תכנון מראש וביצוע - איך אתם עם זה?

לילית462

New member
תכנון מראש וביצוע - איך אתם עם זה?

בימים האחרונים אני שוקלת לבנות תפריט למשפחה,
פתאום אני חושבת שזה יעזור בתכנון הקניות, ובתכנון ה"מה בא לי לאכול/להכין" ובטח שגם יעזור בתכנון התקציב ושמירה עליו.

מישהו פה עושה את זה? עובד עם תפריט?

ומה לגבי תכנון באופן כללי? האם אתם בונים תקציב משפחתי שנתי? האם אתם עוקבים אחריו / חיים על פיו?

אשמח לשמוע מה בתפריט שלכם, אולי זה ייתן לי רעיונות...
 

Mottek

New member
כן, אני!!

התחלתי ליישם תפריט שבועי לפני כשנתיים לארוחות הערב. בצהריים הילדים אוכלים בבית בפר או בגן וארוחת הבוקר זה כבר קבוע אז יוצא שארוחת הערב זו הארוחה העיקרית שלנו. זה הדבר הכי טוב שעשיתי בשביל עצמי כי אני לא טיפוס זורם כשזה מגיע לאוכל. אני רוצה (בעצם צריכה) מתכון, לפחות בהתחלה. אני לא יכולה לבשל מהאוויר.
לפני התפריט היינו זורקים המון אוכל כל שבוע. בעיקר כל מיני ירקות שחשבנו שנבשל מהם משהו ובסוף הם התקלקלו. כמה חסכנו בכסף? אני לא יכולה להגיד לך, אך כמות האוכל שנזרק לפח בסוף השבוע ירד משמעותית.
לבעלי גם נמאס שאני כל הזמן מבשלת את אותו הדבר. בהתחלה ניסינו לשבת ביחד בכל סוף שבוע ולהכין ביחד תפריט ואחר כך ללכת לעשות קניה. זה היה סיוט. היה לוקח לנו כשעתיים לחפש מתכונים חדשים ולהסכים על הכל. בסוף נשבר לי מזה, או שלא מצאנו זמן לשבת ולתכנן או שהיינו עייפים ואז הכל היה נופל עלי בדקה ש90 להחליט מה מבשלים. אז אמרתי עד כאן והכנתי תפריט שבועי לבד שכל שבוע מתחלף. בסוף הכנתי רשימה של מאפים וירקות למיניהם שקלים להכנה והילדים אוהבים ולצד זה עשיתי רשימה של תוספות (אורז, פסטה, שעועית, קציצות וכדומה) והצלבתי אותם. החלטתי למשל שפסטה אנחנו מגבילים לפעם בשבוע וכך גם לגבי אורז ותפוחי אדמה. אחר כך חיברתי ביניהם. למשל פשטידת תרד ביחד עם אורז, פסטה ביחד עם קציצות ירק וכו. ואז שיבצתי את זה במשבצת של היום שהכי מתאים לי להכין כל דבר בהתחשב בפעילויות הילדים באותו היום. למשל אם אני מסיעה את הילדים לחוגים באותו יום, אני לא אבשל משהו שלוקח הרבה זמן, אז באותם ימים אכין פסטה או משהו קליל אחר ויום אחר שהילדים בבית אני אשקיע יותר. עם השנים גם הימים של הפעילויות של הילדים השתנתה אז שיניתי את הימים של המזונות בתוך התפריט עצמו שתתאים לפעילויות.
מה שאני אוהבת בתפריט שלי זה שהוא מצד אחד אומר לי מה לבשל (למשל פשטידת תרד) מצד שני אני יכולה להחליט איזה סוג של פשטידת תרד אני רוצה (וזו ההזדמנות שלי לנסות מתכונים חדשים שאחר כך אני מעלה לפינה).
תכננתי גם את סוג האוכל שיתאים לי לפעילויות.
עוד דבר שעובד אצלי זה שאני מרגישה שיש לי גמישות במתכון. אם כתוב שביום ב' יש פשטידה וביום ד' למשל יש ירקות מוקפצים ולא בא להכין את הפשטידה באותו היום - אני פשוט אחליף את הסדר, הרי יש לי כבר את כל המצרכים בבית גם ככה. אני גם תכננתי את התפריט ככה שאפשר לאכול את השאריות עם יום המחרת. אז שאריות של פשטידה ילכו טוב עם אורז. למחרת ישאר אורז אז זה ילך טוב עם קציצות וכו'.
ביום חמישי אני לא מבשלת כי אני תמיד משקיעה בארוחת שישי ואני לא רוצה שאריות. בעצם זה היום שבו מוציאים את כל השאריות מהמקרר, מכינים חביתה וסלט וזהו.
והתפריט אצלי מורכב מיום ב'-ו' (יש לי ארבעה תפריטים) כאשר בסופי שבוע זה לאכול שאריות מארוחת שישי או שבעלי בבית אז הוא בדרך כלל מבשל.
בהתחלה הייתי מחליפה את התפריט כל שבוע באדיקות. בשנה האחרונה אני מוצאת שאני בקושי מסתכלת על התפריט, כבר התרגלתי לשגרה ואני משתמשת בזה יותר ככלי להזכיר לי מה צריך להכין. והכי חשוב זה פינה לי את הראש. בעבר הייתי מתחילה לחשוב על מה להכין לארוחת הערב למחרת כאשר ארוחת הערב היום הסתיימה. היום הרבה יותר קל לי.
הוספתי דוגמא לתפריט שבועי אחד. אם מישהו רוצה עוד אני יכולה להעלות.
 

לילית462

New member
איזה מלכה את!

עכשיו אני כבר רואה משהו בעיני רוחי.
קצת בא לי לשתף את הגבר, אני בטוחה שהוא ישמח להכין לנו תוכנה קטנה שתבנה לנו תפריט שבועי שמתאים לנו, למעשה זה נשמע לי כמו רעיון מעולה לאפליקציה.... הולכת לחפש באפ-סטור.
 
הרגעת אותי! רוצה לראות עוד תפריטים

פינת הבישול שלך היא ההוכחה שתפריט שבועי לא אומר שאוכלים כל שבוע בדיוק את אותו הדבר. אני שוקלת ברצינות ללכת על זה.
 

Mottek

New member
בבקשה!

אגב, התפריט הוא מאוד דינאמי. אחרי שחיברתי אותו והתחלתי לבשל איתו, פתאום ראיתי שחלק מהדברים לא מתאימים לי בסדר שכתבתי, או שפתאום יוצא שאני מכינה איזה 4 פשיטדות בשבוע ואז שיניתי את התפריט עד שהתקבל משהו שזרם טוב יותר.
התפריט אגב מודבק למקרר, כך שהוא תמיד שם מול העיניים. חלק מהשינויים עשיתי רק על הנייר ולא העברתי אותם למחשב. אז הקבצים האלו הם בעצם טיוטה.
 

Mottek

New member
הנה עוד תפריט

ניסיתי לשלב ביום אחד בשבוע יום אוכל עדתי (ישראלי, הודי, איטלקי ומקסיקני). אז הילדים שלי מאוד לא אוהבים הודי כך שזה ירד מהפרק, אבל זה נתן לי הזדמנות לנסות משהו לגמרי שונה. לפעמים זה הצליח ולפעמים לא.
 

Mottek

New member
ועוד אחד אחרון

תשימי לב גם שבסוף כל יום כתוב להוסיף ירקות טריים או סלט. זה היה בשביל להזכיר לעצמי לשים יותר ירקות טריים על השולחן (עכשיו זה כבר הרגל, בהתחלה הייתי צריכה את התזכורת הזו). הילדים שלי לא מתים על סלט, אבל שמתי לב שאם אני מגישה ירקות חתוכים כל אחד בנפרד יש הרבה יותר הענות מצדם לאכול (והרבה פעמים זה נהפך לתחרות מי אוכל יותר עגבניות או מי מסיים את הירקות שלו קודם). הירקות הקבועים שלי הם מלפפון, עגבניה, זיתים וגזר. לפעמים גם אבוקדו או פלפל.
הירקות החתוכים הם גם אלטרנטיבה לארוחת הערב. אם הכנתי משהו שלא טעים להם (קורה לפעמים) הם יכולים לאכול כמה ירקות שהם רוצים. אני לא מגבילה וזו תהיה ארוחת הערב שלהם. לא כעונש, אלא פשוט מפני שאחרי שטרחתי ואפיתי ובישלתי נגמרו הבישולים לאותו הערב, מבחינתי לפחות. אם הם לא רוצים לאכול, גם זה בסדר. אבל זה שם ומה שהם עושים עם זה (לאכול או לא) זו כבר ההחלטה שלהם.
 

noaronen1

New member
מדי פעם מדגדג לי שיהיה תפריט משפחתי

זה גם יכול להקל עם מה אני מכינה לילדים לצהריים. אני ממש חושבת על זה מאז שעברנו לכאן, כי אני מוצאת את עצמי מבזבזת המון זמן על נהיגה להשלמות של אוכל. אולי אם יהיה תפריט אני אבזבז פחות זמן בסופרים?

לגבי תקציב משפחתי - בעלי ואני עדיין מתכננים מתי להיפגש "פגישה זוגית על הנושא" נקבע תאריך אחרי המעבר ושנינו לא הופענו לפגישה. הוא כי נמאס לו ממני, ואני כי אני לא אוהבת לדבר "על זה". אבל גם כי רציתי לדעת כמה הוצאות יש לנו על כל דבר שזה מאוד השתנה אחרי המעבר מניו יורק לצפון קרוליינה, ולהפתעתי כי לי תחושה שיש אפילו יותר הוצאות. יותר מוזר מהדמיון...או שלא..
 
תכנון מראש - אני לא שם. אשמח לשמוע רעיונות

הלוואי שהייתי יכולה לעבוד לפי תפריט שבועי. לא ניסיתי, כי אף על פי שזה אמור להקל על החיים זה נראה לי כמו עוד מטלה מייגעת שצריך לעמוד בה. קל לי לאלתר במטבח ואני אף פעם לא מבשלת לפי מתכונים, אז מבחינתי כמעט תמיד יש מה לאכול בבית. אני גם מפחדת מהתחושה המוסדית ומבישול לא יצירתי. אבל זה עניין שלי - ברור לי שהילדים יאהבו את זה ובן הזוג שלי מאוד רוצה שנעשה את זה. אולי השרשור הזה יזיז משהו..

הייתי שמחה לראות דוגמאות לתפריטים שבועיים, אבל בתור טבעונית שמבשלת למשפחה רק אוכל טבעוני, זה קצת יותר מאתגר.

תקציב משפחתי - פעם עשינו מעקב הוצאות דקדקני במשך כמה חודשים, כולל כל מסטיק. היתה לזה השפעה דרמטית על ההוצאות שלנו: כשעוקבים ורושמים, מוציאים פחות. חוץ מזה, הבנתי שאין דבר כזה "חודש עם כל מיני דברים בלתי צפויים", כי בכל חודש היה משהו יוצא דופן: מתנת חתונה, תקלה במכונית, חופשה... אז גם ירד לי האסימון כמה כסף אנחנו מוציאים על מתנות, שקודם בכלל לא חשבתי עליהן כעל הוצאה. אחרי כמה חודשים הרגשנו שהבנו את דפוסי ההוצאות שלנו והפסקנו.
בגדול יש לנו מעט מאוד כללים לניהול התקציב המשפחתי:
אנחנו לעולם לא נכנסים למינוס,
לעולם לא קונים בתשלומים
ולעולם לא לוקחים הלוואות.
זה מכריח אותנו לחיות לפי רמת החיים שלנו ובאופן כללי אנחנו בעד אורח חיים צנוע ופשוט, אז לרוב אין לנו בעיות.
 

smaak

New member
אצלינו זו קצת בעיה

יש לנו עסק פרטי, שנמצא במבנה שבו אנחנו גרים, והכל מתערבב עם הכל.
בבסיס, אני לא משלמת מהכרטיס של העסק עבור מוצרים שמיועדים לבית, אלא אם מדובר בפירות, ירקות וכו׳, דברים שמשתמשים בהם גם במאפייה.

בעבר כשהיינו שכירים עבדתי עם תקציב שבועי שהשתדלתי מאוד לא לחרוג ממנו, וזה היה אחלה.

בחשבון הפרטי ביטלנו את האפשרות להיכנס למינוס. אני חושבת שזה צריך להיות חובה בכל בית. המינוסים האלה הם בדיוק מה שעוזר לבנקים להמשיך לשגשג.

לגבי תפריט שבועי,

אני לא מכינה כזה, כי אני אוהבת לראות איזה ירקות ופירות יש למכירה, הרבה פעמים יש דברים עונתיים ואני מחליטה באותו רגע שאכין מהם משהו. למשל השבוע מצאתי המון גזרים צבעוניים שממש קראו לי לקחת אותם, ולא חשבתי על מתכון מסודר לפני כן.
אבל בבסיס, אני תמיד קונה מספיק ירקות ופירות, פחמימות כלשהן, קטניות ותחליפי בשר. מה שטוב בתחליפי בשר במקרה שלי, זה שחיי המדף שלהם ארוכים משמעותית מאשר של מוצרים מהחי. כך למשל אני קונה גוש גדול של חצי קילו טופו, והוא טוב לשלושה שבועות בערך, ולא חייב להשתמש בכולו בבת אחת.

אני משתדלת לא לקנות מזון שעבר דרך ארוכה במטוס, אלא מנסה להעדיף ירקות מגידול מקומי, או מהולנד/צרפת. בדרך כלל זה גם יותר זול מאשר שעועית ירוקה שהגיעה ממצרים, או בטטות מארצות הברית. בחודשים האחרונים אני גם עובדת המון עם ירקות שלא עבדתי איתם עד עכשיו, וזה מעניין וטעים.

אני לא מקפיאה אוכל, ולא קונה כמעט מזון קפוא, למעט גלידה. לעיתים רחוקות קונה ירקות שאין תמיד טרי כמו פול ירוק למשל קפוא.
אבל אני לא נגד באופן עקרוני, במיוחד אם את עסוקה ועמוסה וזה עוזר לך לעבור את השבוע בקלות.

אני משתדלת לא לקנות מזון שמגיע באריזות פלסטיק, גם זה מייקר את המחיר, למרות שזה מאוד נוח. למשל בסופר המקומי מוכרים פירות שכבר חתוכים לקוביות כמו מנגו, אבטיח ומלון, וקופסה של 200-250 גרם עולה כמו מלון שלם למשל (וזה חוץ מהזבל המיותר שזה יוצר). אם יש לך אפשרות להגיע לשוק למשל אחת לשבוע זה נהדר.

מרקים- אני בעד לאכול מרק מתי שרק אפשר, ואפשר להכין מכל הירקות שמוצאים במקרר. אני מכינה אחת לשבוע ציר ירקות שבו אני משתמשת לתבשילים ומרקים. זה הכי קל ופשוט להכין אותו, ואחר כך לחלק לקופסאות שאפשר להכניס למקרר או להקפיא לשימוש עתידי.
ואז כל מה שאת צריכה זה קצת ירקות, לבשל אותם, להוסיף מים, ציר ותבלינים, ואחר כך לטחון בבלנדר ידני- יעיל במיוחד עם ילדים בררנים שלא רוצים ירק ספציפי.

קטניות- מאוד בריאות וזולות.

אבל לך יש כמה ילדים ולי יש רק אחד, והוא אוכל רק חלק ממה שאנחנו אוכלים, אז בשבילו אני כן מתכננת.
אולי בכל זאת יעזור לך..
 

לילית462

New member
גם אני מתרכזת בתוצרת מקומית

אני כמעט לא קונה תוצרת יבוא, רק דברים שממש חסר ואין תחליף. וכל מוצר שאפשר לקנות מקומי, מעדיפה אותו - הוא טרי יותר והוא תומך בכלכלה המקומית וזה נראה לי נכון.
פירות וירקות אני לא קונה בסופר או בניילון, רק טרי מהחקלאים בשוק האיכרים. יש לנו שני שווקים כאלה ליד הבית - יותר נכון אלו אותם מוכרים רק בשני מועדים.
 
מקומי ועונתי באמת הופכים את התכנון למאתגר..

אנחנו קונים את הירקות והפירות מחווה אורגנית בעיר ולפעמים אנחנו מקבלים דברים שלא הכרנו בכלל לפני שהגענו לכאן והם ממש לא ברירת המחדל שלי בבישול (למשל שורש סלרי ענק). יש עונות שבהן כמעט אין ירקות משביעים - עכשיו למשל יש בעיקר ירוקים לסלט...
הייתי רוצה לקנות אך ורק מקומי ועונתי, אבל אנחנו אוכלים אורז ועדשים וחומוס (ושוקולד!!) וכל מיני דברים שלא מגדלים באנגליה. בתור טבעונית אני תלויה בשילוב של קטנייה ודגן כדי לקבל את כל חומצות האמינו שלי, ולכן אנחנו הולכים על מקומי רק איפה שאפשר, כלומר בעיקר בפירות והירקות ודברים כמו סוכר, קמח ושמן, שאפשר להשיג מקומי.
מצד שני, אם אוכלים עונתי יודעים פחות או יותר למה לצפות ויש עונות שיודעים שהולכים לאכול המון כרישה ועונות של דלעת וכן הלאה. במלים אחרות, אולי עם העונתי דווקא יהיה לי יותר קל לתכנן כי המבחר ידוע מראש...? נקודה למחשבה :)
 

smaak

New member
אני גם טבעונית

ומבשלת בבית רק טבעוני (יאן ופשושיק אוכלים לפעמים פיצה מוזמנת עם גבינה, אבל התזונה שלהם כמעט מאה אחוז טבעונית).
יאן לא מת על קטניות אבל מאוד אוהב סייטן, אז אני משלבת לו במאכלים, או טופו בקציצות שבהן הוא לא רואה מה יש בפנים אלא רק קציצה.

משורש סלרי אפשר להכין המון דברים!
פירה בשילוב עם תפוחי אדמה, להוסיף למרק ירקות, אני מכינה מזה גם ציר, לאפות בתנור עם תבלינים. להשרות בשמן זית, לימון ושום לשעה בערך וזה טעים בסלט.
 
אצלנו זה ממש לא עובד, אומנם רק זוג...

אבל עם שעות העבודה המטורפות של הבעל לפעמים- הוא לא אוכל בבית ואני כבר מכינה לעצמי פסטה או משהו קליל אחר.
 

Mottek

New member
גם אנחנו היינו כך כשלא היו לנו ילדים

ובסוף יצא שהיינו אוכלים פסטה כמעט כל יום, היינו שנינו מגיעים הביתה עייפים בסוף היום ולא היה משהו מוכן אז זה היה משהו פשוט וקל להכין. לצערי העלינו המון במשקל אז.
אחרי שנולד הגדול (ליתר דיוק אחרי שהוא התחיל לאכול מוצקים) התחלתי להשקיע יותר בבישול ובמגוון של המאכלים.
 

me too

New member
תכנון שבועי.....

חשבתי על להכין תפריט שבועי, אבל כשאני חוזרת הביתה אין לי חשק לבישולים מתוחכמים. מצד שני, כשאנחנו מגיעים לארוחת ערב ואז עולה השאלה הגדולה - מה נאכל היום? ואז דווקא מתחשק לי משהו טעים ואחר - אבל כבר מאוחר מידי ואין זמן לאפות
אולי בקיץ כשאני לא אעבוד אני אנסה להכניס את עניין התפריט.....
ועוד בעיה, בעלי אוכל הכל, אני מאוד בררנית באוכל וגם פיתחתי רגישות לביצה, והילדון לא אוכל כלום, אז למשל פשטידה הוא לא יאכל, ומבאס אותי להכין לכל אחד משהו שונה......
 
למעלה