לא הייתי ממהר
יש כמה דברים נכונים שהוא אומר, למשל שאחת הדרכים היחידות להביא אנשים לפריפריה מרצונם היא לאפשר בניה של צמודי קרקע. גם מה שהוא אומר על ריכוז "מחיר למשתכן" במקום אחד זה נכון, זה יכול ליצור "גטאות" של עניים כמו בפריז, לונדון וניו יורק שבסוף גם המשטרה תפחד להיכנס לשם.
אבל בכל שאר הדברים אני לא מסכים איתו (חלקם גם אובייקטיבית לא נכונים/רלוונטיים).
לגבי צפיפות במרכז: כנראה שבר, כמו רבים אחרים, לא מבין את המציאות הדמוגרפית בה אנחנו חיים. בקצב גידול האוכלוסיה כיום, ישראל תכפיל את אוכלוסייתה תוך 37 שנים, או עד 2052. הוא מדבר על כך שזה רע למצוא פתרונות דיור ל־400,000 אנשים למרכז. באמת? אז מה יגיד על 3,000,000+ האנשים שיתווספו באופן טבעי עד 2050? ע"פ אותו חישוב, יתווספו למרכז בלבד 400,000 איש תוך כ־6–7 שנים. למעשה צריך להספיק לבנות את 140,000 היחידות האלה עד אז! בגלל שזה בפועל ייקח כ־20 שנה, צריך בטווח הזה לתכנן לא 140,000 דירות אלא 450,000. והרבה יותר בפריפריה, בהתחשב שבירושלים כנראה יבנו מעט יחסית.
לגבי מחיר למשתכן ומה שהוא אמר בסוף: התוכנית הזו יצרה מציאות (שמדברים עליה גם בסרטון המצורף) שכבר לא משתלם לקחת קבלני משנה ורק חברות שמסוגלות בעצמן ליזום וגם לבנות זוכות. אני מבין למה בר מתלונן על זה, אבל זו בדיוק אחת ממטרות התוכנית! כלומר, ייעול משמעותי של השוק והחברות שפועלות בו. היום המון חברות מוכרות דירה חדשה במחירים אסטרונומיים, וכשבודקים, מגלים שכ־200,000 ש"ח מזה הן מותרות כמו מטבח יותר יפה או גימור מסוים שהן גובות עליו מחירים מופקעים, גם כאשר זה לא עולה לחברה יותר כסף. מחיר למשתכן הורג את הפרה החולבת הזו, וברוך שפטרנו. מעכשיו כל רוכש יוכל לאבזר איך שירצה את הדירה שקנה במחיר "שווה לכל נפש".
ולגבי עיר הבה"דים: זה חלק ממיזם הרבה יותר גדול של העברת צה"ל לדרום שישפיע הרבה יותר מהבסיס הזה בלבד. חוץ מזה הבסיס הזה נותן סוג של ייתכנות כלכלית לירוחם, ומביא אנשי קבע רבים ממש לא זמניים לאזור. לא יודע כמה ספציפית עיר הבה"דים תשפיע ספציפית על באר שבע, אבל אין ספק שלמיזם מעבר צה"ל דרומה תהיה השפעה משמעותית ביותר על הדרום.