תכנון אחר - התרשמות אירופאית

ש מים

New member
תכנון אחר - התרשמות אירופאית

מעניין מאוד... חזרתי עכשיו ממסע במדינה מזרח אירופאית מסוימת, הנמצאת היום בשיא של תנופת פיתוח מדהימה. פגשתי שם בכיר במערכת הכלכלית המקומית ושוחחתי איתו על מדיניות התכנון והיזמויות במדינה. היה לי קשה להבין ולתפוס בהתחלה, אבל לדבריו, כמעט ואין מערכת רגולטיבית! כאשר יזם מעוניין לפתח שכונה/מרחב מסויים, הוא מקבל את הקרקע מן הרשות המקומית ומתכנן ובונה. אין רגולציה בנוגע לתכנון הקצאות שטחי ציבור, וההקצאה וההחלטות נעשות לפי החלטות היזם ושיקוליו בלבד! מרתק מאוד, בעיקר כי מדובר ב"גישה כלכלית טהורה" של הקצאות קרקע ושטחים לשימושים ציבוריים. היה מעניין אותי לקרא ו/או לשמוע מחקרים השוואתיים בנושא...

אבישי ק

New member
האם מקצים בכל זאת שטחים לשימושים ציבוריים?

אני שמעתי שברומניה המצב די גרוע כשבנו שכונות בלי חשיבה תכנונית ועכשיו השכונות לא מאוכלסות במלואן

ש מים

New member
זו בדיוק הסוגייה המעניינת!

ואף יותר ממעניינת! זו שאלה פילוסופית מרתקת בעיני!
אני יכול לחשוב שמי שדוגל בשיטה זו יוצא מתוך הנחת הבסיס שהיזם רוצה להרוויח כסף ושהשוק יודם לקרא תכנית ולקרא תכנון. ואז - ככל שרמת השירותים הציבוריים בשכונה תעלה, כך יעלו מחירי הדירות בשכונה (ולמעשה - אתה יכול לתמחר/לקבוע את ערך השירותים הציבוריים!) וכך יגזור היזם קופון (למעשה, מדובר בשיטה בה "השוק" ממן את השירותים הציבוריים...!).
מנגד ניצבים אחרים (למשל אנשי המערכות הרגולטיביות וגורמי הסביבה וה-NGO בארץ) ואומרים ש"השוק" לא יודע לקרא תכנית.
לא יודע מה עדיף, אבל אין לי ספק שעל-מנת שהשיטה המזרח אירופית הנ"ל לא תביא לשכונות עוני עלובות כמו שיש ברומניה, חייבים להשלים את פיתוח התשתיות ושטחי הציבור בשכונה לפני מכירת הדירות.

אבישי ק

New member
לא מדובר בשכונות עוני, השכונות היו מיועדות למעמד בינוני...

עליון.
אבל שילוב של מחירים גבוהים ושכונה שלא מכילה שירותים ציבוריים גרמו לשכונות לא להיות אטרקטיביות.

ש מים

New member
בשורה התחתונה המצב זהה: שכונת המכילה חסרי יכולת כלכלית

והיא שאמרתי: עלויות התשתיות הציבוריות מושתות על השוק הפרטי... (מריח לי שבקרוב במדינת הפח שלנו
)

אבישי ק

New member
נקווה שלא, וזה מביא אותי לחיפה והעיבוי העירוני

בחיפה מבצעים, בצדק, עיבוי עירוני אבל אני לא מביו למה לא מפתחים במקביל גם תחבורה ציבורית מתקדמת שתתמוך בכמות האוכלוסיה הגדולה יותר שתגור בשכונה.

ש מים

New member
הרבה שאלות קשות...

לקיסר יונה יהב ולראיסים כחלון את ביבי הפתרונים.

shershku

New member
לא אכפת להם מאזרחי מדינת ישראל

רק השבוע היה הוכחה לזה.
אמת היה שקט פה בלעדיך.
ברוך החוזר.

למעלה