תכנון מונע פשיעה

ש מים

New member
תכנון מונע פשיעה

בעקבות גל הפשיעה לו אנו נחשפים לאחרונה, ובעקבות דיון בנושא בפורום אחר בו אני משתתף, חפרתי מעט, התאמצתי והורדתי מהבוידם את החומר הזה:

כאשר מדברים על "תכנון מונע פשיעה", הכוונה היא בעיקרון לחבילה של עקרונות, בינהן:
1. החזרת החיים לרחובות העיר (וזה - למשל - ע"י עירוב שימושים, בין מגורים למשרדים. כדי למנוע תופעה של רובעים/רחובות שהם שוקקי חיים ביום והופכים לשממה חשוכה בלילה).
2. כמו שכתב רן: אמצעים פיזיים (תאורה, מצלמות).
3. תכנון בדגש על קהילתיות (הוכח שבשכונות שיש בהן לכידות חברתית קיימת גם ערבות הדדית, מעבר לכך שכל גורם זר יבלוט בשטח וימשוך אליו תשומת לב. ע"ע הקיבוצים של פעם). חלק מתכנון כזה יכלול גם מקומות מפגש שכונתיים (למשל - כמו שרן כתב - גנים ציבוריים פנים-שכונתיים, מתנסים שכונתיים וכד').

אני מביא כאן - על קצה המזלג - מספר מקורות להרחבת הדעת בנושא.
כתובות אינטרנט מצורפות:

דגשים בתכנון מונע פשיעה (http://www.google.co.il/url?sa=t&rc...x9XECA&usg=AFQjCNHudsaMW97bBRZSxlVVcpE5ii4Zqg)

אמצעים טכנולוגיים (ופרוייקט מצילה)
מצגת קורס מניעת פשיעה (http://www.google.co.il/url?sa=t&rc...gqWNCQ&usg=AFQjCNGKZWie1mvbMiH924ReTbNoKSDW3A)

יש שיטה הרבה יותר יעילה!

להפסיק לתכנן גנים ציבוריים ופארקים

ש מים

New member
צחוק, צחוק, אבל...

כבר נתקלתי בכמה מקומות בעייתיים, שהתושבים/עירייה התנגדו לגנים בדיוק מסיבה זו.
אגב, רעיון אחר - ולא רע בכלל - הוא לכבות את האור/לא להפעיל תאורה בגנים בלילות.
חוץ מזה (ועצוב שזה כך): גנים מוזנחים ולא מזמינים, פועלים "לכל הכיוונים".

תודה על החומר. ניתן לבצע דברים נוספים

הגישה לפיה יש לנקוט באמצעים פיזיים למניעת פשיעה, ובעיקר תאורה, אינה אהודה עלי. גם כך העולם מבזבז אנרגיה בקצב גדול בהרבה ממה שסביר בשימוש בר-קיימא, אז להתחיל להאיר עוד יותר את היישובים? אני בכלל בדעה שבתוך 30-20 שנה ניאלץ להוריד בצורה דרמטית את צריכת החשמל, גם בגלל שינוי האקלים וגם בגלל שבסופו של דבר יסתיים עידן הנפט הזול.

באשר לקהילתיות ועירוב שימושים, עוד סוגיה שלא ראיתי התייחסות אליה בקישורים שלך, היא יצירת תעסוקה "חיובית" לאותן אוכלוסיות שעשויות להידרדר לפשיעה, בדגש על בני נוער וצעירים. התכנון העירוני מציע מעט מאד אפשרויות לקבוצות אלו, פעילויות ספורט שנעשות בד"כ בשטחים מרוחקים בשולי העיר (מתחמי ספורטק למשל) ולהבדיל פאבים. אפשר וצריך לייצר מתחמים לפעילות צעירים שאינה קשורה לאלכוהול, בלי לשלוח אותם לקצה העיר וכו'.

ש מים

New member
נו באמת!

1. מי דיבר על "להאיר ישובים"
לכל היותר מדובר להאיר אזורים מסויימים (אפשר לחשוב שהיום רחובות הישובים לא מוארים...
). מעבר לכך - אולי לא שמעת על תאורה סולארית?? (http://www.leadsun.co.il/תאורת-רחוב-סולארית-מוגברת-.htm).

2. לא הבאתי קישור לעירוב שימושים, אבל ציינתי זאת (חשבתי שאני לא מגיש עבודה סמינאריונית...
). מי שסקרן ו/או רוצה להוסיף דעת מוזמן לחפש ואשמח אם יביא את ממצאיו לידיעת הפורום.

3. "תכנון עירוני" אמיתי אינו רק תכנון פיזי-אדריכלי, אלא בהכרח צריך לכלול פן כלכלי, חברתי ואנושי. זה טריוויאלי.

בקיצור: הביקורת שלך לא מובנת לי, אבל אתה מוזמן להוסיף מידע.

זיהום אור על קצה המזלג

בכתבה שבקישור המצורף.

לא מדובר על רומנטיקה גרידא וגם לא בעיה של אסטרונומים בלבד. יש לכך השלכות לא מעטות על בעלי חיים, וסביר מאד שגם עלינו כבני אדם. כך שאני בהחלט לא מתלהב מצעדים שמשמעותם בשורה התחתונה - הרחבת הבעיה הקיימת כבר כיום.

ש מים

New member
לא להיגרר לקיצוניות

"...אפשר לרכוש כרטיס טיסה לכל יעד באירופה ולראות כיצד אפשר להאיר מבני ענק, יצירות מופת ארכיטקטוניות, בתאורה מינימליסטית וחכמה שנוסף על היותה חסכונית, גם האפקט האסתטי שלה גדול יותר. אגב, גם במקומותינו יש דוגמאות לתאורה חכמה יחסית ואחת מהן היא זו המאירה את מגדל שער העיר ברמת גן".

הכי חשוב זה חינוך. חינוך חינוך ועוד פעם חינוך

התכנון האורבני לא נועד לבטל את הפשיעה, אלא להעבר אותה למקום אחר...
אם נערים רוצים להתקבץ ולהשתכר, הם יעשו את זה איפה שהם יכולים. אם לא תהייה להם גינה, הם יעשו את זה מתחת לאיזה בית או בכיכר ראשית בעיר או שיפרצו לגן ילדים או בית ספר.
1. החזרת החיים לעיר תסיט אותם למקום אחר. מעבר לזה, רוב הפשיעה שיש בקרב בני נוער מתרחשת דווקא באיזורים שאינם מסחריים, כלומר אינם ריקים מאדם במהלך הלילה, קרי הרצח בב"ש וברחובות השבוע.
2. מצלמות ותאורה לא ירתיעו אותם... הם ימשיכו בשלהם ומקסימום ייענשו על כך. זה לא מזיז להם... וגם אם כן, הם יעברו למקום שאין בו מצלמות. אתה לא יכול לרשת את כל העיר במצלמות (וגם לא כל כך רוצה)...
3. תכנון בדגש לקיהלתיות קשור מאוד בחינוך... אם תבנה בתים ושכונות כדי להכריח אנשים להיות קהילתיים יותר לא עוזר כמו החינוך לקהילתיות שמלווה עם זה. זה לא המתנ"ס שיגרום לירידה בפשיעה, זה החינוך מבית ומבית הספר שייגרום להם ללכת לשם מלכתחילה.

amithi1

New member

וגם אכיפה וענישה חשובים. בלי שלושתם הפשיעה תמשיך לחגוג בארץ.

ש מים

New member
מסכים איתך חלקית.

חינוך הוא הבסיס החיוני להכל.
אלא שללא שאר המרכיבים שצויינו בפוסט, עד שתוצאות החינוך יתנו פרי, החברה שלנו תשקע בכאוס כה עמוק ששום חינוך לא יצילה.
מדובר ב-2 צדדים חיוניים של המטבע.

highrise

New member
חינוך, הרתעה בהחמרת הענישה ומשטרה ברחובות

אני גם לא חושב שמצלמות ותאורה אלו הפתרונות.
לסביבה הבנויה יש השפעה וברור שסביבה מטופחת נקיה עם חוקים נוקשים תמנע הרבה בעיות וסכסוכים.
אבל חייבת להיות הרתעה בענישה ומשטרה שתסייר בשכונות וברחובות בצורה קבועה.

לגבי מפגעים כמו רעש ולכלוך ככל שהסביבה צפופה יותר חייבים שיהיו יותר חוקים ואכיפה של שעות רעש,
נקיון, חניה, אשפה וסדר ציבורי.
החוקים אצלנו הם חוקי עזר שהעיריות בקושי אוכפות או לא אוכפות כלל.כשיש חוקי עזר לא לקיים ארועים
רועשים אחרי חצות והעיריות עצמן עוברות עליהם ומקיימות ארועי מוזיקה רועשת עד 1 בלילה ברחובות העיר.
כנ"ל תופעות של שתייה בגנים, נפצים, מסיבות פרטיות בחצרות בתים משותפים. כל הדברים האלו אם אין
חוקים מייצרים אוירה שהכל מותר, חוסר התחשבות והעדר חוק וכללים מוסכמים גם מוביל לאלימות

למעלה