מחפשת עבודה17
Active member
אני חושבת שהיו פה בקבוצה כמה דיונים פורים לגבי נושא ההסבות המקצועיות של אנשים עם תואר שהוא לא "הייטקיסטי" (מדעי המחשב / הנדסת חשמל / תעשיה וניהול במסלול מערכות מידע).
לפני כמה ימים מכרה לא קרובה שלי שיתפה בפייסבוק פוסט שכתבו מכרה שלה ובן זוגה. בן הזוג למד תואר כזה או אחר בתחום מדעי הרוח והחברה, והחליט בשלב מסוים להתקבל לאחת מאותן תוכניות הסבה שהן חינמיות תמורת התחייבות לעבוד שנתיים כעובד קבלן מטעמן. בן הזוג סיים את הקורס ממש לאחרונה והשתלב בתפקיד הראשון שלו בתחום מטעם החברה, ונשמע מתלהב. ובהרבה היבטים הוא צודק: אמנם המשכורת ההתחלתית שלו היא נמוכה יחסית להיי טק, אבל בהחלט לא רעה ואפילו מרשימה לעומת המשכורת שהוא או בת זוגו יכולים לקבל ללא ההסבה להיי טק. נשמע שהוא וכל הבוגרים חוץ מאחד הצליחו למצוא עבודה יחסית מהר, והוא מרוצה מהתפקיד שהוא קיבל.
לפני כמה ימים מכרה לא קרובה שלי שיתפה בפייסבוק פוסט שכתבו מכרה שלה ובן זוגה. בן הזוג למד תואר כזה או אחר בתחום מדעי הרוח והחברה, והחליט בשלב מסוים להתקבל לאחת מאותן תוכניות הסבה שהן חינמיות תמורת התחייבות לעבוד שנתיים כעובד קבלן מטעמן. בן הזוג סיים את הקורס ממש לאחרונה והשתלב בתפקיד הראשון שלו בתחום מטעם החברה, ונשמע מתלהב. ובהרבה היבטים הוא צודק: אמנם המשכורת ההתחלתית שלו היא נמוכה יחסית להיי טק, אבל בהחלט לא רעה ואפילו מרשימה לעומת המשכורת שהוא או בת זוגו יכולים לקבל ללא ההסבה להיי טק. נשמע שהוא וכל הבוגרים חוץ מאחד הצליחו למצוא עבודה יחסית מהר, והוא מרוצה מהתפקיד שהוא קיבל.
- אני בזמנו התרשמתי שהקורסים האלו פתוחים בעיקר לבוגרי תארים מדעיים / הנדסיים (כלומר כאלו שיש להם קרבה מסויימת לתחום התכנות), אבל לפי מה שהכותב הציג הקורס פתוח כרגע לכל אקדמאי לפי ממוצע בתואר וציון פסיכומטרי. מעבר לסינון שנותן תואר מדעי - עולה אצלי השאלה איך אפשר להשוות כך ממוצע ציונים בין פקולטות שונות שנוטות לתת ציונים בצורה שונה.
- עצם העובדה שמאחורי הקורס עומד גוף שיש לו אינטרס חזק למצוא לבוגר התוכנית עבודה (כי כך היא "מרוויחה עליו") נתפסת כיתרון מאוד גדול עבורם - והם ציינו שהחברה גם מעניקה שירותי הכנה לראיונות על ידי מנהלים ופסיכולוגים, משהו שעלותו בחוץ יכולה להגיע בקלות לכמה אלפי ש"ח. יש גם רצון מאוד גדול להאמין שיש פה מצב של ווין ווין שבו השמה שתהיה טובה למועמד גם תהיה טובה לאורך זמן לחברה כי כך החברה מרוויחה יותר. ממה שהבנתי יש אפשרות להתראיין לכמה גופים ואפילו אפשרות לסרב להשמה מידי פעם, אבל זה כנראה תלוי ביכולות השכנוע של המועמד ו / או בבעיה אובייקטיבית (למשל פציפיסט שלא מעוניין לעבוד בחברה בטחונית).
- הקורס מתואר כמעין אידילה של לימודים פרקטיים בלי יותר מידי תיאוריה אקדמאית שנשמעת לבני הזוג כ"מיותרת" - עד כדי כך שבן הזוג מציין שלדעתו הרמה המקצועית של הקורס גבוהה כי המראיינים הופתעו מהרמה שהוא וחבריו לקורס הגיעו אליה. בנוסף נשמע שאין הרבה הרצאות פרונטליות אלא הרבה לימודים ועבודה משותפת על משימות בקבוצה בליווי של מנטורים, משהו שכביכול אמור לדמות את העבודה השוטפת בהיי טק. זה גורם לי לתהות עד כמה יש הבנה מעמיקה של החומר, והשפעה של רמת הקבוצה על רמת הפרט. הרי קבוצה גרועה יכולה להשפיע על רמת הלימוד של מועמד טוב (וקבוצה טובה יכולה להרים מועמד פחות טוב) ולהשפיע על הרושם ממנו.
- והרושם חשוב - ממה שעלה בשרשור, הרושם של המנחים מהמועמדים משפיע על הראיונות שאליהם המועמדים השונים מופנים לתפקיד הראשון שלהם. לא היה ברור עד כמה מדובר על הרושם שנוצר במהלך הקורס עצמו, הרושם שנוצר מתרגול הראיונות שהחברה מעניקה למועמדים - או שילוב שלהם, אבל הרושם הזה יכול להשפיע בצורה מאוד חזקה על לאילו תפקידים המועמדים יכולים להגיע. מי שלמשל יוצר רושם שהוא "פחות טוב באלגוריתמים" יופנה רק לראיונות לתפקידים שבהם יש "פחות צורך" באלגוריתמים. ממה שהבנתי מועמד עם אסרטיביות יכול לנסות לשנות את "רוע הגזירה" - אבל זה באמת משהו שדורש יכולת שכנוע וכנראה לא זמין בכזו קלות.
- נוצרה לי תחושה שלא פעם מנצלים איזושהי תמימות של המועמדים בכל מה שקשור להבנה בתחום. למשל כותב הפוסט פירט את התפקיד הנוכחי שלו כ"מפתח אוטומציה" - שזה תפקיד שיכול להיות פיתוח תשתיות אוטומציה (תפקיד פיתוחי) או פיתוח הבדיקות עצמן (שבלא מעט חברות זה תפקיד של איש בדיקות). אני בהחלט מקווה בשבילו שמדובר על תפקיד פיתוח כפי שהוא מאמין שהוא, ושהוא לא יופתע לרעה מהתפקיד כשהוא ינסה למצוא את התפקיד הבא שלו.
- הפוסט נועד להיות הדרכה לחברים שלהם לגבי האופציה הזו של ההסבה המקצועית, אבל זה מאוד הרגיש לי כמו the blind leading the blind. הם עצמם כבוגרים טריים מאוד של השיטה ממליצים עליה בחום ב לחברים אחרים שגם הם לא מכירים את תחום ההיי טק, ולא בהכרח מודעים לבעיות פוטנציאליות. ייתכן שבעוד כמה שנים, כשבן הזוג יצבור ניסיון מקצועי מעבר לתפקיד הראשון שלו (ויחווה גם חיפוש עבודהעצמאי) הפרספקטיבה שלהם תהיה רחבה יותר ולכן מועילה יותר.
- הרושם שלי היה שחסר להם ולאנשים במצב דומה מידע אובייקטיבי שהוא לא מידע שיווקי של הגוף שמבצע את ההסבה או בוגרים מוטים שלו.
- אבל בשורה התחתונה מדובר מבחינתם (לפחות בשלב זה) בשדרוג כלכלי ומקצועי שהם כנראה לא יכלו היה להגיע אליו במקצוע הקודם של בן הזוג, ובשורה התחתונה מבחינתם זה שווה כרגע המון.