אל הכבד") מחזק את הכבד ומביא לשגשוגו ועל כן מומלץ להמעיט באכילת חמוץ בתקופת האביב. שגשוג של הכבד משמעו תפקוד יתר כעץ. מסכים שחמוץ גם מכווץ ועל כן גם מסיבה זו רצוי להמעיט בו. מצד שני שימוש במעט חריץ מסייע להניע קלות את הצ'י היאנגי של הכבד ומאפשר לו להשאר משוחרר. החריף גם מחזק את הריאות וכך הן יכולות לבקר את הכבד ולמנוע שגשוג יתר (בקרת יתר של הכבד את הטחול). המתוק מחזק את הטחול כי הרי רופא טוב מטפל במחלה לפני שתופיע ועל כן על מנת למנוע בקרת יתר של הכבד אנו נחזק את הטחול. אינני מבין מדוע לטענתך חריף עלול לגרום לריאות לסגור ולבקר את הכבד. הכבד נוטה לפעילות יתר בתקופה זו ורצוי למנוע ממנו בקרת יתר של הטחול. גם רצוי לא לאכול מזון חם מכיוון שהאנרגיה של הכבד חמימה ומזג האויר מתחמם. עד כמה שידוע לי הסינים מתנגדים לצום מכיוון שהמזון הוא המקור לצ'י האמיתי (השימושי לגוף) ועל כן רופאים כגון לי דונג-יואן ואף חואנג יואן-יו נתנו לטחול וקיבה חשיבות יתר על פני כל שאר האיברים. מבחינתם האדמה היא הציר של התנועה והמקור למילוי הצ'י המקורי ועל כן הסינים אינם תומכים בהחלשת הטחול ומניעת ייצור צ'י. לי לא יצא לפגוש רופא סיני בסין שהסכים עם הגישה של צום.
 

shahaful

New member
הכבד אמור לשגשג אבל...

בגלל המציאות של חיינו המלאה מצד אחד במתח ועצבים ומצד שני ברעלים שונים ומשונים, יש לעיתים תכופות מאוד לעזור לכבד לשגשג ולהיפתח, איכות החיים, מידת הלחץ, איכות המזון והאוויר לפני 2000 שנה (יותר או פחות) שונים מאוד מבימינו, וכן יש את התיאוריה שאין לעזור לכבד זמן האביב, אך מניסיוני, דוקא בזמן זה, רואים איך הרעלים מעכבים ומפריעים לכבד, ולשם כך יש את רעיון הניקוי. אני מסכים עימך לגמרי, על רעיון הטעם החריף והמתוק, הטעם החריף תומך בריאות, אך גם מעודד פיזור אנרגיה (ולכן תומך בתנועת הכבד), הטעם המתוק מחזק את האדמה ושומר עליה, אך גם מהרמן ומרכך את תנועת הכבד. באשר לצומים, אין ויכוח כי יש חשיבות רבה לאיכות האדמה ולתפקידה בייצור צ'י, אך בעבר כאשר לא היו תרופות בנמצא, הרבה מחלות רופאו , או נעזרו בריפוי בצומים.
 

nitzano

New member
אני חושב שאני מבין את השוני בין הגישות השונות

שלנו (לפחות בנוגע לרפואה סינית ועונות). מבחינתכם צריך לעזור לכבד לתפקד בהתאם לעונה שלו ועל כן יש לסייע לו בתפקודו. אם העונה שייכת לתנועת העץ אז יש לחזק את העץ. האדם צריך להתאים את עצמו אל העונה ולחיות בהתאם אליה וכך לנוע עם הטבע באותו אקורד. מבחינתי הכבד מושפע אוטומטית מהעונה ומשגשג יחד איתה ואין צורך לסייע לו. השגשוג שלו נוצר באופן טבעי ואין צורך להתאים את עצמנו לעונה כי האדם הוא חלק מהיקום ונע איתו באותו אקורד. יש להתערב רק מכיוון שרובנו לא חיים בהרמוניה עם השינוי בטבע. שגשוג זה מעולה אבל שגשוג יתר כבר לא. למעשה יש למנוע ממנו את שגשוג היתר מכיוון שאז מופר האיזון של חמש התנועות. בנוגע לצורך בניקוי של הכבד מבחינה מערבית.....אין לי על זה דעה שלילית אבל הקישור של זה דווקא לאביב כביכול בהקשר של רפואה סינית קצת מפריע לי. מבחינתי אפשר לעשות ניקוי כל יום בשנה. גם בנוגע למזון תעשייתי אין לי חילוקי דעות עמכם. גם במקרה זה אין צורך להמתין לאביב ואפשר ורצוי לעשות זאת בכל ימות השנה.
 

shovalili

New member
מסכימה לחלוטין...

אך מכיוון שמימלא התזונה של "הניקוי" היא תזונה שתומכת באדמה ובכבד כך שאין בעיה לעשות אותה בזמן האביב. אורז הוא בבסיסו מזון ניטרלי מתקתק - תומך באדמה מש - קיטניה שתומכת בכבד - אני מוספיה שהיה יותר טוב אם הייתה הנבטה של המש כך היה מנוצל מלוא הפוטנציאל של הפריצה והמש היה מאוזן. עלים ירוקים - תומכים את פעולת הכבד וחמצמצות (שלא לומר חמיצות) תומכת אף היא את פעולת הכבד. כך שהתזונה הזו מותאמת לעונת השנה... אני בעשותי את "ניקוי האביב" התאמתי את התזונה אף למזג האויר בחוץ כי ידוע שבאביב ישנם המון שינויים (רוח) ולכן רצוי וכדאי להיות קשובים גם למזג האויר בחוץ ולהכניס מידי פעם מאכלים קרירים או חמימים יותר על פי מה שמתחולל בחוץ / בפנים. את הניקוי האמיתי הסינים דווקא מבצעים לפני בו הסתיו, ואז הניקוי נראה אחרת לגמרי ... יום מקסים ואביבי
 

shahaful

New member
אז כולם מסכימים../images/Emo13.gif

באופן אידאלי הכבד אצל כולנו ישגשג באביב, אבל למעשה, אנו נתקלים כמטפלים בהמון פתולוגיות כבד , דוקא בתקופה זו, בשל היותו תקוע אצל רבים מאיתנו. לכן, מניסיוני, ניתן לעזור לכבד בצורה מעודנת ורכה. ניקוי רעלים או פסולת ברמה המערבית, כמובן, שיכול להיעשות בכל תקופה שהיא ובכל עונה, (ויש כאלו שעושים זאת מספר פעמים בשנה), אך בכל זאת יש כאן קשר לאביב, ברמת ההתחדשות, של משהו חדש, טרי ונקי. כמובן, שגם הסתיו, שהיא עונת ההיטהרות והניקיון, היא מועד מצוין לכך.
 

ינוקא1

New member
פעם קראתי ספר

על צומות ששותים בהם רק מיים , וניסיתי לעשות את זה. עשיתי את זה פעמיים - בפעם הראשונה 5 ימים , ואחר כך 3 ימים. זה עושה איזשהם שינויים בגוף ללא ספק , אבל זה משבית לגמרי. גם הטעות הכי גדולה היא לאכול מייד אוכל מוצק אחרי הצום הזה (זה כמובן מה שעשיתי ואז הייתי מושבת לעוד יומיים). בהרגשה שלי אני חושב שמידי פעם זה יכול להיות טוב , אבל לא יותר מיומיים שלוש בכל פעם. הרבה ימים זו דרך קצת קיצונית. (למרות שאלו שכתבו את הספר טוענים שליום אחד כזה אין ערך כלל , וזה מתחיל להיות אפקטיבי רק מיומיים ומעלה). עם זאת טענה אחת יש בפי חסידי הצומות הללו שנראית לי מאוד צודקת - כאשר בעלי חיים חולים הם לא אוכלים אלא רק שוכבים ושותים מיים. גם כשאני חולה אין לי חשק לאכול יותר מידי ורק לשתות. אז כנראה שמידי פעם טוב לעשות זאת רק בלי הגזמה.
 
למעלה