תנטוס וארוס

Ambious

New member
תנטוס וארוס

פרויד טען שיש שני דחפיים אלמנטרים בנפש: ארוס ותנטוס. תנטוס - היצר להרוס, וארוס - היצר ליצור. על פי פרויד, היצר להרוס הוא דווקא יצר להרס עצמי - שנובע מתוך הרצון למות - או בעצם - לחזור לרחם. אצל אנשים 'נורמאלים' היצרים הללו מאזנים אחד את השני. יצר החיים מרסן את יצר ההרסנות העצמית, ומונע ממנו להתממש. כשרע לנו - יצר ההרסנות מתגבר כי אנחנו רוצים לרחם - למקום שבו היה לנו הכי טוב - ואצל רוב האנשים זה מתאזן בזכות יצר החיים, אבל לא אצל כולם. יש אנשים (ולא מספיק מעט מהם) שאצלהם אין איזון מספיק בין שני היצרים, ויצר ההרסנות טיפה יותר חזק. זה בד"כ לא מספיק חזק בשביל הרסנות של ממש - כי בכל זאת יש גם את המאזנים הפיזיולוגים והכימיים, אבל בהרבה מאד מקרים זה מתבטא בנטיה להרס עצמי - רגשי או אפילו פיזי. יש אנשים שמתעלים את זה לספורט אתגרי, יש אנשים ששותים אלכוהול בכמויות מוגזמות, עושים סמים או חיים חיי מותרות מוגזמים, ולעומתם יש אנשים שלא יודעים מה לעשות עם זה, ובמקרים קיצוניים (לא קיצוניים מספיק) גם פוגעים בעצמם בצורה פיזית באופן ישיר. בגלל שאצל רובנו בכל זאת יש איזה טיפה קטנה של יצר חיים, ופגיעה עצמית פיזית היא דבר שקשה מאד להגיע אליו בגלל מכלול המחסומים הפסיכולוגיים והפיזיולוגים שיש לנו, רובנו הגדול מעתיק את הדחף מפגיעה עצמית פיזית לפגיעה עצמית נפשית. בגלל זה אנחנו נכנסים למערכות יחסים שאנחנו יודעים מראש שיפגעו בנו, בגלל זה אנחנו מפתחים אובססיות לא בריאות מתוך ידיעה שלמה שזה רע לנו, ובגלל זה אנחנו ממשיכים לעשות את אותם דברים שאין תועלת שנעשה ושרק יכולים לפגוע בנו - אבל בכל זאת ממשיכים לעשות אותם שוב ושוב ושוב. תסלחו לי על כל הבלבוליאדה התאירוטית, היייתי חייב לספק לעצמי הסבר למה אני כל הזמן מכניס את עצמי מחדש למצבים שרק יכולים לפגוע בי - ולמה אני כל הזמן חוזר וממשיך לחשוף את עצמי בכח לטריגרים שלי. איכשהו כשמנסחים את זה בצורה תיאורטית ו- 'קרה' שכזאת יותר קל לקבל את זה.

Torn Identity

New member
וואו, אני *כל כך* מזדהה.

ומצחיק שבדיוק חזרתי משיחה עם הפסיכולוגית והמילה "הרס" הייתה דיי המוטיב המרכזי של השיחה היום. אני מרגיש קבור תחת ההריסות של החיים שהיו לי פעם.

ב-ד-י-ו-ק

כמו שאני תמיד אומרת: "עם תובנות לא קונים במכולת". נו - אז יש תובנה שהכל בגלל איך שגדלתי ומסלולי השריטות שנחרטו בי, או שהכל בגלל שיש לי מין ייצר הרסנות. SO? מה עכשיו? מה שטוב בלהתבגר זה להבין שאתה לא חייב ללכת שוב ושוב באותם מסלולי הרס. מה שלא טוב בלהתבגר זה להבין שכל בחירה שלא תעשה - יש לה מחיר ואתה משלם אותו. אף אחד מלבדך. בשיא הקיצור - אי אפשר לחיות את החיים הללו בלי לשלם אף תשלום בכלל. תבחר ימינה - ישר תשלם תשלום שאין לך שמאלה ולהיפך. שאל את עצמך מה אתה מרוויח מלתת לייצר ההרס דרור. כן, כן - מרוויח. אם לא מרוויח באופן ישיר, נסה לברר מאיזה תשלום אתה מנסה להתחמק.

גליזה

New member
../images/Emo45.gifכל כך..../images/Emo4.gif

זה יכול להסביר לי בקלות כמה דברים על עצמי. יצר ההרס שלי חזק בהרבה, זה די ברור.

ToryMaster

New member
אוקי

אז? מה תעשי עם זה? יש לאנשים נטייה להגיד "אוקי, זה מה שדפוק בי, אז אני אשב ולא אעשה עם זה כלום ואתן לזה להשתלט עלי ולהרוס לי את החיים", אבל האמת היא שזה ניתן לשליטה, וזה בידיים שלך. זה לא עניין של מדקה לדקה, זה תהליך שלפעמים הוא קשה ומפרך, אבל באמת, דמייני את מה שתקבלי בסוף, לא שווה את זה?

גליזה

New member
שווה בהחלט

האמת שהייתי הרבה יותר עמוק בבוץ בשנה שעברה. ואולי פחות, כי אז זה היה במודע? לא יודעת. קשה להחליט באמת. מה אני אעשה עם זה? אני חושבת על זה כל הזמן, באמת. על מה שקראתי כאן ועל זה שאני רוצה כבר לשנות. אני מתחילה לשים לדברים שאני עושה רק בגלל אותו עיקרון מטומטם של הרס עצמי. אני לא יודעת מה אני אעשה, באמת. אני כל הזמן כ"כ נחושה לשנות דברים ואז צונחת בעייפות שכזאת ומעדיפה להגיד שלא באמת אכפת לי. נו, שיהיה. אז נהרסו לי החיים, אז מה? אני לא יודעת. את תהליך היציאה מהבוץ עברתי עם המון קשיים והצלחתי למרות הכל. עכשיו אני אוהבת לתרץ שאין לי כוחות נפשיים יותר, והאנמיה מפריעה לי כשזה קשור לאנרגיות במובן הפיזי. נמאס לי..

ToryMaster

New member
אז תשני

תשמעי, לומר "נמאס לי, לא איכפת", מה זה ייתן? זה לא רק שלא יפתור, זה גם לא בריחה טובה, כי זה נשאר שם. הדרך היחידה להתמודד עם החרא הזה היא לסתכל לו בעיניים ולעשות לו תנועה מגונה. קשה בטירוף, אני כל כך מבינה, אבל באמת, כמו שאני רואה את זה, וז הברירה היחידה שלך.

ToryMaster

New member
זה כל מה שצריך בובי

לנסות ולנסות עד שזה קורה. לא לוותר, בשום שלב, אחרת כלום לא יזוז.

גליזה

New member
כן, את די צודקת../images/Emo4.gif

אני אנסה שוב (ויש לי תחושה שיהיו עוד הרבה מידי שוב עד שאצליח, אבל גם זה משהו..
)
תודה

Lir האחת

New member
../images/Emo140.gif

פעם ראשונה שאני כותבת כאן..שלום לכולם!
קראתי את ההודעה שלך, כתבת יפה. אני אישית מתחברת מאוד לתיאוריות של פרויד [מה שגם משך אותי לקרוא את ההודעה הספציפית
], אני מאמינה במה שכתבת במידה רבה. ובכל זאת, יש נקודה נוספת אחרת שחשבתי עליה, שקשורה לדעתי במידה רבה לנושא של הרס עצמי. אני מאמינה שיש קשר חזק בין ערך עצמי והרס עצמי. אנשים שאינם מאמינים שהם ראויים להרגיש יותר טוב, שהערך העצמי שלהם נמוך, נוטים אולי יותר לחשוף את עצמם להרס עצמי. נראה לי שברגע שנעשים יותר מודעים לכך, זה משהו שניתן לעבוד עליו ואולי כך להביא לשינוי בדפוס הזה. לעבוד על הערך העצמי, לקבל את עצמך ולאהוב את עצמך יותר. לדעת שמגיע לך הרבה יותר. אולי זה משהו שעשוי למנוע ממך להכניס את עצמך למצבים, שבהם ידוע לך מראש, שאתה עשוי מאוד להיפגע בהם. שבת שלום

למעלה