תחליפים לבשר וביצים

Frozen cat

New member
תחליפים לבשר וביצים

במידה ואני רוצה להתחיל תזונה בלי בשר וביצים, אילו תחליפים יכולים לשמש לי במקום בשר וביצים בלי שיהיו לי חוסרים? מבחינת ברזל, אני אוכלת אגוזי מלך וכ3 כוסות(חד פעמיות) של דגנים מלאים עשירים בברזל.. במקום בשר מדי פעם טונה או שניצל תירס. זה מספיק? מבחינת ביצים הדיאטנית שלי אמרה לי שיש בהם חומצות אמינו הכרחיות שהגוף לא מייצר בעצמו.. בכל זאת אני שואלת, אין אפשרויות נוספות? יהיו לי חוסרים אם אני אמנע? אגב שאני בת 16, זאת אומרת עדיין מתבגרת:) ועד כמה הן באמת בריאות? שמעתי דעות מ2 הצדדים, שמצד אחד הן הכרחיות בתפריט יומי, מצד שני עדיף שלא לצרוך כי יש בהן חומרים שמכניסים לגוף של התרנגולת(בלי ביסוס, פשוט שמעתי מצמחונים) ובכלל בגלל הכולסטרול עדיף להמנע. מה נכון? (בבקשה לענות בכנות ולא להביא טיעונים מופרכים בלי ביסוס..) תודה:)
 

d a p h n a

New member
אפשר להסתדר בלי לאכול

בשר וביצים. לא כל כך ברור לי למה את רוצה להפסיק לאכול בשר וביצים אבל מוכנה להמשיך לאכול טונה (זו חלוקה די מוזרה. גם טונה זו חיה, ובדרך כלל מי שנמנע מביצים הוא צמחוני אדוק יותר מאשר מי שרק נמנע מבשר). מבחינה תזונתית אני חושבת שישנם דברים חיוביים בביצים ושבעיית החומרים הזרים נפתרת על ידי אכילת ביצים אורגניות, ועד כמה שידוע לי בשנים האחרונות כבר לא מאוד מודאגים מהשפעת הביצים על כולסטרול לפחות באכילה בכמות סבירה, אבל אני מעדיפה לתת למומחי התזונה לדבר על זה לטוב ולרע. בכל מקרה - גם אם יש דברים טובים בביצים זה לא אומר שחייבים לאכול אותן. אפשר בהחלט לקיים תזונה בריאה בלעדיהן. הפתרון להשלמת חוסרים הוא לאכול תזונה מאוזנת, שכוללת את כל אבות המזון, כולל הרבה ירקות, להקפיד על כמות מתאימה של חלבונים - לא רק שניצל תירס אלא גם קטניות (עדשים, שעועית וכו') שהן מקור טוב לחלבון וגם מכילות ברזל. המוצר שהכי בעייתי להשלים הוא ויטמין בי-12, שאין במוצרים שאינם מהחי (אלא אם הם מועשרים בו באופן מלאכותי), והוא חשוב מאוד. אבל צמחונים רבים אינם סובלים ממחסור בו (אני צמחונית כבר 15 שנה ואין לי מחסור בבי-12), ואם נוצר מחסור אפשר להשלים אותו באמצעות תוספי תזונה (כדורים שמוצצים פעם ביום).
 

Frozen cat

New member
בגלל העדפות של טעם..

אני גם מעדיפה חלב סויה ושניצל סויה על פני מוצרים מהחי, אבל אין התחשבות בפן הצמחוני.. יש לי קצת בעיה עם קטניות, כי המבחר מצומצם ואני לא אוהבת בכלל.. אלא אם כן תירס זו קטניה? ומה עם דוחן/כוסמת/גריסים?
 
לא, תירס זה דגן

קטניות: סויה, חומוס, שעועית, אפונה, עדשים, פול ובוטנים דגנים: חיטה, שעורה,שיפון, כוסמת, שיבולת שועל, אורז, תירס, דוחן
 
למרות שבוטנים הם קטניה מבחינת ההגדרה,

מבחינה תזונתית אי אפשר להתייחס אליהם כאל קטניה בתפריט. הם מכילים בעיקר שומן ולא חלבון, והערך התזונתי שלהם שונה מאוד משל שאר הקטניות.
 
איזה מוזר

באתי מהראשי... אני לא צמחונית אני אוכלת עוף הרבה מאוד ואוכל בריא וגם ג'אנקים והרבה ביצים ויש לי כולסטרול נמוך וחוסר בב-12 הרופא שב אני צמחונית כשבאתי אליו ונתן לי כדורים קטנים שצריך לשים מתחת ללשון..
 

d a p h n a

New member
לא כל כך מוזר

לאוכלי בשר רבים יש מחסור בבי-12, בגלל שזה לא נקלט טוב מכל מיני סיבות. כאמור, אני צמחונית 15 שנה והבי-12 שלי תקין. לעומת זאת, בן זוגי אוכל בשר וסובל ממחסור בבי-12 שבגללו הוא צריך לקחת כדורים.
 

TheFinalCut

New member
תשובה

ראשית כל, צריך להבין שמוצרים מן החי (כגון בשר וביצים) הם לא משהו הכרחי שדרוש עבורו "תחליף", או ההגדרה לתזונה מלאה. יתכנו בהחלט חוסרים גם בתזונה המכילה מוצרים כאלו, ומה שנפוץ עוד יותר הוא עודפים שגורמים למגוון בעיות. לכן, השאיפה צריכה להיות לתזונה מאוזנת שנמנעת מחסרים וגם מעודפים, ולא לתזונה ש"מחליפה בשר וביצים". אוקיי, אחרי שהבהרנו את זה, אפשר ללכת לכיוון עצות פרקטיות יותר
לגבי חלבון: יש 9 חומצות אמינו שהגוף שלנו אינו מסוגל לייצר, אך ניתן לקבל אותן לא רק במוצרים מן החי, אלא גם במוצרים מן הצומח. נהוג לומר שמזון שמכיל את כולן כולל "חלבון מלא". הנה כמה מילים לגבי ההגדרה של חלבון מלא ומידע נוסף לגבי מקורות לחלבון. לגבי ברזל, ראי כאן. עוד קצת מידע אפשר למצוא בקישור מטה, גם על רכיבים אחרים - ושם יש 2 קישורים נוספים למקורות מידע בנושא.
 

merywho

New member
סייטן

אתם יודעים אולי למה בטבלה יש כוכבית ליד הסייטן? (לא ראיתי הסבר) האם בגלל שזה חלבון חיטה אז זה לא חלבון מלא? תודה.
 

TheFinalCut

New member
כוכבים וכוכביות

באתר המקורי מפורטת הכוכבית, ושם כתוב מהו סייטן (תמצית חלבון חיטה, גלוטן) ושהערך הרשום בטבלה הוא בהתאם למה שמפרסם היצרן (יצרן כלשהו שבו נעזרו הכותבים כרפרנס, ככל הנראה). היחסים בין חומצות האמינו החיוניות בחלבון חיטה אכן אינם תואמים להגדרה של "חלבון מלא", ולכן מומלץ לשלב בתזונה גם חלבון קטניות, כמו גם מקורות צמחיים לחלבון מלא כגון טופו (חלבון סויה) או קינואה.
 
למעלה