תעודת סל קסם 100

אסף 555

New member
תשובה

התעודה דווקא עוקבת מצוין. לדוגמה ברגע זה אני רואה שמדד ת"א 100 הוא 943.9 , כלומר השווי ההוגן לפי הנוסחה צריך להיות 9445 (תציב בנוסחה או תשתמש ישירות במחשבון שבאתר קסם). ואכן זה המחיר שבו היא ניסחרת ברגע זה! (9442 מול 9450). לדעתי אתה מתבלבל במשהו שהרבה מתבלבלים בו בהתחלה, וזה שאתה בטעות משווה בין אחוזי השינוי של המדד והתעודה, במקום להשוות את השער האבסולוטי עצמו של כל אחד מהם. קרא בלינק שצירפתי הסבר מפורט שרשמתי פעם על הטעות הנפוצה הזו.
 

yairdrn

New member
עם כל הכבוד זה עדיין לא מסתדר לי

עד לפני כיומיים היה מעקב פחות או יותר צמוד מבחינת האחוזים עתה המדד עולה ביותר מאחוז ואילו התעודה יורדת ב - 0.18%
 

yairdrn

New member
עם כל הכבוד זה עדיין לא מסתדר לי

עד לפני כיומיים היה מעקב פחות או יותר צמוד מבחינת האחוזים עתה המדד עולה ביותר מאחוז ואילו התעודה יורדת ב - 0.18%
 

אסף 555

New member
yairdrn

האם קראת את ההסבר ואת הדוגמה שכתבתי בלינק? האם אתה מבין שגם אם תעודה עוקבת נכון- לא חייב להיות שום קשר בין השינוי באחוזים של המדד לבין השינוי באחוזים של התעודה? (אם לא- אני אשמח להסביר שוב או להוסיף דוגמה נוספת, רק תגיד לי אם בכלל קראת את ההסבר שבלינק כדי שאני לא סתם אחזור על מה שכבר נכתב שם...)
בכל מקרה התעודה עוקבת כמו שצריך, תתעלם מהשינוי באחוזים שלה- הוא סתם מבלבל אותך.
 

yairdrn

New member
תגובה

שלום אסף , קודם כל תודה על אורך הרוח שלך . קראתי את ההסבר בדוגמא בלינק ועדיין לא נחה דעתי . אני רוצה להציג לך את הבעיה שלי. אני רכשתי לתיק ההשקעות שלי תעודות סל קסם 100 שעוקב אחרי המדד ת"א 100 . לאחר שיש עלייה במדד במספר אחוזים שנראה לי, אני מממש את הרווחים מתעודות סל אלה והולך הלאה עם החלטות השקעה חדשות . אם אתעלם מנושא האחוזים הנמדדים משער הבסיס, איך אוכל להחליט בזמן אמת כמה עלה או ירד הערך? אם תעודת הסל עוקבת בזמן אמת אחר המדד איך זה שהמדד ביום מסוים עולה ואילו תעודת הסל יורדת? אם הייתי מחזיק את מניות המדד באותו יום הייתי מרויח ובאותו יום עצמו הייתי מפסיד בתעודות הסל ? תודה מראש,
 

אסף 555

New member
אני אפרט...

דבר ראשון אנחנו מדברים על שני דברים שונים. אתה מדבר על אחוז השינוי לעומת השער שבו קנית. זה דבר אחד, והוא כמובן חשוב מאוד- כי אחרי אחוז מסוים (כפי שכתבת) אתה תרצה לממש. האחוז הזה זהה בכל רגע גם במדד וגם בתעודה, כי הרי היא עוקבת כמו שצריך. ואתה כמובן תקבל את האחוז הזה בכל רגע אם תחליט למכור! דבר שני ואחר לגמרי- הוא אחוז השינוי היומי בתעודה שמתפרסם באתרים הכלכליים ובעיתונות. זה סתם מיספר שלא צריך לענין אותך והוא סתם מבלבל כי הוא מתייחס לשתי נקודות זמן שונות, אז ברור שלפעמים הוא יהיה שונה, גם אם התעודה עוקבת מצוין. ניקח דוגמה מיספרית נוספת שגם תבהיר במדויק את השאלה שלך: נניח שקנית את התעודה כשהמדד היה בדיוק 1000 (סתם דוגמה). נניח שגם שער התעודה היה בדיוק 1000. כלומר היא עוקבת כמו שצריך. נניח שאחרי חודש המדד הוא 1100, כלומר עלה ב10% שזה רווח שחיכית לך ואתה רוצה לממש. אתה ניגש לתעודה ומוכר אותה ב1100 (זה יהיה המחיר שלה בשוק, אל תדאג). קיבלת 10% רווח. התעודה עוקבת מצוין, הכל טוב ויפה, מסכים? כולנו מרוצים, יש לך חיוך גדול על השפתיים, אתה אפילו קונה פרחים לאשתך מרוב שמחה. עד פה הכל בסדר?
אבל רגע. תרשה לי להחזיר אותך אחורה בזמן למשהו שקרה תוך כדי החודש הזה הרבה לפני שמימשת את הרווח. נניח שקנית את התעודה בסוף יום ראשון (להזכירך קנית במחיר 1000). ביום שני המדד דישדש קצת למעלה ולמטה ובסוף היום סגר בשער 1010. בעיתונות מתפרסם שהמדד *עלה* ב1%. מסכים? יופי. ומה בשוק של התעודה? התעודה אמנם עוקבת מצוין, באיזה שהוא שלב של היום הזה כשהמדד ירד קצת והגיע ל990 התבצעה עיסקה במחיר 990. רק שמכיוון שהתעודה לא סחירה במיוחד- עד סוף היום לא התבצעה יותר אף עיסקה בתעודה, למרות שכזכור לך בינתיים המדד טיפס אל 1010 וסיים שם. הבורסה מפרסמת ששער הסגירה של התעודה הוא 990, (כי זו היתה העיסקה האחרונה), כלומר *ירידה* של 1%! אתה כולך עצבני וכועס! המדד *עלה* ב1% ואילו התעודה שלך *ירדה* ב1%! איך זה יתכן? אתה מגיע הביתה עצבני ולוקח לאשתך את הפרחים שקנית לה (או שבעצם עוד לא קנית לה...) אז זהו, שאין לך מה להתעצבן. התעודה עוקבת מצוין, פשוט שער הסגירה של התעודה ניקבע לפי העיסקה האחרונה שהיתה במקרה בזמן של ירידות. ה"עליות" וה"ירידות" מתייחסות לשתי נקודות זמן שונות ולכן נראה בטעות שאין מעקב. ועכשו אני מגיע למשפט הכי חשוב בתשובה שלי, קרא היטב: אילו היית בסוף היום הזה רוצה למכור את התעודה, היית מקבל 1010 כמו שצריך! וזה גם המחיר שהמנפיק ציטט בסוף היום, כי הרי התעודה עוקבת נכון! ואז גם היה מתפרסם שהתעודה עלתה 1% כמו המדד. רק שבפועל לאף אחד לא התחשק לעשות עיסקאות בסוף היום הזה, ומחיר הסגירה שהעיתונות פירסמה נישאר לפי שער נמוך של 990, כלומר לפי ירידה של 1%. ובאמת בתעודות שסחירות כל הזמן (ובמיוחד בסוף המיסחר)- הפירסום על אחוז השינוי במדד והשינוי בתעודה מאוד דומים. לסיכום תתעלם מאחוזי השינוי היומיים, הם לא מעניינים אותך כי הם מתייחסים לשתי נקודות זמן שונות, והם סתם מבלבלים. תבדוק רק את האחוז *המצטבר*, כלומר את השער ברגע זה לעומת שער הקניה שלך, זה אחוז השינוי היחידי שצריך לענין אותך. ובבדיקה הזו- אתה תראה שיש מעקב טוב. הערה: בפועל אופן קביעת שער הסגירה הוא קצת יותר מורכב ולא סתם מסתמך על העיסקה האחרונה, אני נתתי דוגמה פשטנית כדי להבהיר את העיקרון. כמו כן בפועל יש מירווחי קניה ומכירה בכל רגע ויש לפעמים פרמטרים נוספים שמשפיעים על השווי ההוגן כמו דיוידנדים, ריבית, שע"ח וכו', כאמור נתתי דוגמה מאוד פשטנית ומה שחשוב הוא העיקרון. אבל מה שחשוב לבדוק הוא שהתעודה עוקבת נכון אחרי השווי ההוגן שלה בכל רגע ולא את אחוז השינוי היומי.
 

aeonf

New member
כל הכבוד על הכוחות הללו

רק להוסיף שיהיו גם הפרשים ב% עליית/ירידת המדד למול הת"ס הנובעים מ: 1. מדמי הניהול 2. מחלוקת (או אי חלוקת) דיוידנדים, 3. מבעיות עקיבה (TRACKING ERROR) 4. מהעובדה שהמדד הוא מתואם דיוידנדים או לא. 5. מהפרש שערי מט"ח לת"ס על מדדים זרים (לחלקם יש גם גידור מטבע). 6. מרווחי BID ASK.
 

אסף 555

New member
תודה... ../images/Emo13.gif

לדעתי כבר ציינתי את הגורמים האלה בתשובה למעלה אבל בכל מקרה טוב שהזכרת אותם ובהחלט חשוב לזכור שהם משפיעים. אגב יש עוד גורמים שאפשר להוסיף לרשימה הזו אבל הנקודה העיקרית לדעתי היא כפי שהזכרתי שהתעודה עוקבת אחרי נוסחת השווי ההוגן ולא אחרי המדד, והשווי ההוגן מורכב לפעמים מכל מיני גורמים נוספים חוץ מהמדד עצמו (שזה המרכיב העיקרי) כמו חלק מאלה שציינת כאן וכמה נוספים. לגבי גורם 3 שכתבת ("טעות עקיבה")- אני ברשותך רק אדגיש עבור מי שלא מכיר, שהמושג הזה מתייחס לתעודות סל מסוג ETF שניסחרות בחו"ל, שבגלל סיבות מסויימות לא עוקבות במדויק ביום-יום אחרי המדד שלהן, אלא יש פער (בדרך כלל קטן). בתעודות הסל הישראליות שהן מסוג ETN אין בעיה של "טעות עקיבה" ביום-יום, אם היתה טעות משמעותית כזו היא היתה מיד ניסגרת על ידי שחקני הארביטרז בשוק. (אלא אם כן מדובר על פערים קטנים ולא משתלמים). אגב זה בעצם אחד החסרונות של ETF לעומת ETN , שבETF יש לפעמים טעויות עקיבה מסויימות. (ברור שיש יתרונות וחסרונות אחרים). בתעודות סל הישראליות יש לפעמים בעיות אחרות שמונעות ממנה לעקוב נכון כשהמנפיק מפסיק לצטט כמו שצריך, למשל בגלל חדלות פירעון חלקית, בעיות ניהול, בעיות בהנפקת תעודות חדשות אל מול הביקוש ועוד. כמובן שמדובר במקרים נדירים, המושג "טעות עקיבה" בETF מתייחס למשהו שמתרחש ביום-יום בETF . אני יודע שאתה כבר מכיר את כל זה, כתבתי את זה עבור אחרים שאולי קוראים. חג שמח!
 

pachu

New member
תודה

שלום אסף , הנושא (סוף סוף ) ברור לי כעת מיסודו. כל טוב לך ויישר כח. יאיר
 
למעלה