תנאים סוציאליים בעבודת מלצרות

Shpritz

New member
תנאים סוציאליים בעבודת מלצרות

היי,

אשמח לדעת מה החוק אומר לגבי תנאים סוציאליים בכל מה שקשור לארוחות חמות במסעדנות.
לפי מה שאני מבין, "מקובל" לאכול במקום העבודה כחלק מתנאי ההעסקה ובדר"כ יש סוג של חוזה בע"פ במהלך ראיון העבודה על מה מגיע, ומה לא.
השאלה היא אם יש חוק מסויים שקובע שאני צריך לקבל ארוחה חמה במהלך יום עבודה (ואם כן, מה זה יום עבודה) או תחליף ראוי אחר כמו תשלום כסף במקום.

אשמח לדעת זאת גם על החזרי נסיעות. האם החישוב הוא לפי מרחק ממקום עבודה? לפי כמות ימי עבודה? יש בכלל חובה על החזרי נסיעות?
פחות רלוונטי לי, אבל כבר נהייתי סקרן ואני יודע שמסתובבים פה כמה אנשים עם הידע הזה.
יש לציין שכרגע אני מקבל לא את זה ולא את זה בדמות שורה בתלוש המשכורת שלי.

תודה רבה מראש
 
אין שום חוק כזה ככל הידוע לי

אף מקום עבודה לא מחוייב לספק ארוחה לעובדים, קרה או חמה.

החזרי נסיעות כן מעוגנים בחוק, כשההחזר הוא על הדרך הזולה ביותר .להגיע לעבודה. אגב - זה לא זכויות סוציאליות, זה חלק מהשכר.
 

Shpritz

New member
באמת?


אז כל מה שקשור בסיבוס, תן ביס, קצבה מסויימת שנותנים בעבודה לעובד כחלק מהשכר או חדר אוכל - כל זה, זה רק בנפיט של מקום העבודה?
שום דבר לא מעוגן בחוק?
 

lilo4

New member
אכן

ראיתי בפרופיל שלך שאתה גר במרכז, כנראה שזה משהו נפוץ יותר במרכז, כי באזור הצפון זה קיים רק במשרות "כבדות" יותר ונחשקות. אני לא נתקלתי בזה במוקדים הגדולים כאן, במלצרות יש מקומות שכן מאפשרים את זה ויש מקומות שלא.
במלונאות חלק מההסכם הקיבוצי זה גם העניין של זכאות לארוחות אבל זה נעשה כחלק מההסכם הקיבוצי שהוא מעבר לחוקי העבודה, וזה גם נעשה בתשלום סמלי של העובד.
 

nathaliesh

New member
נכון מאוד. מקום עבודה צריך לאפשר לך לאכול

כלומר לאפשר לך את ההפסקה ע"מ לאכול, אבל ממש לא מחויב לספק לך את האוכל עצמו. זאת לחלוטין ולגמרי הטבה ויש הרבה מקומות שלא מספקים את זה. במשרדים שלא מספקים את ההטבה מקובל בד"כ לספק מקרר ומיקרו או טוסטר אובן כדי שהעובדים יוכלו לחמם ולשמור אוכל שהביאו מהבית, אבל זה כאמור גם כן ממש לא מחויב בחוק. יותר עניין של אדיבות ואנושיות.
 
מחזקת את בובה


חוקי העבודה מחייבים להעניק לך זמן הפסקה שיספיק גם לארוחה חמה. החוק גם מחייב לספק גישה למים נקיים לשתייה במסגרת העבודה.

מעבר לכך, כל תוספת אוכל, כרטיסי אוכל וכדומה, הם כמסגרת הסכמים שלך עם מקום העבודה - או במסגרת החוזה האישי או במסגרת החוזה הקיבוצי.

בנוגע לנסיעות - מקום העבודה מחייב להחזיר נסיעות עבור הדרך הזולה ביותר להגעה לעבודה עד סכום מסוים ליום(משהו בין 20 - 30 שקלים, הסכום מתעדכן מידי פעם) ובמידה ואתה מתחיל או מסיים לעבוד בשעות בהן אין יותר תחבורה ציבורית, לספק לך הסעות. החישוב הוא פר הגעה לעבודה (כלומר פר משמרת)

הבעיה העיקרית היא שמלצרות היא תחום פרוץ, כיוון שכך, מרבית מקומות העבודה בתחום לא מקפידים על חוקי העבודה.
 

Shpritz

New member
SHOCKING!

ואו. הייתי בטוח שכן מגיעה לי ארוחה חמה לפי כמות השעות שאני עשה או משהו - וכן, כנראה שזה משהו שקשור באיזור המגורים שלי כי עבדתי בערך ב6 מסעדות באיזור המרכז ובכולן זה משהו שהוא ברור מאליו. אין בכלל דיון על זה. יש מסעדות שנותנות תפריט עובדים ללא חיוב ויש מסעדות שצריך לשלם תשלום סימלי בכל ארוחה.

תודה רבה לכולן
 
סליחה אם זה ישמע לא נעים

אבל מאיפה הנאיביות הזאת?

זה הגיוני לצפות לקבל ארוחה במסעדה, אחרי הכל מדובר במקום בו מגישים אוכל - אבל להניח שכל מקום חייב לספק לך ארוחה חמה במסגרת החוק זו דיי תמימות. אני לא חושבת שזה קשור לאזור המגורים - גם באזור המרכז לא מקבלים ארוחות בכל מקום וסיפוק של סיבוס ודומיהם ו/או חדר אוכל זו הטבה שממש לא מובנת מאליה.

אגב, דווקא במלצרות שזה תחום פרוץ ואתה בעצמך כתבת על "חוזה שבע"פ" (דבר שלא מומלץ להסתמך עליו בכללי ואין לזה שום תוקף, בשום מקום), אין מה לצפות להטבות מיוחדות, בדגש על כאלו שנחשבות לאקסטרה במרבית מקומות העבודה.
 

lilo4

New member
אני חושבת שזה כן קשור לאזור המגורים

זאת לא פעם ראשונה שאני נתקלת בכל מיני הבדלים בין תנאי העסקה ממוצעים באזור המרכז לבין תנאי העסקה ממוצעים בפריפריה, בעיקר סביב צ'ופרים כמו אוכל. אני זוכרת שהתפלאתי לגלות שבמרכז דיי נהוג לממן לעובדים ארוחות ברמה כזו או אחרת, ויש אנשים שמבחינתם זה דרישה בסיסית לגמרי ממקום עבודה.

אני חלילה לא כותבת את הדברים האלה כביקורת גלויה או סמויה, זה פשוט משהו ששמתי לב אליו. התנאים בפריפריה פחות טובים, וגם היצע העבודות. ואני חושבת שלא רואים את זה כל עוד נמצאים במקום אחד או שלא כ"כ מדברים על דברים כאלה [ושוב, זו לא ביקורת, גם אני הייתי תחת רושם שגוי והייתי בטוחה שמה שנהוג אצלנו זו הנורמה בכל המקומות]
 

nathaliesh

New member
אסייג קצת את מה שכתבת

ארוחות ותנאים נלווים דומים בד"כ ניתנים בשני סוגים של חברות -

גדולות מאוד שיכולות להרשות לעצמן קנייה גדולה משתלמת במחירים מעולים עקב כוחן כגדולות (פלאפון עם 4.000 עובדים יכולה להרשות לעצמה להחזיק חדר אוכל, חברה עם ארבעה עובדים לא ישתלם לה לעשות כך וכן הלאה).

סוג החברות השני הוא אלה שבהן משלמים לעובדים שכר מעל הממוצע במשק וההטבות הנלוות בהתאם. חב' הייטק הן דוגמא מעולה לכך. גם בחברות כאלה אפשר לראות את ההבדל בין שנות הפריחה לשנים רגועות. למשל בועת ההיטק בשנות התשעים.

בנוסף חב' בד"כ יספקו הטבות לעובדים שיש להם אפשרויות ברירה גבוהות (מבוקשים כי מומחים בתחומם, בעלי מקצוע מבוקש, שוק רותח וכדומה), או עובדים שקשה להחזיק כי השחיקה גבוהה והם מתחלפים במהירות (לכן נ. שירות למרות שנחשבים כזוטרים מקבלים הטבות כמו סבסוד טל' למשל וכל מיני "פרסים" על הצלחה בעבודה).

זה לאו דווקא קשור לפריפריה, מפני שחב' גדולות עם הרבה כסף הרבה פעמים יושבות בפריפריה עקב הטבות מס ולא כי אין להן איך לתגמל. בנוסף הן יושבות בפריפריה עקב חיסכון בכסף, אבל לא של הטבה כזאת או אחרת באוכל שקטנה עליהן, אלא של שכירויות או רכישת בניינים, משכורות שנמוכות יותר בפריפריה ושאר עניינים גדולים יותר.

מה שכתבת הוא נכון מאוד, אבל בעיקר לחברות קטנות.
 

lilo4

New member
אבל זו בדיוק הנקודה

אני לא מדברת כרגע על החברות הקטנות מאחר ואני יודעת שהתנאים משתנים דרסטית בין מקום למקום ובעיקר תלויים במנהל ובמצב הכלכלי של החברה.
לגבי חברות הייטק אני פחות בקיאה בתנאים, אבל ממה שידוע לי ההטבות שם הן בד"כ מעל לממוצע.

אני בוחרת להתמקד בחברות גדולות מהסוג שמפעיל מוקדי שירות גדולים, חברות שיש להן כמה מוקדים ברחבי הארץ. עבדתי במוקד של חברה אחת כזו בתחילת הדרך, אומנם הייתה קפיטריה במקום אבל כל הארוחות היו בתשלום, אולי היו עובדים בכירים יותר שקיבלו סבסוד או ארוחות בחינם. חברות שלי שעבדו במוקדים של חברות אחרות גם כן לא נתקלו בדברים כאלה. כשעברתי לטבריה וחיפשתי עבודה בדקתי אפשרות לעבוד באחד המוקדים שנמצא שם, באף אחד לא הציעו ארוחות בחינם או ארוחות מסובסדות כחלק מהתנאים.
המקומות היחידים שמספקים ארוחות שבהם נתקלתי הם בתי מלון שמחויבים לכך לפי ההסכמים הקיבוציים, וחלק מבתי הקפה והמסעדות באזור וגם בתחום הזה יש שוני גדול בין המקומות. מחברות שעבדו במלצרות שמעתי על מקומות שהיו גמישים מאוד ואפשרו לעובדים לאכול כמעט מה שרצו, ולעומת זאת מקומות שהגבילו מאוד את העובדים או מקומות שלא נתנו לעובדים אוכל בכלל.

אני גם רוצה להתייחס לעניין של המצב הכלכלי, אני חושבת שכולנו רואים ירידה בתנאים בשנתיים-שלוש האחרונות בגלל המצב הכלכלי, אבל הדברים האלה לא היו גם לפני 4-5 שנים כשהשתחררתי מהצבא ורק התחלתי לחפש עבודה, ואז המצב הכלכלי היה יחסית טוב וניתנו הרבה יותר תנאים וצ'ופרים מהיום. רק שבאזור שלי הצ'ופרים העיקריים של מוקדי שירות הם בעיקר בונוסים על יעדים, העניין של סבסוד ארוחות כמעט ולא קיים כאן.
 

nathaliesh

New member
אני לא מתווכחת עם הניסיון שלך

אני יודעת למשל כדוגמא שבפלאפון מסבסדים ארוחות גם בפריפריה, אבל בהחלט מקבלת את הדיוק או את הסייג על הסייג שיש הבדל בין פריפריה כמו ב"ש לפריפריה כמו טבריה


לגבי מלצרות - אלו מקומות קטנים ופרטיים, כל עוד לא מדובר ברשת כמו ארומה ישראל, אני מתייחסת לזה בדיוק כמו אל חברה קטנה.
 

אוגלה

New member
זה נורא פשוט
ביקוש והיצע

בתל אביב יש בערך שלושה מועמדים על כל משרה ובפריפריה יש בערך 8. אז בעוד שבתל אביב המעסיקים צריכים לתת יותר צופרים בשביל שמישהו טוב יבחר בהם ולא במקום אחר, בפריפריה המעסיקים הרבה פעמים נמצאים בתחושה שהעובדים צריכים בכלל להגיד להם תודה שהם הועילו בטובם להעסיק אותם.
 

lilo4

New member


אני לא מכירה את הנתונים הסטטיסטיים, אבל זו אכן ההרגשה שלי. היצע המשרות נמוך בפריפריה, בעיקר בקצוות. לא רוצה לעבוד בתנאים האלה? לא צריך. יבואו 20 אחרים שכן יסכימו
 
למעלה