תפוגת תוקף או פקיעת תוקף

Borisyo

Member
שלום,

מה מבדיל אחד משני?

- תפוגת תוקף מול פקיעת תוקף
- תאריך תפוגה מול תאריך פקיעה

תודה

trilliane

Well-known member
מנהל
שלום,

מה מבדיל אחד משני?

- תפוגת תוקף מול פקיעת תוקף
- תאריך תפוגה מול תאריך פקיעה

תודה
תפוגה מתייחסת לרוב למוצרים שמתקלקלים, והיצרן מתחייב לתאריך מסוים שעד אליו המוצר אמור להיות תקין. אחריו אין אחריות לטיב המוצר ואסור למכור אותו (בד"כ). הוא עלול להיות מקולקל / לא טעים / מסוכן (אך לא בהכרח).

פקיעה מתייחסת לטווח זמן שהוגדר מראש, למשל אולטימטום או מנדט להרכבת הממשלה. כשמגיע המועד הזמן שניתן פוקע וההסכם בטל.

קלייטון.ש

Well-known member
תפוגה קשורה לזמן. פג תוקף מציין תוקף שנקבע לו מראש משך זמן, והוא חלף.
פקיעה קשורה לסמכות ולא לזמן. פקע תוקף מציין תוקף שמסתיים כי מי שקבע את התוקף החליט, בלי קשר לזמן מסויים, לבטל את התוקף.
לכן החלב פג תוקף, כי חלף הזמן שנקבע מראש.
לעומת זאת תוקף תקנות עטיית מסיכה פקע, כי הממשלה ישבה והחליטה כך. אבל אם הממשלה החליטה מראש שתוקף התקנות הוא לחודש, וחלף החודש, אז פג תוקף התקנות.

trilliane

Well-known member
מנהל
תפוגה קשורה לזמן. פג תוקף מציין תוקף שנקבע לו מראש משך זמן, והוא חלף.
פקיעה קשורה לסמכות ולא לזמן. פקע תוקף מציין תוקף שמסתיים כי מי שקבע את התוקף החליט, בלי קשר לזמן מסויים, לבטל את התוקף.
לכן החלב פג תוקף, כי חלף הזמן שנקבע מראש.
לעומת זאת תוקף תקנות עטיית מסיכה פקע, כי הממשלה ישבה והחליטה כך. אבל אם הממשלה החליטה מראש שתוקף התקנות הוא לחודש, וחלף החודש, אז פג תוקף התקנות.
"פג תוקף" אינו מושג תקני, זה לא שם עצם (יש לומר תאריך תפוגה, כפי שצוין לעיל) וגם לא שם תואר אלא פועל וש"ע. פג תוקף = התוקף פג. אם תאריך התפוגה שעל המזון הגיע, הרי שתוקף המוצר פג (אבל לא תקין לומר שהמוצר "פג תוקף").

קלייטון.ש

Well-known member
"פג תוקף" אינו מושג תקני, זה לא שם עצם (יש לומר תאריך תפוגה, כפי שצוין לעיל) וגם לא שם תואר אלא פועל וש"ע. פג תוקף = התוקף פג. אם תאריך התפוגה שעל המזון הגיע, הרי שתוקף המוצר פג (אבל לא תקין לומר שהמוצר "פג תוקף").
פג-תוקף הוא שם תואר, כמו "מקולקל".
האם החלב הוא רק פג תוקף או שהוא ממש מקולקל?

trilliane

Well-known member
מנהל
פג-תוקף הוא שם תואר, כמו "מקולקל".
האם החלב הוא רק פג תוקף או שהוא ממש מקולקל?
לא הוא לא. "פג" הוא פועל בעבר, ו"תוקף" הוא שם עצם.
פג תוקף המוצר = תוקף המוצר פג

הערך המילוני הזה אכן לא ברור די צורכו, פניתי לאקדמיה בנושא.

trilliane

Well-known member
מנהל
הערך הוסר. טוב. ומה עם הביטוי "פג תוקף", יצא מהשפה העברית?
נראה שעברית היא שפה קשה גם לוועד ללשון העברית.
הביטוי חי וקיים, אבל הוא עדיין פועל ושם עצם... והדרך התקינה להשתמש בו במשפט היא "פג תוקף המוצר", למשל.
אם משתמשים בו כתואר ("מוצר פג תוקף" במקום "מוצר שפג תוקפו" או "מוצר שתוקפו פג") בשפה לא רשמית – מילא;
אם משתמשים בו כשם עצם (במקום "תאריך תפוגה") זו כבר עילגות בלתי נסבלת בעיניי.

קלייטון.ש

Well-known member
הביטוי חי וקיים, אבל הוא עדיין פועל ושם עצם... והדרך התקינה להשתמש בו במשפט היא "פג תוקף המוצר", למשל.
אם משתמשים בו כתואר ("מוצר פג תוקף" במקום "מוצר שפג תוקפו" או "מוצר שתוקפו פג") בשפה לא רשמית – מילא;
אם משתמשים בו כשם עצם (במקום "תאריך תפוגה") זו כבר עילגות בלתי נסבלת בעיניי.
בסדר אבל אני מתייחס כרגע לבחירה של האקדמיה.
בעקבות פנייתך (כוח ההשפעה שלך שם מרשים אותי בלי גבול) באקדמיה בחרו להסיר לגמרי את המונח שכבר נכלל במילון שלהם.
אני ציפיתי וקיוויתי לא שיסירו מונח שקיים בשפה, אלא שיבהירו אותו אם יש מה להבהיר.
מתגובתם ניכר שהם מסכימים איתך שיש בעיה במונח. אבל למחוק לגמרי לא עוזר.
מצד שני אולי הוא נכנס לדיונים ונקבל הבהרות בהמשך.

trilliane

Well-known member
מנהל
בסדר אבל אני מתייחס כרגע לבחירה של האקדמיה.
בעקבות פנייתך (כוח ההשפעה שלך שם מרשים אותי בלי גבול) באקדמיה בחרו להסיר לגמרי את המונח שכבר נכלל במילון שלהם.
אני ציפיתי וקיוויתי לא שיסירו מונח שקיים בשפה, אלא שיבהירו אותו אם יש מה להבהיר.
מתגובתם ניכר שהם מסכימים איתך שיש בעיה במונח. אבל למחוק לגמרי לא עוזר.
מצד שני אולי הוא נכנס לדיונים ונקבל הבהרות בהמשך.
אין לי שום כוח השפעה באקדמיה; לכל אחד יש כוח לתקן ולשנות בעיה שהוא נתקל בה.
זה לא "מונח קיים בשפה", זה צירוף מילולי לחלוטין של פועל וש"ע (פג תוקף = התוקף פג), ולכן מלכתחילה ערך די מיותר.
הסיבה היחידה לכלול אותו היא אם באמת נוצר כאן משהו חדש, למשל חלק דיבר אחר.
המילון באתר האקדמיה לא רק מתאר, הוא מילון שמתיימר לשמור על עברית תקנית (ולראיה, הבאת אותו כראיה).
לא היה בערך חלק דיבר, ולהבנתי, הואיל וזה לא משהו שאפשר היה סתם לעדכן או לתקן בלי שהאקדמיה תדון בו, הסירו את הערך.

נוף-צלול

Active member
לא הוא לא. "פג" הוא פועל בעבר, ו"תוקף" הוא שם עצם.
פג תוקף המוצר = תוקף המוצר פג

הערך המילוני הזה אכן לא ברור די צורכו, פניתי לאקדמיה בנושא.
נראה קצת מוזר, הלא כן: פג - שעבר זמנו; פג - ש(נולד) בטרם זמנו

trilliane

Well-known member
מנהל
נראה קצת מוזר, הלא כן: פג - שעבר זמנו; פג - ש(נולד) בטרם זמנו
זו לא אותה מילה ולא אותו שורש.

פָּג (פועל, בניין קל) משורש פ-ו-ג (שם הפועל לפוג). עוד מאותו השורש: הפיג (את העמימות) בהפעיל, התפוגג בהתפעל (מבלבל כי ע"ו וע"ע נוטות זהה בבניינים הכבדים) ושמות עצם כמו תפוגה, הפוגה.

פַּג (ש"ע) משורש פ-ג-ג, הוא פרי בוסר ("התאנה חנטה פגיה" בשיר השירים) ומכאן בהשאלה גם תינוק שנולד טרם זמנו.

נוף-צלול

Active member
זו לא אותה מילה ולא אותו שורש.

פָּג (פועל, בניין קל) משורש פ-ו-ג (שם הפועל לפוג). עוד מאותו השורש: הפיג (את העמימות) בהפעיל, התפוגג בהתפעל (מבלבל כי ע"ו וע"ע נוטות זהה בבניינים הכבדים) ושמות עצם כמו תפוגה, הפוגה.

פַּג (ש"ע) משורש פ-ג-ג, הוא פרי בוסר ("התאנה חנטה פגיה" בשיר השירים) ומכאן בהשאלה גם תינוק שנולד טרם זמנו.
תודה רבה! למדתי. תודה.

hada12

Member
פקיעה לדעתי קשורה בעצבנותכלומר בתור יצורים אנושיים יש לנו פקעת עצבים, כלומר העצבים מתחילים להתפקע = להתפרק

למעלה