תיאור חווית הרדמה ספינאלית (חלק 1)

תיאור חווית הרדמה ספינאלית (חלק 1)

מי שסוחב כמה טון רהיטים, ארגזי ספרים, כלי בית ועוד – שלא יתפלא שפתאום יש לו בקע מפשעתי (או "קילה" או "הרנייה", וכנראה שיש לזה עוד שמות) ושהוא צריך לעבור ניתוח. טוב זה ניתוח שעושים עשרה בלירה אבל עדיין זו פתיחת בטן וזה בהרדמה. אני עשיתי הרדמה חלקית, כלומר מהפופיק ומטה. קוראים לזה "הרדמה ספינאלית" מהמילה ספיינל (spinal) כלומר שידרתי (של עמוד השדרה). זה דומה להרדמה אפידוראלית אבל זה משהו אחר ומי שרוצה לדעת מה ההבדל שישאל רופא (אני אהיה רופא רק בגלגול הבא הקרב ובא). אבל מאחר ולפני הניתוח (שהיה אתמול בערב באסותא פתח-תקווה) חיפשתי באינטרנט תיאור של החוויה כדי שאדע לפני מה אני עומד, ולא מצאתי – אז הנה אני מגיש לכם את התיאור וזאת כשירות לציבור המובלים לשולחנות הניתוח. אחרי שאחות בלונדה עם ציפורניים אדומות באורך חצי מטר שקלה אותי מדדה אותי גילחה אותי וגערה בי מידי פעם (זה קטע של אחיות ואינו תלוי בסוג הניתוח/הרדמה) הופשטתי לחלוטין (כולל שעון משקפיים תכשיטים וכד') והולבשתי בחלוקים המעצבנים של בתי חולים - אחד מלפנים ואחד מאחור - עטפתי את כפות רגלי בניילונים קטנים וכך גם את ראשי הכמעט קירח והובלתי אחר כבוד ואחר בלונדה אחרת אל המעלית העולה לחדרי הניתוח. היינו כמה גברים ונשים בדרך לניתוחים שונים והתהלוכה עברה, כשבראשה בלונדה-2, דרך כמה מסדרונות ומבואות כשכל באי בית-החולים צופים בנו בעניין רב וממלמלים זה לזה תוך שהם מסתירים פיהם בידיהם ועיניהם נעוצות בנו. היה מביך. יותר מכך – היה קר. בעיקר ברגלים היחפות והמרשרשות בכיסויי הניילון הדקיקים. בקומת חדר הניתוח שוב הוכנסנו לחדר המתנה שם עשינו את שעלינו לעשות בחדר זה. המתנו. הפעם כל אחד המתין לפגישה אישית ומרגשת עם רופאו מרדימו. מניסיוני עד היום (שלש הרדמות מלאות ואחת ספינאלית) מרדימים הם בעלי חיים שהאבולוציה וויתרה להם על שריר החיוך. ובצדק. אתה לא צריך מרדים חביב וטוב לב. אתה צריך מרדים שלא יהרוג אותך ולא ישתק אותך. ושיעיר אותך בזמן (אחרת תאחר). ושיישאר איתך עד הסוף ולא ילך לסידורים באמצע. אחר כך בא המנתח שלך ומתחיל לקשקש עליך בעט כדורי במקום שבו בלונדה-1 גילחה אותך על יבש. זה כדי להזכיר לו בתחילת הניתוח שאנחנו בניתוח בקע מפשעתי פשוט בצד שמאל ולא כריתת אונת מוח ימנית וזה בכלל לא מצחיק כי היו דברים מעולם. אם יש לכם מזל אז ד"ר גיל אוחנה הוא המנתח שלכם. (אני חייב את הפיסקה הזו. מגיע לו ובענק). כשהכרתי אותו ישר חשדתי בו. למה הוא כזה נחמד אלי? למה הוא מרים את ראשו ומישיר בי מבט ומסביר לי הכול באריכות ובשקט? בטח אין לו ניסיון... בטח אני המנותח הראשון בחייו והוא צריך אותי בשביל הרזומה שלו... אבל לד"ר אוחנה כ-1500 ניתוחים מסוג זה מאחוריו והוא עדיין נחמד למנותחים. חיה מוזרה. אחרי השיחה עם המרדים והמנתח הובלתי שוב, הפעם על ידי מי שהוגדר כסניטר, אל תוך חדר הניתוח שכמו כל חדרי ניתוח בעולם הוא קר ומנוכר. למה כל כך קר שם? אני מוכן לתרום להם תנור ספיראלה. באמת. הייתה שם אחות עם קובע מצויר ומעיל פליס רכוס עד צוואר. אתה מנסה לקלוט להבין ולהכיל את כל הפרטים הרבים שמסביב אבל הפחד והדאגה לא מאפשרים זאת. אני יודע שזו זריקה בגב ושזה כואב. למרות שכבר הספקתי בחיי לחוות כאבים שהם בקטגורית "חבל-על-הזמן", אני ממש לא רוצה את הזריקה הזו. אני בן חמישים וחמש, הקמתי שתי משפחות ופרקתי את שתיהן, יש לי שלש בנות, נלחמתי במלחמה אמיתית והזדמן לי להריח את הבל פיו של המוות, אבל חמישים שנים נושרות ממני באחת ואני בן חמש ומפוחד. הסניטר מוביל אותי באדיבות אל השולחן ומושיב אותי עליו כשרגליי משתלשלות ממנו הצידה. המרדים הקשוח ניצב מאחורי בצד השני של השולחן ומסיר ממני את החלוק. קר. ואז הוא מורח בפתאומיות ובתנועות מהירות מאד, על כל הגב התחתון, חומר חיטוי בטמפרטורה של חצי מעלה צלסיוס. כך זה מרגיש. אי אפשר להתאפק וזעקת הפתעה מהקור נמלטת מפי ואני מנתר ומיד זוכה לגערה מאחורי. הסניטר החביב (והענק) עומד מולי, ידו האחת מחזיקה את שתי רגלי והשנייה מלפפת את צווארי ומושכת אותי מעט קדימה לתנועה שמעגלת את הגב. אני עדיין בישיבה. אני רועד. קצת מקור וקצת מפחד. החיטוי הקפוא חוזר על עצמו שלוש פעמים וזה טוב. אני לא צריך זיהום שדרתי. לא היום. ואז הזריקה. היא כואבת אבל לא יותר מכזו שאצל רופא שיניים. זה הפחד מהכאב שאוכל אותי ואני נתלה על הזרועות של הסניטר וצובט אותן בכל כוחי כדי להתגבר על הכאב (שהוא רק הפחד מכאב) תוך שאני ממלמל לתוך אוזנו "סליחה, סליחה". ברגע זה הסניטר הוא האדם הכי קרוב אלי ולא רק פיזית. אני מוקיר לו תודה על סבלנותו, סובלנותו ועל כך שהזרועות שלו הן הדבר היחיד החם בחדר. אחרי שניות שנדמות כנצח – הקשוח מאחור שולף את המחט באבחה אחת שגם זו פעולה מכאיבה שמקפיצה אותי תוך זעקה חלושה ושוב אני זוכה לגערה מאחורי בתוספת "אל תזוז – זה מאד מסוכן כשאתה זז ככה" מה שלא ממעיט מחרדתי. בזאת נגמרת מסכת הכאבים. ההרדמה כואבת - אבל לא ממש. העניין הוא שאף אחד לא מכין אותך לפרטים הקטנים של המהלך. הכול חדש, מפתיע, זר ומפחיד ובעיקר – כמו שאמרתי – קר ומנוכר. (המשך בחלק 2)

תיאור חווית הרדמה ספינאלית (חלק 2)

הסניטר מושך את רגלי, מרימן ומניח אותן על השולחן ואני מתחיל להרגיש אותן קצת מוזר. אני עכשיו שוכב על הגב. לפני הניתוח חשבתי שהמחט תקועה כל הזמן בגב וחומר מטפטף פנימה במשך כל הניתוח. אבל לא. מהלך ההרדמה הוא קצר (למרות שנידמה כנצח) ובסופו המחט מוצאת ולא מתעסקים יותר עם הגב. חברי הטוב ביותר – הסניטר – מתקין איזה מוט משונה מעל החזה שלי ואז הוא שם עליו סדין המסתיר לי את ד"ר אוחנה בעל הניסיון העשיר ואת מעשיו המופלאים. אני מגייס מעט שובבות ומוחה על כך: "תנו לראות. זה החלק הכי מעניין". אבל ההוא מאחורי בלי האבולוציה מתרה בי שאם אמשיך לקשקש הוא ייתן לי זריקת טשטוש. ממש כך! החלטתי לא לריב איתו באותו רגע כי בחינה מדוקדקת של המצב מגלה שיש לו יתרון מסוים עלי במעמד הזה... ואז אני מבין שהדוקטור החביב והמנוסה מתקרב אל השולחן ואני נתקף בפאניקה: "רגע! רגע! אני עוד מרגיש! אני עוד מרגיש!" ונטול האבולוציה מטיח בי "בטח שאתה מרגיש. אתה כל הזמן תרגיש. את הכול. אבל זה לא יכאב". ולרגע נידמה לי כי קרה נס והוא מתבדח, אל לא! הניתוח בעיצומו והנה להפתעתי הוא צודק. שום דבר לא כואב אבל אני כל הזמן מרגיש כאילו הדוקטור המוצלח וחבריו לצוות עושים לי מסאז' אקטיבי במיוחד שם בשיפולי בטני. בינתיים גם הרגליים נאלמו לי ואחרי כעשרים דקות המסאז' הזה מתחיל לעצבן אותי אבל אז גם הניתוח נגמר. הדוקטור מפציע מאחורי הסדין. פיו מכוסה במסכת מנתחים אך לפי כיווץ עיניו ונעימת קולו אני מסיק שהוא מחייך. הוא אומר לי כל מיני דברים אבל אני די מסטול ולא ממש מקשיב. מעבירים אותי למיטה מתגלגלת ומישהו מגלגל אותי אל מחוץ לחדר תוך שאני קורא "תודה! תודה רבה לכולכם!". אני בספק אם מישהו שם שמע את קול הענות החלושה שלי. המגלגל מגלגל אותי למעלית ואנו יורדים שלש קומות למחלקה תוך שהוא מספר לי בדיחות קרש נוראיות שמסבות לו הנאה עצומה וכך אני מגיע למשכני החדש ללילה זה. שוב ד"ר אוחנה מגיע, הפעם לבוש כאחד האדם ולא כמבתר בטנים ומספר לי שהכול בסדר ויופי ושאולי תהייה לי "עצירות שתן" (שמעתם על דבר כזה?) ושהפתרון הוא קטטר ואני חושב על הציפורניים האדומות-חצי-מטר-אורך של בלונדה-1 שנראית עתה משוטטת במסדרון ומחפשת משהו להינעץ בו... אני לבד וחושך. אני שוב בן חמישים וחמש מה שלא מקל על שום דבר. כואב לי. אני לוחץ על הפעמון שאמור להזעיק את האחות וכמעט מתעלף מתדהמה כשהיא מופיע כהרף עין. וזה חוזר על עצמו כמה פעמים במשך הלילה. צלצול וטראח – הדלת נפתחת. לא יאמן. אפילו שמבחינה אבולוציונית היא קרובת משפחה של המרדים. עצירות שתן לא הייתה ואת הכאבים מיגרה האחות הקלגסית בעזרת מיני סמים שונים כך שעקומת השיפור במצבי הגופני והנפשי במשך הלילה הייתה מאד חדה. בשמונה בבקר הדוקטור הרחום והחנון הופיע שוב ליד מיטתי (מתי הוא ישן?) בדק ומישמש ואמר שהכול טוב ונתן לי CD ובו סרטון של ניתוח זהה לזה שעברתי. זה כמו השוקולד שביתי בת הארבע מקבלת בסוף כל ביקור אצל רופא ילדים. כבר לא עושים דוקטורים כאלו. אמר לי גם לא להרים משאות ולהימנע ממין למשך כשבועיים. נו שויין. שבועיים. על מי הוא צוחק... בטופס השחרור היה כתוב בשלשה מקומות שונים שאסורה עלי הנהיגה במשך כשבוע. פסיכים. מה הם רוצים? שאלך ברגל מפתח-תקווה לתל-אביב...? בצהריים נכנסתי לאוטו ונסעתי הביתה כמו גדול. לסיכום החוויה יש לי שתי מסקנות. האחת היא שאם דוקטור – אז ד"ר גיל אוחנה. השנייה היא שניתוח זה לא כיף. אפשר היה לעשות את זה פחות מבאס אבל הרפואה המערבית בוחרת שלא. הרפואה המערבית גם מצילה את גופינו ואת חיינו. אני יודע. הייתי שם ארבע פעמים. שתהיו בריאים.

חווית הרדמה וניתוח

תאור חי ומעניין של ניתוח מצידו השני של הוילון הירוק. מומלץ בחום לקרוא. ציינת באומץ שנהגת כבר ביום למחרת הניתוח, למרות ההמלצה לא לנהוג שבוע. אך לא ציינת מה עשית עם ההמלצה לא לקיים יחסי מין במשך שבועיים... ושוב, מומלץ בחום לקרוא.

לשאלתך לגבי הימנעות מיחסי מין במשך שבועיים

זה פשוט מאד: ה ו ל כ י ם ל ז ו נ ה סתאאאאאאאם. סליחה על הוולגריות, הרעיון הצחיק אותי ובדיוק כואב לי נורא ובעל הדירה שלי מסר לי שעלי לפנותה בקרוב, עם ניתוח ובלי ניתוח, ונבואתו של ד"ר גיל אוחיון המופלא לגבי עצירות מעיים התגשמה - אז לא יכולתי להימנע מהתגובה הזו. יללה ביי.

D h a l i a

New member
גיל אוחיון?

כל כך מהר שכחת את שמו?

הבוז לי...!!!

אני מכה על חזי, שורט את פני וחוגר שק ואפר - והכל מחמת הבושה הנוראה על הטעות האומללה. מה פתאום אוחיון?! א ו ח נ ה !!!! רישמו לפניכם: ד " ר ג י ל א ו ח נ ה !!!! הגדול מכולם!!! איך יכולתי לשכוח? והרי עוד שבועיים אבקר אותו לצורך ביקורת ומעקב. אני חושב שיש לי תירוץ: זה בגלל שרידי הדם הצפון אפריקאי שלי (אמא שלי ממשפחת פרץ) המתערבב עם הגנים הרומניים של אבא שלי - הוא זה שלפעמים מבלבל אותי. תודה לך דליה על התיקון החשוב ושוב - סליחה על הטעות. יללה ביי, גדי

D h a l i a

New member
לא מכירה אותו. היום אפגוש בו לראשונה

הופניתי אליו בשל בעיה של סינוס פילונידלי. הוא יעשה לי ניתוח. חיפשתי את שמו באינטרנט, וכך הגעתי להודעתך. תודה.

למעלה