תיכנון במגזר הערבי: נקודות ראשונות
לאחרונה הזדמן לי להכנס לתחום התכנון (תב"עות, תכנון מפורט ומתארי) במגזר הערבי. עדיין מוקדם לצאת בהצהרות ולהסיק מסקנות, אבל נקודה אחת מייד בלטה וקפצה לעיניי: תכניות גדולות (אפילו מפורטות) במגזר הערבי נמנעות מלהכנס/לכלות איחוד וחלוקה לפי סעיף ג' סימן ז' לחוק! מה כן עושים? ובכן אחד הפתרונות (שייתרונותיו די ברורים, אם מתעמקים בכך, למרות שיש גם לא מעט מגרעות) הנו - "תכנון מפורט בעל אופי מתארי" (
). למה כוונת המשורר? ובכן, מכינים תכנית מפורטת, הכוללת ה-כ-ל, אולם ללא חלוקה למגרשים (התשריט הוא תשריט כתמים, כמו בתכנית מתאר), כאשר בהוראות התכנית נרשם ש-"תנאי להיתר הנו הכנת תשריט חלוקה למתחם". בצורה כזו "מפריטים את הבעיות" למקרים נפרדים (אי-הצלחה להגיע לחלוקה מוסכמת במתחם אחד אינה מונעת את הבניה/אישור התכנית כולה, בשאר המתחמים הכלולים בתכנית). מה הבעייה? בעיה אחת בולטת היא נושא ההפקעות/הקצאות לשטחי ציבור!! עדיין לא ברור לי איך מתגברים על זה. מצד שני, מכיוון שכ-80% מן ההפקעות במגזר הערבי נופלות על קרקעות מדינה, מכיוון שכמות ההפקעות במגזר נמוכות עשרות מונים מן ההפקעות בתכניות דומות במגזר היהודי, ומכיוון שהמדינה "עוצמת עין" לתופעה - הדבר עובר בהצלחה..
לאחרונה הזדמן לי להכנס לתחום התכנון (תב"עות, תכנון מפורט ומתארי) במגזר הערבי. עדיין מוקדם לצאת בהצהרות ולהסיק מסקנות, אבל נקודה אחת מייד בלטה וקפצה לעיניי: תכניות גדולות (אפילו מפורטות) במגזר הערבי נמנעות מלהכנס/לכלות איחוד וחלוקה לפי סעיף ג' סימן ז' לחוק! מה כן עושים? ובכן אחד הפתרונות (שייתרונותיו די ברורים, אם מתעמקים בכך, למרות שיש גם לא מעט מגרעות) הנו - "תכנון מפורט בעל אופי מתארי" (