תעודות סל - שאלה

johnysmith

New member
תעודות סל - שאלה

ת.סל מתחייבות לתשואה הצמודה למדד אחריו הן עוקבות, מן הצד השני הן נסחרות ככל נייר אחר - כלומר המחיר נקבע בין הקונה למוכר. איזה מנגנון קיים לשמירה על ההצמדה למדד? מה מונע מקונה ומוכר לסכם על מחיר שאינו קשור למדד הנעקב?

seani

New member
לא מדויק. לתעודות הסל יש עושה

שוק שתפקידו לוודא כי מחיר התעודה משקף בכל רגע נתון את המדד המתאים (פחות דמי ניהול כמובן). למעט במקרים חריגים, כאשר מבצעים קניה או מכירה בתעודה, הפעולה נעשית מול עושה השוק ולא מול קונה או מוכר אחר (כמו בשאר הניירות).

אסף 555

New member
תשובה

מה שמבטיח את המעקב אחרי המדד הוא "מנגנון ההמרה" שקיים בכל תעודה שמבטיח לכל רוכש שהוא רשאי בכל רגע של המיסחר להמיר את התעודה למרכיביה (או לשוויה הכספי) לפי נוסחת שווי הוגן שרשומה בתשקיף. העובדה הזו מבטיחה שהתעודה תיסחר כל הזמן בצמוד לשווי ההוגן שעוקב אחרי המדד, אחרת היה נוצר רווח ארביטרז בשוק שהיה ניסגר תוך שניות. ניקח דוגמה: נניח שהמדד הוא 1000 והתעודה ניסחרת ב950. במקרה כזה יכולנו לקנות את התעודה ב950, להמיר אותה מיד לשווי המדד במחיר 1000 ולהכניס לכיס רווח ארביטרז חסר סיכון של 50 נקודות! ברור שבפועל דבר כזה לא יקרה בשוק. לשוק של התעודות האלה מחוברות כל הזמן תוכנות של שחקנים גדולים שעוקבות כל הזמן אחרי המחירים וברגע שנוצר אפילו לעשירית שניה פער כזה- הן מיד מכניסות את ההפרש לכיס כרווח בטוח וסוגרות את הפער. אגב להמרה יש עלויות ויש סכום מינימום, ולכן פערים קטנים יתכנו אבל לא יתכן שיפתח פער משמעותי. כמו כן יש מדדים שההמרה הזו שתיארתי לא פשוטה ולכן יתכן פער מסוים מהשווי ההוגן אבל כאמור פערים גדולים לא יתרחשו מהסיבה הנ"ל. מנגנון ההמרה יחד עם השחקנים הגדולים מבטיחים לך שלא יפתח פער כזה. גם מה שענו לך פה זה נכון (שהמנפיק בעצמו מבטיח לשמור על המחיר הנכון) אבל גם אם המנפיק היה פתאום מתחיל לצטט בטעות מחירים נמוכים יותר או נירדם לרגע (הפתעה: זה כבר קרה בעבר!) עדין יהיו תמיד שחקנים גדולים שיאזנו את המחיר מתוך אינטרס אישי להכניס לעצמם רווחי ארביטרז. כל מה שעניתי רלוונטי לתעודות סל בישראל. גם תעודות בחו"ל עוקבות טוב אחרי המדד שלהן אבל המנגנון שם קצת שונה. אגב חלק מהתעודות בארץ אינן סחירות כל כך ולכן יש בכל רגע מירווח גדול בין מחיר הקניה למחיר המכירה, מה שמרחיק אותך עוד קצת מהמחיר ההוגן, אבל לא יתכן שהשווי ההוגן יהיה גבוה משמעותית ממחיר הקניה או נמוך ממחיר המכירה. למען הדיוק יכולים להיות (וקרו בעבר באופן זמני) מצבים בהם התעודה לא תעקוב נכון אחרי המדד בגלל בעיות ניהול או חדלות פירעון חלקית/מלאה של המנפיק, אבל אלה כמובן מצבים נדירים ואם הכל בסדר עם המנפיק כמו שקורה כמעט כל הזמן- התעודה תעקוב נכון אחרי השווי ההוגן שלה. בהצלחה!

seani

New member
חשוב לזכור ש"השמירה" של שחקני הארביטראז

עובדת רק בשני מיקרים: א) התעודה נסחרת מתחת לשווי ההוגן ב) הפער אחרי העמלות חיובי (כלומר משתלם לבצע את הפעולה) במידה והתעודה נסחרת מעל השווי ההוגן לא ניתן לעשות ארביטראז שכן אי אפשר לעשות שורט על תעודות סל.

אסף 555

New member
לא ממש

לגבי א' זה לא נכון. דבר ראשון בשוק יש המון עיסקאות של השאלה כמעט כל יום (של תעודות סל) בין בנקים וגופים שעוסקים בכך, כמו כן יש המון גופים שבכלל לא צריכים לבצע שורט כדי למכור את התעודות כי הם כבר מחזיקים אותן כחלק מעיסקאות רב צדדיות ואם הפער מצדיק את זה אז משתלם להם לפרק אותן. ולמכור את התעודות. כמו כן יש את המנפיק עצמו שגם הוא שחקן ארביטרז בכל המשחק הזה והוא יכול למכור תעודות שלו. אבל כמובן שהרבה יותר קל לסגור ארביטרז כשצריך לקחת את הרגל של קנית התעודה מאשר את הרגל של המכירה. לגבי ב' זה כמובן נכון אבל נדמה לי שכבר ציינתי את זה למעלה כשכתבתי כמה פעמים שזה מתבצע רק אם הפער "משמעותי", כלומר אחרי הפרשי קניה/מכירה, עמלות, עלויות המרה, הוצאות השאלה וכו'.

seani

New member
תבדוק שוב את א'. אי אפשר להשאיל תעודות

או במילים קצת פחות נחרצות, קשה מאוד מאוד. ולראיה, תעודה מסויימת שנסחרה בסביבות פברואר אם אני זוכר טוב ב 10% מעל השווי ההוגן. והיחידים שיכלו לעשות ארביטראז היו לקוחות שהחזיקו את אותה התעודה ומכרו אותה וקנו תעודה של חברה מתחרה. אף שחקן ארביטראז לא יכל לעשות זאת שכן הם לא מחזיקים סתם ניירות ומחכים לראות מה קורה.

אסף 555

New member
שון ... ../images/Emo13.gif

אני לא צריך לבדוק, אני עשיתי את זה בעצמי ומתעסק עם זה כל יום. המקרה שאתה מדבר עליו עם 10% זה מקרה חריג שקרה בפברואר 2009 כשקסם פרסמו הודעה שבתעודה קסם נפט הם לא יכולים לספק תעודות חדשות עקב הביקוש הרב, עד שיאשרו להם הנפקה של תעודות חדשות. אם אתה רוצה הרחבה על המקרה הזה- תגיד. כמו שכתבתי בסוף ההודעה הראשונה- יש מקרים חריגים, זה לא אומר שזו השיגרה. בשיגרה היומיומית נדיר לראות תעודות שניסחרות בפער משמעותי מתחת או מעל השווי ההוגן. אבל אין ספק כמו שכתבתי קודם שהרבה יותר קל לסגור ארביטרז עם לונג ושאין מה להשוות את כמות התעודות שאפשר לקנות באופן יזום לעומת הכמות שניתן למכור. "קשה" זו מילה יחסית, אם אתה מקושר לאנשים ולגופים הנכונים זה תמיד קל יותר.

seani

New member
אסף... ../images/Emo13.gif

במקום להסביר לי מה קרה, תסביר לי למה שחקני הארביטראז' לא סגרו פער של 10%. (בסדר, 10% זה חריג. אבל במשך שבוע שלם היה פער שנע 3%-6%) הרי אפשר למכור בחסר תעודות. עשית זאת בעבר, ואתה זאת כל יום..

אסף 555

New member
אנחנו מדברים על שני דברים שונים

לא יודע למה אתה עונה בציניות כזו. יכול להיות שפגעתי בך באיזו שהיא צורה כאן בתשובה למעלה למרות שבכלל לא התייחסתי אליך אישית, אם זה אכן כך קבל את סליחתי הכנה כי באמת לא היתה לי שום כוונה כזו. לענין סגירת הארביטרז- אנחנו מדברים על שני דברים שונים שאין סתירה בינהם. ענין אחד זה המשפט שכתבת "אי אפשר לעשות שורט על תעודות סל" שהוא פשוט לא נכון וזה כל מה שטענתי. כל יום מבצעים שורט בכמויות גדולות, אגב השאלות של תעודות זה אחד מאפיקי הרווח של רוב המנפיקים כפי שאתה בוודאי יודע. ענין שני זה היכולת של שחקני ארביטרז לסגור פערים. פה אתה בהחלט צודק שכמות התעודות שניתן להשאיל ולמכור היא מוגבלת, זה לפעמים די קשה, ובמקרים מהסוג הנ"ל זה פשוט לא יעזור. במקרה ההוא של קסם נפט שחקני הארביטרז סגרו את הארביטרז בהתחלה עד שבשלב מסוים הסחורה שלהם נגמרה, המנפיק ציטט רק מחיר מכירה- ואי אפשר היה יותר לסגור את הארביטרז. זה כמובן מקרה חריג ולא היו עוד הרבה כאלה. במקרים חריגים כאלה מה שישמור על ערך התעודה זה רק יכולתו של המנפיק לצטט נכון ביד ואסק, אתה בהחלט צודק. וזו בדיוק הסיבה שכתבתי בתשובה הראשונה שלי שהתעודה עוקבת רוב הזמן אבל שיש מקרים חריגים, בדיוק למקרים מהסוג הזה כיוונתי. אלה שני עניינים שונים בתכלית (שים לב למשחק המילים) בלי סתירה בינהם. שון שיהיה גמר חתימה טובה ושנה טובה! קח הכל קצת יותר באיזי, אל תיקח ללב יותר מידי, זה רק פורום וכולם מנסים ללמוד מכולם, ואני מאחל לקוראי הפורום שתמשיך לכתוב כאן ושנוכל ללמוד ממך גם בעתיד.

למעלה