טוב לדעת שיש כאן מאגר תמונות מכובד כל כך
ויש לי צילומים מאתרים שלא נמצאים במאגר ואשמח לשתף אתכם. ענת - אני מאוד מודה לך שבכלל ניתנת לי כאן האפשרות להעלות את זיכרה של קהילת יהודי אודז'יבול שהושמדה כמעט לחלוטין. כמה דברים על העיירה ויהודיה: העיירה השתייכה למחוז אופוצ'נו בעבר וכיום כל העיירות בסביבה משתייכות למחוז ראדום. ישובים בקרבת מקום הם קלבוב, נובה-מיאסטו של הפיליצה, דז'וויצ'ה, אוסה, פשיסוחה, מוגיילניצה. לפי פנקס הקהילות אנחנו יודעים על 321 יהודים שחיו שם ערב המלחמה, אך מכיוון שלא נותר זכר מהמשפחות, הצלחנו לשחזר משהו כמו 20 משפחות שחיו שם רק מזכרונו של סבי, בן 92, בלי פירוט של מספר הנפשות למשפחה, ולפעמים בלי שום מידע מעבר לשם המשפחה, כך שאיננו יכולים למלא אפילו דפי עד. בשנות השלושים האנדקים התחילו לבצע שם פרעות ביהודים, פרעות שהתפשטו לכמה עיירות מסביב, ולכן קצת מוזר בעיני שכל כך קשה למצוא מידע על עיירה זו. בזמן המלחמה רוכזו ברחוב הגטו יהודי העיירה ויהודים מכמה יישובים סמוכים. ב-20 לאוגוסט 1942 הגטו חוסל ויושביו הועברו לנובה-מיאסטו הסמוכה, שם היה גם גטו. גטו נובה -מיאסטו חוסל ב-22 לאוקטובר 1942, ובתאריך זה שולחו כל היהודים ששרדו עד כה בגטו נובה-מיאסטו לטרבלינקה. את לוח ההנצחה תלינו באוגוסט האחרון, בטקס בעיירה, שכיום אין בה יהודים כלל. בית הקברות היהודי בקלבוב הסמוכה, בו נקברו תושבי קלבוב ואודז'יבול שנפטרו לפני המלחמה, נעלם כלא היה. חיפשנו אותו וכולם ידעו לכוון אותנו אליו - אך כשהגענו למקום לא מצאנו דבר. לאחרונה שמעתי מעוד מישהו שהגיע לשם, ולא הצליח למצוא את בית הקברות, למרות שיש ידיעות על מיקומו המדויק. כמובן שאם מישהו ביקר באזור, באחת העיירות, או מתכוון לבקר, אשמח לשמוע... שמי עירית עילם (שם משפחתו של סבי, כפי שכתוב בלוח ההנצחה - שפיטלניק)