כחייל בצה"ל
אני מניח שתמיד אפשר להעביר ביקורת. תמיד אפשר למצוא סיבות מדוע המסע מיותר או לא אידאלי. ובהכרח יותר כיף לצאת למסיבות בתל-אביב מאשר להתעסק עם נושאים כואבים שנטועים עמוק בטבע האדם ובהיסטוריה הקרובה של העם (ושל האנשים הקרובים אליך). המסע גרם לי לחשוב הרבה על מצבים שבהם צה"ל נמצא. על ההתמודדות עם האויב תוך כדי קרב, וגם בהתייחסות למחבלים שנתפסו, או עם אוכלוסיות שקיימות בשטח. עצם השיקול, המחשבה, ההשוואה, הבדיקה העצמית וההתעסקות עם הנושא - נותנים את התוצאות שלהם. במיוחד כשאתה יושב על אדמה זרה ומשוחח על זה עם עוד 50 אנשים, החל ממפקדים בכירים, ועד כאלו שאולי בעתיד יפקדו על חיילים אבל בינתיים משרתים כחיילים פשוטים. אישית אני רואה תוצאות במיוחד בתחום האפור בין פיקוד על חיילים מתוקף תפקידי לבין השמירה על כבודם וחירותם מתוקף היותם בני אדם. השפעה קצת יותר מעשית היא הקפדה שלי מול חיילים על שפה. כולם יודעים שבצבא השפה היא ייחודית וסלנגית במיוחד. שתי מילים שנכנסו לסלנג הצבאי לציון דברים שלילים הן "מוות" וגם "שואה". בסביבה הקרובה שלי זה כבר לא יקרה. כל אדם שישתמש במילים האלו ויפזר סתם מוות כדי לציין שיעמום או חוסר תפקוד - קיבלו ממני הערות. גם המפקדים שלי קיבלו ממני הערות כאלו. אתם לא יודעים כמה התעניינות וסקרנות בנושא השואה ישנה בקרב החיילים בצבא. כשחזרתי לארץ גיליתי גל אדיר של אנשים שרצו לדעת, לשמוע חוויות ודיעת, לראות תמונות. אפילו חיילים שלא היו כ"כ קרובים, פתאום הזמינו אותי למסטיק בשק"ם, כדי להיפגש ולשמוע. עד היום, כ-5 חודשים אחרי שחזרתי מהמסע, אני מכיר 5 אנשים מהסביבה הקרובה שלי, שדיברו איתי על המסע, ראו את ההשפעה של המסע עלי, והחליטו לצאת גם הם למסע. בימים הקרובים יצא עוד מסע כזה, ובו ישתתפו 3 אנשים מהסביבה הקורבה שלי.