תרגום לעברית של קריקטורה נפלאה (עם הארנבים)

dgilad

New member
תרגום לעברית של קריקטורה נפלאה (עם הארנבים)

פרסמתי בבלוג שלי: http://wp.me/p1K6uX-fX בחלק השני של הפוסט תרגמתי את סדרת הצילומים שמסתובבת ברשת לאחרונה - של הארנבים מרכיבי הפאזל. אנלוגיה נהדרת לבריאתנות מול אבולוציה. תהנו!

prince779

New member
יפה מאד!

אם כי אני בספק אם הפאזל שלנו כמעט גמור. למעשה, לפעמים אני חושב שמדובר בפאזל אינסופי.

dgilad

New member
כן, המציאות מורכבת יותר מכל אנלוגיה

היו הערות חכמות מגולשים בבלוג שלי בהקשר הזה. למעשה יותר נכון לתאר את המציאות כאוסף של פאזלים מקביליים, כל אחד, כשיהיה שלם, יהיה מפה מסוג אחר של המציאות.

זה תיאור מאד שנוי במחלוקת,

כי מה שאתה אומר הוא בעצם... לא, רגע, יש שתי משמויות אפשריות למה שאתה אומר ייתכן שאתה מתכוון ש: א) כל פאזל מתאר את כל המציאות, אבל בצורה שונה מפאזלים אחרים. או ב) שכל פאזל מתאר חלק נפרד מהמציאות האובייקטיבית. אפשרות א' היא סוג של "פוסט מודרניזם" - אין בעצם תיאור נכון ואובייקטיבי של המציאות, יש רק נאראטיבים שונים שאינם מתיישבים זה עם זה. אפשרות ב' היא תיאור של עמדה א-רדוקציוניסטית לגבי המדע: היא מתארת מצב שבו ה"תמונה" של תחם אחד איננה יכולה להתחבר ל"תמונה" של תחום אחר. למשל: תיאור המציאות במונחים פסיכולוגיים אינו יכול להיתרגם לתיאור כזה במונחים ביולוגיים; או שתיאור ביולוגי אינו יכול לעבור רדוקציה מלאה לתהליכים פיזיקו-כימיים. שתי העמדות מאד שנויות במחלוקת, ונמצאות ב"קרב" כנגד עמדה רדוקציוניסטית של המדע שבה דווקא כן אפשר "לחבר את כל הפאזלים" לתמונה אחת של המציאות - לא ו דווקא תמונה שלמה, אבל תמונה אחת עם היגיון פנימי אחד.

dgilad

New member
התכוונתי לאנלוגיה של מפות שונות

לתאור שונה של אותה מציאות. דוגמה - מפה מדינית / פיזית / משקעים / אוכלוסיה / דתית / תחבורה - של אותה מדינה. כל מפה מתארת רובד אחר של המציאות באמצעות סמלים אחרים, כולן נכונות במסגרת המצומצמת שהן מתיימרות לתאר, אף אחד לא סותרת את השניה וכולן מתאימות למציאות ברמה הרלונטית. זה ממש לא פוסט מודרניזם לדעתי. הרי אי אפשר לתאר התנהגות אנושית למשל בנוסחאות של חלקיקים אלמנטריים. יש יותר מדי רבדים ושפות שונות שמפרידות בין הדברים. אולי בהזדמנות אתפלסף יותר

המפות השונות באטלס

אינן סותרות זו את זו - והסיבה שיש בכלל מפות שוות היא רק עניין טכני: בני אדם לא בנויים לקלוט כל-כך הרבה מידע על מפה אחת. אי מקווה שתסכים איתי שאין שום בעיה עקרונית להרכיב מפה אחת שתכיל את כל סוגי המידע שיש לנו על השטח המתואר. היא תהיה מסובכת וגדולה ולא יהיה נעים לטייל איתה, אבל אין בעיה להכין אחת כזו. אז זה באמת לא פוסט מודרניזם, שנינו מסכימים.
אבל: כתבת "הרי אי אפשר לתאר התנהגות אנושית למשל בנוסחאות של חלקיקים אלמנטריים. יש יותר מדי רבדים ושפות שונות שמפרידות בין הדברים." וזה בהחלט נכון עכשיו, אבל (לטענת הרדוקציוניסטים) בעתיד ייתכן שכן נוכל לעשות את זה! מצבנו מהבחינה הזו טוב בהרבה משהיה לפני מאה-מאתיים שנה. אז באמת הביולוג דיבר שפה אחרת מהכימאי, שדיבר שפה אחרת מהפיסיקאי, ועל פסיכולוגיה בכלל לא היה מה לדבר. כיום הכימאית והפיסיקאי מדברים את אותה שפה (הם אולי משתמשים לפעמים במונחים מקצועיים שונים, אבל לשניהם יש אותה הבנה של המציאות - אפשר אולי להמשיל את זה לשתי מפות שכתובות בשפות שונות. באחת כתוב "ארגנטינה" ובשניה ARGENTINA אבל אין מחלוקת ואין בלבול בין השתיים, ורק צריך מילון בשביל לגשר.). הביולוגיה מאד התקרבה לכימיה ולפיזיקה. מדהים לקרוא טקסטים מלפני מאה שנה בסך הכל ולהבין עד כמה האנשים שחיו אז תפשו את שני המדעים הללו כ"עולמות שונים" שאין טעם לנסות ולגשר עליהם. כיום אפילו האנטי-רדוקציוניסט הגדול ביותר לא קרוב בכלל לדעות הללו. גם הפסיכולוגיה מתחילה לדבר במונחים ביולוגיים ואפילו פיזיקליים ("פעילות במוח", "שדרים כימיים" "נוירוטרנסמיטורים"), למרות שאין ספק שיש עוד הרבה דרך עד לתיאור מלא של פסיכולוגיה אנושית במונחים של מדעי הטבע - אם זה בכלל יקרה אי-פעם (גם אני לא בהכרח רדוקציוניסט
). לסיכום: הבעיה של "תיאור התנהגות אנושית במונחים של חלקיקים אלמנטריים" מחולקת בעצם לשתי בעיות אפשריות, אחת "רכה" ואחת "קשה". הבעיה ה"רכה" היא בעיה טכנית: יש יותר מדי חלקיקים אלמנטריים שזזים בתוך בן-אנוש, כך שהתיאור יהיה מסובך מדי". הבעיה ה"קשה" היא בעיה מהותית: לפי הבעיה הזו, אין שום אפשרות לתאר התנהגות אנשוית כחלקיקים אלמנטריים, כי התנהגות אנושית איננה רק סך כל האינטראקציות של חלקיקים אלמנטריים, אלא יש פה "משהו נוסף" (לאו דווקא על-טבעי, אגב) שלעולם לא ייתן לנו לגשר על הפער בין התחומים, אפילו אם כוח החישוב שלנו יהיה אינסופי. אני אוהב לחשוב על ההבדל בין שתי הבעיות כעל ההבדל בין הנסיון של אדם ללכת ברגל ממוסקבה ליוהנסבורג, לבין הנסיון שלו ללכת ממוסקבה לירח. הראשון כעיקרון אפשרי אבל מסובך לאללה. השני לא אפשרי בשום תנאי. רדוקציוניסטים מקבלים את הבעיה ה"רכה" אבל לא את זו ה"קשה". למעשה אפשר לומר שהרבה מהעשייה המדעית נובעת מנסיון לבצע רדוקציה של דברים למונחים בסיסיי יותרץ זה עבד (במידה רבה) לגבי בעיית התורשה, למשל, וגם לגבי הכימיה. נראה מה יהיה הלאה.

dgilad

New member
עולה לי דוגמה של מכניקה סטטיסטית

מדברים על מושגים של לחץ, טמפרטורה וכו, שהם ביטוי להתנהגות של אוכלוסיות אדירות של מולקולות, וזו שפה אחרת לגמרי. זו אולי בעיה טכנית בלבד למדל כל מולקולה ומולקולה במיכל גז אחד, אבל מצד שני זה גם קצת "בזבוז" משאבים, כי ברמה המאקרוסקופית מגיעים לתיאור מצויין מבלי להזדקק למודלים כאלה מסובכים. וכו', ככל שעולים ב"רמות" המורכבות. אני לא בקיא בתחום אבל חושב שמדברים על מורכבות - מידע - אירגון. אתה בטח יודע איך קוראים לתחומים האלה. בכל מקרה זה מרתק. (אני לא מתווכח או משהו, ובעקרון אני מטריאליסט, סתם מחשבות).

למעלה