תמונות מהשואה שגלדתי איתם

תמונות מהשואה שגלדתי איתם

כבן לניצולים ספגתי שואה מיום היוולדי. הורי כל אחד בנפרד שרד את השואה נשאר לבדו מכל משפחתו. לאחר השואה היו בין מקימי קיבוץ בבנדין. העפלה, החזרתם למחנות קפריסין חתונה (שם נולדתי) הקמת משפחה ועליה לארץ ישראל. אבי היה תמיד שולח תמונות לדודה בארה"ב לפני המלחמה ובתחילתה, תמונות אלה חזרו אלינו וליוו אותי את כל הילדות. אלה תמונות שנמצאות אצלי עד היום. תמונה של כתם שחור, שאלתי את אבי "מה זה?" הוא ענה לי בהתרגשות "שריפת בית הכנסת הגדול בבנדין" שמשפחתו היו גרים בשכנות ברחוב זמקובה 27 בערב סליחות תחילת ספטמבר 1939 לאחרים תמונה זאת לא אומרת כלום אבל אבי היה מתרגש מידי פעם.

תמונה ידוע שהגרמנים צילמו כתעמולה

יש לי מקורית בבית, הגרמנים מכרו זאת כתעמולה. לאחר בירורים "בגנזך קידוש השם" בבני ברק, שמו של המצולם הרב ישראל לרחובסקי מהעיר דיווארט. תמונה זאת נשלחה לאחות סבתי בארצות הברית, וחזרה להורי כבר לארץ שהורי עלו בערך 1948. בהודעה הבאה גב התמונה.

גב התמונה והתרגום

כתב ידו של אבי דודה ודוד ומשפחה יקרים. אני כותב לכם על הטרגדיה היהודית בבנדין. כאשר החיות הגרמניות השמידו בצורה כל כך איומה את העם היהודי. כאשר הגרמנים החריבו את בתי המדרש. או סתם הוציאו את היהודים הטובים ביותר, העדינים ביותר ושרפו חיים. אף אדם תרבותי לא יכול לתאר לעצמו איך יכלו בזמנים שלנו להוציא אנשים חפים מפשע ולענותם בצורה כל כך נוראה. אני שולח לכם את התמונה איך שורפים בנר פאות של חסיד יהודי.

נאצי ימ"ש נותן הוראות

הנאצי ימ"ש עומד על המצודה (הזמק) ונותן הוראות ביצוע. ברקע הבנין השרוף שדירת אבי ומשפחתו גרו בקומה התחתונה. הם התחהו שם בזמן שריפת בית הכנסת הגדול.

ביתו של אבי וברקע בית הכנסת הגדול (השרוף)

ביתו של אבי רח' זמקובה 27 וברקע בית הכנסת הגדול (השרוף) והנוף של העיר בנדין

תמונה של האיזור מלפני השואה

תמונה זאת שהשגתי לפני 11 שנה מתאר את האזור מלפני השואה בצד ימין בית הכנסת הגדול, ממול המצודה (זמק בפולנית), (שלוש ביידיש) במלבן האדום הבניין שמפחת אבי היו גרים. היום כל האיזור גן ציבורי ובמרזו האמדרטה של בית הכנסת

למעלה