אל תדאגי. קראי את מה שכתבתי ותביני:
אני לא חושב שכדי להיות מומחה בתחום מסויים חייבים בהכרח לעסוק רק בו. להפך- אני חושב שהעשרה של תחומי העניין וגיוון בסוג הפעילויות דווקא תורמים להתפתחות המוח במובן מסויים וכך תורמים גם לשאר התחומים. מה גם שככה המוח יכול "לנוח" מהעיסוק הקודם שלו ואולי אפילו לקבל השראה למשהו מסויים מתחום שונה לחלוטין. אני למשל מתעניין במגוון רחב מאוד של תחומים ותמיד שמח לגלות תחומים חדשים. אני חושב שכשמתעניינים בהרבה תחומים אז מרגישים "שלמים" יותר. מה גם שאם מדברים למשל על תחומים שונים במדע, אז ככל שהוא מתקדם יותר, כך מגלים עד כמה התחומים השונים בעצם קשורים זה בזה בהדיקות... לא יצא לפגוש המוני מחוננים במהלך חיי, אבל רוב אלה שהכרתי מספיק טוב כדי להכיר את תחומי העניין שלהם התעניינו בכמה. ואני יכול לתת לך גם דוגמאות לכמה מהמחוננים (אני משער שבטח הם היו כאלה) החשובים בהסטוריה שהתעניינו בתחומים רבים. ללא ספק הדוגמא הבולטת ביותר היא לאונרדו דה-ווינצ'י, שמייצג בעיני את איש הרנסנס הקלאסי, שחותר להשגת חכמתו דרך מגוון רחב של תחומים (מה שלצערי הולך ונהיה קשה בימינו). בניגוד למה שכתבו כאן באחת התגובות, הידע של לאונרדו לא היה שטחי בכלל בתחומים בהם עסק, וכאשר נטש תחום מחקר מדעי, נאלץ לעשות זאת עקב אילוצים כלכליים ופוליטיים. יצירות אומנות הוא השאיר לא גמורות אך כאן מדובר בתחום אחד... באומנות, לאונרדו צייר את כמה מהציורים המשפיעים ביותר בתולדות האומנות, וגם פיתח טכניקות עבודה חדשות וייחודיות. בנוסף, הוא גם ניגן על לירה ושר, והלחין יצירות מוזיקליות. מעבר לכך, הוא הקדים את זמנו בפיתוחים טכנולוגיים במאות שנים. פיתוחים אלה לא יצאו אל הפועל-שוב, בגלל אילוצים כלכליים של אצילים ושליטים שדה-וינצ'י היה שרוי תחת מרותם. הוא חקר את האנטומיה של גוף האדם והכין עליה רשמים שהשפיעו על לימודי התחום עד ימינו. הוא גילה, בין השאר, באופן הבסיסי שיכל (עקב הטכנולוגיות המיושנות שהיו זמינות בימיו) את אופן פעולת העין. הוא גילה את הכולסטרול (רק לא נתן לו את השם הזה). ובין המצאותיו אפשר למוא מצנח, מכונית, מסוק (הרעיון של סיבוב הרוטור להשגת עילו הוא בהחלט מהפכני), טנק, חליפת צלילה ועוד. את חליםת הצלילה והמצנח ניסו לאחרונה לבנות מדענים, וגילו שהם עובדים!!! עוד איש מדע דגול, ששמו משמש בפי רבים ביטוי לחכמה עצמה, הוא אלברט איינשטיין. אז אמנם הפיתוחים המהפכניים שלו ופורצי הדרך ביותר היו בתחום הפיזיקה (שהוא דרך אגב, תחום מגוון למדי) אבל האיש מצא עניין לא מעט גם בתחומי התרבות (ניגן על כינור למשל ושיחק גם שחמט להנאתו). ודרך אגב, זה לא קשור, אבל תורת היחסות של איינשטיין היא אחת התיאוריות המהפכניות ביותר בתולדות האנושות כולה, ולו רק משום שהיא מבוססת על דברים שבמובן מסויים נוגדים את עצם תפיסת המציאות שלנו. בקיצור, אם את מתעניינת בהרבה תחומים, אין לך מה לדאוג בכלל. להפך, לדעתי אם היית מקובעת רק על תחום אחד (או רק על אחד כל פעם בו זמנית, אם כי פחות) אז היה, לדעתי טיפה מקום לדאגה. מקווה שעזרתי. אה ונ"ב: מצטער על הבורות (שאני משער שקשורה רבות לאיזור המגורים ממנו אני בא) אבל מה זה מרכז ההעשרה הזה שדיברת עליו?