תנור אפיה

P i g l e t

New member
תנור אפיה

שלום לכולם, אני מעוניינת לקנות תנור אפיה חדש, כרגע בתחילתו של סקר שווקים, תהיתי האם מי מכם יוכל לעזור לי ב: א. לאיזה פרטים חשוב לשים לב ב. אם מישהו מכיר רפרנס להסבר על הפונקציות השונות בתנורים החדשים (אני קוראת רק עברית ואנגלית) ידע מוקדם יעזור לי לברור את דברי הטעם ממבול דברי החלקות בהם מצטיינים אנשי המכירות... תודה מראש : )
 

ranlevy

New member
מה חשוב בתנור?

לצערי אני לא יכול לתת לך המלצות על תנורי אפייה ביתיים, פשוט משום שאני משתמש עדיין בטרנטה עתיקה ולא מכיר את מגוון המוצרים בשוק. אבל אם אני מנסה להסתכל על תנורים מקצועיים וללמוד מהם אז אלו יהיו התכונות שעליהן אני ממליץ לשים דגש: (1) תנור רחב. אם אפשר עם תא אפייה ברוחב מטר (ולא 60 ס"מ). מאוד נוח כשצריכים להכניס כמה דברים יחדיו לתנור (ולא להפעיל את המאוורר-טורבו שלו). מאוד נוח גם כשרוצים להכניס כלי גדול פנימה. תנור בגודל כזה כמעט ולא שם אילוצים על כלי הבישול. (2) טמפרטורות. צריך לבחור תנור שדרגות החום בו מסומנות במעלות ולא במספרים. כדאי שהטמפרטורה הגבוהה ביותר בתנור תהיה 300 מעלות ולא רק 250 מעלות. (3) אפשרות להפעיל רק את גוף החימום העליון (מה שמכונה מצב גריל בעגת התנורים). מאפשר לעשות הקרמה של מנות עם גבינה או שמנת בחום גבוה למשך זמן קצר, מבלי להשחית את פנים המנה. (4) טורבו. הפעלת המאוורר מאפשרת פיזור חום אחיד בחלל התנור, ואפייה בכמה קומות. בתנורים המקצועיים לאפייה (של עוגות, לא לצליית בשר) משתמשים תמיד באפייה בכמה קומות. מאפשר חסכון משמעותי בזמן. (5) טיימר. נשמע מצחיק אולי, אבל מונע שכחה ושריפה של המאפים או התבשילים שנכנסו לתנור. (6) אפשרות לתכנות מועדי התחלה וסיום של האפייה. אני אישית לא משתמש בזה כי אני לא נוהג להשאיר דברים לאפייה ובישול כשאני לא נמצא במטבח, אבל זו פונקציה חשובה להרבה אנשים עסוקים. צריך לזכור שעל כל תכונה כזו משלמים בכסף, והרבה, ולכן כדאי לחשוב אם באמת צריך את הכל, אם מתכוננים להשקיע באפייה ולעלות ברמה, כי אחרת חבל לעשות הוצאה גדולה על תכונות שלא ייעשה בהן שימוש. -- רן.
 
למה 300 מעלות?

לא שאני מתנגד לתנור העל יכולת להגיע לטמפ' גבוהות מאד, אבל 300 זה שימושי? ועוד דבר אחד: לא הייתי הולך על רוחב לא סטנדרטי. אם רוצים תנור רחב, עדיף ללכת על אחד שבנוי למידת גסטרונום. גם פחות יקר ממידה תפורה אישית, וגם מגוון כלים ותבניות במחירים שפויים.
 
קטונתי לחלוק עליך - רן, יחד עם זאת

חום עליון בנפרד - פונקציה שיש כמעט בכל תנור, ובעצם לא נתקלתי בכזה בלי האופציה הזו. לעומת זאת, כשתרתי אחר תנור לביתי, התעקשתי על כזה עם אפשרות של הפעלת חום תחתון בלבד - לשם אפיית לחמים, ואת זה אין לכל התנורים. עוד פונקציה שמצאתי כמסייעת מאד - מסילות נשלפות לתבניות. אם אין מגבלת מחיר, אפשר למצוא את כל הטוב הזה בתנורים של "לה קוצ'ינה". אם המחיר כן מוגבל - מחפשים את זה שיש לו הכי הרבה פונקציות נחוצות - על פי אופיו של האופה.
 

ranlevy

New member
צודקת בהחלט

בתנורי הצלייה במטבח המקצועי יש בהחלט אפשרות להפעלת גוף החימום התחתון בלבד. מעבר לזה, מה שרשמתי לעיל הוא "חיבור" של תכונות של תנורי צלייה ותנורי אפייה ביחד. במטבח המקצועי משתמשים בשניים שונים למטרות הללו. בתנורי האפייה בדרך כלל אין גופי חימום עליונים ותחתונים, אלא גוף חימום בצדדים, והחום מועבר לכל חלל התנור על ידי מאוורר (מה שקרוי טורבו בלשון התנורים הביתיים). בצורה כזו מתקבלת אפייה אחידה בכל מגבי התנור בלי שהמגש העליון משחים מהר מדי (פשוט כי אין גוף חימום עליון). באלו גם אין אפשרות להפעיל רק חלק מגופי החימום. בתנורי האפייה המקצועיים אפשר גם להכניס לחות ולהוציא אותה באמצעות ברזים וארובות מיוחדים. וכמובן - שליטה על טווח טמפרטורות רחב, בדיוק רב ובזמן תגובה מהיר יחסית. התנורים הללו מתאימים בעיקר לתבניות בגודל 60 על 40 ס"מ. עוגות לחם ומאפים אחרים אופים בכאלה. יש כמובן תנורים "גדולים" (מה שנקרא four a sol בצרפתית), כאלו עם כמה קומות, רצפות אבן, ארובות וברזים, שלוקח להם כמה שעות להעלות ולהוריד טמפרטורות. בהם משתמשות מאפיות "כבדות". תנורי הצלייה בדרך כלל קטנים יותר, עם מדף אחד בלבד, יחסית רחבים, עם אפשרות להפעלה נפרדת של גוף החימום העליון והתחתון, ושליטה על עצמת החום של כל אחד מגופי החימום האלה בנפרד. הם מגיעים ללא מאוורר וללא אפשרות להכניס ולהוציא לחות. משתמשים בהם בדרך כלל לצליית בשרים עופות ומנות נוספות. ואחרי שמבינים את שתי האפשרויות הבסיסיות, קיימים תנורים רבים עם פונקציות משולבות, בשמות שונים. מה שניסיתי לעשות למעלה הוא לקחת תכונות משני העולמות שקיימות בתנורים הביתיים, ולהדגיש אותן. וכמו שאמרתי - קטונתי מלהכיר את מגוון המוצרים הקיימים בשוק. אני עדיין משתמש בטרנטה עתיקה. -- רן.
 
לא מזמן קניתי תנור

אילו היו לי התקציב והמקום במטבח - הייתי הולך על קומבי סטימר. ואלה הקריטריונים לפיהם בחרתי במה שבחרתי: * טרמוסטט מדויק * טיימר מדויק * דלת קרה * טורבו * גופי חימום: עליון, תחתון וטורבו * רוטיסרי (גריל מסתובב) * תנור גומחא במידה סטנדרטית (במקרה שלי - 60 ס"מ) * ניקוי עצמי (שריפת שומנים ושאר שאריות ב-500 מעלות) * מסילות טלסקופיות
 

חזזית

New member
אנחנו עדיין מדברים על תנור לבית???

ואם כן, בכמה ספרות מדובר? (שאלה בשיא הרצינות)
 
ארבע עד חמש

מחירו הרשמי של התנור שרכשתי הוא כ-6,000 ש"ח, אבל עם קצת לחץ בלתי מתון בעליל קניתי אותו ב-3,500 במזומן. מחירי קומבי סטימר מתחילים בכ-12 אלפי ש"חים ונגמרים בשמים...
 

P i g l e t

New member
כמה שאלות הדיוט:

קודם כל תודה לכולכם ולשאלותי: מזה קומבי סטימר? מהן מסילות טלסקופיות? האם לחומר ממנו עשוי תא האפיה (טפלון, ניירוסטה,אמייל...) יש איזושהי השפעה על איכות האפיה או או שכל ההבדל הוא בקלות הנקיון? האם להפרשים במחירים בין החברות יש גם הצדקה איכותית (la cucina למשל)? ושוב, מודה לכם מקרב לב.
 
כמה תשובות

קומביסטימר הוא תנור המשלב בקרת טמפרטורה (גופי חימום חשמליים ובחלק מהדגמים גם מיקרוגל) עם בקרת לחות (מחולל אדים). יתרונו הוא ביכולת לקבוע סביבת בישול/אפיה מדויקת: לא רק טמפ' האפיה נשלטת, אלא גם הלחות בתא האפיה. בדגמים המקצועיים (למסעדות ולמטבח המוסדי) הן הטמפ' והן הלחות נשלטים ע"י מחשב, אותו ניתן לתכנת לתוכניות מרובות שלבים (למשל: אפיה יבשה ב-180 מעלות למשך 30 דקות, ואז העלאה הדרגתית של הלחות במשך 15 דקות עד ל-60%, ואז...). קומביסטימר מקצועי הוא תנור גדול יחסית (מאחר והוא מיועד למטבח מקצועי המוציא מנות רבות) ודורש תשתית שאינה נוחה למטבח הביתי (חיבור חשמל תלת-פאזי, חיבור לצנרת המים, ארובות וכד'). הוא גם יקר מדי לרוב הלקוחות הביתיים. קיימים קומביסטימרים בגירסה ביתי (קטנים, חיבור חד-פאזי, עם מיכל מים עצמאי). לארץ מיובא קומביסטימר ביתי של אלקטרולוקס שמחירו, אם אינני טועה, הוא כ-8,000 ש"ח. לא ראיתי אותו בפעולה, אולם ידידה העוסקת בבישול כמקצוע (שפית ובעלת קייטרינג) טוענת שזה לא זה, וחבל על הכסף. מסילות טלסקופיות הן מסילות הדומות לאלה של מגרות מטבח בשליפה מליאה: במצב סגור הן כלואות במלואן בתנור, ובמצב פתוח הן נשלפות אל מחוץ לתנור ומאפשרות שליפה של התבנית. יעיל מאד כאשר רוצים גישה לתבנית במהלך הבישול, שכן אין צורך בכל האופרציה של הוצאת התבנית מן התנור, הנחתה על משטח פנוי במטבח והחזרתה לתנור, שלא לדבר על מזעור הורדת הטמפרטורה של התבשיל או המאפה. ציפוי תא האפיה חשוב בשני מישורים: * פיזור והעברת החום. * ניקוי. בתנורים בהם גופי החימום נמצאים מאחורי הדפנות (כמעט בכל התנורים, לפחות המודרניים, גופי החימום הצידיים וגוף החימום התחתון נמצאים מאחורי הדפנות) רצוי שהדפנות יהיו עשויות מחומר מוליך חום במידה גבוהה ואחידה (וכמובן, אם הן מצופות, על הציפוי להיות בעל הולכת חום טובה). מבין חומרי הדפנות המקובלים - ברזל ונחושת הם המוליכים הטובים יותר. נירוסטה היא מוליך גרוע מאד, שרצוי להימנע ממנו. מבין חומרי הציפוי המקובלים - טפלון ואמייל הם מוליכים טובים, אך הטפלון יקר מאד. לגבי הניקוי: לדעתי זו תכונה חשובה מאד, שלעיתים אינה זוכה ל"כבוד" הראוי לה. הסיבה אינה האסטטיקה של התנור, אלא הרצון להימנע מטעמים וארומות של חומרים שנותרו בתנור עקב הקושי לנקותו כראוי. צריך לזכור שתבשילים ומאפים מנדפים חומרים בזמן הבישול והאפיה, ומאחר והתנור סגור הרי אלה נדבקים לדפנות. לפני 20 שנה קניתי את התנור הראשון שלי: תנור יד-שניה, בן 10 שנים. כבר עם ההפעלות הראשונות גיליתי שלא משנה מה אבשל בו - לכל דבר יהיה ניחוח קל של דגים. בדיעבד התברר לי שהתנור שימש מדי יום להכנת חריימה, במשך 10 שנים, ולא עזר עד כמה ניקיתי אותו - הדגים נשארו. זו כמובן דוגמא קיצונית, אבל היא ממחישה את הבעיה. לגבי המחירים - אינני מומחה לשוק התנורים הביתיים, אך מסקר השוק שעשיתי בטרם קניתי למדתי כי ישנם שני פרמטרים הקובעים את המחיר. הפרמטר הראשון הוא תכונות התנור. אין ארוחות חינם, ויצרן שמשקיע בחומרים איכותיים ובציוד מתוחכם גובה על כך יותר כסף, לפעמים הרבה כסף. האם זה שווה לך? רק את יודעת. הפרמטר השני הוא מה שאני מכנה "מדד האופנה". התנורים המעוצבים בהתאם להעדפה (הנוכחית) של מעצבי הפנים, וכן תנורים של פירמות "נחשבות" עולים יותר. אלי זה לא מדבר, אבל מי שנהנה מכך ומוכן להשקיע בכך כסף - לבריאות. מקווה שעזרתי במשהו...
 
למעלה