תעודת סל על מדד אג"ח

bentorn1

New member
תעודת סל על מדד אג"ח

שלום רב, נניח שאני מעוניין לרכוש אג"ח כלשהו, למשל גליל בעל מחמ בינוני. מה היתרונות של תעודת סל על גליל 2-5 אל מול גליל בעל מחמ דומה? קראתי פה כל מיני טיעונים בעד התעודת סל: http://www.meitav.co.il/item/sal1 אשמח לקבל תשובות... תודה בן

deltot

New member
אני לא אוהב לחשוב על יתרונות או חסרונות

אני חושב שלכל אחד מאפיינים שונים. ראשית, כשרוכשים תעודת סל, בעצם רוכשים מספר אג"חים דומים בעלי מח"מ דומה הנמצאים בתוך אותו המדד. לעומת זאת, ישנה אפשרות לרכוש אג"ח אחד בלבד. הבדל נוסף במאפיינים, הוא שתעודת סל משקיעה מחדש את התשלומים (קופונים) וכמובן רק במכירתה הלקוח משלם מס. גילוי נאות הכותב הינו עובד של חברת תכלית בית השקעות בע"מ, הכותב אינו בעל רישיון יועץ השקעות על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. תכלית בית השקעות הינה חברה העוסקת בייעוץ השקעות ובניהול תיקי השקעות, והמחזיקה ב-20% מקבוצת תכלית תעודות סל, העוסקת בהנפקה לציבור של תעודות סל, תעודות התחייבות ומוצרי מדדים נוספים. תכלית בית השקעות בע"מ, הדירקטורים שלה, עובדיה ומנהליה, כמו גם חברות קשורות לה עשויים למכור ו/או לקנות ו/או להחזיק בניירות ערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בהודעותיו של הכותב הנ"ל עבור עצמם ו/או עבור לקוחותיהם. אין לראות באמור בהודעותיו של הכותב הנ"ל משום הצעה ו/או המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכס פיננסי המתוארים בהן או של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים אחרים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה שימוש בו, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.

הי, אנסה לעשת לך קצת סדר:

בהשקעה ישירה באג"ח: אג"ח מחלקת ריבית (פעם בשנה או בכל רבעון) נחשב אירוע מס בד"כ סכום קטן (גורר עמלות מינימום) יש צורך להשקיע מחדש על מנת להיצמד למח"מ הרצוי הטווח לפדיון מתקצר ככל שמחזיקים זמן באגרת בהשקעה באג"ח באמצעות תעודת סל: החברה משקיעה מחדש את הקופון לפי הפרופורציות הרצויות אין אירוע מס: מתרחש רק במכירה אין עמלות (הכוונה היא בעת חלוקת קופון והחלפת ניירות בתוך המדד ע"י הגוף המנפיק) אין צורך לעסוק בהשקעה מחדש – התעודה עושה זאת עבורך חשיפה קבועה לטווח הנבחר (ההחלפות מתבצעות דרך המנפיק) אני מצרף לך לינק לסרטון שהכינו במיטב ומסביר היטב את הנושא של השקעה באג"ח.

yoavik03

New member
תודה אבל

לפי דעתי, דמי הניהול הגבוהים של מנפיק התעודה (0.4%) ביחס לתשואה לפידיון הנמוכה שניתן להשיג באג"ח ממשלתי, לא מצדיקה את קניית התעודה. אם היינו מדברים נניח על שחר בינוני שנותן 5% ברוטו, נטו כ- 4%, אז 0.4% זה עוד סביר. אבל השחרים היום נותנים בקושי 2.5% נטו, ו - 0.4% זה נתח די גדול. אני כרגע נוטה ללכת על האג"ח עצמו, אלא אם כן מישהו יכול לספק חישוב מדוייק כולל התחשבות בעמלות ומיסים (כפי שמוזכר בסרטון) אשר מראה ששווה יותר לקנות את ת.הסל. הייתי מצפה ממיטב שבמקום לזרוק מילים שיקחו תיק אג"ח ממוצע עם עמלות ומיסים סטנדרטים ויראו שזה עדיף. עד אשר יוכח אחרת - אני חושב שעדיף אג"ח עצמו.

הכל שאלה של אלטרנטיבה....

כלקוח, אתה צריך לשאול את עצמך מה האלטרנטיבה שלך (כלקוח מאוד סולידי)? 1. פיקדון בנקאי 2. מק"מ 3. אג"ח ממשלתי סטרייט ומה הם נותנים לך? 1. פיקדון בנקאי נותן היום 0.5% (P-1.5 ללקוחות גדולים מאוד) 2. המק"מ הארוך ביותר נותן 0.79% נטו לשנה (בהנחת קניה עמלות ק/מ של 0.1% ודמי שמירה של 0.8% לשנה) 3. אג"ח ממשלתי סטרייט למח"מ בינוני (שחר 2682) נותן תשואה ברוטו של 3.41% ותשואה נטו של 1.46% (בהנחת קניה של 0.2% לכל כוון ודמי שמירה של 0.8%) 4. ת.סל במח"מ בינוני (3.31 עם תשואה של 3.3%) – אותן עמלות כמו אג"ח סטרייט – אך יש את יתרונות ניהול המח"מ וכן את הפתרון של עמלות מינימום בסכומים קטנים (זה פוגע בתשואה בצורה משמעותית, מדובר בסביבות 1% על כל חלוקת קופון וכן מיסוי של 15% על כל קופון). בסה"כ מדובר ברווח נטו של כ-1.8% לשנה. *במידה ועמלות הלקוח גבוהות (ני"ע) מהעמלות שציינתי לעיל – כדאי להיכנס לפיקדון בנקאי (או שיש לך סכום גבוה מאוד ואז תקבל ריבית גבוהה יותר)

yoavik03

New member
ת.סל

תוכל להסביר את הנושא של עמלת מינימום בסכומים קטנים, ומדוע תעודת סל עדיפה? נניח אני קונה שחר 2682 ב- 5000 שח, עם תשואה ברוטו של 3.41%. לפי ביזפורטל זה יוצא בנטו 2.33%. תוריד 0.4% קניה ומכירה (למרות שבית ההשקעות שלי גובה 0.1% לכל כיוון אבל לא משנה כרגע). הגענו ל - 1.93%. מה הם דמי השמירה? האם הכוונה לאלו שהבנק גובה? לא ידוע לי על דמי שמירה בבית השקעות פרטי (אשמח לדעת האם גם בתי ההשקעות הפרטיים גובים דמי שמירה או שזו המצאה ששמורה לבנק). מתי אני משלם את עמלת המינימום? לא הבנתי כמה אחוזים היא, ומתוך מה היא משולמת? מהקופון? מהקרן? ואיך היא קשורה למיסוי 15%? בנוגע לתעודת הסל: היא נותנת 3.3% לשנה. נניח אחרי כמה שנים אני מוכר אותה, אני עדיין צריך לשלם מס הון בגובה 15%-20%, לא? אז אמנם דחיתי את אירוע המס, ויכול להיות שהרווחתי קצת בקטע הזה, אבל אני עדיין מקבל בסופו של דבר בנטו, משהו בסדר גודל של 2.3% שקיבלנו בשחר. כעת שוב תוריד 0.4% קניה מכירה, וכעת תוריד עוד 0.4% דמי ניהול של מנפיק התעודה, קיבלנו 1.53%. בנוסף, ובלי קשר, לא ברור לי ממנה נובע הרווח שלי בתעודת הסל? באגח רגיל אני מקבל קופון לעוש, וברגע הקנייה יודע כמה אקבל בעוד X שנים. מה הכוונה שתעודת הסל משקיע את הקופון בחזרה? האם בקופון שאני מקבל הם קונים לי עוד מנכסי הבסיס של התעודה? בנוסף, לתעודת סל אין תאריך פידיון. האם מובטח לי כמה אקבל בעוד אותם X שנים? נראה לי שלא, כיוון שזה נייר ערך לכל דבר ויש לו מחיר, ויכול להיות שעוד X שנים המחיר שלו ירד, ולכן יהייה לי הפסד הון. תודה רבה

תשובה

1. עמלות מינימום בסכומים קטנים: בכל בנק יש עמלת מינימום על סכומים הקטנים מערך מסוים. נניח שקנית אג"ח ב-50000 ₪ ויש חלוקת קופון של 5% (2500 ₪ ). בכל מקרה יש עמלת פעולה (קניה/מכירה) על הקופון (שזה חסרון אחד מול ת.סל). ובסכומים נמוכים יותר 25 ₪ מינימום – זוהי עמלת המינימום (יש את זה גם בקניה). במקרה הזה מדובר ב-25 ₪ שהם אחוז מ 2500 ₪ ו 0.05% מהסכום הכולל – זה פוגע בתשואה.... (הסכומים הם לצורך הדוגמא בלבד – יש לבדוק בכל בנק מה הם סכומי המינימום ומה העלות בכל פעולה כזו...). גם ללא שימת דגש על עמלת מינימום, יש בכל מקרה עמלת פעולה בחלוקת קופון – משהו שלא קיים בת.סל (משקיעה מחדש את הקופון). 2. עוד הבדל – עצם אחזקת אג"ח בסכומים נמוכים יכול לגרום ללקוח לקבל קופון קטן ואותו יש להשקיע חזרה (לא ניתן ברציף בגלל הסכום הנמוך ולכן ניתן לבצע רק בפתיחה/סגירה בלבד) – וגם כאן יש עמלת קניה מינימאלית שתפגע בתשואה הכוללת 3. דמי שמירה – למיטב ידיעתי רוב בתי ההשקעות אינם גובים עמלת שמירה 4. מיסוי: באג"ח סטרייט מתבצע בחלוקת קופון (על הריבית) וכן על רווחי הון במכירה. בת.סל יש מס על הרווח הכולל באופן כללי עליך לדעת שאחזקת אג"ח סטרייט דורשת ניהול אישי, דהיינו, כדי לקבל את התשואה לפדיון שאתה רואה מול העיניים עליך להשקיע כל קופון מחדש, וגם אז תלוי מה תהיה התשואה לפדיון של אותו אג"ח (זה משהו שמשתנה). בסופו של יום, לא ניתן לדעת כמה מקבלים בסוף הדרך... תעודת סל עושה זאת בשבילך. לכל תעודת סל יש תאריך פדיון אך הוא שונה מתאריכי פדיון של אג"חים כאלה ואחרות – ואין לו חשיבות מבחינת התשואה (מופיע בתשקיף). אתה צודק בנוגע לאי וודאות בתשואה –- זה מאוד תלוי בתנועות הריבית במשק אשר משפיעות על מחירי האג"חים וכן על תעודות הסל שמחזיקות אותן. אם הציפיות לריבית/תשואה במשק תעלנה, ערך האג"ח ירד וכך גם מחיר תעודת הסל (השינוי תלוי במח"מים). אם יהיו ציפיות לירידת ריבית/תשואה ערך האג"ח יעלה וכך גם תעודות הסל המחזיקות את האג"חים האלה (השינוי תלוי במח"מ). אם לא יהיה שינוי משמעותי בציפיות ריבית/תשואה כנראה שתקבל סביב התשואה לפדיון שראית מול העיניים ביום קניית תעודת הסל...

yoavik03

New member
לסיכום

1. עמלות: אם אני עובד דרך בית השקעות ולא דרך בנק, הנושאים של עמלת מינימום ודמי שמירה לא רלוונטים. 2. מיסוי: באג"ח משלמים מס כל תשלום קופון, בת.סל ביום המכירה. אין הבדל גדול בין שני המקרים, אך יש יתרון לת.סל בשל דחיית תשלום המס (אתה מקבל ריבית דה ריבית על מה שהיית אמור לשלם כמס באג"ח רגיל...). 3. ניהול: אם אתה לא מנהל באופן אקטיבי את האג"ח, קרי, קונה עוד אג"חים בקופון, לא תקבל את התשואה לפידיון.תקבל קצת פחות. בת.סל קונים עבורך בקופון עוד מאותם אג"חים. 4. דמי ניהול: ת.סל גובה כמעט חצי אחוז דמי ניהול. 5.וודאות הקרן: באג"ח רגיל, אם אתה מחכה עד הפידיון, אתה מקבל את הקרן בוודאות. אם קנית ת.סל, לא בטוח שתקבל את מלוא הקרן. יכול להיות שיהייה לך הפסד הון. זהו החיסרון הכי גדול לפי דעתי של ת.סל על אג"ח: אג"ח (בעיקר ממשלתי) קונים על מנת לבטח את הכסף ולהרוויח קצת. ברגע שאני קונה אג"ח של הממשלה, אני יודע שלא משנה מה יקרה, בעוד X שנים אני מקבל את הכסף שלי בחזרה + ריבית קטנה. בת.סל הדבר אינו כך - אמנם יש מח"מ אפקטיבי, אבל הוא לא קטן, כלומר, תמיד תהייה באותו מח"מ, וגם אם תחכה 100 שנה, עדיין אתה יכול להפסיד. זה הופך להיות כמו סוג של מניה - שאתה צריך לדעת מתי למכור, ואין לך את הפריבילגיה להגיד לעצמך: "טוב הריבית עלתה, על הנייר אני מופסד כי המחיר של האג"חים ירדו, אבל מה איכפת לי, עוד X שנים אני מקבל את הקרן+ריבית ויהייה מה". בת.סל זה לא ככה.

למעלה