תרגום -חמישה סוגים של זן

dream2

New member
תרגום -חמישה סוגים של זן../images/Emo140.gif

פרק 32 – חמישה סוגים שונים של ֶזן בערב יום ראשון אחד, לאחר שעור ב´פרוֹבינץ זֶן סֶנטר´ שאל תלמיד את סוּן-סָּה-סוֹאן-סָן, "כמה סוגים שונים של זֶן קיימים?" סוּן-סָּה ענה, "חמש." "מה הם?" "הם: זֶן ´חיצוני*´, זֶן של ה´אדם הפשוט**´, ´הִינָיָנָה´ זֶן, ´מָהָיָנָה´ זֶן ו זֶן של ה´רכב העליון***´. "התוכל להסביר אותם?" סוּן-סָּה ענה, "מֶדִיטָצְיָה זֶן. זֶן חיצוני* מכיל בתוכו סוגים רבים של מֶדִיטָצְיָה. לדוגמה, מֶדִיטָצְיָה נוצרית, ´אור שמימי´, מֶדִיטָצְיָה טְרָנְסִידֶנְטָלִית וכד´." "זֶן של הדם הפשוט** הוא מֶדִיטָצְיָה בריכוז, מֶדִיטָצְיָה של משחקי דָרְמָה, ספורט, טקס הטה, טיקסי פולחן וכד´. "מֶדִיטָצְיָת הִינָיָנָה היא התבוננות אל הלא-קבוע¹, הלא-טהור והלא-אני¹. "מֶדִיטָצְיָה מָהָיָנָה היא : א) התבוננות הקיום וחוסר הקיום של טיבעה של הדָרְמָה; ב) התבוננות לכך שאין דברים חיצונים מוחשיים ושכל הדברים ריקים; ג) מבת לתוך הקים, הריק והדרך האמץ בנייהם; ד) התבוננות לתוך ההבטים האמיתיים של כל התופעות; ה) התבוננות לתוך ההיתחברות¹¹¹ של כל התופעות אחת בשניה; ו) התבוננות הרואה את שהתופעות עצמן הם מוחלתות (אבסולוטיות)." "השישה הנ"ל משתוות לציטות מה´אָוָטָמסָקָא´ סֹטְרָה : ´אם אתה באמת רוצה להבין את כל הבוּדוֹת של העבר, הווה והעתיד, עליך לראות את טבעו של כל היקום כדבר הנוצר בתודעה (מחשבה) בלבד.´" "ולבסוף, הזֶן של הרכב העליון***, מתחלק לשלושה: זֶן תאורתי, טָדהָגָטָה זֶן וזֶן פטריארכלי (נִכבד)." התלמיד שאל, "איזה מבין חמשת סוגי הזֶן ביא הטובה ביותר?" סוּן-סָּה ענה, " האם אתה מבין את התודעה שלך?" "לא." "כשאתה לא מבין את התודע שלך, כל סוגי הזֶן לא טובים, כשהתודעה מובנת כל סוגי הזֶן טובים." "ברצוני להבין את תודעתי. באיזה סוג זֶן עלי להעזר?" "הבנה של תודעה היא מטרתו של זֶן של רכב עליון." "הזכרתה מקודם שזֶן זה מתחלק לשלושה, מי מהם הטוב ביותר לתרגול?" סוּן-סָּה ענה, "כל השלושה אחד הם ולא שלושה. הבנה אנטלקטואלית של הזֶן היא זֶן הטאורתי. הסגת הריקנות, חיבור התודעה עם היקום היא טָדהָגָטָה זֶן. ´כמות שהוא´ הוא זֶן פטריארכלי. זאת אומר תודעה רגוע, השגת האני הגדול. האני הגדול הוא זמן וחלל אין סופים." התלמיד אמר, "זה מאוד מסובך, אני לא מבין." סוּן-סָּה ענה, "אסביר את זה לך. סֹטְרָת הלב אומרת, ´צורה היא ריק וריק הוא צורה.´ אזיי החומר ממנו אתה עסוי והחמור ממנו עסויים שאר הדברים הוא זהה. התודעה המקורית שלך היא בודהאת בודהא הוא התודעה המקורית שלך." לאחר דברים אלו, הרים עיפרון בידו ושאל, "זהו עיפרון, האם אתה והעיפרון זהים או שונים?" "זהים.", ענה התלמיד. "נכון מאוד, זהו זֶן תאורטי." אמר סוּן-סָּה. "מהוא טָדהָגָטָה זֶן?" "המָהָפָרִינִרוָונָה סֹטְרָה, ´כל היווצרות הם לא קבועות; זהו חוק ההופעה והיעלמות (Appearing & Disappearing), כשהופעה והיעלמות נעלמים גם הם, אזיי זה הקבוע הוא אושר עילעי.´ זה אומר שכאשר אין הופעה או היעלמות בתודעה שליך, התודעה היא אושר עילעי. זוהי תודעה ריקה מכל מחשבה. אז אני שואל אותך שוב: האם העיפרון ואתה זהים או שונים?" התלמיד ענה, "זהים." סוּן-סָּה אמר, " אם תומר ´זהים´ הכה אותך שלושים פעם, עם תומר ´שונים´ אני עדיין אכה אותך שלושים פעם, מה תעשה?" התלמיד לא יכול היה לענות ונעשה מאוד מבולבל. סוּן-סָּה הכה את הריצפה ואמר, "עם תשמור על התודעה שלך איך שהוא עכשיו, זהו טָדהָגָטָה זֶן. האם אתה מבין?" "אני לא יודע" ענה התלמיד. "בתודעה זו של לא-יודע אין בודהא, אין דָרְמָה, אין טוב, אין רע, אין אור, אין חושך, אין שמים, אין אדמה, אין זהה, אין שונה, אין ריקנות, אין צורה, אין כלום. זוהי תודעה ריקה באמת, תודעה ריקה היא תודעה שלא מופיע ולא נעלמת. שמירה על התודע כל הזמן היא טָדהָגָטָה זֶן, מקודם, אמרת שהעיפרון ואתה זהים. ה´זהים´ הזה הוא חשיבה, לכן אמרתי שאכה אותך שלושים פעם. אתה מבין?" התלמיד ענה, "מעט." "מעת הבנה זה טוב, אבל עם תשאל אותי ´האם העיפרון ואתה זהים או שונים?´ אני יכה את הריצפה, כשתבין מדוע הכתי את הריצפה, תבין מהו טָדהָגָטָה זֶן." "תודה, אנה תסביר עכשיו מהו זֶן פטריארכלי?" סוּן-סָּה אמר, "משהוא שאל פעם את זֶן מסטר מָנְג-גוֹנְג ´מה זה בודהיזים?´ מָנְג-גוֹנְג אמר, ´השמים רחוקים, האדמה רחבה.´ האם אתה מבין מה משמעות הדברו?" "אני לא יודע." סוּן-סָּה אמר, "זה נכון. ´כמו שזה´ זו הארה. זֶן פטריארכלי הוא זֶן של הארה. מורה דגול אמר: 1. ´שמים הם אדמה, אדמה היא שמים: שמים ואדמה משתנים בצורה תמידית. מים הם הר, הר הוא מים: מים והר הם ריקים.´ 2. ´שמים הם שמים, אדמה היא אדמה: איך הם יכולים להשתנות? הר הוא הר, מים הם מים: האמת היא כמו שהיא.´ החלק הראשון הוא טָדהָגָטָה זֶן, והשני זֶן פטריארכלי. "אדם פנה אל זֶן מסטר דוֹנְג-סַה, ´מהו בודהא?´ הוא ענה ´שלושה קילו של סבי פישתן.´ השואל לא הבין, הלך לזֶן מסטר אחר ותאר את פגישטו עם דוֹנְג-סַה ושאל, ´מה זאת אומרת "שלושה קילו של סבי פישתן"?´ הזֶן מאסטר ענה ´בצפון יש אורן, בדרום יש במבוק´ , השואל עדיין לא הבין, הלך לחברו שמתרגל זֶן מזה תקופה. חברו ענה לו ´אתה פותח את פיכה, שינך צהובות. אתה מבין?´ ´אני לא יודע.´ ´קודם הבן את התודע שלך, לאחר מכן הכל יעשה ברור´ " לאחר מכן שאל סוּן-סָּה את התלמיד, "אתה מבין?" "כן, תודה." ענה התלמיד. "מה אתה מבין?" " ´כמו שזה´ זה זֶן פטריארכלי." סוּן-סָּה שאל, "מה זה ´כמו שזה´?" התלמיד לא הצליך לענות, סוּן-סָּה צבת את ידו והתלמיד צעק, "אייייייייייי!" "זהו ´כמו שזה.´ מה זה כאב?" "אני לא יודע" "עליך להבין מה זה כאב. אז תבין מהוא זֶן של רחב עליון, ותוכל לראות שכל הדברים בעולם הם האמת." תורגם ע"י גל רובינשטיין * Outer Path Zen ** Common Man Zen *** Utmost Vehicle Zen ¹ Insight Into Impermanence ¹¹ None-self

למעלה