תפקיד המועצות האזוריות

ש מים

New member
תפקיד המועצות האזוריות

מצטער על פתיחת שרשור חדש, אבל יש נושא ספציפי שלדעתי עשוי להתפתח לשרשור שיש לו זכות לעמוד בפני עצמו:

בהמשך לשירשור הארוך והמרתק בנושא "עיריית על לגוש דן", היו חבר'ה שהעלו את רעיון/נושא "עיריית על-על" (
), כזו הכוללת בתוכה גם שטחים פתוחים בהיקפים נרחבים. ובכן, אני מצדד באלה שאינם מסכימים לרעיון זה. על השטחים הפתוחים והחקלאיים, השוכנים בין הגושים הבנויים, אחראיות היום (ולדעתי זה צריך להיות גם תפקידן בהמשך. לפחות כל עוד החקלאות מתקיימת בארץ) המועצות האזוריות.

משפט המפתח הוא:"כל עוד החקלאות מתקיימת בארץ"

הסבת שטחי חקלאות לשטחי בניה, מסחר ואזורי תעשיה - מקטינה את לגיטימיות השליטה של המועצות האזוריות.

בכלל החקלאות הבנויה על שטחים נרחבים, הולכת ומצטמצמת. גידולי השדה עוברים לגדולים בחממות מתקדמות ו/או לגידול מטעים.
אלפי דונמים, שהיו בשרות החקלאים מצטמצמים לעשרות או מאות דונמים והשטח הפתוח בשמוש החקלאות פוחת והולך.

ההעברה ו/או שילוב של מועצות/עיריות (ערביות ויהודיות) כחלק מאזורי התעשיה הקיימים/מוקמים בשטחי המועצות האזוריות, תתרומנה רבות לרווחתן ולפתוחן.

ציוניסט

New member
יש משהו לא ברור במועצות האזוריות

בעיר יש לכידות כלשהי שמאפשרת לראש העיר ולחברי המועצה להסתכל במבט כולל על טובת העיר, אך במועצות אזוריות מדובר באוסף יישובים, לפעמים חסר כל קשר, שההחלטות העיקריות שלהם במועצה זה בעיקר מי יקבל יותר כסף. בניגוד לעיר שפיתוח שכונה מביא שדרוג גם לשכונות הסמוכות, במועצה אזורית, הקשר הוא די דל.
אולי יש מקום מלבד המועצה לקשר יותר בין יישובים והערים הסמוכות להם.

ש מים

New member
לא נראה לי...

לדעתי דווקא ההיפך הוא הנכון:
במועצות האזוריות כל ישוב בוחר את נציגיו, המחוייבים לו (אתה יכול להשוות זאת לעיר, בה לכל שכונה יש נציגות במועצת העיר. ברור שלנציגות זו יש יותר מחוייבות מאשר ל-"סתם" חבר מועצה. מסכים איתי?). ראש הרשות נבחר ע"י כלל התושבים, ממש כמו בכל רשות מקומית.

ש מים

New member
אינטרסים משותפים

לנקודה נוספת שהעלית:
גם במועצות אזוריות יש אינטרסים משותפים. למשל:
- החינוך.
- התרבות.
- החקלאות/הכלכלה.
- איכות הסביבה (ראה ההתגייסות במ.א חוף הכרמל ועמק חפר כנגד מתקן הגז היבשתי, למשל).
- ועוד...

אז נכון שישנם אינטרסים ישוביים (ממש כמו שבעיר יש "אינטרסים שכונתיים"), אבל יש גם אינטרסים כלליים, בעלי מכנה משותף רחב יותר, המאחד/נוגע לכלל תושבי המועצה.

ציוניסט

New member
אבל מטרת הנציג הישובי היא בעיקר להעביר כספים

ליישוב שלו. ההתעסקות של המועצה בנעשה ביישובים יחסית מוגבלת - בעיקר משום שלכל יישוב יש וועד משל עצמו שמנהל אותו. וכן, גם הרבה פעמים חינוך (גן ויסודי בעיקר) ותרבות משל עצמו.
אני לא חושב שאפשר להשוות יישובים במועצה לשכונות בעיר, המועצות פרושות על שטחי ענק ואין את הלכידות והריכוזיות שיש בעיר.
אם במועצה יש קשר בין כל היישובים ואינטרסים פיסיים משותפים כמו פארק משותף, כביש משותף, תח"צ סדירה בין היישובים שמאפשרת קשר בין אנשים - אז באמת מה שכתבתי לא רלוונטי.

ש מים

New member
"בעיקר להביא כספים"??

איך הגעת למסקנה הזו??

מעבר לכך המסקנות שלך לוקות לדעתי בהבנת והכרת התחום והמרחב, ומבוססות יותר על "שמועות" מאשר על נתוני אמת. לדוגמא: הטענה בדבר "הלכידות היישובית/מרחבית" עומדת בסתירה גמורה לעובדות. ע"ע המאבקים נגד חוות הגז, של תושבי מ.א חוף הכרמל ועמק חפר, או המאבק נגד האנטנות של תושבי מ.א מנשה.
כמו-כן, "קשרים פיזיים" הינם חלק זעיר מהמאחד ומלכד ומשותף לתושבי המועצות האזורים. העובדות והמחקרים מוכיחים שדווקא מכנים חברתיים הם המאחדים ויוצרים קשרים וקהילות.

ציוניסט

New member
הבהרות

יכול להיות ששגיתי והכללתי יותר מדי אבל מניסיון אישי שלי, לא פעם תפקיד הנציג היישובי, בעניין הכספים לפחות היה לנסות ולהעביר כמה שיותר ליישוב ממנו הוא בא.

נכון שהמועצות מחליטות על עוד נושאים רבים אבל אני דיברתי במיוחד על עניין חלוקת הכספים. ראיתי אפילו ראשי מועצה שמצ'פרים יישובים שמצביעים להם ומחרימים אחרים.

ובעניין הקשרים הפיסיים,הרי מועצה שפרושה על שטחי ענק לא תמיד מאבק של מספר יישובים קשור ליישובים בעבר השני של המועצה.

ואם אני טועה, אין לי כנובן בעייה עם כך, אני גולש בפורום גם מתוך רצון ללמוד

עוזי ק

New member
אם במאבקים מתמצה שיתוף הפעולה אז כנראה באמת

אין מה שמחבר.
המאבקים מונעים על ידי NIMBY שהוא מניע עוד יותר חזק מכסף, אף שבימינו בחלק משמעותי מהמקרים גם הוא קשור בכסף = ערך הנכסים.

אבל בסופו של דבר למה צריך שיהיה מכנה משותף?
אחד היתרונות של המועצות האזוריות שהן, אמורות לפחות, לאחד שונים.
מצד אחד לאפשר לכל ישוב לחיות לפי דרכו, מצד שני לייצר את המכנה המשותף לאיזור ודאוג לענייניו בפני השלטון המרכזי.

ש מים

New member
לעוזי ולציוני

1. ציוניסטי: בפוליטיקה כמו בפוליטיקה: כל בעל כח/ראש רשות נחות וגרוע דואג לטפח את מקורביו. זה נכון בפוליטיקה האירגונית - במקום העבודה, זה נכון בעיר ובקיבוץ, נכון במועצות אזוריות וקיים לצערי גם בפוליטיקה הארצית (מישהו אמר ש"ס ולא שמעתי?).
2. נכון. אתה צודק. מטבע הדברים "מאבקים חיוביים" לא תופסים מקום בכותרות העיתונים. לכן למשל לא שמעת על פרוייקט שבילי האופניים של המועצה האזורית מנשה, לא כל פרוייקט שבילי האופניים של מ.א מגידו ולא על פרוייקט החיזוק הקהילתי של המועצה האזורית מטה-אשר. אני הבאתי בכוונה את הדברים/נושאים שסברתי שיהיו מוכרים לרוב החברים בפורום.

אתה פשוט אינך מכיר את פעילות המועצות האזוריות

בנוסף לאינטרסים היחודיים של כל ישוב וישוב - רב המשותף על המפריד
ראה התייחסות ש.מים לנושא בהמשך

Yaron Livne

New member
אני לא חושב שהעניין הוא איזה סוג שטח זה

אלה מה הזיקה של האיזור לעיר הראשית. אם יש רוב של יוממים או אנשים שקשורים מאוד לעיר, הגיוני שתהיה להם השפעה על מה שקורה ושמה שקורה יכלול גם אותם. לא?

ש מים

New member
לא ממש

עיר לא יודעת לטפל בסוגיות חקלאיות. "לא יודעת" ולא מעוניינת.
זו רק דוגמא אחת. העניין הוא שיש מה שהוא שאני מכנה "אוריינטציה": השאיפה של כל עיר היא לגדול ולבנות. זו לא השאיפה של מועצה אזורית (גם אם זה נראה כך, למראה כל מרכזי הקניות שהחלו לפרוח בראשית שנות ה-90').

Yaron Livne

New member
ובאשר לישראל, אני באמת תוהה אם אולי המדינה

היא כבר עיריית העל ורק צריך להעביר לה (למשל למשרד התחבורה אם מדברים על תחבורה וכו...) עוד כוח.

למעלה