תיאור סקיצה של גרף פו׳ 803

BarbiBarush

New member
תיאור סקיצה של גרף פו׳ 803

מצאתי איזה מהנק׳ היא מינ׳ ואיזה היא מקס׳ השאלה היא איך כעת אני מציירת אותן?
ודבר נוסף, אם מדובר בקטע סגור אז אני מציבה את הx של נק הקיצון עצמן ושל הקטע הסגור ואם מדובר בחקירת פונקצייה רגילה אני מציבה מס׳ שמעל, מתחת ובין נקודות הקיצון בטבלה ואז מחליטה מה מקס ומה מינ׳?
מה זה פיתול? וכשהתחום הגדרה שונה מ 0, איך זה משפיע על הציור ובכלל מה זה אומר?
תודה ושבת שלום לכם...

jsaada100

New member
בלבול מרוב שאלות

שלום לך ,

נשאלו כאן המון שאלות במגוון רחב של נושאים הנכללים בשאלת חקירת פונקצייה (הקשור לתחום חדו"א).

אני אנסה לעשות סדר ולענות על שאלותייך:
לחקירת פונקצייה יש מס' שלבים:
1. תחום הגדרה
2. נקודות חיתוך עם הצירים.
3. נקודות קיצון
4. תחומי עלייה וירידה
5. אסימפטוטות - מתחלק לנושא של אסימפטוטות אנכיות ואסימפטוטות אופקיות.
6. שרטוט סקיצה של גרף הפונקצייה.

בשאלון 803 (השאלון האחרון) במבנה בחינת הבגרות ב-3 יח"ל, בד"כ לא מופיע הנושא של נקודת פיתול וכן של אסימפטוטות אופקיות - ולכן לא אכנס בשלב זה להסבר מפורט על הנושא; במידה ואכן יש לך צורך בכך - צייני זאת (או הפני שאלה פרטית אליי) ואשמח לסייע ולהסביר.

כעת, אסביר לגבי השלבים עצמם:
1. תחום הגדרה - מה אסור ש-X (בד"כ משתנה הפונקצייה) יהיה שווה - היות ואז יתקבל בח"מ (ביטוי חסר משמעות - כמו חלוקה ב-0, שורש שלילי וכד').
2. נקודות חיתוך עם הצירים - יש לבדוק את נקודות החיתוך של גרף הפונקציה עם ציר ה-X וציר ה-Y, ע"י טבלה פשוטה של הצבת ערכים - פעם X=0 ופעם Y=0.
3. נקודות קיצון - יש למצוא את הנקודות החשודות בקיצון - ע"י ביצוע נגזרת לפונקציה, השוואתה ל-0 ומציאת X-ים חשודים.
4. תחומי עלייה וירידה - נבנה טבלה, ונציב ערכים שונים של X-ים (בהתאם לנקודות החשודות שקיבלנו) - לפני הנקודות החשודות ואחריהם; נציג את הערכים הללו בנגזרת הפונקציה;
במידה והנגזרת חיובית - הפונקציה עולה; במידה והנגזרת שלילית - הפונקציה יורדת.
לפי תחומי העלייה והירידה - נוכל לגלות על אותו X שמצאנו כנקודה חשודה - אם הוא מינימום, מקסימום, או משהו אחר (למשל פיתול, אך שוב, לא ניכנס לזה בשלב זה).
5. אסימפטוטות - אסימפטוטה אנכית היא תחום כלשהו שבו הפונקציה אינה מוגדרת; היא נובעת מתחום ההגדרה (הסעיף הראשון שלנו בחקירת הפונקציה).
במידה, למשל, שבסעיף 1 קיבלנו כי X שונה מ-0, אזי האסימפטוטה האנכית לפונקציה היא X=0.
6. שרטוט סקיצה של גרף הפונקציה - יש לציין ולסמן ע"ג מערכת צירים שבנינו את הנקודות שמצאנו לאורך התרגיל - ולהעביר קו ביניהן; במידה ואנו לא בטוחים כיצד להעביר את הקו - ניתן להציב נקודות עזר נוספות ובכך למצוא נקודות נוספות ע"ג הגרף שיוכלו לסייע לנו בשרטוט מדויק יותר של הסקיצה.

מקווה שעזרתי
.

בהצלחה ,
יהונתן

Donatelo

New member
הערה לגבי סעיף 5

לא בהכרח כל X בו הפונקציה אינה מוגדרת הוא אסימפטוטה.. זה יכול להיות גם "חור" בגרף הפונקציה.

עם כי, אני אסייג את הערתי ואומר שאין לי ניסיון בהוראה ב 3 יח' אלא רק ב 5, ואולי ב 3 מניחים שלא ייתכנו מצבים של חורים..

BarbiBarush

New member
אאל"ט ב-3 יח"ל כל X בו הפו' אינה מוגדרת הוא

אסימפטוטה.
תודה רבה לשניכם

יש לי שאלה גם לגבי סדרה רקורסיבית.
a1=5
an+1=an+3

מצא את האיבר ה-32 בסדרה

איך אני יכולה למצוא את האיבר ה-32 מבלי לבדוק את כל ה31 שלפניו?

jsaada100

New member
תשובה

שוב שלום לך ,

כפי שניתן ללמוד מן הסדרה הנ"ל (המוגדרת ע"פ כלל נסיגה) - כי היא סדרה חשבונית.

לפי האיבר הכללי -
an+1 = an +3

במידה ותעבירי את האיבר an אגף - תקבלי כי - an+1-an =3, כלומר מדובר בסדרה עם הפרש קבוע (d).

ולכן, ע"פ נוסחת האיבר הכללי של סדרה חשבונית:
an=a1+(n-1)*d

כעת, תציבי את האיבר הראשון, במקום n תציבי 32, ובמקום d תציבי 3.

בהצלחה ,
יהונתן

למעלה