תפקיד המרפא בעיסוק בגן הילדים
לדפנה שלום וברכה! ראשית, שמחה אני לראות שיש התייחסות בלימודי הריפוי בעיסוק בנושא שיתוק מוחין. נושא שנמצא בחיתוליו בארץ ומוזנח מבחינת הידע והטיפול של אנשי המקצוע בתחומי הרפואה. אינני מרפאה בעיסוק. ברצוני להתייחס לשאלתך מנקודת מבט של מי שיש לה הפרעה במערכת העצבים המרכזית. הגדרה נכונה ומסברת את האוזן יותר מאשר המונח שיתוק מוחין. סיימתי את גן הילדים לפני הרבה שנים. כך שאתם יכולים לנחש את גילי. בתקופה שאני הייתי בגן הילדים נושא האבחון והמודעות בריפוי בעיסוק לא היה מפותח כמו היום. אבא שלי היה המרפא בעיסוק שלימד אותי לקשור את שרוכי הנעליים... בדיעבד, בחלוף השנים , כאשר אני בוחנת את תפקודי היומיומיים - מה שנקרא בשפה המקצועית ADL, אני מצטערת על כך שלא לימדו אותי הרבה דברים ע"י מרפאה בעיסוק כמו: עצמאות בחדר השרותים: היגיינה אישית, מעבר מכסא גלגלים למושב האסלה, לבוש - מכנסיים, חולצה, מעיל, רכיסת כפתורים, סגירה של רוכסן ופתיחתו. עד היום אני מתקשה בגילי המבוגר לסגור באופן עצמאי את רוכסן המעיל או הקפוצ'ון בחורף. לימוד ותרגול קשירה של שרוכי נעליים והתרתם. או לחילופין שימוש בצומדנים (סקוטצ'ים) הרגלי אכילה ליד שולחן - ישיבה נכונה ליד השולוחן. אני יכולה לספר לך, שכתוצאה מישיבה לקוייה ליד שולחן במשך שנים, אני סובלת היום מעקמת בעמוד השדרה. בעניין זה יש להוסיף התאמת ישיבה נכונה ליד שולחן עם כסא ושולחן מתאימים ואמצעים נוספים כמו תמיכות מיוחדות. (בנושא זה כדאי לבקר ולהתייעץ עם המרפאים בעיסוק במילבת ובמעיין - אלין ירושליים) נימוסים ליד שולחן האוכל - שמירה על סביבת אכילה נקייה, נקיון אישי, שימוש בסכין ובמזלג. שוב תוך התאמת אביזרים מיוחדים לכל מטופל באם יש צורך בכך. לימוד פעולות במטבח שמסייעות במוטוריקה עדינה, תיאום עין-יד, הדחת כלים, מריחת פרוסה בממרח כלשהו, קילוף ירקות וחיתוכם, לישת בצק, לימוד מעברים - מעבר מכסא רגיל לכסא גלגלים, מעבר מכסא גלגלים לרצפה, פעולות הקשורות לפעילויות בגן במשך היום: בגן גוזרים ומדביקים הרבה. אם יש ילד שמתקשה בגזירה - התאמת מספריים מיוחדים המתאים למוגבלויות שלו. אחיזה נכונה של עפרון וטושים. כתיבה נכונה - ויסות לחץ על כלי הכתיבה, התייחסות לויסות כח וטונוס שרירים. דברים שקשורים במוטריקה עדינה - הדבקת מדבקות, הדבקת קיטניות, קונפטי וכיו"ב. נושא של קשב וריכוז. השתלבות בפעילויות בחצר הגן משחק בחול - מתקני חצר המתאים לילדים עם מוגבלויות. נושא המגע עם חול. ואוליי עוד דברים שלא חשבתי עליהם או שכחתי אותם. דבר חשוב נוסף מצורף בזה קישור לפורום זכויות ומוגבלויות נכים, מנוע תפוז. קישור להודעתו של אבי סלומה - נכה משיתוק מוחין פעיל מאוד בציבור הנכים במיצוי זכויות ובעזרה לנכים. אבי הקים את "אנשים" אירגון נכי שיתוק מוחין. מומלץ מאוד ליצור עימו קשר לגבי שאלתך ולגבי נושא שיתוק מוחין בכלל. בהצלחה בלימודייך.