תעתיק שם יווני

קיטס

New member
תעתיק שם יווני

שלום חברים

אני מתרגמת ספר אמריקאי על לוחמי חופש בכרתים במה"ע השנייה. לאחת הדמויות (שהיו באמת!) קוראים George Psychoundakis. השאלה שלי מתחלקת לשני חלקים:
1. האם לתעתק את שם המשפחה כ"פסיכונדקיס"?
2. האם לתעתק את השם הפרטי כ"יורגוס"? בהתחלה חשבתי שזה צריך להיות גיאורגיוס, אבל מתרגמים אחרים סברו ש"גיאורגיוס" זו צורה יותר רשמית ושעליי לבחור ב"יורגוס".

קיטס

New member
ובינתיים נתקלתי בשם Yiorgos

אם Yiorgos = יורגוס, מה יהיה ג'ורג' האמריקאי ביוונית? גיורגיוס?

יוּרגוֹס פּסיכוּנדאקיס

נראה לי שיורגוס זו הצורה המקובלת ביוונית מודרנית לשם Georgios. (ג'ורג', 'עובד האדמה'). שחושבים על זה, זה מצחיק, כי הרבה ממלכי אנגליה נקראים בשם ג'ורג', והם האחרונים שאי פעם ירימו מעדר או מגרפה או שיעבדו את האדמה...
והערה קטנה בנוגע לתעתוק השם פסיכונדאקיס: בד"כ בשמות ממקור לאטיני ו/או יווני אני מעדיף לתעתק בכתיב מלא. לכן אני הייתי כותב פסיכונדאקיס ולא פסיכונדקיס (עלולים לחשוב שיש סגול או צרה ב-ד'). אלא אם כן את מנקדת את השם.
אני תמיד מספק את הדוגמא לשם פרוקס. איך הוגים את השם הזה? ניתן לקרוא אותו בשני אופנים שונים, שנותנים שתי תוצאות שונות לחלוטין: Ferox, היה חייל ששירת תחת המצביא ווספאסיאנוס, ששמו המלא היה Lucius Ennius Ferox. ואפשר גם לקרוא את השם הזה כ-Procas, אחד ממלכי אלבא-לונגה, אבי סבם של רומולוס ורמוס.
לכן, במקרים שבעברית אי אפשר לקבוע אם מדובר בסגול/צרה או בפתח/קמץ, בעיקר בשמות ממקור לאטיני ו/או יווני, כדאי לכתוב בכתיב מלא.

קיטס

New member
תודה

לשאלתך, אני יכולה לנקד, זה ספר.
תודה על יורגוס, מתרגמים שיודעים יוונית באמת אמרו לי שג'ורג' = יורגוס (ואבחנתך לגבי מלכי אנגליה אכן משעשעת). מכיוון שממילא היו לי עוד שאלות לסופר, החלטתי שזו תהיה השאלה הראשונה. הצעתי לו שכו-לם יהיו יורגוס ושמות המשפחה יבדילו בין יורגוס ליורגוס... ודאי לעורך גם תהיה איזו דעה, אבל רציתי קודם לבנות את הטיעון.

מעניין, שברוסית

ישנם שלושה שמות פרטיים: גֶאוֹרגִי, יוּרִי, יֶגוֹר
Георгий, Юрий, Егор
אשר "נחשבים לאותו השם", למרות ששלושתם קיימים, רשמית ומעשית, בנפרד!
האם ידוע לך ההסבר לכך?

Eldad S

New member

אכן, צ"ל (גם לדעתי): יוֹרגוֹס.

רק להבהיר, יש שם אומגה.

למיטב ידיעתי אומגה בוטאה בצורה שונה בתקופות שונות, ואני לא יודע אם דאנטה מתכוון שהיא בוטאה u מתישהו.

למעלה