תקוע ומבקש עזרה (משפחת חסין) - לא יודע איפה וכיצד לחפש מידע חדש

AnEmuIguess

New member
שלום רב,

לא מזמן התחלתי לבנות עץ-משפחה משלי, אולם אחרי שתשאלתי את סבא וסבתא והוספתי את כל מה שהם ידעו, אני נתקעתי בבעיה: אני לא מוצא שום מידע באינטרנט. ישבתי כל היום על JewishGen, וסתם חיפושים ברשת, ועד עכשיו לא מצאתי אפילו חוט מקשר אחד בין הדורות המאוחרים והמוקדמים יותר.


אני כרגע מתמקד רק בענף של משפחת חסין (רוסית: Хасин), שנראה כך:

1689810666192.png

למעשה, אחרי אפנאסי (ארתור, יוחנן) חסין, אני מסתמך רק על זיכרונו של סבא שלי. הוא כמובן זוכר את שמם של סביו, אבל מעבר לזה המידע מאד שטחי:

סבא-רבא-רבא, דוד יפימוביץ' חסין (כנראה 1888-1943) נולד בבלארוס ומת באוזבקיסטן, כנראה במהלך פינוי כלשהו. הוא התחתן עם מריה/מרים (מאניה) שליפנסון, שלפי מה שאנחנו יודעים הייתה קרובת משפחה של סמואל (שמואל) שליפנסון – עובד נ.ק.ו.ד. שעינה והוציא להורג את כל מי שהואשם בריגול, עד שגם אותו האשימו בריגול והעמידו מול כיתת יורים.

בכל אופן, ידוע רק ששם אביו היה יפים, ועד כמה שהבנתי יפים זה בעצם "חיים", ובדרך זו מצאתי איזה שלמה-חיים חסין שאני לא בטוח לגביו.

תודה.
 
נערך לאחרונה ב:

שרי סילבר

Active member
אגב השמות יפים וחיים, אצלי באחד העצים מופיע מישהו ששמו היה יפים, והשם העברי חיים יצחק.

אשר לחיפושים: האם ניסית לחפש באתר של יד ושם? אולי מישהו מהמשפחה מסר דפי-עד? זה אמנם לא מרחיק לכת עד למאה ה-19, אך יש שם לעיתים רמזים אודות המקום הספציפי ממנו מגיעה המשפחה (לעיתים עיירה קטנה, ולא סתם "בלארוס"). כדאי לחפש לא רק בין השמות אלא גם בארכיון המסמכים שלהם. בנוסף, מכיוון שהמידע לא חופף, כדאי לחפש גם באתרים נוספים העוסקים בשואה (ולא רק בנספים אלא גם בניצולים ובכל מקרה יש שם לעיתים כרטסות שמכילות מידע לא מועט, לעיתים גם אודות דורות קודמים):

מוזיאון השואה בוושינגטון: מוזיאון השואה בוושינגטון
מאגר באד ארולסן: מאגר באד ארולסן

אנסה בהמשך לבדוק אם יש עוד מאגרים (עיתונות רלוונטית, למשל), שאולי ניתן למצוא בהם מידע. מקווה שמי שמתמצא במחקר באיזורים הרלוונטיים יוכל לסייע.

|בהצלחה|
 

AnEmuIguess

New member
אנסה לחפש ביד ושם. פשוט לא חשבתי בכיוון הזה. מלבד דוד חסין, זה שנפטר בקזחסטן מסיבות לא ברורות, כולם שרדו. למרות שלא יודע אם לדוד חסין היו עוד קרובי משפחה (אחים, בני דודים, וכו'). בנוסף לכך, הם נשארו בבריה"מ עד סביבות 1993 ולאחר מכן עברו בעיקר לגרמניה (רק בודדים עלו ארצה או נשארו ברוסיה), כך שאני בספק שהם מסרו עדויות ליד ושם באופן אישי.

תודה!
 
נערך לאחרונה ב:

שרי סילבר

Active member
כאמור, ביד ושם, אם מחפשים בארכיון-המסמכים (ולא רק במאגר-השמות של הנספים), עשויים לצוץ, למשל, פרקי-זכרונות שנמסרו ע"י אנשים. בנוסף, כפי שהזכרתי, מכיוון שהמאגרים לא חופפים, כדאי לחפש גם במאגרים הנוספים שהזכרתי. לעולם אין לדעת מה יצוץ. בנוסף, כל המאגרים הללו דינמיים, כך שנוספים עוד חומרים עם הזמן, וכדאי לשוב מפעם לפעם ולערוך שוב חיפוש.

מציעה גם לחפש באתר העצום של אירופאנה. לפרויקט שותפות מדינות רבות (גם ישראל). זהו מאגר שמכיל, בין השאר, ספרים, עיתונים, תמונות וגם מכתבים. בשעתו נברתי רבות באתר, וגיליתי 2 מכתבים שכתב בן-משפחה שהיה מראשי הקהילה היהודית בטבריה במאה ה-19 (המכתבים עצמם מצויים באיזה ארכיון בשבדיה.). צריך לקחת בחשבון שיש לנסות צורות-כתיב שונות, גם שגויות, ובכל מקרה כדאי לנסות לחפש הן בעברית והן בלועזית. הנה הקישור לאתר: אירופאנה

לסיום, עד כמה שזה יישמע מוזר, זה לא. בעבר כבר הועלה הנושא בפורום, ואני אישית לא פעם מצאתי אוצרות של ממש באתרים למכירות פומביות. אנשים "מתפטרים" מאוצרות משפחתיים, וכך ניתן למצוא באתרים הללו מסמכים רשמיים, תמונות משפחתיות, מכתבים ועוד אוצרות נפלאים עבור גנאלוגים. בד"כ גם אם לא רוכשים את הפריט, ניתן להוריד מהאתר ולשמור. הנה, לדוגמא, אתר חביב עלי, שבעבר נברתי בו לא מעט: Delcampe

נשמח, כמו תמיד, אם תעדכן באם תגלה משהו.

|בהצלחה|
 

אקשט

Member
נראה שאתה בתחילת הדרך, והעץ שהצגת שטוח לגמרי (בכל דור בן אחד). יש סדרה של שאלות שכדאי לך לענות לעצמך (ולאחרים) כדי לנסות לתפוס קצות חוט:
א. האם לדוד חסין הראשון היו אחים/אחיות? אם כן, מה שמם? האם יש למשפחה קשר עם צאצאיהם?
ב. האם לסבא-רבא אפנאסי היו אחים/אחיות? אם כן, מה שמם? האם יש למשפחה קשר עם צאצאיהם?
ג. האם לדוד חסין השני היו/יש אחים/אחיות? אם כן, מה שמם ומה ידוע עליהם? האם יש למשפחה קשר איתם?
ד. מה שם המקום (או שמות המקומות) שבהם חיו הדורות הללו בבלרוס (או בכל מקום אחר)?
ה. מה היה שם המשפחה בדורות ההם (אני מבין שהיום ח' של חסין בפתח. האם כך היה תמיד? או בצירה? או בחיריק?)
 

AnEmuIguess

New member
לצערי, כרגע לא ידוע כמעט כלום על דוד חסין ה-I. הוא נפטר לפני שסבא שלי נולד, ואילו אפנאסי לא הירבה לדבר על עברו. מה שכן, מתברר שלאפנאסי הייתה אחות בשם אנה שחלתה בסרטן ונפטרה בסביבות 1965. לאותה אנה היה בן שסבי שומר איתו על קשר, אז אני מקווה לשאול אותו בנוגע לדוד חסין ה-I (אולי אימו סיפרה לו עליו?). דוד ה-II הוא בן יחיד.

בנוגע לכל השאר - אף אחד לא יודע. הדור של אפנאסי חסין כבר התגורר בשטחה של רוסיה. כנראה מבלארוסיה עקרו לסמולנסק (רוסיה), משם לדאראגאבוש (Dorogobuz. רוסית: Дорогобуж) - שם נולד אפנאסי - ולבסוף הגיעו לבריאנסק, היכן שקבורים לא מעט בני משפחה.

אותו הדבר בנוגע לשם משפחה. אפנאסי רשום בתור Хасин (עם פתח, חאסין) ומאז כולם רשומים כך ומבטאים אותו עם פתח. מה היה לפני אפנאסי? אני לא יודע. אני רק משער ששם משפחתו של דוד חסין ה-I היה גם כן "חסין", אבל בינתיים לא מצאתי שום מידע עליו.

גרסה קצת יותר מעודכנת של העץ (ב-Geni). את שלמה חסין הסרתי עד שאמצא את דוד חסין.

1689969819865.png
 

AnEmuIguess

New member
עדכון נוסף: סבתא של רוזליה חסין (כץ) הייתה חיה שרה מלכין (1868-1950), אשר נולדה לבית חסין.

קרוב לוודאי שיש קשר משפחתי כל שהוא בינה לבין דוד ויפים חסין, לפחות זה מה שסבא שלי אמר. עדיין לא עמדתי על טיבו, אבל יש לי הרגשה שהיא יכולה להיות אחותו של יפים חסין. למה? 1) כי היא מבוגרת ב-20 שנה מדוד חסין, 2) שמותיהם דומים – חיים (יפים) וחיה. יכול שמדובר בצירוף מקרים, ובכל זאת השמות הפטרונים לא מסתדרים, אבל אתן לזה צ'אנס.
 

אקשט

Member
אם מחפשים חסין ביד ושם, אפשר לטבוע בקלות.
בכל זאת דליתי כמה דגים. אולי משהו רלוונטי:

א. יש רשומה של רוזיליה כץ בת יוסף. סמולנסק - טשקנט. ילידת 1919.
מתוך רשימת מפונים.
יש שם צילום טופס שמילאו לה.
ייתכן מאד שזו אם-סבך.

ב. יש עשרות רבות של חסינים מסמולנסק ברשימות המפונים.
אחד - שמו יפים (1928). לפי הגיל, יכול להיות נכד של יפים חסין שלך (כלומר: בן דוד של אפנאסי).
זה דורש כמובן הצלבה ממקור נוסף.
ואחת שמה מריה. ילידת 1893. בת אברהם. הגיעה לאוזבקיסטן. מתאימה אולי למריה שליפנסון-חסין, סבת-סבך.

ג. גם בבריאנסק מופיעים ארבעה חסינים ברשימות המפונים - ראיסה, גריגורי, ברוניסלב ואנטולי. ייתכן שזהו ענף רלוונטי (לפי הגיל יכולה להיות אחות של אפנאסי וילדיה).
בבריאנסק מוזכר גם מויסה שליפנסון. יליד 1889. תיאורטית היה יכול להיות אח של מניה/מריה, אבל הוא בן יוסף, והיא בת אברהם
 

אקשט

Member
1690105480430.png

זה הטופס של רוזיליה כץ.
אני לא בקיא באותיות קריליות. אולי יש כאן מידע שיכול לאושש או להפריך את ההשערה, שזו אמו של סבך.
 

AnEmuIguess

New member
תודה, כבר נתקלתי בטופס הזה. אם אני לא טועה, זה קשור לפינוי לטשקנט (בירת אוזבקיסטן) במהלך מלחמת העולם השנייה. גם דוד חסין היה בפינוי (ונפטר שם), אבל אני לא מצליח למצוא טופס דומה לגביו.

וכן, קרוב לוודאי שזה שייך לרוזליה כץ-חסין.
ואחת שמה מריה. ילידת 1893. בת אברהם. הגיעה לאוזבקיסטן. מתאימה אולי למריה שליפנסון-חסין, סבת-סבך.
אבדוק, אבל מריה בטוח נולדה ב-1891 (כך כתוב על המצבה), ולאביה קראו ייאוסיף (יוסף) - מריה ייאוסיבנה חסין.

גם בבריאנסק מופיעים ארבעה חסינים ברשימות המפונים - ראיסה, גריגורי, ברוניסלב ואנטולי. ייתכן שזהו ענף רלוונטי (לפי הגיל יכולה להיות אחות של אפנאסי וילדיה).
בבריאנסק מוזכר גם מויסה שליפנסון. יליד 1889. תיאורטית היה יכול להיות אח של מניה/מריה, אבל הוא בן יוסף, והיא בת אברהם
1690109678192.png

אכן, משה שליפנסון הוא אחיה של מריה. הוא היה נשוי לורה, ולהם לפחות בן אחד - יעקב שליפנסון, שנפל במלחמה (נעדר מאז 1943).

אבדוק לגבי השאר, אבל אני חושב שכבר נתקלתי בהם במהלך החיפושים, והם ככל הנראה לא קשורים לענף שלנו באופן ישיר.

בכל אופן, תודה רבה על העזרה!
 

שרי סילבר

Active member
העובדה שכתוב על המצבה לא מחייבת בהכרח שהמידע מדויק, ובפרט שהמדובר בתאריך-לידה מאוד מוקדם. יש טעויות גם על מצבות, מה גם שבמאה ה-19 הרישומים היו פחות מדויקים. לעיתים המשפחה לא ידעה גיל מדויק, ומסרה נתון משוער.

לפיכך, לא הייתי שוללת את האפשרות שהמדובר במריה, מה גם שהפער בין המידע החדש לבין הכיתוב על המצבה הוא של שנתיים לערך. כל גנאלוג יספר לך, שלא פעם נתקלים, במיוחד במידע מוקדם מהמאה ה-19 ותחילת המאה ה-20, בפערים בנתונים, ועם פער של שנה שנתיים (ואפילו קצת יותר) הגנאלוגים נאלצים לחיות בשלום.

כך או כך, זו בהחלט סיבה לנסות לאתר עוד ועוד מסמכים ומידע ולהצליב ביניהם.
 

AnEmuIguess

New member
אה כמובן, אני לגמרי מסכים שהתאריך יכול להיות שגוי. הספק בדבריי נובע בעיקר מחוסר ההתאמה בין השם הפטרוני שצוין (אברהם) לבין שם אביה - יוסף/ייאוסיף.
 

שרי סילבר

Active member
גם עם זה הייתי משאירה את העניין על אש קטנה עד שיצוץ משהו שיאשש או שיפריך את האפשרות.

אחת המשפחות שאני חוקרת היתה בין מסיידי ראש פינה. הצאצאים סיפרו על הסבתא של סבתי ששמה היה פנינה (שמה גם מוזכר כפנינה בפרק זכרונות שכתבה אחת מנכדותיה.). אחד האחים של הסבתא רבתא שלי היגר לפריס, ואיתרתי לא מעט תעודות הקשורות בענף הזה שהיגר לפריס. שם, להפתעתי, מופיע שמה של הסבתא של סבתי כלאה, וברור שהמדובר ברישומים של הענף הרלוונטי, כל הפרטים מתאימים לחלוטין.

אנשים נשאו לרוב שני שמות. נכון שפעמים רבות נטו להשתמש בשם אחד יותר מאשר בשני, אבל יתכן שלעיתים נעשה שימוש בשם אחד, ולעיתים בשני. בקיצור: לא לסגור את האפשרות כרגע.

מי אמר שקלים חייו של גנאלוג? :-D
 

AnEmuIguess

New member
:ROFLMAO: אכן, בימים האחרונים עברתי על מאות מצבות, מסמכים, ותמונות, ואני לא יודע כמה עוד המוח שלי מסוגל להכיל לפני שהוא יתפוצץ.

אני חושב שאעצור ברגע שאמצא את דוד חסין ה-I, ומשם אשקול לשכור את שירותיו של גנאלוג מקצועי.
 

שרי סילבר

Active member
לחילופין, אם אתה בתחילת-הדרך (נראה כך ממה שרשמת כאן), אזי בהתחלה יש באמת איזו נטייה להסתער, וזה בבחינת "תפסת מרובה לא תפסת". קל לפספס כשמסתערים על המוני-פרטים, כשלפעמים הלירה נמצאת ממש מתחת לפנס, אבל אנחנו כבר מותשים ולא מצליחים לחבר בין הקצוות.

עדיף לעצור, ולהתקדם כל פעם מעט, אין טעם להסתער על הכול. זה לא מחקר לשבוע/חודש וכו'. גנאלוגיה זה עניין למחקר ממושך, ולמתמכרים שבינינו זה בעצם מחקר לכול החיים.
 
למעלה