תצפית מעניית בחולות ניצנים

צפע100

New member
תצפית מעניית בחולות ניצנים

ביום חמישי בלילה (25.11.11) נצפו בחולות ניצנים מטבעון מדבר (40 ס"מ) וישימונית חולות. בנוסף בבוקר נראו עיקבות טריים של נחש חולות. הטמפרטורה בחוץ היית 14-13 מעלות (!) למישהו יש הסבר?
 

צפע100

New member
ממה שהבנתי עד היום נחשים לא פעילים בטמפ' כאלה

תוכל בבקשה לשפוך לי אור על הנושא?
 

qwaega

New member
ישנם מינים מסויימים של נחשים (וזוחלים אחרים)

שמסוגלים להיות פעילים גם בטמפרטורות האלה--למשל פתן שחור,עין חתול אפור,נחש חולות ועוד...זה בהחלט ידוע,באשר ללמה זה קורה--זה אניח למומחים לענות...
 

galvin

New member
טמפרטורה והשפעתה

קצבם ויעילותם של תהליכים ביוכימיים רבים המתרחשים בגוף החי מושפעים מאוד מהטמפ' בה הם מתרחשים, מסיבות שונות. הדבר נכון בכל האורגניזמים המוכרים. ישנן (רוב) קבוצות בעלי חיים אשר מגלות גמישות גדולה יותר, ולהם טווח טמפ' רחב בהן הם מסוגלים להמשיך לתפקד ביעילות. אלו הם יצורים "בעלי דם קר", הטרותרמיים. אלו רוב היצורים המוכרים, והדוגמאות לכאלו מגוונות ורבות- ממיקרואורגניזמים, דרך חסרי חוליות ועד בעלי חוליות, כגון רבים מהזוחלים והדגים. טעות היא לחשוב שכל היצורים "בעלי הדם הקר" דומים בטמפ' הפעילות המיטבית שלהם, ובפרט שכל הזוחלים אינם פעילים בטמפ' "קרות". הרי ישנם זוחלים מדבריים וזוחלים טרופיים, זוחלים של אוקיאנוסים וזוחלים של מקווי מים מתוקים וכו' וכו'. משק הטמפ' בכל אחד מבתי הגידול האלו שונה מאוד, הן בטמפ' המינימום-מקסימום, והן בקצבי ההשתנות היומיים והעונתיים. בהתאם, שונות העדפות הטמפ' לפעילות של מינים מבתי גידול אלו, וגם של מינים באותו בית גידול! טמפ' אידאליות לפעילות חרדון צב, כמובן אינן אידאליות לפעילות צב ים ירוק. ובכל זאת אנחנו לא מופתעים שצבי ים פעילים בטמפ' הנמוכות של מי האוקיאנוס. גם בתוך אותו בית גידול, ישנם מינים עמידים יותר לטמפ' נמוכות, וכאלו שעמידים פחות. בפרט, טמפ' האוויר אינה תמיד משקפת את טמפ' הגוף של הזוחל. נחש ממין מסוים ששוהה במחילה עמוקה בחול יכול לצאת לפעילות בלילה קריר, הודות לחום שספג במחילתו. מינים אחרים לא יצאו לפעילות באותו לילה, ייתכן מכיוון שאינם חיים במחילות, ייתכן ומכיוון שטמפ' הסף לפעילותם גבוהה יותר, וכו'. -- לא הייתי בטוח איזה חלק של הענין לא מסתדר לך, לכן עניתי קצת בכמה כיוונים. מוזמן למקד.
 

tesnake

New member
הי גל מה קורה? אני מסכים עם כל הכתוב מעלה למ

עט (ותרשה לי להיות "גלויני" ולנסות לדייק) המונח הטרותרמיות לגבי רוב הזוחלים. לדעתי המונח המתאים יותר הוא פויקילותרמיות או אקטותרמיות . הטרותרמיות היא תכונה שמתאימה ליצורים שיודעים להעלות את טמפרטורת גופם(או של חלקים מגופם) ללא תלות בטמפרטורת הסביבה באמצעים מכאניים ופיזיאולוגיים, במצבים מסויימים גם להפחית במטבוליזם שלהם וכתוצאה מכך להשתוות לטמפרטורת הסביבה. נתקלתי במונח הזה אחרי ההרצאה שנתן ערן עמיחי בכנס החברה הזואולוגית שעבר, על המחקר על עטלף החרקים פרספון. כשקראתי קצת על תופעת החריפה בעטלפים. אני יודע שחלק מהפיתונים יודעים להרעיד את גופם בעת הדגירה ועונים על ההגדרה. חוץ מהם כמדומני אין אף חבר ממחלקת הזוחלים שיכול להתאים להגדרה. לילה טוב, איתי.
 

galvin

New member
פיסיולוגי?

אני לא מכיר דרישה שהאמצעי יהיה פיסיולוגי, אלא יכול להיות התנהגותי. והרי בשעת פעילות טמפ' גופם של זוחלים גבוהה מטמפ' הסביבה, לעתים במידה ניכרת. בכל אופן, במידה ואני טועה בענין זה- נסכים על אקטותרמי.
 

tesnake

New member
אכן, בהטרותרמיים חימום הגוף הוא פיזיולוגי וב

אפשרותם להעלות את טמפרטורת גופם(ביחס לסביבה) באמצעות העלאת המטבוליזם שלהם והורדת טמפרטורת הגוף(או השוואתה לטמפרטורת הסביבה) בהורדת המטבוליזם. ראה ערך עטלפים, גלגו, פינגווינים, צבי ים גלדיים(אמצעי מכאני) ועוד. יש סה"כ 40 מינים של יונקים ו16 של עופות אשר מתאימים להגדרה. קישור לויקי בנושא. קישור לאבסטרקט של תסקיר בנושא.
 

tesnake

New member
כשחיפשתי מידע קונקרטי לגבי הטרותרמיות

כדי לענות לך היום מצאתי מידע על עוד זוחל (צב ים גלדי) שהוא הטרותרמי- הרחבתי את הדעת - תודה
 

צפע100

New member
אם הבנתי נכון אז

זה לא נכון להגיד שזוחלי ארצנו, מי שעמיד לקור יותר ומי שפחות, ישנים שנת חורף אלא הם פשוט בתפקוד חלקי ויום חמים בחורף יכול להוציא אותם כמובן בהתאם לתחום הסבילות שלהם? האם נצפים זעמנים שחורים בוגרים באמצע החורף? (כמובן חוץ מהכח האפור שישן שינה אמיתי). בנוסף האם למשל אותו מטבעון שהצליח לתפקד בטמפ' הנ"ל לא מסתכן שאחרי שהוא יאכל טרף יבואו ימים קרים יותר ויפגעו בכושר העיכול שלו וגירמו לו למות? עד כמה זה מסכן את אותם זוחלים שפעילים בחורף? מצטער על כל השאלות זה ממש מתעניין אותי
 

galvin

New member
כדאי להסתכל על זה הפוך,

הזוחל לא "יודע" שהוא בתרדמת חורף, ו"מחליט למרוד", ולצאת לפעילות בכל זאת, כי הוא זוחל ש"חי על הקצה". -אם- המין המדובר הוא לא מין שמקיים תרדמת חורף, או -אם- הטמפ' בעונה עוד לא נמוכות מספיק על מנת שיפסיק פעילות, וכו'- אז אתה עשוי להתקל בפרטים ממין זה מקיימים פעילות מסוימת. אם נתקלת בו, הרי שהוא עוד מסוגל לקיים פעילות. יוצא דופן לכך הם פרטים שהופרעו ממסתורם, למשל ע"י גשם או עבודות עפר, ואכן יוצאים ממסתורם מחוץ לטווח הטמפ' הרצוי. כפי שציין לירי אין זה אומר שמדובר בפעילות רגילה, אלא זו עשויה להיות פעילות חלקית, בתדירות נמוכה יותר, או של חלק מההתנהגויות בלבד. כך למשל רבים מהמינים יפסיקו לאכול כשהטמפ' נמוכה מדי, וזהו חלק מסל ההתאמות שלהם לבית הגידול. זה בניגוד לזוחלים בשבייה, שאתה יכול לגרות לאכול אף שהתנאים לא מתאימים. (למשל, מטבעון אחרי שניזון אינו נותר בחוץ על החול הקר לעכל, אלא נסוג למחילה מבודדת יותר. אם לא תעניק משרע תנאים כאלו בשבייה, הרי שאתה יכול לעודד לאכול בטמפ' קרה אבל לא לאפשר עיכול בסביבה מתאימה).
 

qwaega

New member
לצפע100

אז ככה; לגבי פעילות נחשים בחורף--במקומות בהם החורף אינו קשה במיוחד,וישנם ימים חמימים מדי פעם,הזוחלים פשוט מורידים פעילות,וניתן בהחלט לראות בימים שמשיים זעמנים שחורים,צפעים וכו' יוצאים ומשתזפים להם...כמובן,רובם אינם אוכלים,שכן הקור עשוי להאט את חילוף החומרים שלהם ולפגום בתהליך העיכול. המטבעון שראית כנראה-כמו שכתב גלוין-היה במקום בו הטמפרטורה הייתה קבועה יחסית,או שהספיק להתחמם במידה מהשמש,ולכן יצא לפעילות.
 
למעלה