תמונות מפולין

iwit

New member
תמונות מפולין

אני מקווה שלמרות היותי טכנופובית אצליח להעלות תמונות... תמונה זו היא של העיירה אודז'יבול, במחוז ראדום כיום, עיירה שהיו בה 320 יהודים ערב המלחמה, ביניהם משפחת סבי - שהוא הניצול היחיד ממנה

iwit

New member
בניין הכנסייה

באודז'יבול כמו במרבית העיירות שראיתי, הכנסייה היא בניין מפואר, גם אם מדובר בישוב של עשרה בתים מטים לנפול

iwit

New member
לזכר יהודי העיירה

הגענו לעיירה אודז'יבול לטקס הסרת הלוט מלוח זיכרון ששלחנו מהארץ - לזכר יהודי העיירה שנרצחו בשואה. הטקס היה מכובד ביותר, אפילו הגיע איזה סנאטור פולני (של מחוז ראדום). זה לוח הזיכרון, שנמצא כיום על קיר בניין המועצה.

iwit

New member
תמונה אחרונה מאודז'יבול

זו החצר האחורית של הבית בו גדל סבי. הבית בצבע תכלת שבצד השני של הכביש, היה כבר תחום הגטו - דיירי הבית הזה פשוט החליפו בתים עם משפחת סבי כשהוקם הגטו. גטו אודז'יבול נחשב לאחד הגטאות הצפופים ביחס לכמות האנשים ששהו בו - 700 אנשים נדחסו לחמישה בתים, ובעיני ראיתי שהבתים קטנטנים. הגטו חוסל באוגוסט 1942.

עירית, התמונות מאד מיוחדות והסיפור מרגש

שני דברים: א. בפורום: "שורשים משפחתיים" יתעניינו מאד בתמונות ובסיפור, מי יודע אולי כך ילמדו יוצאי האזור מתוך התמונות ומסיפורייך על המקום. ב. יש לנו אלבום שנקרא "שלטי הנצחה" - האם תסכימי שאעלה בשמך את תמונת שלט ההנצחה ולאלבום עם קרדיט לך ועם הסבר שלך. אני מודה לך מכל הלב על שחלקת איתנו את התמונות והסיפור.

iwit

New member
תודה לתגובתך

אשמח אם שלט ההנצחה ייכנס לאלבום - איך ניתן לראות אלבום זה? (האם להעלות הודעה כאן בפורום עם הסבר ועם שמי?) שאלה נוספת- האם קיימים בפורום מאגרים כלשהם של תמונות מסוג אלו ששלחתי, או של סיפורים אישיים של משתתפי הפורום? הייתי שמחה ללמוד קצת... אשלח תמונות של מקומות נוספים בהמשך...

שלום

הועלו בפורום זה תמונות מעניינות מאד ע"י אדם שכינויו 7575. אם תקליטי במשבצת "חיפוש" את כינויו, תגיעי לחלק מהן. לדידי, מדהים המרחק בין החיים אז והיום. עולם אחר.

תסתכלי בסרגל הכחול ב"מאמרים" וב"אלבומים"

אשמח מאד אם תסכימי להעלות הסבר - תודה לך מראש על הרצון הטוב!

iwit

New member
טוב לדעת שיש כאן מאגר תמונות מכובד כל כך

ויש לי צילומים מאתרים שלא נמצאים במאגר ואשמח לשתף אתכם. ענת - אני מאוד מודה לך שבכלל ניתנת לי כאן האפשרות להעלות את זיכרה של קהילת יהודי אודז'יבול שהושמדה כמעט לחלוטין. כמה דברים על העיירה ויהודיה: העיירה השתייכה למחוז אופוצ'נו בעבר וכיום כל העיירות בסביבה משתייכות למחוז ראדום. ישובים בקרבת מקום הם קלבוב, נובה-מיאסטו של הפיליצה, דז'וויצ'ה, אוסה, פשיסוחה, מוגיילניצה. לפי פנקס הקהילות אנחנו יודעים על 321 יהודים שחיו שם ערב המלחמה, אך מכיוון שלא נותר זכר מהמשפחות, הצלחנו לשחזר משהו כמו 20 משפחות שחיו שם רק מזכרונו של סבי, בן 92, בלי פירוט של מספר הנפשות למשפחה, ולפעמים בלי שום מידע מעבר לשם המשפחה, כך שאיננו יכולים למלא אפילו דפי עד. בשנות השלושים האנדקים התחילו לבצע שם פרעות ביהודים, פרעות שהתפשטו לכמה עיירות מסביב, ולכן קצת מוזר בעיני שכל כך קשה למצוא מידע על עיירה זו. בזמן המלחמה רוכזו ברחוב הגטו יהודי העיירה ויהודים מכמה יישובים סמוכים. ב-20 לאוגוסט 1942 הגטו חוסל ויושביו הועברו לנובה-מיאסטו הסמוכה, שם היה גם גטו. גטו נובה -מיאסטו חוסל ב-22 לאוקטובר 1942, ובתאריך זה שולחו כל היהודים ששרדו עד כה בגטו נובה-מיאסטו לטרבלינקה. את לוח ההנצחה תלינו באוגוסט האחרון, בטקס בעיירה, שכיום אין בה יהודים כלל. בית הקברות היהודי בקלבוב הסמוכה, בו נקברו תושבי קלבוב ואודז'יבול שנפטרו לפני המלחמה, נעלם כלא היה. חיפשנו אותו וכולם ידעו לכוון אותנו אליו - אך כשהגענו למקום לא מצאנו דבר. לאחרונה שמעתי מעוד מישהו שהגיע לשם, ולא הצליח למצוא את בית הקברות, למרות שיש ידיעות על מיקומו המדויק. כמובן שאם מישהו ביקר באזור, באחת העיירות, או מתכוון לבקר, אשמח לשמוע... שמי עירית עילם (שם משפחתו של סבי, כפי שכתוב בלוח ההנצחה - שפיטלניק)

ריגשת אותי עירית הרבה עבר למילים

אם תסכימי, נוכל להעלות את מה שכתבת כמאמר יחד עם תמונה, בני עוסק בזה, חשוב מאד שגם מי שיחפש חומר בעתיד על המקום, ילמד עליו, זהו גל-עד וירטואלי למקום וליהודים שנרצחו בו, ואני מודה לך על ששיתפת אותנו.

iwit

New member
תודה!

ודאי שאני מסכימה שהטקסט יועלה יחד עם התמונה. תמונות נוספות אוסיף ישירות למאגר, במקום להעלות אותן לכאן

למעלה