../images/Emo141.gifורד, רובוט, אדם
"לא, לא, לא, אתה לא עושה את זה כמו שצריך!" "אבל הוד קדושתו, ביקשת לנהוג איתם בעדינות... ביקשת, לא?" "כן, עדינות, אתה מתוכנת להיות עדין איתם, אבל איפה הרגש? אלו ורדים, ישמור השם, לא חלקי חילוף של טיל! איפה הבעת האהבה על הפנים, איפה הרוך?" "הוד קדושתו, בנוגע לפנים... זה קצת בלתי אפשרי." "אין דבר כזה בלתי אפשרי. אתה קיים כדי לעשות את הבלתי אפשרי," אמר הבישוף, ואם הייתה אפשרות לתכנת נימה בקולו ודאי היה המשפט נשמע כמו ריטון. הבישוף אהב להטיף לנו על רגש. אהב לספר איך פעם, כשבני האנוש עבדו כאן בגנים, אפשר היה לראות רק ממבט בעיניהם כמה שהם אוהבים את הוורדים. בני אנוש אוהבים ורדים, בעיקר בנות האנוש, יצורים רגשניים. אבל היום הם נגמרו, הוכחו סופית כבעלי נחיתות ברורה לעומתנו הרובוטים. ואחרי שנעלמו כליל, כבר לא היינו חייבים ללבוש את צורתם ולהיקרא "אנדרואידים". איזה צליל מרושע יכל להיות למילה הזו... עכשיו אנחנו פשוט אנחנו, אוסף של רכיבי מתכת מרותכים, בוהקים ולוהטים בשמש, ולא חשים צורך להסתיר זאת. בעצם, כמעט ולא חשים. "ראית, הוד קדושתו, איך בחורף הם כמעט קפאו למוות, הוורדים?" חידשתי את השיחה. "קפאו? על סמך מה אתה אומר זאת? רק משום שהיו מכוסים מעטה של כפור אתה גוזר עליהם דין כזה? לא. דע לך, שהוורדים האלו לעולם לא ימותו מקור. בני האנוש הללו טיפלו בהם טוב מדי. יש להם שורש חזק, לוורדים האלו. מי שיש לו שורשים עמוקים מספיק ישרוד לנצח." אנחנו נועדנו לשרוד לנצח, חשבתי. "ובכל זאת לנו אין שורשים." הבישוף התרומם בקול חיכוך פלדה והביט לעבר הכנסיה שבני האנוש הקימו לפני שנים רבות, שהיתה עכשיו ביתנו. "אלו השורשים שלנו," הוא החווה לעבר המבנה המתפורר. "זו הירושה שקיבלנו על עצמנו כשבני האנוש נעלמו." "למה? למה לא התחלנו משהו חדש?" שאלתי. מדוע, חשבתי, קיבלנו על עצמנו את הדת האנושית המוזרה הזאת, השואבת את כוחה מסיפורים על כאב וסבל ומוות ואי צדק? מה אנחנו הרובוטים יודעים על צרות כאלו? מדוע אנחנו צריכים להטריד את עצמנו? "השורשים," אמר הבישוף והוסיף אחרי רגע של דממה, "אל תשאל שאלות קשות." והלך. באותו לילה ישבתי על הגג של הכנסיה. הרבה מאוד מחשבות רצו במעגלי הנתונים שלי, עובדה שהחיישנים הצביעו על עליה בטמפרטורה. חשבתי מה יכולים להיות השורשים שלי. המפעל... הרובוטים שתכנתו אותי... לא, לא הייתי רוצה אבא ואמא מהנדסים אלקטרוניים. זה משעמם. אבל מצד שני, זה מה שיש כשהרחם האנושי מוחלף בפס ייצור. אין מקום לדברים שהבישוף מתגעגע אליהם- אהבה, רוך. חשבתי שהוורדים האלו הם יצורים כפויי טובה, אם יש במעגלי הנתונים שלהם תכונות כאלו. בני האנוש היו טובים אליהם, אהבו אותם, מצאו בהם נחמה והשראה וכל אותם דברים שרק שמעתי עליהם ומעולם לא חוויתי. ואנחנו רק גוזמים אותם במירב הדיוק, בלי לחשוב האם הם אוהבים את זה או האם זה בכלל בריא להם. והם מצידם נותנים אותה תמורה בשני המקרים, כאילו שזה לא אכפת להם. אולי זה באמת לא משנה? אולי כל הרוך והאהבה הם עוד שני דברים מיותרים שבני אנוש ייחסו להם חשיבות יתר? אפשר לחיות בלי זה, נכון? אנחנו חיים... בערך. מחשבותיי נדדו שוב לשורשים. מה הייתי רוצה שיהיו. הבטתי בכוכבים, אינספור שמשות מרוחקות זוהרות בלבן, כחול, אדום וזהב. עברו כבר חמישה מחזורי ייצור, דורות מלאכותיים, מאז שבני האנוש נכחדו כליל והרובוטים השתלטו על כדור הארץ. ועדיין אני מרגיש כאילו שאין לי שורשים אמיתיים כמו שדיבר עליהם הבישוף. אני לא מחובר לשום דבר, לא תלוי בדבר מלבד ספקי הכוח שלי. אולי זה סימן שמשהו לא בסדר איתנו. אולי עלינו להתחיל משהו חדש, להתנתק מכל המורשת האנושית שלא מתאימה לאיך שאנחנו באמת. להפסיק לנסות להרגיש. להפסיק להעמיד פנים שיש לנו מושג מה זה. כשהבוקר עלה ירדתי מהגג וצעדתי לעבר מחסן כלי הגינה. הוצאתי משפך, מזמרה ומגרפה והלכתי לבדוק מה שלום הגן. שיחי הוורדים נראו פראיים ועבותים מהצפוי, כאילו גדלו במשך הלילה. החיישנים הויזואליים שלי קלטו ירוק. הרבה ירוק חד מימדי וחסר גיוון, וכמה פרחים קמלים. אכן, יצורים כפויי טובה, הוורדים האלו. התחלתי לגזום אותם בתנועות מכניות, מהירות ומדויקות. בני האנוש לא עשו זאת טוב כל כך! אני נועדתי לכך! להיות מהיר יותר, חזק יותר, מדויק יותר, ולא להתעייף! לא להתעייף! לא להתעייף- משהו חריג גירה את החיישנים שלי. טיפת צבע קטנה, לא יותר. מיקדתי את החיישנים על ניצן זעיר, שאפילו עוד לא נפתח. הוא לא מת כמו יתר הפרחים, הוא לא בשיא פריחתו ובטוח שהוא כליל השלמות כמונו, וכמו הפרחים בימים טובים יותר. עדיין יש לו סיכוי, סביר להניח שזה יתבדה עוד יום-יומיים, אבל ברגע הנתון עוד יש לו סיכוי. לפתע כיסו עננים את השמש, וזה היה עניין של דקה עד שגשם החל לרדת. הוא התחזק במהירות, הפך את אדמת הגן לבוץ, ואת טל הלילה על שיחי הוורדים למקלחת שאי אפשר להתכחש לה. מיהרתי לקום ולפנות לעבר הכנסיה, שלא אגרום לעצמי קצר במעגלים, אבל עצרתי לפתע והבטתי בשיח. פחדתי פתאום על הקטן הזה, שהסיכוי שלו ייהרס ברגע שהגשם יהפוך לברד, והברד לכפור. לא הייתי בטוח אם השורש כפוי הטובה שלו מסוגל להחזיק אותו חי, גדול וחזק ככל שיהיה. הגשם המשיך לרדת, הטיפות השמיעו צליל תיפוף על פניי וחדרו אל בין החיבורים. הרגשתי משהו... אני בטוח שבאותו הרגע הרגשתי צער. לו רובוטים יכלו לבכות הייתי בוכה, אך כל מה שהייתי מסוגל לעשות היה לראות מול עיניי תמונות שאין ביניהן קשר. אני והבישוף ליד הוורדים, הכוכבים, השמש, הצלב המתנשא מגג הכנסיה. רציתי שלניצן יהיו חיים טובים יותר ממה שאני והשורש מסוגלים להציע לו. ידעתי שזה בלתי אפשרי, ולפתע התחוור לי דבר נוסף- שאני אינני מסוגל לבלתי אפשרי. לרגע התבלבלו מעגלי המידע שלי ולא ידעו מה לעשות עם אבסורד שכזה, אבל נתתי להם פקודה להניח לפיסת המידע הזו ולהניח לגוף המתכת שלי. הגוף שלי חלם חלום, והתחיל לנוע. קפצתי, רצתי בפרץ אנרגיה חריג ואפילו הקולות שיצאו ממני היו כאלו שלא ידעתי שקיימים ברובוט. השתרעתי על אדמת הבוץ, המכילה בתוכה כל כך הרבה שורשים, ודמיינתי שהגשם הוא הדמעות שלי. ידעתי שלעולם לא יהיו לי שורשים באדמה, ידעתי שלעולם לא יהיו לי דמעות של ממש. וזה גרם לי אושר. "אני חופשי!" צעקתי. הגשם התחזק. הוא הפך לברד כבד, והברד לכפור, ואני נשארתי שם. חופשי. סיפרו לי שהבישוף מצא אותי ללא יכולת לנוע, ליד שיח הוורדים בבוקר שאחרי. וסיפרו לי גם שאף אחד לא ידע מה פשר העיקול שנפער בין לסתי התחתונה לזו העליונה. נו, באמת. אם היית רובוט שמצא סוף כל סוף את השורשים שאין לו, לא היית מחייך?