תמונת העולם היא אשליה

תמונת העולם היא אשליה

אני רוצה לפתוח כאן דיון בנושא הסתירות בפיסיקה. קודם כל, נגדיר את שני חוקי היסוד האלנטריים ביותר של הלוגיקה: חוק הזהות, אשר אומר שכל דבר זהה לעצמו, וחוק הסתירות, אשר אומר שדבר וסתירתו אינם יכולים להתקיים. פרמנידס אמר כבר לפני הרבה הרבה זמן, שהעולם הוא אשליה. בגלל שכל חוקי הפיסיקה מכילים כל כך הרבה סתירות, אז הם לא יכולים להתקיים בכלל. תאוריה שמראה את זה בבירור היא תאוריית הדיכוטימיה והחץ של זנון. על מנת שגוף ינוע מנקודה A ל-B, הוא צריך קודם לנוע את מחצית המרחק ולשם כך הוא צריך קודם להגיע לנקודה C. אבל בשביל להגיע לנקודה C הוא קודם צריך להגיע למחצית המרחק, אז הוא קודם צריך להגיע לנקודה D... כך יוצא, שהגוף אינו יכול לעבור מרחק ממשי כלשהו, נגיד מרחק 1. כי אז הוא צריך לעבור 1/2 ובשביל זה הוא צריך לעבור 1/4, 1/8, 1/16 וכו... כך יוצא שהוא בכלל לא יכול להתחיל את התנועה... עכשיו, פרדוקס החץ - זה ברור, שאם זורקים חץ, הוא נמצא בכל רגע ורגע של מעופו ולא נעלם. אם הוא נמצא, זה אומר שבכל רגע של מעופו הוא נמצא באיזשהו מקום מסוים ומוגדר. אבל מה שנמצא במקום מסוים ומוגדר, לא נמצא בתנועה. ואם בכל רגע במעופו הוא נמצא במקום מסוים ומוגדר, איך הוא יכול לנוע? אני רואה את זה כאילו שהחץ נע בפריימים... וזה אומר שהתנועה היא אכן אשליה...

Reznik

New member
אני חייב להודות

שקראת את מה שכתבת וממש לא הבנתי כלום מישהו יכול לפרש?

מקווה שזה עזר

אני אישית לא הבנתי את החלק של הקפאה בעזרת מבטים... אבל החץ מציג את הפארדוקס בדרך הרבה יותר ברורה. תשאל שאלה יותר ספציפית ואז אני אוכל לענות לך.

vizini

New member
דפים שלמים מולאו בויכוחים על זנון

בפורום שלי: http://forums.ort.org.il/scripts/showm.asp?which_forum=91 ומכיוון שאני עצלן מטבעי, לא אבי קישורים ישירים. פשוט קפצו לפורום, הקישו זנון או זינון בחלון החיפוש, וקריאה נעימה...

הפיסיקה מציגה את הדרך שבה

העולם פועל. כיצד נראה לנו החץ אין זה משנה, ואפילו אם תיקח "סקרין-שוט" של העולם כולו בשלב מסוים, עם אור או בלי אור (ולפיכך לא נשתמש במונח "ראייה" אלא במונח "צפייה"), אתה רק תראה את העולם בנקודה מסויימת בזמן, שלא מוגדרת כפרק זמן. תהליך מוגדר בצורה כללית כרצף אירועים הקשורים אחד לשני בקשר סיבתי, והמתרחשים לאורך זמן. היות ותמונת מסך שכזו של העולם מציגה רק נקודה אחת בלתי מוגדרת בזמן, אין היא פוסלת את קיומם של פרקי זמן, ולפיכך - תהליכים. עוד פאראדוקס מעניין של זנון: פאראדוקס אכילס והצב: בקצרה - אכילס (אחד הספורטאים והלוחמים הידועים ביותר במיתולוגיה היוונית, לחם במלחמת טרויה ונחשב למהיר ברצים היווניים) מתחרה בצב. הצב מקבל "פור" על אכילס, של עשרה מטרים. אכילס רץ פי עשר יותר מהר מהצב. הצב מתקדם מטר - אכילס מתקדם את העשרה. הצב מתקדם דצימטר, אכילס מתקדם את המטר. הצב מתקדם סנטימטר, אכילס מתקדם את הדצימטר. אכילס, הגיונית ולפי התפיסה הזו, לעולם לא ישיג את הצב. פאראדוקס החץ הוא האחד שנוגע לתמונת החץ במעופו ברגע אחד מסויים. פאראדוקס "חצי המרחק" הוא לא מוגדר לגוף מסויים, כמדומתני.

Deathatred

New member
שני הפרדוקסים שעסקת

עוסקים בשאלות של גבול ורציפות. שאלות אלה נפתרות ע"י שימוש בחשבון אינפיניטיסמלי. כרגע אני לוקח קורס בנושא, שאני אגיע לשלבים יותר מתקדמים אני אוכל להסביר לך במדויק יותר את הפתרון (זו באמת שאלה שאני חושב שהמרצה שלי לחדו"א ישמח לענות...
) עוד הערה, פרדוקסים לאו דווקא מעידים על כשל/סתירה במציאות. יתכן שהם דווקא מעידים על כשל/סתירה בלוגיקה. המתמטיקאי גדל הוכיח שכל מערכת מתמטית של אקסיומות מובילה לפרדוקס, סתירות או כשלים לוגיים.

the new L

New member
ממש לא

אני כבר למדתי אינפי לפני כמה שנים, ואני יכול להגיד לך שאינפי ממש לא פותר את זה, משום שזה פרדוקס פיזיקלי, שאינו קשור להגדרה המתמטית של גבול למשל

Deathatred

New member
את פרדוקס הצב

ניתן לפתור באמצעות סדרה הנדסית אינסופית מתכנסת.

פרדוקס הוא בסה"כ כשל של הלוגיקה...

בלוגיקה קיימים חורים שנותנים מרחב להיווצרותם של הפרדוקסים לדוגמא הפרדוקס המפורסם "אני שקרן". אין לכך שום קשר לפיסיקה כי הלוגיקה באה לתת דרך להסיק מהשפה ולא מהחוקים הפיסיקליים אלא אם אתה רותה לתאר אותם במילים ולא בדרך מתמטית. וחוץ מזה שעד כמה שאני יודע מתייחסים בפיסיקה לשניות גל-חלקיק ולרציפות לא לנקודה מסויימת, רציפות המרחב זמן. וזה הפיתרון לפרדוקס.

הבנת הפרדוקס נותנת לך הבנת פיסיקה

כשאתה מבין את הפרדוקס, אתה בעצם מבין את הפיסיקה שמאחורי זה, או יותר נכון - את הכשל בפיסיקה. ברגע שאתה חושב על התנועה של החץ בצורה יותר מעמיקה, אתה פתאום רואה את המוזריות שבעניין. הבנת הפרדוקס נותנת לנו בעצם הבנה יותר מעמיקה של הלוגיקה, לא כשל של הלוגיקה.

MegaD

New member
ואם אתה כבר בקטע של אשליות

מאמר מאוד מעניין (באנגלית) שמעלה את השאלה האם אנו חיים בעצם בסימולציה או מה הסיכויים שכזה דבר קורה\יקרה

ailag

New member
מעבר לנושא אחר

החץ של זנון פותח את השאלה בקשר לזמן. שהרי, הפתרון לו הוא תאוריית הזמן הבדיד : יש פרק זמן מסויים שהוא היחידה הבסיסית של הזמן. כמו שהיה מקובל שהפרוטונים והאלקטרונים הם יחידת החומר הבסיסית: כל דבר מורכב מאבני היסוד האלו (והניוטרונים, אבל לא נתעמק בדברים לא רלוונטיים). כך גם הזמן עלול להיות מורכב מחלקים בסיסיים. אני לא יודעת איך מקובל לסמל את החלקים האלו, אני אסמן אותם ב-a. עם התאוריה הזאת, בהחלט הגיוני שבזמן t0 החץ נמצא במרחק x ממני, וב-t=t0+a הוא יימצא במרחק x1. כמו בסרט קולנוע (שם a` = 1/24s, או בעברית, יחידת הזמן הבסיסית היא 1/24 של שנייה) החץ בעייתי בתאוריית הזמן הרציף, שאותו אפשר לחלק עד אינסוף.

תאוריית הזמן הבדיד?

אם תאוריית הזמן הבדיד היא באמת תאורייה מדעית מבוססת, אני מבקש לדעת עליה יותר. אבל לפי ידיעותי, לא הגיוני שיש יחידה בסיסית של זמן, בדיוק כמו שאין יחידה בסיסית של מרחק. לא ניתן להשוות זאת ליחידה הבסיסית של החומר, שהיא הפוטונים, בגלל שהפוטונים הם אנרגיה מסוימת. מרחב וזמן הם לא דברים מוחשיים, לכן לא יתכן שהם בנויים מיחידות מוחשיות. לכן, לא ניתן לפתור את הפרדוקס כצורה זו.

למעלה