מספר הערות
קצת התלבטתי אם לענות, מפאת חשש עידוד טרחנות (ע"ע ידידנו המלומד, מר. עצבר). עם זאת, אתן לך להנות מהספק ואענה תשובה לעניין. יש לי הסתייגויות עקרוניות מהרעיון והסתייגויות פרטניות: עקרונית -------- 1. כרגע זו לא תיאוריה מדעית. זה רעיון. תיאוריה מדעית מכילה מודל מתמטי של התופעה. וכן, זה הכרחי. אין הדבר אומר שצריך להציב מספרים. להיפך, צריך שהטענות יתארו איכותית את מה שאת טוענת. משפטים כמו "תנע זה גורם למסה להיזרק לכוון הסיבוב כך שנוצר כעין קונוס שהולך ונפתח החוצה כלפי מישור הגלקסיה." לא מספקים. מה זווית הפתיחה של הקונוס כתלות במהירות הסיבוב של החור השחור? מה גודל הקונוס? מה צפיפות החומר בקונוס? מה פרופיל המהירויות של החומר בקונוס (גודל וכיוון)? גישה מתמטית אמורה לתת תשובות לשאלות כאלה ורבות אחרות. 2. לא להפגע, אבל מהסגנון נודף סגנון של טרחנות: פריצת דרך ("תיאוריה מקורית מהפכנית..."), זילזול או אי הכרות עם תאוריות קיימות ("הסבר...לתופעת הסמטריות בגלקסיות...לא ניתן בתיאוריות אחרות"), זלזול מרומז בקורא ("צריך רק מעט דמיון כדי להבין את הרעיון"), וכמובן, סדרת טיעונים פשטניים ללא מודל מתמטי. 3. אם מי שהעלה את הרעיון הזה באמת מתעניין בנושא, אני ממליץ לו בחום ללכת לקורס מבוא באסטרופיזיקה. מן הסתם הוא ימצא עניין בשאר הנושאים הנדונים שם, ואולי גם ישמע התייחסות או שתיים לתהליכים שהוא משתמש בהם ברעיון הזה. מעשית ------- 1. הסילון מועף למרחק אלפי שנות אור. עובי הדיסקה הוא כאלף שנות אור. יש פה בעיה. 2. לא ברור אם החומר בכלל יוצא מאזור מרכז הגלקסיה (ה-Bulge). צריך להראות לפחות שזה אפשרי משיקולי סדר גודל. 3. לא ברור איזה חלק מהחומר נלכד ע"י הכבידה של הגלקסיה ואיזה חלק בורח (לא, לא הכל נלכד בהכרח). 4. לא ברור על כמה חומר מדובר. אולי זה פשוט לא מספיק כדי להיות גורם מרכזי. 5. נראה שהמחבר לא מודע לכך שהספירלות הן לא מבנה קבוע אלא גל בצפיפות החומר בגלקסיה. מוטב להתעמק קודם בעבודותיהם של Lindblad, Lin&Shu, Mueller&Arnett. גם אם מישהו חושב שהתאוריות הקיימות הן גיבוב שטויות, הוא צריך להכיר אותן על בוריין כדי לסתור אותן. 6. "מהירות הסיבוב של קצוות הקונס גבוהה בהרבה ממהירות התנועה של זרועות הספירלה" - מי אמר? עם התרחבות הקונוס המהירות המשיקית פוחתת, בגלל חוק שימור התנע הזוויותי. 7. "כאשר החומר הנזרק מהקונוס מתנגש עם החומר שכבר נמצא " - מי אמר? התנגשיות במובן המכני הן נדירות ביותר (אפשר לחשב ע"י שימוש בחתך פעולה של כוכבים). יש להראות מה אופן האינטרקציה הגרוויטציונית המוצעת. 8. "הוא מוסיף לו את המהירות הגבוהה שלו...מה שנותן דחיפה נוספת לזרוע להתרחק ממרכז הגלקסיה" - כלומר, אם אני מבין נכון, לא רק שהזרועות מואצות זוויוית אלא גם הגלקסיה מאבדת מסה. האם אכן החומר מצליח להשתחחר מהאחיזה הגרוויטיונית של הגלקסיה? מה הקצב של התהליך הזה? האם תהליך כזה לא הורס מהר מאד את המבנה הספירלי, כלומר זה מבנה לא יציב? יש לי עוד כמה וכמה שאלות, אבל זו התחלה...