תנועת E בכללי הכתיב חסר הניקוד.

ללה3

New member
תנועת E בכללי הכתיב חסר הניקוד.

עלתה השאלה האם באשמר, אשאר, אכנס לא רשמים י' ולמה?

ללה3

New member
תודה על התשובה המהירה, אבל חשוב לי

גם הכלל. ב'לקסיקון דביר לשיפור הלשון'כתוב בפרוש שבנפעל עתיד מוסיפים י' וכדוגמה הוא נותן: אישמר, אירשם.

dorgad

New member
צר לי, אך זיכרוני...

חלפו כל-כך הרבה שנים מאז למדתי את הנושא, שאיני יכולה להועיל הרבה בקטע של הסברים. מקווה שמישהו יזדרז וישלים התשובה, דור

ציטוט שגוי

הציטוט מתוך ספרו של ראובן סיוון שגוי: ראובן סיוון מביא דוגמאות להוספת יו"ד בגוף השני, כגון תישמר (תִּשָּׁמֵר), תירשם (תֵּרָשֵׁם). אין ללמוד מכאן שיש להוסיף יו"ד גם בגוף הראשון, ועל כן ייכתב אשמר (אֶשָּׁמֵר; אין תשלום דגש, ועל כן אין תוספת יו"ד), אירשם (אֵרָשֵׁם; יש תשלום דגש, ועל כן יש תוספת יו"ד).

ללה3

New member
ציטוט מדויק

הציטוט אינו שגוי. בעמוד 74 סעיף 9 נאמר במפורש: "אילו צורות ממלאים בפועל: בבניין נפעל: עתיד: אישמר, תישמר, תישמרי, יישמר, תישמר, נישמר, תישמרו...."

אם כן, זו תוספת

במהדורה הרביעית של הספר, שאיננה לפניי, ומכל מקום תוכן הדברים שגוי, ודבריי בהודעה שלעיל משקפים את החלטות האקדמיה ואת הכתיב העולה מהן.

ללה3

New member
אכן זו מהדורה רביעית, בכל אופן תודה

רבה על הטרחה. (כשהתקשרתי היום לאקדמיה ב-11:00, אמרו לי שבדיוק מישהו ביקש את הספר הזה. ייתכן שמדובר בך?) קיבלתי כמובן את תשובתך ואת תשובת כולם (פשוט הייתי חייבת לוודא),ופעם נוספת

לאחר בדיקה נוספת:

במהדורה השלישית נדפסו הדברים בעמ' 122, והם שגויים בתוכנם. ולגופם של הדברים, תופעה דומה, של אי הוספת יו"ד בגוף הראשון היחיד לעומת הוספתה בגופים האחרים, מתקיימת גם בצמדים דוגמת אֶפֹּל-יִפֹּל. כתיבן חסר הניקוד של הצורות הללו הוא אפול-ייפול.

or99

New member
עפ"י האקדמיה - אירשם??

באתר לא נכתב שי' נוספת בכל מקרה של תשלום דגש, אלא רק במקרה שהוא בא במקום חיריק, והרי כאן הוא בא במקום סגול!

or99

New member
צריך לבדוק בנוסח המלא של...

הכללים (שאין לי), שמא יש פה איזה חריג. אבל עפ"י מה שכתוב באתר לא צריכה להיות שם י'.

אסופית02

New member
הנוסח המלא לפניי:

"תנועת E (צירי וסגול) [א.] ב. כשבניקוד סימנה צירי, מוסיפים יו"ד רק במקומות אלו: (1) אם הצירי בא לפני אותיות הגרון במקום החיריק, המסומן ביו"ד על פי כלל ד' ("תשלום דגש") כגון בירך, [...] תיאכל, תיעשה, תיראה [...]" א"כ יש לכתוב "אירשם". וברוכים הנמצאים.. הוזמנתי, אז נכנסתי

or99

New member
ברוכה הבאה! ../images/Emo140.gif

אבל... כאן התשלום דגש לא בא במקום חיריק אלא במקום סגול! כמו: אֶשָּמֵר

אסופית02

New member
אה, וואלה, האמת שחששתי לפספס משו

כי דעתי הייתה מוסחת באותו רגע.. אז א"כ אתה צודק, ואני טעיתי.

הבעיה בניסוח הכלל ידועה לאקדמיה.

בעיה זו מצטרפת לכמה בעיות אחרות בכללי הכתיב חסר הניקוד. בבוא היום תועלינה כל הבעיות לדיון בוועדת הדקדוק של האקדמיה, והיא תציע ניסוח משופר ומדויק יותר של הכללים, ועם אישורם במליאת האקדמיה תיפתר הבעיה פתרון מלא. עד אז נסתפק בכללים כפי שהם נתונים לנו כיום.

אִיתַי

New member
מתוך אתר האקדמיה ../images/Emo26.gif

מצורפת תמונת מסך מתוך אתר האקדמיה. (משום מה מופיעה שגיאת מסך בכל פעם שמנסים להעתיק מהעמוד, העוסק ב"כללי הכתיב חסר הניקוד").

למעלה